The Green Mile (1999)

2001406464959287839_rs.jpg


Konu

Oldukça iri yarı biri adam olan Coffey, iki küçük kızı öldürmek suçundan idama mahkum olmuştur. Ürkütücü görünümünün aksine oldukça ince ve karmaşık bir iç dünyası olan Coffey, bazı doğa üstü güçlere sahiptir. Hapishanenin infaz odası baş gardiyanı Paul Edgecomb''un ona gerçekten suçlu olup olmadığını sorması ile birlikte aralarında bir diyalog başlar.

Detay

Stephen King''in çok satan başarılı bir roman dizisinden sinemaya uyarlanan " The Green Mile " ( Yeşil Yol ), infaz odasında görevli bir gardiyanın gizemli ve mucizevi güçleri olan bir mahkumla kurduğu sıra dışı ilişkiyi konu ediniyor. " Yeşil Yol " ile birlikte beş yıl aradan sonra ilk kez yönetmenlik koltuğuna oturan Oscar''lı yönetmen Frank Darabont, daha önce 1994 yılında 7 dalda Oscar adaylığı olan " Esaretin Bedeli " ( The Shawshank Redemption ) adlı filmin senaryosunu yazmış ve yönetmişti.

- İki Oscar''lı oyuncu Tom Hanks filmde, görevi süresince infaz ettiği mahkumları ve yaşadığı ürpertici olayları bir türlü unutamayan infaz odası baş gardiyanı Paul Edgecomb rolünü oynuyor. Elli yıllık sinema tarihi içinde, En İyi Erkek Oyuncu Oscarını iki kez üst üste alan tek oyuncu olma özelliğini elinde bulunduran Hanks, özellikle Robert Zemeckis''in yönetmenliğini yaptığı " Forest Gump " filmindeki unutulmaz başarılı oyunu ile hatırlanıyor. Bu filmle En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar, Altın Küre ve Sinema Oyuncuları Onur Ödül gibi önemli ödüllerin sahibi olan usta oyuncu, ilk Oscarını bu filminden bir yıl önce oynadığı " Philadelphia " ile almıştı. Daha önce birkaç kez Oscara aday gösterilen Hanks, Steven Spielberg''in " Er Ryan''ı Kurtarmak " ( Saving Private Ryan ) filmindeki başarılı performansı ile dördüncü kez Oscar adayı oldu.

" Yeşil Yol " ile birlikte ilk kez başrol oynayan Michael Clarke Duncan, filmde iki genç kızın katili olmakla suçlanan John Coffey karakterini canlandırıyor. Oldukça iri ve ürkütücü biri gibi görünen Coffey, görünümünün aksine son derece kibar, ince ruhlu ve garip güçleri olan biridir.

Filmin diğer göze çarpan oyuncuları arasında , filmde Edgecomb''un şef asistanı Brutus '' Brutal '' Howell''ı canlandıran David Morse ile Edgecomb''un sadık karısı Jan rolünde Bonnie Hunt yer alıyor. Daha önce " Umutsuz Saatler " ( Desperate Hours), " Kaya " ( The Rock ), " On İki Maymun " ( 12 maymun ) ve " Contact " filmlerinde oynayan David Morse, son olarak, İstanbul Film Festivali''nde de gösterilen, Antonio Banderas''ın yönettiği " Crazy in Alabama " ( Alabama''da Çılgınlık ) filminde oynuyor. Diğer yandan sinema ve tiyatro dünyasında oyuncu, yazar ve yönetmen olarak sayısız defa görev alan Bonnie Hunt''un oynadığı filmler arasında Barry Lavinson''un " Yağmur Adam " ( Rain Man ), Robin Williams''ın " Jumanji " hemen ilk akla gelenlerdir.

Oscarlarla dolu bir kadro..Filmin yapım tasarımını daha önce " Dr. Zhivago ", " Oliver ", " The Hunt for Red October " gibi başarılı filmlerde çalışmış olan Oscar''lı tasarımcı Terence Marsh yapıyor. Daha önce Oscara aday gösterilen " Ateş Hattında "( In the Line of Fire ) ve " Affedilmeyenler "( Unforgiven ) filmlerinde görev alan David Valdes, " Yeşil Yol "un prodüktörü olurken, Oscara aday gösterilen Richard Francis-Bruce editörlüğünü yapıyor. Oscar ödüllü bir başka ünlü isim ise, filmin ses miksajlarını gerçekleştiren Willie Burton.

Filmin müzikleri, " Little Women ", " Unstrung Heroes " ve " The Horse Whisperer " gibi filmlerin müziklerini yapan ve " Yeşil Yol " ile Oscara aday gösterilen başarılı kompozitör Thomas Newman tarafından gerçekleştirildi. Bir diğer Oscar ödüllü ise filmin görsel efektlerini yapan Charles Gibson.

Filme adını veren " The Green Mile " romanı Stephen King''in en çok satan ve dizi halinde yayınlanan bir romanıdır. Roman, Nisan ve Eylül 1996 tarihlerinde Amerika''da dizi halinde yayınlandı. Altı kısımdan oluşan roman altı ay içinde kısım kısım okuyucuya ulaştırıldı. Romanın her fasikülü en çok satılan yayınlar listesinde yer aldı.

Yeşil Yol neresi ?... Filme ismini veren " Yeşil Yol " sözü ile hapishanedeki hücrelerinden alınan idam mahkumlarının elektrikli sandalyenin bulunduğu ölüm odasına giderken kat ettikleri bir millik yeşil yol kast ediliyor. Edgecomb ( Tom Hanks ) yıllar boyunca bu yoldan sayısız idam mahkumu nakletmiştir.

Çekimlerin yapılacağı mekan olarak , şimdilerde artık kullanılmayan Tennessee Eyalet Hapishanesi karar kılınmış. İnfazların yapıldığı elektrikli sandalyenin tasarımı yapılırken New York''taki Sing Sing hapishanesindeki gerçeğinden yararlanılmış.


imdb puanı : 8.3
kişisel puanım : 10
 
Gerçekten tam bir klasiktir. Defalarca izlediğim her defasından bir kez daha beğendiğim ve hayran olduğum bir film. Tom Hanks de olayı farklılaştırıyor tabi...
Bence de 10 puan alabilecek bir filmdi...
 

Üst