Schindler's List

100 kere izlediğim, bir yüz kere daha izlesem de sıkılmayacağım bir şaheser.

Liam Neeson'ın mükemmel karizması, herşeyi anlatan gözleri...
Ralph Fiennes'in film çekimleri sırasında eski kurtulanları gerçek Amon dirildi dedirten oyunculuğu...
Ve Ben Kingsley'nin tek kelime ile mükemmelliği...

10/10

amerikan sinema tarihinin en iyi 10 filminden biri olarak gösteriliyor ki herhalde abartı sayılmaz.. süper bir film.. hep orada yahudi rolü oynayan ve açlıktan ölmek üzere gibi görülen, kemik torbasına dönmüş insanların nereden bulunduğunu merak etmişimdir.. dünyanın bir yerinde böyle yaşayan insanlar var ve bunlar bu figürasyon için mi buraya toplandı.. bir fikrim yok..

speilberg'in ailesi macar yahudisiymiş sanırım. ben "munich" isimli filmine kadar bunu bilmiyordum ama o filmi izleyip de aklıma schindler's list gelince uyandım.. ikisi de hemen hemen aynı temayı işliyordu.. mazlum yahudiler.. ayrıca yapımcılığını üstlendiği band of brothers'ta da ( ki bence müthiş bir diziydi) böyle izler vardı..

speilberg yaşlandıkça sanıyorum atalarını, köklerini biraz daha fazla anıyor ve bu kadar büyük bir yönetmenken onlara kendince borcunu ödüyor.. sinema böyle bir güç.

Şimdi telden yazdığım için uzun uzadıya yazamıyorum. Sorduğun soruların çok ilginç cevapları ve detayları var. Bu konuya bir kişinin yazmış olması ise çok manidar.

Öncelikle filmin çekildiği yer Polonya, Plaszow. Ghetto sahneleri de bizzat Krakow ghettosunun içinde çekilmiş. Filmin ikinci yarısından itibaren ghettonun tahliyesi ile geçilen mekan toplama kampının hemen yanı. Spielberg ve ekibi bizzat toplama kampının içinde filmi çekmeyi çok istemiş. Lakin buna izin verilmemiş.

Film 83'te kitabı çıktığından beri projesi gündemde olan bir film. Spielberg o aralar Jurrasic Park ile meşgul olduğu için filmi Scorsesa'e götürmüş, o da atalarını anman için iyi bir fırsat deyip filmi Spielberg'in çekmesi gerektiğini söylemiş.

Film 72 günde çekilmiş.

Filmde oynayan bir çok figüran, bizzat toplama kampında bulunmuş kişiler yahut aileleri.

Siyah beyaz ve belgesel tarzı çekilmesi ile de konu anlatımı güçlendirilmek istenmiş, Spielberg'in söylediğine göre. Zira kırmızı montlu kızı hatırlamayan yoktur.

Kırmızı montlu kız olayı da gerçektir. Yine bizzat o kırmızı montlu kızı görenler filmde rol almışlar yahut setinde bulunmuşlardır.

Bunlar aklıma gelenler, daha sonra yine eklerim.

spielberg's list diye bir kısa film varmış.. omar fast isimli birisi 2003 yılında çekmiş..bu videoda, shcindler's list'te oynayan figüranların deneyimlerinden bahsediliyormuş..internette aradım biraz ama bulamadım, izlemek isterim..