ÖSS

ÖSS'de uzmanlar 3 soruda bir problem buldu...

--------------------------------------------------------------------------------
Tarih Fen Bilimleri Merkezi Dershanesi Tarih Bölümü Başkanı Ekber Zekioğulları, "Tarih birinci bölümdeki 4?ncü sorunun iki yanıtı var. Soruya göre Osmanlı ekonomisinin bozulması ve merkezi otoritenin zayıflaması tımarlı sipahi sayısının azalmasına neden olabileceği gibi, vergi miktarının azalmasına da neden olur. Yani bu sorunun iki yanıtı da doğrudur. ÖSYM?nin doğru olarak verdiği ?C? şıkkı ile bize göre ?A? şıkkı doğru yanıttır. Bu nedenle bu soru iptal edilmeli" dedi.

Türkçe Aynı dershanenin Türkçe Edebiyat Bölüm Başkanları, Türkçe 14?ncü sorunun da tartışma yaratacağını savundular. Uzmanların soruyla ilgili yorumu şöyle: "14. soruda ?E? seçeneği tartışma yaratır. Verilen parçanın 5. cümlesinde ilk bağlaç, ?oysa? sözcüğü. İkinci bağlaç olarak ?ancak? sözcüğü düşünüldüyse, buradaki ?ancak?ın ?sadece? anlamıyla ?edat? olduğu ileri sürülebilir. İkinci bağlaç olarak ?değil? sözcüğü düşünüldüyse, ?değil?e pek çok kaynakta edat dendiği biliniyor. Bu nedenle bu soru çok tartışılacak. ÖSYM?nin bu soruyu bir kez daha ele alması gerekebilir."

Fizik Uğur Dershaneleri Eğitim-Öğretim Koordinatörü ve Fizik Bölüm Başkanı Alpaslan Alemdar, Fen Bilimleri-2 testinin 4. sorusu olan Fizik sorusunun cevabının hatalı olduğunu savundu: Alemdar, soruyla ilgili şunları söyledi: "ÖSYM bu sorunun doğru yanıtını (A- YaLNIZ I ) olarak kamuoyuna açıkladı. Ancak sorunun doğru cevabı, ?A? seçeneği değil ?D? seçeneği olmalı. Çünkü soruda ?Açısal İvme? sorulmuş. Bu kavram müfredatta yok. Ancak öğrenciler birim zamandaki açısal hız değişimi kavramını düşünürlerse açısal ivmeye ulaşabilirler. Hareketin düzgün dairesel olduğu belirtilmemiş. Ancak sürtünmenin önemsiz olması düzgün dairesel hareket olmasını düşündürürse de açısal ivmeler ?0? olur. Bu da bir eşitlik olarak alınabilir. Bu nedenle yanıtın D- seçeneği yani ?I. ve II.? olması gerekiyor. Dolayısıyla doğru cevabın değiştirilmesi gerekiyor.

3 sorudan 2'sini yanlış yaptım yani normal doğru olan şekilde yaptım benim hakkımı kim ödeyecek bu ülkede ? Ayrıca duyduğuma göre tam 10 tane soruda kusur bulunmuş? Ne yapmak gerekiyor? Yazık değil midir ? Ayıp değil midir? Allah Hepinizin Belasını versin diyorum yazıktır bizler bir sene emek gösterecez doğru cevabı bulacaz sizler başka cevaplar vereceksiniz.Yazık değil mi bu öğrencilere ? Diyecek başka birşey var mı Allah aşkına söyleyin ?

ÖSS'de yanlış soru ve cevap iddiaları

19 Haziran, 2006 17:09:00 (TSİ)

İlgili Haberler
? ÖSS-YDS başvuruları için bugün son gün

? Burs veya kredi alan öğrencilere ödeme bugün

? ÖSS ek yerleştirme sonuçları açıklandı

? ÖSS tercihleri pazartesi başlıyor

? ÖSS'de sahtecilikten 46 kişi sorguda

Türkiye'deki çeşitli dersaneler, Öğrenci Seçme Sınavı'ndaki kimi soruların ve cevapların yanlış olduğu gerekçesiyle, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ne iletilmek üzere Özel Dershaneler Birliği'ne başvuruda bulundu.

Elazığ'da bulunan Asfen Dershanesi, Öğrenci Seçme Sınavı'nda matematik dalında 18'inci soruda verilen seçeneklerin ikisinin de doğru olabileceğini öne sürdü.

Nedeni: Kümeler üzerinde tanımlı fonksiyon sorusunda, ÖSYM tarafından verilen 'D' seçeneğinin yanı sıra 'C' seçeneğinin de doğru olduğunu savunularak, sınavda bu seçeneği işaretleyen öğrencilerin verdikleri cevabın da doğru olarak kabul edilmesini istendi.

Kimya dalında 15'inci soruda doğru cevabın verilen seçeneklerde bulunmadığı iddia edildi.

Nedeni: Soruda, yargılardan ikincisinde ifade edilen 'tepkimeye girenlerin potansiyel enerjisi 470 kkal dir' ifadesinde, '470 kkal/mol' yazılması gerekir. Birim tam olarak yazılmadığı için soru yanlıştır, dolayısıyla verilen yargılardan üçü de yanlıştır. Ancak bunu ifade eden bir seçenek soruda bulunmamakta.

Yine Türkçe testinin 13'üncü sorusunda iki doğru seçenek bulunduğu iddiasıyla Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ne iletilmek üzere Özel Dershaneler Birliği'ne (ÖZDEBİR) başvuruda bulunduğu bildirildi.

Nedeni: Türkçe dalında 13'üncü soruda 5 cümleden oluşan bir okuma parçası verildiği belirtilerek, sorunun cevap şıklarında bu cümlelerin çeşidi hakkında verilen bilgilerden hangisinin 'yanlış' olduğu soruldu.

Seçeneklerden ÖSYM tarafından verilen 'C' seçeneğinde '3 numaralı cümle, dolaylı tümleci olan basit bir cümledir' ifadesi bulunduğunu, bu bilginin yanlış, dolayısıyla seçeneğin doğru olduğu ifade edildi.

Ayrıca 'E' seçeneğinin de doğru seçenek olduğu öne sürüldü.

Nedeni: ?Bu seçenekte bahsedilen 5 numaralı cümle olan 'iki kilometre ya yürüdük ya yürümedik; ama bu yol boyu öyle değişik şeyler, öyle güzel şeyler gördüm ki ilk kez, yaşadığımın ayrımına vardım' cümlesi hakkında verilen '5 numaralı cümle, birden fazla yan cümleden oluşan girişik bir cümledir' ifadesi de yanlış, dolayısıyla doğru seçenektir. Bu cümlede 'Ama' ifadesinden sonra yan cümlecikler var, girişik bir cümle. Fakat cümlenin tamamına baktığımız zaman bu cümle bağlı, sıralı bir cümledir.''

ÖSYM tarafından verilen seçenekle birlikte 'E' seçeneğinin de doğru kabul edilmesi için ÖSYM'ye başvuruldu.

Fizik dalında ise 12'nci soruda, doğru olarak verilen 'B' seçeneğinin yanlış olduğunu, doğru seçeneğin 'C' olarak değiştirilmesi gerektiğini savunuldu.

Adana Özel Büyük Akademi Dergisi Dershanesi Coğrafya Zümre Başkanı Mehmet Cuma Kurtul, yaptığı yazılı açıklamada, ÖSS Edebiyat-Sosyal Bilimler testinde 22?nci sorunun hatalı olduğunu iddia etti.

Nedeni: Açıklamasında, Kurtul, 22?nci soruda yer alan, 'aşağıdakilerden hangisinin oluşumunda iç kuvvetler etkili olmuştur?' sorusunda, doğru olarak verilen 'C' şıkkının (Toros Dağları) yanında, 'E' şıkkı olarak verilen 'Ürgüp Yöresindeki Peri Bacaları' seçeneğinin de doğru olacağını belirtti.

Sorunun, 'aşağıdakilerden hangisinin oluşumunda sadece iç kuvvetler etkili olmuştur?' şeklinde sorulması gerektiğini ifade eden Kurtul, sorunun hatalı olduğunu ve iptal edilmesi gerektiğini savundu.

Birey Dersaneleri tarafından yapılan yazılı açıklamada, ÖSS'de Fen Bilimleri-2 Testi'nin (Fen-2) 15?inci sorusunun (kimya sorusu) cevabının ÖSYM'ce yanlış verildiği, doğru cevabın ?C? değil? A? olması gerektiği savunuldu.

Nedeni: Açıklamada, ?Fen-2 testi 17?inci kimya sorusunda 'asit ya da bazın biri zayıf olduğunda oluşan tuz hidrolize uğrar. Hidroliz sonucunda ise çözeltinin pH değeri 7'den farklıdır. Dolayısıyla asit ve bazın her ikisinin de kuvvetli olduğunun verilmesi gerekir. Bu bilgi verilmediğinden kanaatimizce sorunun doğru cevabı şıklarda bulunmamaktadır'' denildi.

Hangi cevap doğru...

Sosyal Bilimler-2 Testi'nin coğrafya dalındaki 19?uncu sorusunda da Şili'nin cevap olacak şekilde sorulduğu dile getirildi. Dersanenin açıklamasında, 'ancak ülkeler coğrafyası müfredatında Şili yer almamaktadır. Buna karşı soru bir genel kültür sorusu olarak nitelendirilebilir'' denildi.

Bazı kurumlar tarafından Fen-2 testinden 12?nci soru ile Sosyal Bilimler-1 Testi'nin 17?nci sorusunun cevap şıkkının ÖSYM tarafından yanlış verildiğinin iddia edildiği hatırlatılan açıklamada, ''bu iddia kanaatimizce doğru değildir'' denildi.

Alın işte bir başka iddaalar daha.Kim ne derse desin bu soruların yanlış olması demek bir öğrencinin orada yaşadığı bunalımı düşünün çözememekle ilgili.İnsan Hakları Mahkemesine başvursak haklı çıkarız :?

İşkence bunun adı :?

Ha benim sınavım kötü mü geçti hayır iyi geçti fakat bu 1.5 milyınun ve ailelerin hakkını kimse yiyemez !

Konuyu göremediğimden buraya yazayım dedim. OKS sınavına giren arkadaşların sonuçları açıklanmış. Umarım hepsi beklediklerinden iyi sonuçlar alırlar...

gece hiç uyumadı ben girmiş olsam bu kadar heyecanlanmazdım. kaldı 50 dakika. bizim kuzen bu sefer de kapağı atamazsa, kışla yolu gözükecek garibime :(

Mustafa Marangoz' Alıntı:
12 Temmuz cumartesi sabah 10.30 da açıklanıyor.
mustafa kardeşim, bu yollardan geçmiş birisi olarak nacizane tavsiyem; eğer ki hedeflerin çok yüksek değilse, bir sene daha kaybetmemen. bir şekilde 2 yıllık yazarsan, 4 yıllığa geçiş yapabilirsin yada bölümnü değiştirebilirsin. hepsinin yolu var, ama koca bir sene emin ol geçmez.

Bugunde yerleştirmeler belli oldu.
Başlarda hiç aklımın ucundan geçmeyen daha sonra ise aldığım puandan dolayı tercih etmek zorunda kaldığım;

Ktü Kimya oldu.

Trakya Unv. Tarih oldu , Yazmiyor ama bu sene Seckin'i bolbol maclarda gorursunuz, Universiteyi degistirdi Anadolu Bil Hastane Ile ilgili bir bolum tuturmus gerci futbol maclarinin hepsine gidiyorduk ama bu sene basketbol maclarininda hepsine gelir kesin ;)

Salon doluyor bu sene bende onemli maclara gelirim, ozellikle futbol maclariyla celisen gunlerde :)

Murat İnal' Alıntı:
İstanbul a bekliyorduk Burak seni..
Neyse hayırlı olsun.

Mustafa hoşgeldin.

Murat Abi bende kendimi İstanbul'a bekliyordum aldığım puan benim için çok iç acıcı olmadığı için İstanbul'da öğrencilik zor olduğu için kendi evimizde kalmayı tercih ettik ancak ilk senenin hazırlık olduğunu düşünürsek bol bol görüşeceğimizi düşünüyorum :)

Herkese hayırlı olsun.