Büyük bir beklenti ile gittim ve istediğim zevki çok fazla alamadım ancak yinede benden geçer not aldı.
Ufaktan biraz yorum yapacağım, aşağıda yazılanlar spoiler içerebilir o yüzden dikkat etmek gerek.
-----------spoiler-----------
Filmi bugün 13.45 matinesinde seyrettim.
İlk önce beğenmediğim ya da olmamış dediğim sahneleri yazalım.
Öncelikle filmdeki savaş sahneleri ve İzmir?in yanma olayı hiç olmamış, tamam gidin bir yerlere bomba atında çekin demiyorum ama animasyon oldukları çok bariz belli. Bu kadar insan seyrediyor bu filmi, biraz daha özenebilirlerdi o sahnelere. Atatürk?ün savaşta en ileride hücum etmesi ve o sırada şarapnel parçası isabet etme sahnesinide beğenmediğim, daha doğrusu yanlış bulduğum olaydı. Bildiğim ve okuduğum kadarı ile Atatürk hiç bir savaşta en ileride hücum etmemişti. Yani o sahne bana biraz saçma geldi, bir de şarapnel çarpma olayı da yine bildiğim kadarı ile cephe gerisinde yani askerlerin arkasında olan bir olaydı. ( bu konuda yanılıyor da olabilirim, tam emin değilim. )
İkinci bir olay ise kazım Karabekir paşa?nın ?kolordum ve ben, emrinizdeyim paşam!? sözü oldu. Filmde bu sözü ?Kafkasya cephesi komutan?ı? olarak veriyor, ancak bildiğimiz kadarı ile Kazım Paşa bu sözü söylediği vakit 15. kolorduda idi, yani Kafkasya olayı yoktu. Hatta doğu cephesi diye hatırlıyorum ben.
Bunlar benim beğenmediğim daha doğrusu yanlış bulduğum olaylar.
Filmin beğendiğim yanlarına gelelim.
Filmin müzikleri gerçekten harika, hiç bir şey olmasa bile müzikler çok şey anlatıyor. Hele Selanik Türküsü ve Manastır Marşı harikaydı. Oyunculuklarda benden geçer not aldı, ancak Sinan Tuzcuyu nedense ben pek benzetemedim Atatürk?e. Filmin en başlarında ve son sahnelerinde ise epey gözyaşı döktüm, benim gibi de bir çok insan vardı salonda..
Bu arada Latife Hanım?a epey gıcık kaptım filmde, bazı gerçekleri biliyordum ama görsel olarak görünce insan daha bir başka oluyor. Fikriye?nin intihar sahnesi de epey dokunaklıydı ama çok fazla bağırıp çağırması biraz garip olmuş gibi sanki..
Ve gelelim son sahneye yani saat 09:05?e.
Yahu bu sahne için şu anda bir şey yazamıyorum, elim bir türlü klavyeye gitmiyor.. Atatürk?ün son kez o masmavi gözlerini açıp annesini görmesi ve yanına gitmesi daha sonra da vefat etmesi beni acayip yıktı. Jenerik?in sonuna doğru kalkabildim koltuktan, öyle ki dışarı çıkana kadar epey sendeledim. O anda ki içimde kopan fırtınalar bambaşkaydı..
Başının yan tarafa düşmesi ve insanların ağlaması da olayı benim açımdan tamamen kopartmıştır. Her Atatürk filminde oturup ağlayan ben, yine geleneği bozmayarak ağlayarak bitirdim filmi.
Velhasıl çok beğenmemekle birlikte geçer not almıştır benden, evet beklentilerim büyüktü evet Zülfü Livaneli üstat?tan daha iyi bir şey beklerdim ama olsun. Yine de pişman olmadım..
7/10
-----------spoiler-----------