Pedagojik Formasyon 2010

Pedagojik Formasyon 2010

YÖK Genel Kurulu, pedagojik formasyon eğitimi alanında önemli kararlar aldı. Buna göre eğitim fakültesi dışındaki öğrencilerin öğretmen olmak için mezuniyetten sonra aldıkları 'tezsiz yüksek lisans' eğitimini kaldırdı. Bunun yerine ise pedagojik formasyon eğitimine 9 kriter getirdi. YÖK, başarılı öğrencilerin öğretmen adayı olması için de formasyon alacaklara not şartı koydu.
-Yükseköğretim Kurulu (YÖK), eğitim fakültesi dışındaki öğrencilerin öğretmen olmak için mezuniyetten sonra aldıkları 'tezsiz yüksek lisans' eğitimini kaldırdı. Bunun yerine ise pedagojik formasyon eğitimine 9 kriter getirdi. Eski mezunlara da formasyon alma hakkı veren YÖK, başarılı öğrencilerin öğretmen adayı olması için formasyon alacaklara not şartı koydu.
YÖK Genel Kurulu, Üniversitelerarası Kurul (ÜAK), Öğretmen Yetiştirme Türk Milli Komitesi ve eğitim fakültelerinin görüşlerini alarak pedagojik formasyon eğitimi alanında önemli kararlar aldı. Bu kararlara göre YÖK'ün belirlediği formasyon eğitimi kriterlerini sağlamayan üniversiteler pedagojik formasyon eğitimi veremeyecek. YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Yekta Saraç amaçlarını 'daha kaliteli ve nitelikli öğretmen adayları yetiştirmek' olarak özetlerken, mezuniyetten sonra 1 yılda alınan tezsiz yüksek lisansı pratikte öğrencilerin faydasına olmadığı için kaldırdıklarını belirtti. Saraç, ayrıca tezsiz yüksek lisansa giriş için kullanılan ALES ve yabancı dil bilgisi gibi şartlar yerine diploma notu kriteri getirdiklerini kaydetti.
YÖK'ün kararına göre 'pedagojik formasyon eğitimi vermek isteyen bir üniversitede eğitim fakültesi veya eğitim bilimleri bölümünün bulunması, bu alanda yeterli sayıda ve nitelikte kadrolu öğretim üyesi bulunması' şart olacak. Öğrenci, fen edebiyat veya başka bir fakültede okurken formasyon eğitimi de alabilecek, ancak formasyon eğitimi 5. yarıyılda başlayacak ve 2 yıla (dört yarıyıla) yayılarak verilecek. Formasyon eğitimine kabulde öğrencilerin ağırlıklı not ortalamasının 4 üzerinden en az 2,5 olması ve en fazla alttan başarısız 2 dersinin olması gerecek. Ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans eğitimleri 2010-2011 eğitim-öğretim yılından itibaren açılmayacak ve daha önce izin verilenlere öğrenci alınmayacak. Bu öğretim yılından itibaren mezun durumda olan öğrencilere de pedagojik formasyon sertifikası eğitimi verilmeye başlanacak. Mezun durumda olan öğrencilerin de diploma notu 4 üzerinden en az 2,5 olacak. Mezunların formasyon eğitimi süresi ise iki yarıyıla (1 yıl) yayılacak. Üniversiteler vermek istedikleri pedagojik formasyon eğitimi için her seferinde YÖK'ten izin alacak. YÖK, her izin sırasında öğretim üyesi sayısı gibi kriterleri kontrol edecek.
YÖK geçen yıl aldığı kararla fen edebiyat fakültesi öğrencilerinin eğitimleri süresinde formasyon almalarına imkân vermiş, bu konuda başvuran bazı üniversitelerin talebini kabul etmişti. Mezun durumdaki fen edebiyatlılar ise tezsiz yüksek lisans yerine kendilerine de formasyon eğitimi verilmesini istiyordu.
Eğitim fakültesi öğrencileri üniversite eğitimleri esnasında pedagoji dersleri alarak öğretmen olabilecek durumda mezun oluyor. Fen edebiyat gibi fakülteleri bitirenler ise öğretmenlik yapmak isterlerse mezuniyetlerinden sonra tezsiz yüksek lisans veya pedagojik formasyon eğitimi almak zorundaydı. Fen edebiyat fakültesi öğrencileri dışında Talim ve Terbiye Kurulu'nun öğretmen olarak atanacakları düzenleyen 80 No'lu kararında sayılan branşlarda atanmak isteyenlerin de formasyon eğitimi alması gerekiyor.


....................

Başlığı açmamın sebebi, formasyon alması gereken ve bilinmezliklerden dolayı dertli olan arkadaşların bu konuda öğrendikleri bilgiler varsa paylaşmaları. Çünkü dediğim gibi hiçbirşey tam olarak belli değil, herkes açıkta kalmamak için heryeri takip etmeye ve heryere başvurmaya çalışıyor.
2.5 üzerindekilere verilecek deniliyor ama 2.5 üzerinde o kadar çok mezun varki . Bundan sonrakiler bu konuda şanslı olsada en çok mağdur olanlar bu sene mezun olanlar olacak. Ales sonuçlarına göre alınsaydı sınavdan iyi alamadım olmadı dersin ama şimdi 2.5 üzerinde olsan ve en büyük şartı yerine getirmene rağmen alamama ve bir sene daha kaybetme şansın oldukça yüksek. Bunu adı haksızlık malesef.

Şimdilik formasyon vereceği belli olan üniversiteler ve kontenjanları şu şekilde:

Adnan Menderes Üniversitesi 250

- Akdeniz Üniversitesi 250

- Ankara Üniversitesi 500

- Anadolu Üniversitesi 300

- Atatürk Üniversitesi 500

- Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi 250

- Dumlupınar Üniversitesi 250

- Fırat Üniversitesi 250

- Gazi Üniversitesi 500

- Gaziantep Üniversitesi 250

- Gaziosmanpaşa Üniversitesi 250

- İstanbul Üniversitesi 500

- Kırıkkale Üniversitesi 250

- Marmara Üniversitesi 500

- Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi 250

- Mersin Üniversitesi 250

- Ondokuz Mayıs Üniversitesi 500

- Rize Üniversitesi 200

- Sakarya Üniversitesi 500

- Selçuk Üniversitesi 500

- Trakya Üniversitesi 250

- Uludağ Üniversitesi 250

- Yıldız Teknik Üniversitesi 500
.....................

Kontenjanlar maalesef çok az, onca edebiyat, matematik, fizik vs. mezunu var, geçmişteki mezunlar da var tabi, bunca kişi ortalamaya göre sıralanırsa açıkta kalmak olası. Zaten değişiklikler ve sonrası oluşan bilinmezlikler beni bulamasa şaşardım. Halbuki bu haberi ilk duyduğumuzada Ales'ten kurtulduk diye ne kadarda çok sevinmiştik. :roll:

Neyse dilerim kimse mağdur olmaz, bu konuda üniversitenizle ilgili öğrendikleriz olursa paylaşın lütfen.
 
Bu listede Karadeniz Teknik Üniversitesi olmadığına emin misn ?

Bizim okulun bu işe çok öenm verdğini bölüm başkanlarının çok çabaladığını duymuştum.

Formasyon'dan yararlanabileceklerden biri olarak benden öğretmen olmaz :)
 
Burak Barut' Alıntı:
Bu listede Karadeniz Teknik Üniversitesi olmadığına emin misn ?

Bizim okulun bu işe çok öenm verdğini bölüm başkanlarının çok çabaladığını duymuştum.

Formasyon'dan yararlanabileceklerden biri olarak benden öğretmen olmaz :)

O mesleğin yakınından geçme kardeşim :p
 
Tugay Aktepe' Alıntı:
- Oğlum/Kızım sen ne okudun bakayım üniversitede ?

- Hmm. Pedagojik Formasyon mezunuyum.

- :? Hıı ?

Yok yok öyle değil yanlış anlamadıysam.

-Oğlum/Kızım sen ne okudun bakayım üniversitede ?

-Hmm. Kimya bölümü okudum.

-Kimyager oldun yani.

-Yok amcacım/teyzecim formasyon dersi aldığım için Kimya Öğretmeni olarak da görev yapabilirim.

Eğer yanlış anlamadıysam böyle olması lzım.
 
"Kızım kimyager olana kadar bir uyuşturucu patronunun yanında işe girseydin" diye salık gelebilir öyle bir durumda :)

Ülkedeki Fen-edebiyat mezunlarının en önemli soeunudur. sorsan okul 4 senelik ya da 5 senelik derler. Bunu hesaba katmazlar.
 
Burak Barut' Alıntı:
Bu listede Karadeniz Teknik Üniversitesi olmadığına emin misn ?

Bizim okulun bu işe çok öenm verdğini bölüm başkanlarının çok çabaladığını duymuştum.

Listeyi YÖK açıklamış.
Listede bizim üniversitede yok ve denilenlere göre verecekler ama daha görüşmeler sürüyormuş, o zaman KTÜ'de muhtemelen öyledir.

Sühan Cem' Alıntı:
Ülkedeki Fen-edebiyat mezunlarının en önemli soeunudur. sorsan okul 4 senelik ya da 5 senelik derler. Bunu hesaba katmazlar.

Sühan abi artık olmayacak işte, eğitim süreçlerinde, 3. sınıftan itibaren iki sene dört dönem boyunca bu eğitimi alacaklar. Tabi Türkiyede bir taraf düzeltilirken bir taraf batırılır, batan tarafta yer almak kötü.
 
Demek ki olması gerekene doğru, bir süreç var. Yalnız insanlara da belirtmek gerekiyor "Fen- Edebiyat fakültesinin görevinin, öğretmen yetiştirmek olmadığını". Ama gene Kimya örneğinden gidersek, Eğitim fakültesinden Kimya mezunu biri İlaç sanayiine işe girebiliyorsa, Fen - Edebiyat mezunu da haliyle Öğretmen olma hakkını kullanıyor.
 
Abi oradaki sıkıntı başka, Eğitimler diyor ki, biz 350 puan alıyoruz öğretmen oluyoruz, siz 300 puanla öğretmen olma adayı oluyorsunuz.
 
Burak Barut' Alıntı:
Abi oradaki sıkıntı başka, Eğitimler diyor ki, biz 350 puan alıyoruz öğretmen oluyoruz, siz 300 puanla öğretmen olma adayı oluyorsunuz.


Aslında haklılarda. Bizim zamanımızdan beri var bu sorun.Öğretmen adayları onların onlar Öğretmenlerin iş alanına girince bu kaçınılmaz oldu.

Bu arada Pedagojik Formasyon'u ilk duyduğumda "Endoplazmik Retikulum" gibi tıp terimi sanmıştım. :)
 
Sühan Cem' Alıntı:
[quote="Burak Barut":qmvhqxnc]Abi oradaki sıkıntı başka, Eğitimler diyor ki, biz 350 puan alıyoruz öğretmen oluyoruz, siz 300 puanla öğretmen olma adayı oluyorsunuz.


Aslında haklılarda. Bizim zamanımızdan beri var bu sorun.Öğretmen adayları onların onlar Öğretmenlerin iş alanına girince bu kaçınılmaz oldu.

Bu arada Pedagojik Formasyon'u ilk duyduğumda "Endoplazmik Retikulum" gibi tıp terimi sanmıştım. :)[/quote:qmvhqxnc]


Bence de haklılar abi adaletsiz bir yaklaşım ancak son zamanlarda Kimya Öğretmenliğinin puanlarında ciddi düşüşler var o yüzden bu tür aktiviteye girildi sanırım.Ülkemizde hangi konuya bakarsan içinde Kimyayla ilgili birşey bulabilirsin ama Kimya Müh., Kimyager, Kimya Teknikeri, Kimya Öğretmeni diye 4 taraftan da yıllarca mezun veriyor bu dal :)

Açıkcası Kimya bölümü ve Kimya Müh arasında bir sistem yapılsa daha iyi olurdu bence.
 
Tugay Aktepe' Alıntı:
Yalnız olay farklı boyutlara geldi. Sühan Abi resmen bu bölümün danışmanı oldu. :) Hayırlısı olsun.

:) yok Tugay. Yanlış anlaşılmasın. Olgusal olarak bilgim var ama sürec ve işleyiş anlamında hiç bilgim yok. Ben ayrıca Sosyoloji mezunuyum hiç aklıma gelmedi bunu yaptırmak. Daha çok bilgileniyorum bu başlıkda yazılanlardan.

Ama hep merak etmişimdir. Derslerde ne yapıyorlar acaba. Mesela çocuğun biri denek olarak gelip öğretmen adaylarının saçını ya da altından sandalyesini mi çekiyor:)
 
Öğretmen olacaktı
Üniversiteli Pelin, tek hayali olan öğretmenlik için formasyon kursuna gidiyordu, ancak...

Üniversitede yarı burslu okuyan 21 yaşındaki Pelin Özkan, formasyon kursu için 2.5 puan ortalaması yerine 2.41 tutturunca canına kıymakta tereddüt etmedi.

İzmir?in Özkanlar semtinde üniversite öğrencisi Pelin Özşahin, 5?inci kattaki evlerinin balkonundan atlayarak intihar etti. 21 yaşındaki genç kızın çok istediği öğretmenlik mesleği için formasyon kursunda istenen not ortalamasını tutturamadığı için bunalıma girdiği öne sürüldü. Okulunda yarı burslu okuyan Özşahin?in, gerekli olan 2.50 başarı ortalamasını 0.9 puanla kaçırarak 2.41 puanda kaldığı kaydedildi.

Olay, dün saat 08.30 sıralarında meydana geldi. Yaşar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İngiliz Edebiyatı Bölümü?nden 2?nci sınıftan 3?üncü sınıfa geçen Pelin Özşahin, annesinin kahvaltı hazırladığı sırada evlerinin balkonundan kendisini boşluğa bıraktı. Acil serviste tedavi altına alınan üniversiteli kız kurtarılamadı. Olay sırasında evde olan mali müşavir baba Mustafa Özşahin ile öğretmen anne Münire Özşahin, acil servis önünde endişeli bekleşinin ardından kızlarının acı haberini alınca sinir krizi geçirdi. Okulunda yarı burslu olarak okuyan Pelin Özşahin?in, çok istediği öğretmenlik mesleği için formasyon kursuna, başvurusunun kabulü için 2.50 olması gereken ders başarı ortalamasını 0.9 puanla kaçırıp 2.41?de kalınca bunalıma girdiği öne sürüldü. Kızının intiharının ardından büyük şok yaşayan baba Mustafa Özşahin ?Çok önemli değildi. Başka bir okuldan da aynı kursu aldırabilirdik, buna maddi imkanımız da vardı.?
.............

YÖK,
Bu kadar saçma bu kadar insanları mağdur eden kararlara imza attığın için yatacak yerin yok.
Kimi 2.50 ortalamayı geçemediği için alamıyacak kimi geçse de kontenjana takılıp alamayacak, kimi de bir senede 3.000 3.500 milyar verecek parası olmadığı için alamıyacak, kısacası yine birleri mağdur olacak.
Herşey karmakarışık, herkes biryere başvurma derdinde ama çoğu kişi belge ayarlamak, belgeleri, baştan savmak için görevde olduklarına kanaat getirdiğim yetkilelere onaylatmak ve şehir şehir dolaşıp teslim etmek için verdiği emek ve parayla kalacak.
 
Emel öyle bir konuşmussun ki sanki atlayanın hiç suçu yok tek suçlu YÖK demişsin.
Atlayanın psikolojik belki de başka sorunları olduğunu düşünüyorum.Bir insan bundan dolayı intihar etmez, intihar ediyorsa da aklı yerinde olduğunu ispat edemez.
 
Burak Barut' Alıntı:
Emel öyle bir konuşmussun ki sanki atlayanın hiç suçu yok tek suçlu YÖK demişsin.
Atlayanın psikolojik belki de başka sorunları olduğunu düşünüyorum.Bir insan bundan dolayı intihar etmez, intihar ediyorsa da aklı yerinde olduğunu ispat edemez.

Haberin altına bu şekilde yazınca öyle anlaşılmış,yazdılarım direk haberle ilgili değil, haberden bağımsız böyle düşünüyorum. Olay, içerisinde formasyon konusunu barındırınca paylaşayım dedim, tabiki yapılan şey direk bununla ilgili olmasa gerek öyle olsa o zaman her 2.50 not ortalamasının altındaki kişinin biryerlerden atlaması gerekir.
 
Emel bence zaten bu sistemde Eğitim Fakültesinde okuyanlara haksızlık yapılıyor.Daha çok puanla bölüme girmelerine rağmen daha az puanla Fen Fakültesine giren öğrenci aynı iş imkanı sağlanıyor.
Elbette belli bir kısıtlama getirmeleri çok normal.

2.5 çok uçuk bir puan değil sonuçta.Ben formasyondaki bazı kısıtlamaları doğru buluyorum.

0.9 puan kaçıran ya da benzer olaylar yaşayan insanlarında intihar eğilimli olması mantık alır gibi değil.
 

Üst