Osmanlı'nın 712. Kuruluş Yılı (27 Ocak 1299)

image42624d409c4d.jpg

Benim için öyle çok kelimelerle ifade edilebilecek bir şey değil ama kısaca bahsedecek olursak Osmanlı Devleti Bilecik ilinin Söğüt ilçesinde 27 Ocak 1299 yılında kuruldu. Osmanlı Devletinin bağımsız bir devlet olarak tarih sahnesine çıkması şüphesiz tüm dünyayı derinden etkilemiştir diye düşünüyorum.

Osmanlı İmparatorluğu gücünün doruğunda olduğu 16. ve 17. yüzyıllarda üç kıtaya yayılmış ve Güneydoğu Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'nın büyük bölümünü hakimiyeti altında tutmuştur.

Ülkenin sınırları batıda Cebelitarık Boğazı, doğuda Hazar Denizi ve Basra Körfezi'ne, kuzeyde Avusturya, Macaristan ve Ukrayna'nın bir bölümüne ve güneyde Sudan, Somali ve Yemen'e kadar uzanmıştır.

Osmanlı İmparatorluğu 29 eyaletten ve vergiye bağlanmış Boğdan, Erdel ve Eflak prensliklerinden oluşmaktaydı vakti zamanında. Devlet zaman zaman denizaşırı topraklarda dahi söz sahibi olmuştur (Portekiz, İzlanda hatta Kanarya Adaları).

Kim ne derse desin Cihan İmparatorluğu ünvanı ile anılan Osmanlı Devletinin kanuni mirasçısı ve ardılı Türkiye Cumhuriyeti'dir.

Ben ceddi ile ecdadı gurur duyan her zaman onların bıraktığı mirasa saygılı olmaya çalışan bir insan olarak hatırladım ve kerdeşlerime arkadaşlarıma da hatırlatmak istedim. Hepsinin ruhları şad olsun inanan kardeşlerim ecdadın asil ruhlarına bi Fatihayı esirgemez inşallah, inanmayan da ansa yeter zaten.

Umarım bu konu proveke edilmez, edilmesinde.

Bu konu ile ilgili daha doğrusu Tarih ile ilgili gencecik yaşına rağmen gerçekten ciddi birikimi ve bilgisi olan Alperen Kaplan kardeşimden bir iki şey karalamsını rica edeceğim.

Herşeyden öte bizim ecdadımız, kurdukları devlet ile bürokrasisi, protokolü, gücü ile bizlerde hayranlık, devri zamanında Dünya'da korku uyandırmış bir imparatorluk oluşturmuşlar. Ve bu bir imparatorluk olsa da bir Türk Devletidir. Ben tarihi ile gurur duyan bir insanım. Ve bizim tarihimiz sadece Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu ve sonrasından ibaret değil.

Tarih boyunca bu millete hizmet etmiş tüm ecdadımızın ruhları şad olsun, mekanları cennet olsun.

NOT: Bu kuruluş ile ilgili çeşitli kabuller var; Şamil Abi genelde kullanılan 1299 yılını kullanmış. Prof. Dr. Halil İnalcık, Devlet-i Aliyye adlı kitabında 1302 Koyunhisar Savaşı ile birlikte Osmanlı Beyliği'nin devlet sayılabileceğini söylemiştir.

Kelimelerin kifayetsiz kaldığı bir konu bu benim için. İsminin anılması bile tüylerimin diken diken olmasına yetiyor. O kadar gururluyum ki Osmanlı torunu olduğum için ve bir o kadar da şanslıyım böyle bir ecdada sahip olduğum için. Ne söylesek,yazsak Atalarımızın yaptığının yanında bir hiç olur gider. Allah hepsine gani gani rahmet eylesin, mekanlarını cennet eylesin...

Gün gelecek Türkler Dünyaya yeniden hükmedecektir.

Şamil Turançiftçi' Alıntı:

[b]Kim ne derse desin Cihan İmparatorluğu ünvanı ile anılan Osmanlı Devletinin kanuni mirasçısı ve ardılı Türkiye Cumhuriyeti'dir.[/b][/quote]

Şamil sadece Osmanlı'nın değil, Cumhurbaşkanlığı forsundaki yıldız sayısı kadar devletin mirasçısıyız Türkiye Cumhuriyeti olarak..15 devletin mirasçıyız.. 16. sı biziz..Allah 17.yi kurmak zorunda bırakmasın..

Eskilerin deyimi ile devlete-millete zeval vermesin..

Tugay Aktepe' Alıntı:
Kelimelerin kifayetsiz kaldığı bir konu bu benim için. İsminin anılması bile tüylerimin diken diken olmasına yetiyor. O kadar gururluyum ki Osmanlı torunu olduğum için ve bir o kadar da şanslıyım böyle bir ecdada sahip olduğum için. Ne söylesek,yazsak Atalarımızın yaptığının yanında bir hiç olur gider. Allah hepsine gani gani rahmet eylesin, mekanlarını cennet eylesin...

Gün gelecek Türkler Dünyaya yeniden hükmedecektir.

Tugay;

Sen balkanlardansın ya, şu aşağıya yazdığımı kesin duymuşsundur.. Benim de tüylerimi diken diken eden bu işte.. Ben Karadenizliyim ama sizin oraların türkülerine, hikayelerine büyük merakım var.. Şu mısraları duyduğumda başladı her şey.. Ben tesadüfen bir Barış Manço kasetinde dinlemiştim ama aslının mehter olduğunu sonradan öğrendim..Estergon kalesine hitaben,

Biz seni nemçe(*) illerine Allah emaneti verdik..
Ve şimdi , geri almaya geldik..

Biraz Balkan tarihi okudum, biraz merakım depreşti.. Biraz balkan Türküleri dinledim.. Şu kadar millet Anadoluda bir araya geldik.. Her halde kimse Balkanlardan gelenler kadar parçalanmamış, acı çekmemiştir.. Çok üzücü..

nemçe: avusturya.