1 Mayıs Kutlu Olsun..

Bu konuyu yöneticilerden izin almadan açtım ancak bir iki şey yazmak istedim. Böyle konular "siyasi" olarak değerlendiriliyor ve malesef istenmeyen tartışmalar çıkıyor, öncelikle amacım tartışmak değil onu belirteyim. Bir asırı geçkin süredir dünya üzerinde bayram olan bugünün anısına bir konu olsun istedim..

2010 yılında hükümet ve işçi sınıfı anlaşarak olaysız, provakatörsüz şekilde bayramı kutladılar, istedimki bizde kutlayalım. Çünkü bu bayram bir tarafa yönelik değil, bütün emekçiler ve işçilere yöneliktir. Bir çoğumuz alın teri ile çalışıyor ve emek harcıyoruz, işte bu bayramda bu yüzden hepimizin bayramı. Seneler sonra Taksim Meydanı'na çıkan işçiler olaysız şekilde bayramlarını kutlamış, devlet kurmayları tarafından da bu olaysız kutlama teşekkür edilerek noktalanmıştır. Bütün bunları bir araya getirdiğimizde bizde bu sitede düşüncelerimizi dile getirelim. Evet burası bir basketbol sitesi ama dediğim gibi bu "emek" bayramı ve o yüzden de bütün emek verenlerin yani bizlerin bayramıdır, düşüncemizi yazarak kutlayalım istiyorum.

Hangi düşünceye sahip olursak olalım, ister bu fikri benimseyin ister benimsemeyin ama şöyle "demokratik" şekilde düşüncelerimizi yazalım, hiç birimizin bir tartışma çıksında işler karışsın düşüncesinde olduğunu sanmıyorum, bu nedenlede böyle bir konuyu açalım dedim. Ne olur akl-ı selim davranarak yazalım, ne konuyu mahvedelim ne de ortamı gerelim.. Düşüncesi olanlar yazsın, karşı olanlarda saygı ve sevgi çerçevesinde düşüncesini dile getirsin ve bu konuda forumda kalsın..

Neyse sanırım bu kadar yeter diyerek birazda konuya dönelim.

Amerika'da siyah ve beyaz renkte olan insanların başlattığı bu hareket yüzyıldır bütün dünyada kutlanmakta, bizde ise 1977 yılına kadar güzel şekilde giden ve tarihin tozlu sayfalarına "Kanlı 1 Mayıs!" olarak kazınan olaydan sonra Taksim Meydanı'nda "resmi" olarak kutlanamamaktaydı ancak herkesin ortak özveri göstermesi ile 32 yıl aradan sonra "resmi" olarak İstanbul'da Taksim Meydanı'nda büyük bir çoşku ile kutlandı.. Ne düşüncede olursak olalım bu bir emek bayramıdır ve hangi meslekte olursak olalım bizimde verdiğimiz şeyin adı emektir. Ben 23 yıldır işçi çocuğuyum, babam 30-35 senedir işçi ve şimdi de emekli. Bu yüzden hem işçi çocuğu olmaktan hemde bu bayramı kutlamaktan büyük onur ve gurur duyuyorum, bugünde Sıhhıye Meydanı'nda yerimizi aldık. İstanbul'da ki kadar çoşkulu olmasa da hatırı sayılır bir kalabalık ve onbinlerce emekçi vardı.. Bütün herşeye rağmen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma bayramı hepimize kutlu olsun, bundan sonra da bu şekilde kutlamak dileğiyle..

Duyarlı davranacağınız için, konu sahibi olarak şimdiden teşekkürler..

Not: Tartışma çıkartmayacağım ama bu tür kutlamalarda polislerin resmi olarak alanda olmaması kavga ve gürültüyüde yok etmiştir, eğer suçsuz insanlara "devlet terörü" uygulamadığın sürece herkes akl-ı selim davranır ki bunu da bugün tüm Türkiye gördü.. ( Provakatif amaçlı insanlar hariç tabii ki )

Burak Barut' Alıntı:
Çok abartılan birşey olduğunu düşünüyorum.

aynen....etrafımda o kadar bu bayramın hitap ettiği kişi var ama hiçbirinin gittiğini ya da bu bizim bayramımız dediğini görmedim son yıllarda..

sendikaların yaptığı bu olsa gerek sadece bugün ortaya çıkmak.

Aslında dün gece açacaktım başlığı ama kısmet olmadı.

1 Mayıs´ın abartıldığı, ilginin alt seviyede kaldığından bahsedilmiş doğrudur. Bunun nedeni de bir işçi sınıfı bilincinin oluşturulmasına engel olunmasıdır. Zaten millet olarak tarihi geçmişimizden gelen bir eksiklik söz konusu... İşsizlik sorununun tavan yaptığı günümüzde kutlanılan İşçi Bayramı´ndan ne bekleniyor?

Neyse zamanıma yazık, yazıp yazıp siliyorum tartışma ortamına neden olmamak için. Taksim´deki kutlamaların sorunsuz geçmesi tesellimiz olsun...

İşçi, Emekçi, çalışan kesimin gücünü hafife alanlar yılın 365 günü propoganda yaptığından, kitleleri sindirip "grev yapmayı düşünüyorsan atarım işten, milyonlarca işsiz var başkasını hemen alırım yerine, akıllı ol söylemlerinin artık rahatca konuşulduğu bir ülkede varsın olsun bir günü çok görmesinler emekçilere.. Abartıldığını düşünen arkadaşlar yanılıyor. Hatta hiç bahsedilmiyor. Çalışan ve iş bulmadığından çalışamayan kesim örgütlendiği takdirde ülke değerleri de pekeş çekilemez. Daha rahat koşullarda düzgün bir yaşamı ana-babalarımız ve bizler yaşarız. Yoksa her an birilerini yalayaraak hayatımızı sürdürmeye mahkum kalırız. Herkesin 1 mayısı tekrar kutlu olsun...

Abartılmış gibi görünebilir,biraz bende öyle düşündüm,sonra kendime dedim ki emekçilere 1 günü bile çok görmek iyi olmaz,Abartılan ne günler var,bırakalım abartsınlar.

Bana göre'de 14 şubat abartılıyor,zaten sevgililer lay lay lom,gez toz,birde 14 şubat'ta çocuk gibi sevgililerin triplerini çekiyoruz,ille bir gün abartılacaksa bırakalım oda emekçilerin gün'ü olsun.

1 Mayıs işçi bayramı iyidirde amaç dışına taşınca öyle olmuyor işte çok var gidip devrimciyim ayağına terör örgütü propagandasını yapan o yüzden sevmiyorum Nevruz'u da 1 Mayıs'ı da...

Dün eğer meydanlarda o insanları görseydiniz ve işçi sınıfının ne halde olduğunu tam anlamı ile bilseydiniz bu tür konuşmalar yapmazdınız ancak yinede her fikre saygılıyım.. Tartışma çıkartacak mesajlarda atmayacağım bu konuda..

Bugün Türkiye'nin nüfusunun %70'i işçi sınıfından gelmektedir. Kimse anasının karnından zengin, fabrikatör veyahut para babası olarak çıkmıyor. Bugün rahmetli Sakıp Sabancı bile ne şartlarda Sabancı Şirketi'ni kurmuştur, yani en basit örneği verdim.. Herkesin ortak bir amacı var; Daha iyi bir iş imkanı ve adam gibi haklar..

Sendikalardan dem vurulmuş, evet sendikalar çoğu zaman belli aralıkla görünürler ama bütün sendikalar değil. Dün neden Taksim'de Türk-İş Başkanı sayın Kumlu Beyfendi'ye tepki verildi sanıyorsunuz? Sen işçileri satarsan olacağı bu, neden Süleyman Çelebi'ye bir şey denmedi..? Sakarya Caddesi'nde aylardır bekleyen Tekel İşçileri'ni arkadan bıçakladı Türk-İş, aslında bakmayın siz dün meydanı indiklerine.. Adım gibi biliyorum ki bir çıkarı olmasa Taksim'de olmayacaktı o grup, yani bazı şeyleri takip eden kişiler salak değil, yemiyoruz bu oyunları..

Ayrıca Türkiye'yi yine kurtaran İşçi Sınıfı olacaktır bu unutulmamalı, kurulan fabrikalarda ( ki ne de çok fabrika kurulur ya neyse ), kurulan iş yerlerinde tabir-i caizse "it" gibi çalıştırılan işçiler olmasa ne ülke ayakta durur ne de başka birşey.. ( Teşbih içinde özür dilerim ama başka şekilde anlatmak imkansızdı )

İşçiler ağızlarına grev lafını aldılar mı baştakiler başlıyor "seni atarım!" demeye. Ulan bu zaten adamın hakkı, hemde anasının ak sütü gibi. En ufak ses çıkartanların kaba etlerine tekmeyi basmayı biliyorsun, neden istenilen hakları vermiyorsun?

Neyse derin mevzulara girdik, daha fazla yazmayayım ki tartışma çıkartmayalım, ne de olsa konuyu açarkende dediğim gibi güzel güzel yazalım.. =)

Tekrardan emek ve dayanışma günü değil İŞÇİ BAYRAMI kutlu olsun!

Not: Emre Evren; Amaç provakasyon olunca herşey olur ancak bu provakasyonu da çıkaranlar her zaman ortalığa atılan kişiler değildir. Sanmayın ki ben onları koruyorum ya da onlara inanıyorum, dün herkes gördü ki bu tür kutlamaların içine polis "resmi" olarak girmezse sorunda kalmıyor. Bunu Taksim bütün Türkiye'ye göstermiştir, o "Kanlı 1 Mayıs" gününde de ateş açanlar ve panzerleri insanların üstlerine sürenler bellidir.

Not 2: Bu bayram sadece belli kesime ait değildir, hangi görüşten olursa olsun her insanın bayramıdır. Ortalıkla şunun bunun gözükmesine bakmayın, bu bayram bütün işçilerin, emekçilerin, alın terinin bayramıdır ve öyle de kalacaktır.

Barış kardeşim ne yazık ki, 1 Mayıs İşçi Bayramı siyasal bir olaya dönüşmüş durumdadır.Eğer siyasal içeriği olmasaydı bu günün Yangın Haftasından,Yerli Malı Haftasından farkı olmazdı günün.

1 Mayıs İşçi Bayramı-3 Mayıs Türkçülük Bayramı. İkisi de siyasetin doğurduğu bayramlardır bu yüzden de abartıldığını düşünüyorum.
Ha siyasi olarak bakmıyorum diyorsan 1 Mayıs'a gösterdiğin hassasiyeti 3 Mayıs'a da gösterip Türkçülük Bayramını kutlayıp objektif baktığını söyleyebilirdik.

İşte bende bu durumda diyorum ki ; Bayram; bir toplumun ortak sevincini, ortak mutluluğunu yaşayacağı günler olmalıdır.Yoksa siyasi tartışmaların içersinden 1 Mayıs'da solcular 3 Mayıs'da sağcılar kutlasın olayı saçma geliyor bana...23 Nisan Bayram'dır, 19 Mayıs Bayram'dır, 30 Ağustos Bayramdır ancak 1 Mayıs ve 3 Mayıs sadece bir gündür diye gördüğüm için abartılı olduğunu düşünüyorum.

Burak'ım Barut'um; 1 Mayıs zaten siyasi bir olaydır. Bu günün ortaya atıldığı günden bu yana hep siyasi olarak geçmiştir, işin içinde sendika var çünkü..

Ayrıca benim anlamadığım bir şey var, 1 Mayıs'a hep sol kesimin etkinliği olarak bakılıyor ancak ben bunu bir türlü anlamıyorum. Yahu sağ kesim dediğimiz insanların arasında hiç işçi, emekçi yok mudur? Ben kendimi asla ve asla sol kesimde görmüyorum, ben Atatürkçüyüm ve o meydanlara da gittim ancak gözlemlediğim bir şey var bu konuda, o da nedense 1 Mayıs solcuların bayramı diye anılıyor. Bana göre çok yanlış, o gün meydanlarda bir sürü insan vardı belki sağ kesim dediğimiz insanlardan da vardır ancak ne hikmetse hiç bir sağ parti bu etkinliğe katılmaz.

3 Mayıs olayında ise neden kutlamayayım. Türk'üm sonuçta. Ancak buradaki herkes bilir ki 3 Mayıs ile 1 Mayıs çok farklıdır, biri emek bayramıdır diğeri ırk.. 3 Mayıs'ta 1 Mayıs'ta kutlu olsun. Objektiflik konusunda ise ben kendime göre objektifim, ha 3 Mayıs'a konu açmadığım için objektif olamıyorsam canım sağolsun. Ayrıca ben bu konuda objektiflik meselesini niye yazdığımızı anlamadım, bunun için özür dilerim ama bana göre 1 Mayıs ile objektiflik veyahut 3 Mayıs meseleleri çok alakalı olmadı gibi..

Her neyse sen abartıldığını düşünüyorsun ben ise aksini düşünüyorum.. Sembolikte olsa emeğin-işçinin yanında olmak, bu etkinliği kutlamak ya da bayram ilan etmek çok olmasa gerek..

Barış kardeşim objektiflik konusundan bahsetmemin amacı kötü birşey değil aman yanlış anlama kardeşim.
Sadece siyasi olay olarak değerlendirildiğinden tartışma çıkıyor dedin de bende o yüzden bu siyasidir demek istedim.Yanlış anlama lütfen.

Yok be Burak, ne yanlış anlayacağım.. :)

Bir çok konuda tartışma çıktığı için öyle demiştim, normalde biliyorum siyasi olduğunu ama ortamı yumuşatmadan konuya bodozlama dalmak istemedim açıkcası.. Zaten çok gerginiz, en ufak şeyde de tartışma çıkartıyoruz bende o yüzden öyle birşeyler yazdım.. =)