Tiyatro hayatın aynasıdır.

Bir tiyatrosever olarak böyle bir konu açma gereği duydum.En az ayda bir defa gidiyorum tiyatroya.Herkese tavsiye ederim.
Burada tiyatro oyunları ve konularıyla ilgili bilgileri paylaşıp gitmek isteyen renkdaşlarımıza yardımcı olabiliriz.
Belkide aylar sonra burası tiyatro sevenlerle dolar ve oyunlarla ilgili tartışmalar bile yapabiliriz.

Tiyatronun ortamı,seyircisi,sahnesi bambaşkadır.Eğer o tadı alırsanız bir daha asla bırakamazsınız .. ;)

Bir Delinin Hatıra Defteri

Salon: Kulis Oda Sahnesi Caddebostan
Tarihler: -17.09.2008~23.09.2008-20:45:00-
17-18-19-20-21-23 Eylül Saat: 20.45
Telefon: 0216 467 33 32
Adres: Bağdat Caddesi, İskele sok. (Barlar sokağı) Erdoğan Apartmanı 9/2 Caddebostan
Ücret: 22,50 YTL

Konu:

Sıradan bir memur olan Poprişçin çok yüksek tabakadan bir kızın kendisini sevdiğine inanır.Hayal dünyasında yarattığı bu mutluluk kızın başka biriyle evlenmesiyle yıkılır.Bundan sonraki hayali ise bir asilzade olmaktır.
Ve günün birinde Poprişçin kendini İspanya Kralı olmuş bir vaziyette akıl hastanesinde bulur...
Saçları kısaltılmış bir halde gözleri yaşlı annesini yanına istemesi oyunun en gerçek anıdır belki de...

Bir Delinin Hatıra Defteri adlı oyuna gitmiş biri olarak şunu söyleyebilirim muhteşem değil ama verdiği ufak tefek rollerle öyle bi giriyosun ki oyuna sanki sende bi parçası oluyosun yaşananların ...
hele bi "ben yapamam, olmaz" de bakalım neler gelicek başına :D
Yalnız en afilli rolü bana vermişti aşık olduğu kız :p :D

Oyunun sonunda "yoksa bende mi deliyim" diye düşünmeyen yoktur sanırım:)

Gidilip izlenesi bi oyun ...

''anne beni al buradan, çok uzaklara götür, bu dünyada basacak bir noktam bile kalmadı anne''

1 - 1 Ekim 2008 Çarşamba günü perdelerini açacak olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Ekim ayı içinde oynanacak oyunların bilet satışına başladı.

Biletler; Fatih Reşat Nuri Sahnesi, Gaziosmanpaşa Sahnesi, Kağıthane Sadabad Sahnesi, Üsküdar Musahipzade Sahnesi, Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi, Kadıköy Haldun Taner Sahnesi, Ümraniye Sahnesi ile İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği gişelerinden 20 Eylül 2008 Cumartesi günü saat 11.00?den itibaren satışa sunulacak.
Ekim ayı oyun biletlerini internet üzerinden satın almak isteyenler için web adresi şöyle:

http://bilet.ibb.gov.tr/

2 - Mimikomedi Oyuncularının farklı yorumuyla hazırlamış olduğu Woody Allen 'ın " Tanrı " oyunu, yeni sezonunun ilk gösterimiyle 10.10.2008 Cuma günü tekrar sizlerle! Hem de ücretsiz!

Oyun takvimi :
10.10.2008 Cuma
16.10.2008 Perşembe
22.10.2008 Çarşamba

Gösteri yeri:
Halis Kurtça Gösteri Merkezi Gözcübaba / Göztepe

?Nedir saçma olan ? ?
Bol süprizli, hareketli, eğlenceli!!!
Antik Yunan döneminin güncel döneme uyarlanması.Diabetes, Hepatitis,Trichinosis, Bursitis karakterleri, " Özgürlük kargaşa mıdır?"dan, "Tanrı var mıdır?"a kadar birçok konuda atışırlar. Düzenden, politikacılara, başı derde girmesin diye tehlikeli durumlarda insanların birbirine sırt çevirmelerine kadar birçok konu eleştirilir.Bu olaylar gerceklestiği anlarda siz gülmekten kırılacaksınız?

K. Porazan

Bu sezonun tiyatro açılışını 29 Ekimde yapıcam inşallah :)
Bavul Hikayesi _ Raşit Çelikezer

Rol Dağılımı :
Işıl Dayıoğlu, Nişan Şirinyan
Sinem Kocabıyık, Volga Mengü, Alp Sunaoğlu, Emel Sunaoğlu, Tuğba Yüksel, Ethem Tuncay, Başak Özyönüm.

Oyunun Konusu :
Çatışma, evlilikle birlikte ilişkideki beklentilerini bulamayan, monotonluktan dolayı kendini bu ilişki çarkından kurtarmak isteyen, ama bunu yaparken başka bir ilişkinin batağına saplanan erkekle, bu evliliği sürdürme arzusu duyan, ama onurunu kurtarmak adına da kocasına direnemeyen Kadın? ın tutumları üzerine kuruludur. Ama sonuçta herkes değişmekte ve olgunlaşmakta, bu da bir ilişkiden ne beklediğimizi ve nasıl yürütmeyi tercih ettiğimizi netleştirmektedir.

?Sakıncalı? sezonu Mersin?de açıyor :

Sakıncalı Piyade 2008-2009 tiyatro sezonuna 16 Ekim?de Mersin?de başlıyor. Geçtiğimiz sezonun sonunda, 12 Mart?ın yıldönümünde perdesini açan Sakıncalı Piyade, yeni sezonu Mersin?de karşılıyor. Oyun, yaz boyunca Marmara ve Ege turnesinde toplam on iki bin seyirciyle buluştu.

16 Ekim Perşembe saat 20.30?da Mersin Büyükşehir Belediye Festivali Kongre Merkezi Sahnesi?nde 2008-2009 tiyatro sezonuna merhaba diyecek olan ?Sakıncalı Piyade?, 17-18 ve 19 Ekim?de Ankara Sanat Tiyatrosu?nda (AST) sahnelenecek. Orhan Aydın?ın genel sanat yönetmenliğindeki Su Gösteri Sanatları Sahnesi, sezon boyunca İstanbul Aksaray?da Vezirçeşmesi Sokak?ta bulunan kendi salonunda gösterilerini sürdürecek.

Geçtiğimiz tiyatro sezonunun sonuna doğru, 12 Mart?ın yıldönümünde perdesini açan Su Gösteri Sanatları Sahnesi, ?Sakıncalı Piyade? ile altı ayda, İstanbul başta olmak üzere; Çorlu, İzmit, İzmir, Altınoluk, Denizli ve Burhaniye Ören?de on iki binden fazla kişi tarafından izlendi..

Topluluk, 16 Ekim?de Mersin?de yeni sezonun ilk oyununu oynadıktan sonra, AST?de on beş yıllık hasreti giderecek. Oyunun AST tarafından 1993 yılındaki sahnelenişinde, Sakıncalı rolündeki Mehmet Ulay, aynı rolü bu defa oyunun yönetmenliğiyle birlikte üstleniyor. Recep Yener, Oğuz Tunç, Orhan Aydın, Mustafa Kırantepe, Tamer Özceviz, Deniz Atam, Ramazan Atbaş, Şenol Şahin, Cansu Fırıncı ve Beran Soysal da oyunun diğer rollerini paylaşıyorlar. Sakıncalı?nın müzikleri Timur Selçuk?a, dekor ve kostüm tasarımı M. Ziya Ülkenciler?e, hareket düzeni Gizem Erden?e, film tasarımı Önder Ünsal?a ve ışık tasarımı Yüksel Aymaz?a ait.

68?in üzerinden tanklarla, tüfeklerle, ezan sesleri ve kurt ulumalarıyla geçilen bir dönemin, yani 12 Mart faşist karanlığının, tiyatro tarihimizde tek belgesel oyunu. Hemen her sözcüğü mahkeme tutanaklarına dayanan oyun, düne ilişkin göndermeleriyle de tartıştırıcı bir içeriğe sahip. Türkiye?de yazın ve gazetecilik yaşamının en güçlü kalemlerinden biri olan Uğur Mumcu?nun usta işi oyunu; sıkıyönetim mahkemeleri, askerlik anıları ve cezaevleri sürecini birlikte anlatıyor. Su Gösteri Sanatları Sahnesi?nin yeni sezona ilişkin tanıtım metninde, ?bu günlerde yaşanılan, ?Anayasa, Hukuk, Yargı? tartışmalarının alt metinleri olarak görülebilecek oyun, gerçeklerin üstündeki kara örtünün aralanmasına da ışık tutuyor. Sakıncalı, yeni sezonda da sağcı ile sağcı, solcu ile solcu olan tüm döneklere inat, yoluna devam edecek? deniliyor..

Özlem Nokta' Alıntı:
Bu sezonun tiyatro açılışını 29 Ekimde yapıcam inşallah :)
Bavul Hikayesi _ Raşit Çelikezer

Rol Dağılımı :
Işıl Dayıoğlu, Nişan Şirinyan

Oyunun Konusu :
Çatışma, evlilikle birlikte ilişkideki beklentilerini bulamayan, monotonluktan dolayı kendini bu ilişki çarkından kurtarmak isteyen, ama bunu yaparken başka bir ilişkinin batağına saplanan erkekle, bu evliliği sürdürme arzusu duyan, ama onurunu kurtarmak adına da kocasına direnemeyen Kadın? ın tutumları üzerine kuruludur. Ama sonuçta herkes değişmekte ve olgunlaşmakta, bu da bir ilişkiden ne beklediğimizi ve nasıl yürütmeyi tercih ettiğimizi netleştirmektedir.

Hayatımda hiç bu kadar sıkılmamıştım bi oyunda
Sahne değişimleri o kadar çoktu ki ilk perde 50 dk sürdüyse bunun 20 dk sı karanlıkta sahnenin değişmesini beklememizle geçti .
Tavsiye etmiyorum :)

Ne Dersin Azizim ?

Yazan: Aziz Nesin
Uyarlayan: Yücel Erten
Yöneten: Yücel Erten

Rol Dağılımı :
Hülya Çelik, Mahmut Gökgöz, Ali İpin, Atsız Karaduman, Burak Şentürk,
Ozan Uçar, Aylin Uzunlar, Hakan Vanlı

Piyanist:
Alper Rumelioğlu

Özet:

Aziz Nesin? in öykülerinden uyarlanan ?Ne Dersin Azizim?? Günlük yaşamımıza, bugünden düne Aziz Nesin? in buruk mizahı ve eleştirisiyle bir bakış atan oyununu Yücel Erten sahneye koyuyor. Nesin? in Kütüphaneler dolduran geniş külliyatından, hiç eskimeyen taşlamalar ve öyküler, müzik ve dansla bir arada sunuluyor.

***Hala sahnelenirken mutlaka gidip izlenmesi gereken bi oyun ...

Re: Gazanfer Özcan'ı Kaybettik!

Gazanfer Özcan, 17 Şubat 2009 akşamı, 77 yaşında vefat etti..

7?den 77?ye herkesin sevdiği büyük usta, Devlet Sanatçısı Gazanfer Özcan.. Ölümüne ilişkin pek çok söz söylenecektir, birkaç gün de olsa ülkenin gündeminde yer tutacaktır. Ancak unutulmaması gereken çok önemli bir hususun kamuoyuyla paylaşılmasına yardımcı olur, bunu bir görev addeder ve Gazanfer Özcan?ın özelinde oluşan bu içler acısı duruma etrafınızdakilerin dikkatini çekerseniz, sanırım kuru bir başsağlığından çok daha fazlasını yapmış olursunuz..

Gazanfer Özcan?ın basına verdiği röportajlardan da bilindiği üzere, 2002 yılında eşi Gönül Ülkü?nün yüklü tedavi masraflarını karşılamakla uğraşırken ödeyemediği 30-40 bin lira civarındaki vergi borcu, yıllar içerisinde katlanarak neredeyse 500 bin liraya yakın bir meblağa ulaşmıştır.. Ve ömrünün son yedi senesini dur durak bilmeden çalışarak geçiren bu devlet sanatçısı, gerek televizyondan gerekse tiyatrodan kazandığı paranın neredeyse tamamını bu borcu ödemek için kullanmasına rağmen tüm bu çabasının sadece faizleri ödemeye yettiği bilinmektedir..

Tek suçu bu ülkede özel tiyatro işletmeye çalışmak olan, kestiği her biletin parası eğlence kabilinden görüldüğü için %40 oranında vergiye tabi tutulan, vergi borcu yüzünden yurt dışında yaşayan oğlunu görmeye dahi gidemeyen ve yetmezmiş gibi devletin özel tiyatrolar için verdiği yardımdan mahrum bırakılan devlet sanatçısı Gazanfer Özcan, ömrünün son zamanlarında kesinlikle istirahat etmesi gerekirken elden ayaktan düşene kadar kulislerde, setlerde geride kalanlara onurlu bir miras bırakmak için didinmiştir. elbette ki çalışmak, hem de ölene kadar çalışmak, üretmek, sanatçıya yakışan bir duruştur. ancak inanın seçme şansı olsaydı haftanın 5-6 günü değil, bir iki günü çalışıp seyircisinden hak ettiği alkışı almak ve geride kalan günleri ömrünü bir nebze olsun uzatabilmek için istirahat etmeyi seçerdi Gazanfer Özcan..

Bir Trilyonu hiç ettiği için yargılanan, suçlu bulunmasına karşın kendisine özel yasa çıkartılarak önce evinde cezasını çekmeye mahkum edilen, bununla da yetinilmeyip türlü güvercin taklalar sayesinde özgürlüğe kavuşan hacı - hocalar kadar olmasa da, en azından faiz yükünün silineceği kadar bir imtiyazı hak etmemiş midir 11 yıllık devlet sanatçısı, 55 yıldır halkın sanatçısı Gazanfer Özcan ?

Tiyatro biletinden %40 vergi kesip, pırlantanın vergiden muaf tutulduğu bu ülkenin yönetim kademesini işgal eden ağalar beyler sözüm sizedir, 77 yıl onuruyla yaşamış bir sanatçının vergi yükü altında ezilmemek için didinerek ölmesine değil, onun sahnede sergilediği sanata seyirci kalmanız gerekirdi, yanlış yaptınız.. Üstelik konudan haberdardınız !..

Yarın cenaze töreninde içinizden bazıları Devlet kademesini temsilen sebilhane bardağı gibi dizilip saf tutacaklar tabutunun önünde Gazanfer Özcan?ın..

Haklarını helal edebilmek için saf tutacaklar. Ne denir, helal olsun, ışığın bol olsun Türkiye..

Cennet olsun mekanın..

Hoşçakal Gazanfer Özcan..

Re: Gazanfer Özcan'ı Kaybettik!

Sanatın, sanatçının yıllar geçtikçe değerini yitirdiği ülkemizde, eşi az bulunur sanatçılardan birisiydi Gazanfer Özcan. Rahat uyu tiyatronun üstadı...

Kerem Porazan' Alıntı:
... Yarın cenaze töreninde içinizden bazıları Devlet kademesini temsilen sebilhane bardağı gibi dizilip saf tutacaklar tabutunun önünde Gazanfer Özcan?ın..

Haklarını helal edebilmek için saf tutacaklar. Ne denir, helal olsun, ışığın bol olsun Türkiye..
Sizce Gazanfer Özcan hakkını helal etti mi onlara...

Geçen hafta cuma günü 3 ay öncesinden biletini aldığım Haluk Bilginer ve Vahide Gördüm'ün oynadığı Evlilikte Ufak Tefek Cinayetler isimli oyuna gittim. Çok yorum yapmaya gerek yok zaten, beklediğimiz gibi çok keyif alarak izledik.

Dün ise Hakan Gerçek'in tek kişilk Van Gogh oyununu izledim. Oyunda Van Gogh'un hayatını Van Gogh'un ağzından dinliyoruz(Ruhsar dizisindeki Müfit karakterini hatırlayacaktır çoğu kişi). 39 Basamak da Hakan Gerçek'i izleyen arkadaşlarım başarılı olduğunu söylemişlerdi; ancak bu kadar da etkileneceğimi tahmin etmemiştim. Oyunun ilk perdesi de çok iyiydi; ancak ikinci perde de tek kelimeyle mükemmeldi. Ayrıca, bu oyunu 21 yıl önce Müşfik Kenter oynamış ve Hakan Gerçek de o oyunda Kenter'in asistanıymış. Dün salonda Müşfik Kenter de vardı. Hakan Gerçek oyundan sonra bu durumu açıklamak için alkışları kesmek zorunda kaldı yoksa alkışlamayı bırakmayacaktı izleyenler. :p

Sarp 39 basamak ta Hakan Gerçek gerçekten çok başarılı bir oyunculuk sergiledi fakat tüm oyuncular başta Demet Evgar(Aslı ile Kerem deki Cem'in peşinden koştuğu kız), Okan Yalabık(hatırla sevgilinin Nejdet'i) olsun gerçekten harika iş çıkarmışlardı oyun vasat olmasına rağmen, Oyunculuk kalitesi bana sıkılmadan izletmişti oyunu.

Sınav tarihlerimin belli olmasıyla beraber birkaç oyuna bilet almayı planlıyorum, 39 Basamak da onlardan biri.

Bu arada Müşfik Kenter'in de oynayacağı "Cimri" gelecek hafta sahnelenmeye başlıyor. Biletler mybilet.com'da ve mybilet'in satış noktalrında var. İlk 10 oyun indirimli olacakmış. Tam 12,50, öğrenci 7,50 TL. Oldukça uygun doğrusu.

İlk aşamada Devlet Tiyatrosu oyunları Ful Yaprakları ve Sokrates'in Son Gecesi isimli oyunlarını da izlemek istiyorum; ama özellikle Sokrates'in Son Gecesi'ne bilet bulmak zor olacak gibi görünüyor

Bu arada Hakan gerçek'in tek kişilik oyunu Van Gogh da öğrenci 13 TL gibi u bir fiyataydı. Tavsiye ederim, biletixte satış var.

Birazdan Oyun Atölyesi'nin Testosteron isimli oyununu izlemek için yola çıkacağım. Onunla ilgili de karalarım birşeyler.

"Sokrates'in Son Gecesi"ni henüz izleyemedim ama Ful Yapraklarını ilk olarak izlemeni tavsiye ederim .

Van Gogh ilk fırsatta gidilecek oyunların arasında :)

İstanbulluları sosyal ve kültürel etkinliklerin başkentinde yaşamalarından dolayı kıskanırım.

Ne diyeyim, kıymetini bilin...

Murat İNAL' Alıntı:
Toplu olarak gitsek mi napsak.

Çok iyi fikir aslında. Hep basketbol için bir arada olacak halimiz yok ya.

Testosteron çok eğlenceliydi ve başarılı bir komediydi, kadın erkek ilişkileri hakkında yazar Saramanowicz'in determinist bir bakış açısı var. Zaten oyunun metnini de aldım, kendisi de önsözde bundan bahsediyor.

Biletler öğrenci 15 TL, tam 25 TL. Perşembe günleri ise indirimli oluyor ve tüm biletler öğrenci fiyatından. İzlemenizi öneririm.

Marx'ın Dönüşü

Oyunun konusu : http://www.dostlartiyatrosu.com/tiyatro ... _marx.html

Bilet fiyatları :
Tam: 34,00 TL, Öğrenci: 24,00 TL

MAYIS
5 Mayıs - Marx'ın Dönüşü Yayla Sanat Merkezi 20:30

12 Mayıs - Marx'ın Dönüşü Yunus Emre Kültür Mer. 20:30

14 Mayıs - Marx'ın Dönüşü Avcılar Barış Manço K.M. 20:30

15 Mayıs - Marx'ın Dönüşü Muammer Karaca Tiyatrosu 20:30

16 Mayıs - Marx'ın Dönüşü Muammer Karaca Tiyatrosu 20:30

17 Mayıs - Marx'ın Dönüşü Muammer Karaca Tiyatrosu 15:00

21 Mayıs - Marx'ın Dönüşü Caddebostan Kültür Merkezi 20:30