Euroleague 2012

Selamlar,

İstanbul'da düzenleyeceğimiz final organizasyonuna katılacak takımları belirlemek için düzenlenecek 3 ayrı grup ile ilgili bilgileri yarın akşam, bir aksilik çıkmazsa, buradan öğrenebileceksiniz.

Eleme maçları 8-11 Mart tarihleri arasında muhtelif şehirlerde, birbirinden bağımsız gruplarda oynanacak ve gruplarında ilk iki sırayı alacak ekipler finallere katılmaya hak kazanacak.

Group A
RSC Rollis Zwickau (Ev sahibi) - Almanya
CD Fundosa Once - İspanya
Besiktas Jimnastic Club - Türkiye
ASD. S. Stefano Sport - İtalya
Hyeres Handiclub - Fransa

Group B
Toulouse I.C. (Ev sahibi) - Fransa
Lottomatica Elecom Roma - İtalya
USC Munich - Almanya
Beit Halochem Tel Aviv - İsrail
GSD Anmic Sassari - İtalya

Group C
Pilatus Dragons (Ev sahibi) - İsviçre
SSD Santa Lucia - İtalya
CS Meaux Handisport - Fransa
P.M.B. team - İtalya
Capital – Aces - Büyük Britanya
 
Yazı biraz gecikti. Kusura bakmayın.

Buyrun:

Galatasaray'ımızın organize edeceği IWBF Şampiyonlar Ligi finallerine katılacak 6 takımın belirleneceği Euroleague 1 grup maçları cuma günü Avrupa'nın çeşitli kentlerinde başlıyor.

Turnuvalar öncesi hem organizasyon ile ilgili genel bilgi vermek hem de gruplar ile ilgili ufak 1-2 tahmin yapmak istedim.

Öncelikle işin organizasyon kısmı ile başlayalım.

Şampiyonlar Ligi finalleri her sene sezon başında belirlenmiş bir kulübün ev sahipliğinde 8 takımın katılması ile oynanır. 8 takımdan 2'si şu şekilde belirlenir:

1) Ev sahibi
2) Son şampiyon (Son şampiyon ev sahibi ise finalist doğrudan katılır.)

Geri kalan 6 takım ise genelde mart aylarının ikinci hafta sonuna denk gelecek şekilde düzenenen Euroleague 1 maçları sonucunda belirlenir.

Peki nedir bu Euroleague 1?

IWBF Europe'un her sene düzenlediği 4 temel kupa finali vardır:

1) Şampiyonlar Ligi
2) Andre Vergauwen Kupası
3) Willi Brinkmann Kupası
4) Challenge Kupası

Bu 4 kupa için sene başında uygun olan takımlar ev sahipliği için başvuru yaparlar ve neticesinde ev sahipleri belirlenir. Daha sonra ise çeşitli kriterlere göre sıralanan bu takımlar sırasıyla Euroleague 1, Euroleague 2 ve Euroleague 3 adında 3 organizasyonda yer alırlar.

Euroleague 1 organizasyonu Avrupa'nın aşağı yukarı en iyi takımlarının yer aldığı bir organizasyon olur ve Şampiyonlar Ligi finalleri için sadece buradan takımlar gidebilir.

Euroleague 1 organizasyonu 3 farklı şehir ve birbirinden bağımsız 3 farklı grupta düzenlenir. Sene başında bu gruplara ev sahipliği yapacak takımlar belirlenir ve ardından yapılan kura çekimi yapılır. Grupta ilk 2 sırayı alan takımlar Şampiyonlar Ligi'ne giderler. Diğer takımlardan sadece sonuncu olan takım elenirken 3. olan takım Andre Vergauwen Kupası'na, 4. olan takım ise Willi Brinkmann Kupası'na katılma hakkı elde eder.

Bu sezon 9-10 Mart tarihleri arasında düzenlenecek Euroleague 1 elemeleri için oluşturulan gruplar şu şekilde:

Group A
RSC Rollis Zwickau (Ev sahibi) - Almanya
CD Fundosa Once - İspanya
Besiktas Jimnastic Club - Türkiye
ASD. S. Stefano Sport - İtalya
Hyeres Handiclub - Fransa

Group B
Toulouse I.C. (Ev sahibi) - Fransa
Lottomatica Elecom Roma - İtalya
USC Munich - Almanya
Beit Halochem Tel Aviv - İsrail
GSD Anmic Sassari - İtalya

Group C
Pilatus Dragons (Ev sahibi) - İsviçre
SSD Santa Lucia - İtalya
CS Meaux Handisport - Fransa
P.M.B. team - İtalya
Capital – Aces - Büyük Britanya

Öncelikle A grubu'ndan başlayalım.

Bu grup Rollis Zwickau takımının ev sahipliğinde Almanya'nın Zwickau kentinde düzenlenecek. Bu grupta maçlar 9-10 Mart tarihlerinde oynanacak. Program şu şekilde:

9 Mart Cuma
12:15 RSC Rollis Zwickau-C.D.FUNDOSA ONCE
14:30 ASD. S. Stefano Sport-Beşiktaş
16:45 C.D.FUNDOSA ONCE-Hyeres Handisport
19:00 Beşiktaş-RSC Rollis Zwickau
21:15 Hyeres Handisport-ASD. S. Stefano Sport

10 Mart Cumartesi
10:00 Beşiktaş-C.D.FUNDOSA ONCE
12:15 ASD. S. Stefano Sport-RSC Rollis Zwickau
14:30 Hyeres Handisport-Beşiktaş
16:45 C.D.FUNDOSA ONCE-ASD. S. Stefano Sport
19:00 RSC Rollis Zwickau-Hyeres Handisport

Euroleague 1'de Türkiye'yi temsil edecek tek takım olan Beşiktaş'ın yer aldığı bu grupta güçlü takımlar bulunmakta. Ev sahibi Zwickau senelerdir bu organizasyonlarda yer alan ekiplerden bir tanesi. Antrenörleri ve iyi oyuncularından olan Piotr Luszynski'yi Galatasaray'ımıza kaptırmış olsalar da hala daha iyi oyuncuları kadrolarında bulundurmaktalar ve tekerlekli sandalye basketbolunun en güçlü liglerinden bir tanesi sayılabilecek Almanya Ligi'nde Lahn Dill'in ardından ikinci sırada bulunuyorlar.

Grupta'ki İspanyon ekip, Fundosa ise İspanya'nın an itibariyle en kuvvetli takımı. Bunu ligde lider olarak da gösteriyor. Eski oyuncumuz Petr Tucek'in de kadrosunda bulunduğu Fundosa Madrid şehrinin takımıdır. Onlar da son birkaç senedir buraları oldukça iyi oynayan ekip hüviyetindeler.

Stefano takımı ise İtalya liginin pek de iyi olmayan ekiplerinden bir tanesi. Dolayısıyla Beşiktaş için pek problem teşkil etmeyeceklerdir.

Hyeres takımını da Stefano gibi tanımlamak pek yanlış olmaz. Bu iki takımın grubun son iki sırasını paylaşacağını düşünmekteyim.

Grupta ilk iki sıra ise ev sahibi Zwickau ve Fundosa'nın olacak gibi. Beşiktaş eğer Şampiyonlar Ligi bilet almak istiyorsa, özellikle Zwickau'yu yenmek zorunda. Fundosa'ya nazaran daha gerçekçi bir hedef olacaktır. Yine de anlık performanslar baz alınacağı için ne olacağı belli olmaz. O yüzden temsilcimizin ilk etapta Hyeres ve Stefano karşısında sürprize izin vermemesi, akabinde en azından Zwickau'yu yenerek bileti cebine koyması için işi en kötü ihtimalle üçlü averaja bırakması gerekmekte.

A grubu için ilk iki favorileri: Zwickau ve Fundosa
Plase: Beşiktaş

B grubu Fransa'nın Toulouse şehrinde düzenlenecek.

Maç programı şu şekilde:

9 Mart

12:15 Toulouse IC - USC Munich
14:30 Anmic Sassari - Lottomatica Elecom Sport Roma
16:45 USC Munich - BH Tel Aviv
19:00 L. Elecom S. Roma - Toulouse IC
21:15 BH Tel Aviv - Anmic Sassari

10 Mart

10:00 L. Elecom S. Roma - USC Munich
12:15 Anmic Sassari - Toulouse IC
14:30 BH Tel Aviv - L. Elecom S. Roma
16:45 USC Munich - Anmic Sassari
19:00 Toulouse IC - BH Tel Aviv

Bu grupta iki İtalyan ekibinin uzak ara favori olduğunu düşünüyorum. İtalya ligi'nde de şampiyonluk mücadelesi veren Lottomatica Elecom Sport Roma ile Anmic Sassari ekiplerinin diğer üç ekipten daha kuvvetli gözüküyor. Bir ihtimal ev sahibi avantajı ile Toulouse bu iki ekibi zorlamaya çalışabilir ancak güçleri yetmeyecektir. Toulouse ve Munich takımları arasındaki 3.lük mücadelesi ise ev sahibi Fransız Toulouse'un lehine bitecektir.

Grubun mutlak favorileri: L. Elecom S. Roma ve Anmic Sassari
Aradan nasıl sıyrılabilirim ki?: Toulouse

C grubu ise İsviçre'de Pilatus Dragons ev sahipliğinde düzenlenecek.

Maç programı şu şekilde:

9 Mart

12:15 Pilatus Dragons - CS Meaux
14:30 Padova M.B. - Santa Lucia
16:45 CS Meaux - Capital Aces
19:00 Santa Lucia - Pilatus Dragons
21:15 Capital Aces - Padova M.B

10 Mart

10:00 Santa Lucia - CS Meaux
12:15 Padova M.B. - Pilatus Dragons
14:30 Capital Aces - Santa Lucia
16:45 CS Meaux - Padova M.B.
19:00 Pilatus Dragons - Capital Aces

Bu grubun mutlak favorisi İtalyan temsilcisi Santa Lucia. Grubu oldukça rahat bir şekilde lider olarak tamamlamalarını beklemek pek de gerçek dışı sayılmaz. Grubu ikinci biterecek takım ise Padova, Meaux ve Capital Aces takımları arasında oynanacak karşılaşmalar sonucunda belli olacaktır. Ev sahibi Pilatus Dragons'un grubu sonuncu bitireceğini tahmin ediyorum fakat daha evvel de belirttiğim gibi anlık performanslar bu turnuvalarda ölçü olduğu için ne olacağını kestirmek pek de mümkün olmayabilir. C grubunda söyleyebileceğimiz bir tek şey var: Santa Lucia bu gruptaki ağır favoridir.

Kısaca toparlayacak olursak,

A grubunda Zwickau, Fundosa ve Beşiktaş'ın yer alacağı bir çekişme beklemekteyim. B grubunda bir sürpriz yaşamazsak L. Elecom S. Roma ve Anmic Sassari el ele İstanbul'a geleceklerdir. C grubunda ise Santa Lucia'nın İstanbul'a gelmesi dışında kesin olan bir şey yok gibi gözükmekte.
 
Abi öncelikle ellerine sağlık, çok güzel bir analiz olmuş.

Gruplara bakıyorum da, yorumlarına üç aşağı beş yukarı katıldım.

Zwickau bu sporun köklü klüplerinden, ama son zamanlarda kadroları oldukça zayıfladı. Alman liginde 2. olmaları beni şaşırttı. Zira geçen sene en iyi oyuncuları Piotr idi ve bu sene kendisi bize geldi. Fundosa sponsorları eşliğinde güzel yatırım yaptı ve İspanya liginin en iyi takımı. Geçen sene de bizi baya zorlamışlardı. Bu gruptan lider çıkarlar. Beşiktaş'ın ilk hedefi üçüncülük olmalı, Zwickau maçına kazanabiliriz diye bakacaklardır, ama bence İtalyan takımı da hiç boş bir takım değil. Onlar üçüncü olur da Beşiktaş 4. olursa şaşırmam. Hyeres bir iki maç zorlar, sonra bırakır diye düşünüyorum.

Bu grup Fundosa-Zwickau-Stefano-Beşiktaş-Hyeres olarak biter bence. Ama Beşiktaş ikinci olursa hiç şaşırmam.

B grubu, Toulouse zamanında Andre Vergauwen'deyken çok pohpohlanmıştı, şöyle iyiler böyle iyiler. 20 koyup göndermiştik :) Şu andaki durumlarını bilmiyorum. Ama bu gruptaki İtalyanlar çok iyi. Zaten üst düzey üç İtalyan takımı var; Lottomatica, Sassari, Santa Lucia. Ve Santa Lucia'da bizim Haidari ile Justin var diye biliyorum (sadece Haidari varmış), bir de Avustralyalı Ness var.

İki İtalyan bu gruptan çıkar. Diğerleri de klasman mücadelesi verir.

Roma-Sassari-Toulouse-Munich-Tel Aviv olarak biter.

C grubu ev sahibinin rencide olacağı bir grup olmuş. Zayıf bir grup olmasına rağmen takımlar arası büyük fark var. Birinci açık ara Santa Lucia. İkinci Meaux olur, onlar da buraları iyi oynuyorlar. Padova üç, Aces dört, Dragons beş olur.

Not olarak İngilizlerin milli takım düzeyinde büyük başarıları olmasına rağmen klüp bazında gerçekten kötü takımlarının olması da çok ilginç bir durum olsa gerek. Aces bunun en güzel örneği.

Şu anda üç İtalyan artı Fundosa İstanbul'a gelecek gibi duruyor. Diğer ikisi de Meaux ile Zwickau olur bence.

Galatasaray
Lahn Dill
Fundosa
Zwickau
Roma
Sassari
Santa Lucia
Meaux

Yine Lahn Dill ile final oynarız, efsane olur. Bu sefer o sinir bozucu davulları falan olmayacak, taraftar desteği ile ezeceğiz inşallah.
 
Günlük değerlendirmeler de yapma planım vardı ancak yoğunluktan ötürü vakit bulamadım ve malesef bu planımı gerçekleştiremedim.

Euroleague 1-2 ve 3 elemeleri cumartesi günü sonlandı.

Konumuz ve ilgi alanımız olan Euroleague 1'e göz atalım.

A Grubu

Bu grupta sürpriz yaşanmadı ve Fundosa 1., Zwickau da 2. olarak gruptan çıktılar. Beşiktaş ise cumartesi günü Hyeres'e uzatmada yenilerek Andre Vergauwen kupası'na da katılma hakkı kazanamadı, kendileri ülkemizi Willi Brinkman Kupası'nda temsil edecekler ve o kupadaki favorilerden bir tanesi konumundalar. Bu grupta Stefano sonuncu olarak Avrupa kupalarından elendi.

B Grubu

Euroleague 1'in tek sürprizi bu grupta yaşandı. Ev sahibi Toulouse, cumartesi günü Anmic Sassari'yi 3 sayılık fark ile 58-55 mağlup edince kendini bir anda finallerde buldu. Bu grupta Lottomatica Elecom Sport Roma takımı diğer rakiplerine oranla oldukça kuvvetli olduğunu gösterdi ve rakiplerine en az 34 sayı fark atarak finallere 1. olarak yükseldi. Bu grupta Anmic Sassari 3. olarak Andre Vergauwen Kupası'na, BH Tel Aviv de 4. olarak Willi Brinkmann Kupası'na katılma hakkı kazandılar. Alman ekibi USC Munich ise tüm maçlarını kaybederek Avrupa macerasına nokta koydu.

C grubu ise beklenildiği gibi Santa Lucia liderliği ile bitti. Elecom Sport Roma gibi bir dominasyon kuramasa da tüm maçlarını kazanan Santa Lucia'nın ardından Büyük Britanya takımı Capital Aces grubu ikinci sırada bitirdi. İtalyan Padova 3. olarak Andre Vergauwen Kupası'na, Fransız Meaux ise 4. olarak Willi Brinkmann Kupası'na katılma hakkı kazandılar. Ev sahibi Pilatus Dragons ise beklenildiği gibi sonuncu olarak Avrupa kupalarına veda etti.

Aslında bu yazıyı dün hazırlamış olsaydım grup kuraları ile alakalı bilgiler verecektim ancak buna pek gerek kalmadı zira gruplar belli oldu.

Galatasaray'ımız A grubunda Rollis Zwickau, L. Elecom Sport Roma ve Capital Aces takımları ile mücadele edecek.

Grubumuzda fikstür şu şekilde:

4 Mayıs Cuma

13.30 Galatasaray - Capital Aces (Sinan Erdem SS)
13.30 Rollis Zwickau - Elecom Sport Roma (Ahmet Cömert SS)

18.00 Galatasaray - Rollis Zwickau (Sinan Erdem SS)
18.00 Capital Aces - Elecom Sport Roma (Ahmet Cömert SS)

5 Mayıs Cumartesi

09.30 Galatasaray - Elecom Sport Roma (Sinan Erdem SS)
09.30 Zwickau - Capital Aces (Ahmet Cö

B grubu ise Lahn Dill, Fundosa, Toulouse ve Santa Lucia takımları ile oluştu. Bu grubun fikstürü de şu şekilde:

4 Mayıs Cuma

15.45 Lahn Dill - Santa Lucia (Sinan Erdem SS)
15.45 Fundosa - Toulouse (Ahmet Cömert SS)

20.15 Lahn Dill - Fundosa (Sinan Erdem SS)
20.15 Santa Lucia - Toulouse (Ahmet Cömert SS)

5 Mayıs Cumartesi

11.45 Toulouse - Lahn Dill (Sinan Erdem SS)
11.45 Fundosa - Santa Lucia (Ahmet Cömert SS)

Gruplardaki bütün maçlar tamamlandıktan sonraki fikstür şu şekilde:

5 Mayıs Cumartesi

15.15 A grubunun 3.sü - B grubunun 4.sü (Sinan Erdem SS) - Klasman Maçı
15.15 B grubunun 3.sü - A grubunun 4.sü (Ahmet Cömert SS) - Klasman Maçı

17.30 A grubunun 1.si - B grubunun 2.si (Sinan Erdem SS) - Yarı Final
17.30 B grubunun 1.si - A grubunun 2.si (Ahmet Cömert SS) - Yarı Final

6 Mayıs Pazar

09.00 7.lik - 8.lik maçı (Klasman maçları mağlupları) (Ahmet Cömert SS)
10.00 5.lik - 6.lık maçı (Klasman maçları galipleri) (Sinan Erdem SS)
11.15 3.lük - 4.lük maçı (Yarı Final mağlupları) (Ahmet Cömert SS)
12.15 Final (Sinan Erdem SS)

Grubumuzdaki konumumuza gelince:

Elecom Sport Roma'nın oldukça iyi bir kadrosu var. Avustralyalı oyuncular Brad Ness ve eski oyuncumuz Justin Eveson takımın yıldızı konumundalar. Özellikle Ness takımın en skorer oyuncusu ve oldukça iyi bir oyuncu. Bunun yanı sıra Moukhariq ve sezon arasında transfer ettikleri Türk asıllı Hollandalı oyuncu Mustafa Korkmaz da bu ikiliye katkı veren oyuncular arasında. Aynı zamanda Cherubini, Cayol ve Hartnett gibi oyunculara da sahipler. Grup maçında bizi oldukça zorlayacaklardır. Son maçı onlarla oynayacağımızı düşünürsek, bu maçın liderlik mücadelesi olacağını düşünüyorum zira iki takım da konsantre biçimde oynarlarsa Zwickau ve özellikle Capital Aces sorun çıkartabilecek takımlar değiller.

B grubu ise Toulouse dışında birbirini yenebilecek takımlardan oluşuyor ancak yine de Lahn Dill o grupta bir adım önde. Kanımca o grubu lider bitireceklerdir. Fundosa ve Santa Lucia ise 3. maçta gruptan çıkabilmek adına mücadele edeceklerdir.

Tüm takımlar ile ilgili bilgileri, detaylı yorumları turnuva yaklaştıkça yaparız.

Takımımıza inaniyoruz, güveniyoruz. 3 kez kazandığımız kupayı, bu kez İstanbul'da, hep birlikte kaldırmak için!

Şampiyonluk şarkısı düşmesin dillerden!

Not: Şampiyonlar Ligi finalleri fikstürünü IWBF Europe sitesindeki bilgilere dayanarak hazırladım. Herhangi bir değişiklik, farklılık olursa bilgilendiririm.
 
Sağol Ernoyan bilgiler için. 4 Mayıs'a yetişebilir miyim bilmiyorum 5 ve 6 Mayıs'ta mutlaka orada olacağım.

Bu spora büyük destek veren ve İstanbul dışında yaşayan tüm arkadaşlarımızı da bu şölende İstanbul'da görmek, misafir etmek isteriz. Her ne kadar evim olmasa da her türlü yardımı yaparız diğer arkadaşlarım adına konuşuyorum. :)
 
4-6 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek turnuva ama henüz bir gelişme, haber, duyuru falan görülmedi. Günün erken saatleri bitsin de biz duyurumuzu yapalım, uyarılarımızı da.
 
4-6 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek turnuva ama henüz bir gelişme, haber, duyuru falan görülmedi. Günün erken saatleri bitsin de biz duyurumuzu yapalım, uyarılarımızı da.

Fan site kuruyorum. 1-2 güne hazır olacaktır.

Sonrasına bakarız.

İçime sinmeyen bir takım olaylar var ama yine de İstanbul'da kupayı kazanma ihtimalimiz her şeyi unutturuyor şimdilik. Turnuva sonrası yazacak çok şey var.

2 haftadan az bir süre kalmasına rağmen biletler ile alakalı en ufak bir bilgi verilmemiş olması da cabası.

Neyse, negatif enerjimizi turnuva sonrasına saklayalım.

Takım şu an Kıbrıs'ta ligin son maçını oynuyor. Herkesin aklı turnuvada. Son 13 gün.
 

Üst