Galatasaray 92 - Beşiktaş 81

Maça dair sorularınızı yardımcı hocamız Emir Alkaş cevaplandıracaktır...

Not: Kaynak gösterilse dahi gsbasket.org dışında herhangi bir yerde yayınlanamaz.
 
Öncelikle galibiyet için tebrikler ve teşekkürler.Son maçlarda çok sayı yemeye başladık bunun nedeni nedir acaba? Ve Djedovic in ilk maçındaki izlenimlerinizi söyler misiniz..ondan beklentileriniz neler
 
Mac boyu switch yaptigimiz sanirim bu sene baska bir mac yoktur, bu taktigin sebebi nedir?

Maci kazansak da ozellikle Andric'i hic kullanamadigimiz, dis atislara fazlasiyla bagimli kaldigimiz mac oldu. Cok temiz sutlar bulsak da istedigimiz oyun tarzinda mi oynandi mac?

Mehmet Yagmur ve Kartal'in buldugu tum sutlar bombostu ve 6 tanesinde cezayi kestiler, diger oyunculari riske etmeden bu 2 oyuncu icin mactan once sutunu riske edebilirsiniz dendi mi acaba?
 
Her ne kadar 17 sayıyla maçı tamamlamış olsa da yeni transfer Nihad Dedovic' e çizilen bir oyun seti bulunmadığını ve hücumda ilk opsiyonlar dahilinde olmadığını gördük.

Oysa ki maçta herkes gördü ki hücumda delici penetre özellikleriyle sivrilen Dedovic' in eline değen her top takımın sayı bulmasını kolaylaştırıyor; penetrelerde Dedovic' e yönelen savunmalar dolayısıyla diğer oyuncular boş alanlar bulabiliyorlar. Bu gerçeğin ışığında, teknik heyetin kendisinin savunmacısına getirilen screen lerle özel setler çizmesi ve hücumda daha aktif rol almasını sağlaması konusunda çalışmaları ya da öngörüleri var mıdır?
 
Sezonluk antreman takviminde şut idmanına daha ağırlık verdiğimiz bir döneme mi girdik?
Beşiktaş maçı özelinde oyunculara şut konusunda daha fazla özgürlük verildiği aşikar ama bunların dışında oyuncuların şut mekaniklerinin ve zamanlamalarının çok düzgün olduğunu gözlemledim.
 
Kendi müdafaamızı değerlendirirken en çok baktığımız şey rakip takımın şut yüzdesidir. Çünkü bazı maçlarda çembere topu 72 kere atıyorsundur, bazı maçlarda ise 56 kere şut atmışsındır. Bazı maçlarda 17 serbest atış atarken, bazı maçlarda ise bu maçta bizim ilk yarıda yaşadığımız durum gibi serbest atış atamadan bitiriyorsunuz. Maçlardaki tempo farkını da göz önüne aldığımız zaman, rakip takımın şut yüzdesine bakmak en iyi ol yaptığımız müdafaa açısından. Beşiktaş ligdeki bazı takımlar gibi mesela Karşıyaka ve Telekom gibi bazı pozisyonlardaki avantajları üstünden oynayarak değil, bazı oyuncuların delici rol oynayıp, bire bir yetenekleriyle hücum etmesi üstüne kurulu bir takım. Dolayısıyla bu takımların hücum süreleri daha kısa, bu takımlar bu şekilde hücum dengesiz hücum ettiklerinden ribaundu aldığınız zaman da açık saha basketbolu daha çok oynanıyor bu maçlarda ve skorlar da daha yüksek oluyor, maçın skorlarının da yüksek olmasının sebebi bu. Maçın 4.çeyreğine kadar maçta var mı yok mu belli olmayan Kemp 4 dakikalık süre içerinde 11 sayıya katkıda bulundu, böyle patlayıcı bir takımla oynuyorsunuz ama dediğim gibi bu tarz maçların yüksek skorlu olmasının temel sebebi maçların çok hızlı oynanması. Bir takımın %60 rakip takımın da %50 üzeri 3’lük attığı maçlar da nadiren olur ama daha yüzdeli atmamızın sebebi de bizim çok daha temiz şutlar bulmamızdı. Savunmamızda da bazı oyunculara odaklanıp bazı oyuncuları riske ettik diye bir duruşumuz olmamasına karşın, Mehmet Yağmur ve Kartal gibi oyuncular bizi zor durumda bıraktı bu maçta. Erceg etkisiz oldu, Hawkins bire birde iyi savunuldu ve deliciliği engellendi, Kemp oyunun büyük bölümünde limitlendi gibi bir çok şeyi iyi yaptık gibi duruyor ama rol oyuncularının katkısı da rakip takımın yüksek skor atmasına sebep oldu.

Normalde yaptığımızdan daha fazla switch yaptık ve şükür ki bunu yapabilecek oyunculara sahibiz, bunu bilinçli bir tercih olarak kullandık, zaman zaman da kullanabiliriz diye düşünüyorum. İkili oyunu switch yaparak savunabilirsin, adam adama savunabilirsin, ikili sıkıştırmalar da getirebilirsin,uzunu daha pasif kullanarak savunabilirsin ama önemli olan nasıl şekilde yaptığın. Hangisini yapıyorsak onu en iyi yapmaya çalışıp savunmak önemli bu tarz hücumları.
Djedovic geldiği an itibariyle Shipp’in yerine gelse de özellikleri ondan farklı bir oyuncu. 2 oyuncunun da birbirinden iyi yaptığı işler var. Djedovic’ten çabukluğu ve oyun bilgisi itibariyle bize delicilik katmasını bekliyoruz. Bunu yapabildiği zaman çok etkili olacak ve bu maçta da etkili oldu. 22 yaşında bir oyuncu olmasına rağmen savunmayı deldikten sonra da iyi kararlar vermesini bekliyoruz ve yaşına göre de bunu çok iyi yapabilen bir isim, çoğunlukla doğru kararlar verebiliyor, hem içerideki hem dışarıdaki pası görebiliyor bu pozisyonlarda. Hem ebadı fazla hem de çabuk olması itibariyle belirli oyuncuları da iyi savunabilmesini bekliyoruz. Hem topsuz perdeden çıkabilecek hem de topla gelebilecek oyuncular karşısında durmasını istiyoruz. Bu maçta da Hawkins karşısında çok iyi durdu bu anlamda, hem top aldırmayarak hem de top aldığı zaman karşısında iyi durdu. Bu beklentilerle transfer ettik ve bunları yaptığı zaman da başarılı olacak. Topla çok iyi olduğu için hem çift guarddan biri olabiliyor hem de 3 numara pozisyonunda kullanabiliyoruz bu da oyuna çeşitlilik katıyor. Hem üretebilen hem de ceza kesebilen bir oyuncu, bu da kadro içinde varyasyonlar sağlayabiliyor, değerli bir oyuncu olacağını düşünüyoruz bizim için.

Djedovic ile çok kısa süre birlikte olduğumuz için oyuncunun özelliklerini bilmekle burada bizim takımın sistemine girip oynaması bir nebze farklı açıkçası, biz şu anda biraz da gözlemliyoruz açıkçası. Ama çabukluğu itibariyle hem adam eksiltip hem de screenle ikili oyunu ne kadar iyi oynadığı çok aşikar, bu maç özelinde de zaman zaman kullandık bu konuda ama ilerleyen dönemde de ikili oyunlarda onu çok kullanacağız. Sahada şu anda 3 tane ikili oyun oynayabilen oyuncumuz oldu Djedovic’in gelmesiyle ve yıllardır Panathinaikos’un bu tarz şekil hücum etmesi de bu sebeptendi. Bazen Sato’nun da oynaması gerekir ama bazen de Jasikevicius, Diamantidis ve Calathes’in aynı anda sahada olması da gerekebilir. Biz de Djedovic’e bu gözle bakıyoruz ve Lakovic’i de şutör olarak kullanabiliyoruz aynı anda sahadayken.

Profesyonel basketbolda atış kalitesi idmanlara göre çok değişen bir şey değil, bizim idman programımız da belirli bir düzende devam ediyor. Bu maçtaki yüzdenin yüksek olmasının sebebinin daha önceki 2 Beşiktaş maçında kötü yüzdeyle atan oyuncuların motivasyonu olduğunu düşünüyorum bulduğumuz temiz şutların yanında.
 

Üst