Oktay Mahmuti

Büyüksün Koç!


Galatasaray’ın Antalya Büyükşehir Belediye’ye 92-86 yenildiği maçtan sonra antrenör Oktay Mahmuti oyuncuları Florya’da ceza antrenmanına götürdü.

Karşılaşmanın kaybedilmesine büyük tepki veren ve soyunma odasında çok sert bir konuşma yapan Mahmuti hırsını alamadı ve oyunculara, bir maçtan sonra verilebilecek en ağır cezayı verdi.



Galatasaraylı basketbolcular duş aldıktan sonra Florya’daki tesislere gittiler ve ceza antrenmanı yaptılar. Mahmuti’nin yakınlarına, “Bu maç bizim için çok önemliydi. Hayatımda eşleşme kovalamadık. Yukarılara çıkacaksak, rakibimiz kim olursa olsun, yenmeliyiz. Oyuncularım da kazanmak için oynadı ancak bu kadar çok hata yapmamaları lazımdı” dediği belirtildi.

Oktay Mahmudi gibi bir koçu elimizden kaçırmamamız gerektiğini gösteren ve onun büyüklüğünü anlatan bir şey bu. Türkiye'de bu vizyona sahip şuan 3-4 koç var Aydın Örs(FB den bize gelmez) - Oktay Mahmudi - Erman Kunter(Avrupada rahatı yerinde) - Ergin Ataman.

Bu kadar sayılı koç var ve şuan bu koçlardan başımızda bulunabilicek olanlardan Ergin Ataman mı Oktay Mahmudi mi denildiğinde (bana ve birçok kişiye göre) Oktay Mahmudi deniliyorsa;
Koçumuzun değerini bilelim ona sahip çıkalım ve yıllar boyu sürecek Yenilmez Armada oluşurken Oktay Mahmudi arkasında Büyük Galatasaray Taraftarı olduğunu bilsin.
 
Bence Avrupanın en iyi 3 coachundan birisi.. Obradovic-Messina-Oktay Mahmudi. Benim icin ilk 3 sıralama soyle.. Birde Oktay hocanın şanssızlığı hep düşük bütçeli takımlarla büyük işler yapması..

Jurica Golemac,Marko Popoviç li kadrolar Final-4'ur eşiğinden döndüler. Keza Benetton Treviso'nun Oktay hoca ile olan çıkışı.. Bizde ki yaşattıkları. Oktay Mahmudi şayet bügünkü Barcelonayı çalıştırsaydı Euroleague şampiyonu Barcelona olurdu bundan kesin eminim.

Fatih Terim Galatasaray klubü için neyse Basketbol için ise Oktay hocanın yeri odur.
 
Oktay hocayı eleştirebileceğim tek nokta, aynı Ceyhun hocaya da yaptığım gibi oyuncu seçimleri. Biraz daha ince eleyip sık dokumalılar gelecek sene için.
 
Zamanında Efes'in başındaki iken Slam dergisinde bir röportajı çıkmıştı.Hala saklarım o röportajı ve ne zaman bir güvensizliğe kapılsam açar baştan okurum o yazıyı. O yazıyı okuduktan sonra Oktay hocanın hiçbir takımda başarısız olmayacağını düşünürüm. O yazıda neler demişse aynılarını bu sene takımımızda birebir görüyorum. Kendi kurallarından,felsefesinden yıllar geçse de vazgeçmiyor ve hep başarıyı elde ediyor bu felsefe ile. Oyuncuları değişiyor,takımı değişiyor ama gittiği her takıma sistemini yerleştirmeyi başarıyor.
Bu seneki kadromuz çok üst düzey bir kadro değil. Başka bir koçun elinde olsa bu kadro belki bu kadar büyük hedefleri gözümüzde canlandıramazdık. Ve o röportajda çok güzel bir ayrıntı vardı. Mahmudi takımları asla bir oyuncuya endeksli olmuyor. Takım olarak performans göstererek herkesden max. verimi almaya çalışıyorlar. Bu sayede Mahmudi takımlarında oynayan oyuncuların çoğu bir sonraki yıllarda çok daha büyük kontratlar ile(özellikle abdliler) başka takımlara dağılıyorlar. Solomon,Marcus Brown,Domercant,Langdon gibi oyuncular hep Efes sistemi ile yükselip daha büyük kontratlara başka takımlara dağıldılar.
Yazının son cümlesinde Oktay hocanın vurguladığı nokta çok önemli ;
"Başarı sahibi olabilirsin ama gelenek sahibi olmak zor bir şey.Zamanla oluşmuyor. Ciddiyetle, uzun zaman aynı ciddiyet ve aynı kimlikle ortada olmakla oluşuyor gelenek."
 
Evet maalesef Oktay hocaninda oyuncu tercihleri felaket.Shumpert disinda kalsin diyebilecegimiz belki Shipp olabilir.Shumpertte Turk statusunde oynayacagi icin 6 yeni yabanci oyuncu tercihi yapmasi gerekecek.Shippde Amerikali statusunde oynadigi icin daha iyi Amerikali bulmak zor degil.Ama kalsada neden kaldi demem.Kerem Gonlum ve Kerem Tunceri hamlelerini yapabilirsek yerli kadromuz mukemmel bir seviyeye gelecek.
 
Oktay hoca yine Ceyhun hocadan on bin kat daha başarılı gozumde.. En azından bir oyun yapısı var Oktay hocanın..bir şablonu...Ceyhun hoca Taurasileri vs starları takıma kattık ama takımdaki en zayıf halka şu an Ceyhun hoca oldu..Erkek takımına donecek olursak her hocanın yanlış tercihleri oluyor ki bence Rancigi oynatmaması en dogrusu.. Rancik tamamen takımın havasından uzaklaşmış gibi yaşıyor. Birde yanlış tercihler bu tarz takımlarda normal.. İşin dogruya dogru kısmı bir Caner bir Evren bir Shipp bir Johnson sampiyonluk basari icin yeterli derecede oyuncu degiller. Ve sundan adım gibi eminim ki Oktay hoca yerine baska bir isim olsaydı ligi 5. veya 6. bitirirdi bu takım o kadar iddialıyım bu konuda.

Eğer bütçesi bu kadar düşük bir takım böyle mucizevi çaba sonucu bir şeylere imzasını atıyorsa bırakın da Oktay hoca oyuncu seçimlerinde hata yapsın... Caner yerine Evrenle başlasın vs.. Pek farketmez.. Oktay hoca yerine Obradovic olsa bile aynı hatalar olacaktır.
 
Ben Oktay hocayi sadece oyuncu tercihi konusunda elestirdim.Onun disinda basketbolun Lucescusudur.Her kadroyu en iyi sekilde oynatir.Su anki GS kadrosu baska bir kocun elinde play offa kalamiyabilirdi.Efes,Ulker,Banvit,Karsiyaka su anki degil Smithli kadrosu,Besiktas kadrolari bizim kadroya oranla cok daha iyi Antalya ve Olinin ise yabancilari bize oranla iyi.Ama Oktay hoca mukemmel bir takim kimyasi olusturdu.Oyunculara burada buyuk gorev dusuyor.Biz sadece takim oldugumuzda basarili olabiliriz.Disiplinden ve savunma gayretinden ve mac icindeki konsantrasyondan bir an bile ayrilmamalari gerek.
 
Sonucta 2 taraftada 2 insan var.. Navarro da insan Ukic te insan Goksenin, Alper Saruhan vs.. Bu demek degildir ki Navarro uzaylı Goksenin farklı bir yerden.. Geleceğim nokta şu.. Bir insan 40 dakika içinde sahada eğer olaya konsantre olabilirse karşıdakinin önemi yok. Sadece olaya konsatre edecek,yönelendirecek insana ihtiyaç var o da kim coach..Yani Oktay Mahmudi..

Günümüz dünyasında öyle bir kavram var ki. Mesela Ukiç daha önce şurda oynadı NBA'de oynadı ama bizim takımın yabancıları 2.sınıf o yüzden onların şansı çok. Aslında çok yanlış bir düşünce. Saha içinde eğer olaya konsantreyseniz isimlerin önemi yok. Basketbol bilgisi,konsantre,mücadele,istek. bu 4 husus birleşince mesela neden biz şampiyon olmayalım,neden Tofaş şampiyon olmasın.

Yani biraz her şey aslında kafada bitiyor. Mesela Tofaş-Barcelona ile oynasın bugün maç başlamadan herkes der Tofaş fark yer vs.Oyuncuları zaten baştan tedirgin maça başlar..Bence işte çok yanlış.Kaşındaki de insan,aynı mesleği yapıyorsun sonuçta bir yarışma,spor.. Neden sen karşındaki ni mat etmeyesin..O daha önce NBA'lerde Panathinaikos'ta oynadı diye maçı kesin alır mı? Bence hayır. İşte OKTAY MAHMUDI bunu aşılamaya çalışıyor.

Karşındaki kim olursa olsun önemli değil.. Bir Navarro da olabilir bir Nedim Dal'da... Önemli olan senin o 40 dakika içinde uygulayacağın strateji,takıma bağlılık ve süreklilik.. Bunlar gerçekleştiği zaman zaten çoğu insan tarafından sürpriz olarak adlandırılan şampiyonlar ortaya çıkıyor çoğu ligde...
 
bence bizim kadro geçen seneden daha kötü ama oktay hoca faktörü ile buralardayız. gerçi kadro kötü olmasında oktay hoca da etkili yanlış yabancı seçimleri ile. lig de yabancı kalitesi alt seviye olan takımlardan biriyiz seneye ciddi anlamda kalite getirecek yabancılar şart
 
bence bizim kadro geçen seneden daha kötü ama oktay hoca faktörü ile buralardayız. gerçi kadro kötü olmasında oktay hoca da etkili yanlış yabancı seçimleri ile. lig de yabancı kalitesi alt seviye olan takımlardan biriyiz seneye ciddi anlamda kalite getirecek yabancılar şart

ben bayan takımındaki transferleri de gördükten sonra kesinlikle erkek takımınına da kaliteli yabancılar geleceğini düşünüyorum .artık büyük düşünmenin zamanı geldi de geçiyor bile .
 
Oktay Hoca'nın yabancı tercihleri yıllar boyu zaten yönetimlerin ayırdığı bütçelere endeksli olmuştur. Ve Efes'te çalıştığı son senelerde bütçe'den yakındığı günler olmuştur. Final-4 hedefi ile yola çıkan Efes'in Oktay hocaya o zamanlar sunduğu bütçe 5 milyon dolardı. Ve 5 milyon dolarla Marko Popoviç'li,Nikolic'li kadroyla son maçta CSKA karşısında kılpayı Final-4 kaçtı. 5 milyon dolarla Final-4 yapamayan Oktay hoca için Efes yönetimi son zamanlarında kendisini hep eleştirir olmuştu.. Ya sonrası? Ergin Atamana sunulan bütçeler ve onu kullanması ve sonuç koca bir hayal kırıklığı..Zaten Perasoviç'i saymıyorum bile...

Eğer Oktay Mahmudi'ye Final-4 hedefi verecekseniz onun istediği bütçeyide sağlamak zorundasınız.Tamam belki Partizan 4 milyon dolarlık kadrosuyla Final-4'a kalmış olabilir fakat idari anlamda,alt yapı anlamında da kuvvetli olmak zorundasınız.Coachun alt yapı ile ilgili devamlı izlenim kazanması gerekiyor.

Sezon öncesi Ulebcup olayı bahsi geçmediği için zaten Oktay hoca bu tarz yabancları seçti. Hedef nokta iyi basketbol ve sistemin bu sene oturtulmasıydı ki ta Uleb mevzusu açılana kadar alelacele transferlerle yinede başarılı olundu benim gözümde. Oktay hoca'nın oyuncu değişliklerinde yaptığı hataları her coach yapıyor. Spahija'dan bahsetmiyorum bile. Dünya üzerinde yanlış değişiklik yapmayan coach yok. Birde transfer ettiği yabancı oyuncular genelde eskiden Rasic'i buldu bir getirdi sonra Sırp milli takımının guardı oldu! Sonra derken Rochestie vs.. Aslında bu sunun gostergesi oluyor ki, yıldızlardan ote patlaması muhtemel her oyuncudan eşit fayda saglayacak bir oyun duzenini saglamaya calisiyor. Willie Solomon tarzı Serkan Erdoğan tarzı oyuncularla ben Oktay hocanın başarılı olabileceğini dusunmuyorum ve son seneside Efes'te zaten oyleydi...

Turkiye liginden Oktay hocanın sistemine uyacak tek oyuncunun hala ve hala Oguz Savas olacagini dusunmekteyim.. Keske Oguz Savas Oktay hocanın ogrencisi olsa..Tam sisteminin adamı.
 
Emrah bey koc faktorude bir yere kadar.Oktay hoca dedigim gibi bu isin Lucescusu ama belli bir noktadan sonra kadro kalitesi mutlaka gerekli.
 
Zaten Oktay hocaya hedefler ve amaçlar doğrultusunda bir butce vermek lazım. Seneye euroleauge de olacaksak şayet Shumpert dışındakilerinin ben gönderilmesi taraftarıyım. Zaten Shumpert Türk statusu ile oynayacak..

Oguz Savas-Kerem Gonlum-Sinan Guler-Birkan Batuk-Furkan Aldemir-Zaza Pachulia Oktay hocanın sistemine uyacak isimler ve yıldızlar. Zaza Pachulia için ise bir Unal Aysal hamlesi bekliyorum. O kadar da olsun Euroleague için yakışır.

Yabancı olarakta Oktay hocanın D'or Fischer, Keith Langford , Terrel McIntyr tarzı oyunculara yönelmesini bekliyorum. Bakalım neler olacak hedefler doğrultusunda.
 
muratcan güler için ben de bir haftadır keşke gelse diye düşünüyorum,bizim maçta ve fenerbahçe karşısında da canlı izledim,alt tarafta kalan takımlar içinde en kaliteli yerli oyuncu kesin,zaten yerli havuzu bu kadar darken bazı fırsatlar kaçırılmamalı.

oktay hoca bana göre gittiği her takımda başarılı olmuş bir koçtur ve galatasaray için bulunmaz bir nimettir,hocanın buraya gelmesinde kimin katkısı varsa hepsine binlerce kez teşekkür ederim.iddia ediyorum oktay hoca türkiye'deki açık ara en iyi koçtur. spahija için real madrid haberleri geçiyor fülkerli olsam gitmesini isterdim,çok abartıldığını düşünüyorum, fülker'in tıkandığı maçlara bakın özellikle euroleague'deki bir tane akılcı çözüm üretebildiler mi? spahija işler kötü gitti mi kenara gelen fırça atmaktan başka birşey bilmeyen bir koçtur,bir tane akıllı hamlesini görmedim ve orda aydın örs faktörü varken spahija beklentilerin çok çok altında kalmış bir koçtur. geriye ergin ataman kalıyor,ergin hoca dün de ne kadar büyük bir insan olduğunu gözlerimizin önünde sergiledi,sevmeyeni çoktur bu da doğrucu davutluğundandır diye düşünüyorum tabi ki efes ile fülker rakibi olması dolayısıyla fülkerin yıpratma propagandalarının da katkısı vardır antipatik gözükmesinde. oktay hoca'nın kariyeri boyunca aldığı bütçelerin karşılığını fazlaca verdiğini hep kanıtladı. bologna'da ender aslan'a takılan çelmeyi görmemezlikten gelmese hakemler bir final four daha ekleyecekti kariyerine,bu yüzden ergin hocanın da önündedir.

tekrar söylüyorum,oktay hoca bizim için gerçekten bulunmaz nimet,ben hala şaşkınlık içindeyim nasıl geldiğinin,ne isterse bir taraftar olarak ben üzerime düşeni de yapmak için hazırım.
 
Gerçekten muhteşem bir koça sahibiz.Değerini bilelim,ne olursa olsun arkasında duralım.

Yabancı tercihlerinde bu sene evet bazı küçük hatalar yapmış olabilir ama bu transferler yapıldıktan sonra bize Eurocup davetiyesi geldi.Daha önce gelseydi eminim daha kaliteli oyuncular isteyip alabilirdi.

Muratcan güler konusunda da arkadaşlara katılıyorum.Sinan Güleri'i alamazsak abisini alıp getirelim.Biraz yaşlı evet ama gerçekten bu sene muhteşem işler çıkarıyor Antalya'da.Bizde de en az o kadar performans göstereceğine eminim.
 
hepimiz burada söylüyoruz oktay mahmuti'nin yabancı tercihleri diye..Ama unuttuğumuz bir şey var..hepimiz burda çeşitli oyuncu isimleri söylüyoruz.Bunların başını Pargo ve Gist çekiyor.Biri final oynamış.Biride euroleague'de top 16 da da forma giymiş.Euroleague'i bırakıp Eurocup'ta oynamaya hangi oyuncu gelir.Önce euroleague için vize alacağız.Ondan sonra transferlerimizi yapacağız.Bu konuya birazcık dikkat edelim lütfen..
 
Oktay Mahmudi..Helal olsun aslanım benim...Tüm 30 milyon Galatasaray taraftarının seninle göğsü kabarıyor..Yenilsende,yensende bizlerin gurur kaynağısın..
 

Üst