Oscar Ödülleri

Bu başlığı bu yıl için açtım ama her yılın Oscar'ları yazılabilir. Bu Yılın Oscar ödülleri şöyle:

En iyi film, yönetmen ve erkek oyuncu: The King's Speech(yönetmen:Tom Hooper, erkek oyuncu:Colin Firth)

En iyi Kadın oyuncu: Natalie Portman

En İyi Yabancı Film: In a Better World (Danimarka)

En İyi Görüntü Yönetimi: Inception – Wally Pfister

En İyi Sanat Yönetmeni: Alice in Wonderland – Robert Stromberg, Karen O’Hara

En İyi Animasyon: Toy Story 3

En İyi Belgesel: Inside Job

En İyi Animasyon (Kısa Metraj): The Lost Thing

En İyi Belgesel (Kısa): Strangers No More

En İyi Kısa Film: God of Love

En İyi Müzik: The Social Network, Trent Reznor ve Atticus Ross

En İyi Şarkı: Randy Newman, If I Rise – 127 Hours

En İyi Görsel Efekt: Inception, Paul Franklin, Chris Corbould, Andrew Lockley ve Peter Bebb

En İyi Kurgu: The Social Network Angus Wall ve Kirk Baxter

En İyi Ses Miksajı: Inception, Lora Hirschberg, Gary A. Rizzo ve Ed Novick

En İyi Ses Montajı: Inception, Richard King

En İyi Makyaj: The Wolfman, Rick Baker ve Dave Elsey

En İyi Kostüm: Alice in Wonderland, Colleen Atwood

Genel olarak en azından The Social Network'ün beklenen başarıyı göstermemesine memnun oldum. Çünkü oldukça sıradan bir film. Ancak Inception'un gereken değeri göremediğini düşünüyorum. Çünkü yönetmen, senaryo ve Di Caprio fena iş çıkarmamışlardı. Belki bunun nedeni gösterimin yazın olması ve gişe filmi olduğunun düşünülmesi olabilir. The King's Speech karşısında tutunamamış da olabilir. The King's Speech iyi filmdi gerçekten. Bu konuda bu yıl ödül iyi bir filme verildi en azından.

En iyi film ödülünü Inception alır diye düşünmüştüm ancak The King's Speech almış. Onun dışında pek sürpriz yok gibi görünüyor. Kekeme Kral damga vurmuş törene ...

Beklediğim gibi oldu hemen hemen hepsi. En iyi yabancı film olarak Biutful'u bekliyordum ve En iyi müziği de Hans Zimmer alır diye düşünüyordum. Akademi'nin bir gıcığı var herhalde Hans Zimmer'a :). Onlar süpriz oldu. En iyi film'i Social Network'e verecekler diye de çok korktum. O saate kadar oturduk ve en sonunda gidipte ona verselerdi gerçekten üzülürdüm. Mehmet Açar'da işte akademi üyelerine 'o kral yahudi düşmanıydı,filmde öyle gösterilmedi ona oy vermeyin' gibisinden mailler atıldığından falan bahsedince acaba etkili olur mu diye düşündüm ama neyseki olmadı. Inception zaten bütün teknik ödülleri topladı beklediğim gibi.En iyi yardımcı kadın oyuncu için gönlümden geçen Helena Bonham Carter'dı. Törene geldiğinde de tarzıyla zaten ayrı yerini gösterdi, gönüllerimiz oscar'ı onun, bir heykelcik olmasa ne olur :) Tabi Melissa Leo'da haketmedi değil bu arada.

Vee Natalie Portman, ayrı bir paragraf açmadan geçemeyeceğim. :) Kırmızı Halı'ya gelene kadar gözüm yollarda kaldı, ödülü alana kadar bir daha yollarda kaldı. Gecenin de en anlamlı ve dolu dolu konuşmasını yaptı. Eşinden bana hayatımın rolünü verdi diye bahsetti, aday olmayan tüm ekibi de makyajdan kameramanlara tek tek saydı. Bir kez daha kalpleri fethetti. Değil en iyi kadın oyuncu, en iyi kadın ödülü bile verilebilirdi :D

Black Swan'i geçen hafta izlemiştim. Ne kadar Nina'nın tipine, davranışlarına, hareketlerine sinir olup sövsem de gerçekten beni sinir ettiği için ne kadar başarılı olduğunu da atlamamak gerekiyor Natalie Portman'ın. Oyunculuğu şahaneydi, film ise türüne göre değerlendirilir ama başarılıydı.

Haftasonu da The King's Speech'e gideceğim. Onu birkaç gündür tercih edememiştik, bize inat en iyi film seçildi. :)

Natalie Portman'a insanlar ölüyor ya çok güzel diye, ben de bunu anlamıyorum..
Zevkler tartışılmaz demişler..

Ne zaman bir film hakkında " bu rol için 35 kg aldı, bu rol için 40 kere çingenelerle sevişti, bu rol için saçlarını kazıttı v.b." haberler çıkarsa , o film için bir ödül avclığı vardır derler.. Geçen akşam da Cnn Turk'te konuşuluyordu bunlar.. Film yapımcısı firma bu haberleri pompalayarak akademi üyelerini etkilemeye çalışıyor diye..

Ben Black Swan'u görmediğim için yorum yapamam ama işte Portman 6 ay ders almış, 8 kg vermiş, çekimler bittiğinde ayakları kan içinde kalmış v.b haberler çıktıkça, ödüle oynadıkları az çok anlaşılıyordu.. Bu kadar fedakarlık yaptı kız, ödülü verin gibisinden..

Dediğim gibi filmi görmediğim için hak etmemiştir diyemem de böyle bir PR çalışması, bir konsomasyon yapılıyor ödülü almaya yönelik..