Tanjevic'in Şampiyona Sonrasındaki Roportajı.

İçini Zaman'a döktü: Niye istifa edeyim bana güven tam


Bogdan Tanjevic, arkadaşımız Ahmet Uykan?ın sorularını Fenerbahçe Dereağzı Tesisleri?nde yanıtladı.
12 Dev Adam, İspanya'daki Avrupa Şampiyonası'nda hezimet yaşayınca eleştiri okları da antrenör Bogdan Tanjevic'e çevrilmişti. Halbuki daha geçen sene Japonya'da genç bir takımla adeta tarih yazan tecrübeli çalıştırıcıya herkes övgüler yağdırıyordu.




Turnuvanın ardından bir hafta boyunca dış dünya ile irtibatını kesen Tanjevic, içini sadece Zaman'a döktü. İşte; Serkan Erdoğan olayından, Turgay Demirel'in takıma karışmasına, demode diye eleştirilen sisteminden kendisini hayal kırıklığına uğratan oyunculara kadar Tanjevic'in savunması

Şampiyonaya gitmeden önceki söyleşimizde hedefinizin ilk üç olduğunu belirtmiştiniz. Ama 12. olarak döndük. Sizce bunun nedenleri ne?

Evet, hedefimiz ilk 3'tü. Fakat olmadı. Bunun sebeplerini ömür boyu düşüneceğim. Halbuki takımla tam 47 gün çalıştık. Hatta bu periyotta en çok çalışan tekrar Milli Takım'a dönen Hidayet ve Mehmet'ti. Birbirinden yetenekli 12 oyuncum vardı. Fakat bu oyuncuların birçoğu kulüplerinde büyük efor sarf etmişlerdi. Avustralya maçlarından sonra hazırlık karşılaşması yerine antrenman yapıp daha iyi analizler elde edeceğimizi tahmin ettim. Belki bir-iki maç daha oynasaydık iyi olurdu. Bunun yanı sıra bazı oyuncularımın yorgun düştükleri için benim yakın çevreme yakındıklarını öğrendim.

Kim bu oyuncular? İsim verebilir misiniz?

Hayır, söyleyemem. Fakat bu tür bilgiler beni negatif olarak etkilemedi.

Japonya'da 6. olan takım ile İspanya'da 12. olan takımın arasında ne gibi farklar vardı?

Maçı kazanmak için gerekli enerjiyi tüketemedik. Takım halinde psikolojik baskıyı kaldıramadık. Taktiksel anlamda da istediğimizi sahaya yansıtamadık. Ayrıca dış şutlar ve serbest atışlarda çok başarısız kaldık. Her yönümüzle zayıf kaldık. Neredeyse % 35'lik bir kapasiteyle oynadık.

Sisteminiz bazı oyuncularınız tarafından eleştirildi. Sizce sisteminizde hata var mıydı?

Ben bu tür iddialara katılmıyorum. Geçen sene bu sistem Japonya'da yarıyordu da bu sene İspanya'da mı yaramıyor? Kimse Japonya'daki sistemin kötü olduğunu söylememişti. Bir takımın sistemi her sene değişmez. Senede 40-45 gün birlikte çalıştığınız bir ekibin sistemini her yıl değiştirirseniz, başa dönersiniz ve bir adım ileriye gidemezsiniz. Zaten benim genç bir takım kurmamım amacı, bu sistemi ezberletip uzun yıllar uygulamaktır. Fakat sistem rakibe göre ve oyunun gidişatına göre değişen bir olgudur. Zaman zaman oyuncular sistemin dışına çıkmakta serbesttir.

1980'lerden kalma sistem ile oynattığınız iddia ediliyor. Kendinizi yenilemediniz mi?

Evet, haklılar! Ben 1982'de İtalya'da sadece tek bir yabancısı olan genç bir takımı 4 yılda ikinci ligden birinci lige çıkartıp, final oynattım. Bu takım tarihinde ilk defa 5 oyuncuyu İtalya Milli Takımı'na verdi. 1996-2001 arası İtalya'yı aynı sistemle Avrupa şampiyonu yaptım. 2001-02'de Fransız Asvel, 2002-03'te ise Bologna'da önemli işler yaptığıma inanıyorum. Sistemim demode olsaydı bunları nasıl başarabilirdim ki? Sistem, bir düşüncedir. Sistem, oyuncuları idmanlarda hazırlamak ve bunu maçlarda uygulamaktır. 1980'den beri sistemim aynı. Ama ben yine söylüyorum İspanya'daki başarısızlığımızın ilk sebebi benim. Hiçbir zaman oyuncularımı veya bir başkasını suçlamadım. Hatta Serkan Erdoğan'ın yokluğunu büyük ölçüde hissettiğimizi bile itiraf ettim.


Serkan ve İbrahim'i kandırıp Hidayet'i yedek bırakamazdım
Serkan ve İbrahim'i turnuvadan önce yanınıza çağırıp daha az oynatacağınızı söylediniz mi?

Evet, kendilerine geçen seneden daha az bir süre oynatacağımı söyledim. Onları kandıracak değildim. Çünkü Hidayet'i kenarda oturtamazdım.

Serkan'ın sakatlıktan değil de az zaman oynayacağı için kadrodan çıktığı söyleniyor?

Bunu bilemem. Sadece kendisine 40 dakika garantisi veremeyeceğimi söyledim. Bazen 27 dakika, bazen de 15 dakika oynatabileceğimi söyledim. Aynı şekilde Hidayet'e de 40 dakika garantisi vermedim. Fakat Serkan olmadığı için Hidayet daha fazla oyunda kaldı. Serkan olsaydı o da daha az oynardı. Burası Milli Takım. Kimsenin tekelinde değil, Türk halkının takımından bahsediyoruz. Herkesin bunu kabullenmesi lazım. Yedek kulübesinde beklemek bile milli bir görevdir.



Tempoyu tam yakalarken neden ilk 5'i hemen değiştirme gereği duyuyorsunuz?

Bunu sadece ben yapmıyorum. İlk 10 dakikada 10 oyuncu ile oynayan takımlar var. Bunu da oyuncuların hepsini diri tutabilmek için yapıyorum. İtalya maçında Hidayet'i aldığım için hata yaptığımı ben de kabul ediyorum. Mehmet'i oyundan almalıydım. Serkan o maçta oynasaydı işimiz daha da kolaylaşırdı.

Bir oyuncu tam oyuna ısınmışken oyundan almanız yanlış değil mi?

Bir oyuncu kötü oynadığı zaman onu dışarı alıp cezalandıramam. Tam tersine iyi oynadığı zaman onu dinlendirip ödüllendirmeyi tercih ederim. Oyuncuların da bunun bilincinde olmaları lazım.

Tunçeri'yi almadığınız için pişman mısınız?
Geride kalan her şey benim için adeta bir duvar gibidir. O yüzden hiçbir şeyden pişmanlık duymam. Kerem'in şahsına ve oyunculuğuna bir saygısızlıkta bulunmadım. Onu kadroya almamam Hakan Demirel'den daha kalitesiz olduğu anlamını da taşımaz. Ben kariyerim boyunca daima birbirine yakın oyunculardan en gencini tercih ettim. Ama böyle bir hayal kırıklığı yaşayacağımızı tahmin etmemiştim.

Turgay Demirel'in işinize karıştığı doğru mu?

Bunu iddia eden kişiler gerçekten karaktersiz insanlar. Böyle bir şeyin olması asla söz konusu değil. Turgay Demirel gibi prensip sahibi bir başkanla çalıştığım için çok şanslıyım. Kendisi çok iyi bir insan ve basketbol kariyeri olan biri. Takım hakkında sadece yardımcı antrenörlerle görüş alışverişinde bulunurum. Ama işime kimseyi karıştırmam. Son sözü her zaman ben söylerim.

Peki hiç istifa etmeyi düşündünüz mü?

Bana görevi bırakmam için herhangi bir telkinde bulunsalardı istifa edebilirdim. Ancak bana karşı bir güvensizlik duyulduğunu hissetmedim. Tam aksine amaçlanan hedefe ulaşmak için bana büyük destek verdiler.

NBA oyuncuları gereken özveriyi gösteremediler mi? Disiplini bozdular mı?

Takım başarısız olduğunda faturanın onlara kesileceğini tahmin ediyordum. Ancak onlar genç oyuncular kadar çok çalıştılar, özel yaşantılarına dikkat ettiler ve canlarını dişlerine takarak oynadılar. Ben sadece onlara şapka çıkartabilirim.

Hidayet'in takım otobüsü yerine limuzine bindiği iddia edildi?

Bunu iddia edenler çok büyüp ayıp işlemiştir. Böyle bir şeyin olması imkânsız. Zaten İspanyol polisi terör olaylarından dolayı 300-400 metrelik mesafelerde bile otobüsle götürüyordu. Milli Takım'ın huzurunu bozmak için Türkiye'den sipariş edilmiş bir komplo teorisi. Bu iddiayı ortaya atanlar Hidayet'e değil, Milli Takım'a ve Türkiye'ye ihanet etmiştir.


Kulüp çalıştırmak ayrı bir metot ister
Uzun bir aradan sonra kulüp takımı çalıştırmak sizi endişelendiriyor mu?


Kulüp takımı çalıştırmak ayrı bir metot ister. Haftada iki maç oynayacağız. Takımı sürekli formda tutmak zorundayız. Sakatlıklar ve onun gibi olumsuzluklara her an hazır olmalıyız. Çünkü Milli Takım'la oynadığımız turnuvalar gibi 15 gün değil 9 aylık bir sezon bizi bekliyor. Ancak ben yılda 45 gün yerine 9 ay çalışmaktan hoşlandığım için bundan büyük bir keyif alacağım.

Blatt ile rakip olmak nasıl bir duygu?

David Blatt, Rusya'yı şampiyon yaparak ekstra bir başarı kazandı. Zaten kendisi bana göre Avrupa'nın en iyi antrenörlerinden biri. Onun gibi başarılı bir antrenörle rakip olmak güzel bir duygu. Efes Pilsen'le büyük bir rekabet içinde olacağımızı düşünüyorum.

Merak ettiğimiz herşeyi sormuşlar ve o da kendince cevaplamış.Sanırım gitmeyecek başımızdan :?
 
Sna kimin güveni tam eğer o sözleşmedeki tazminat maddesi olmsa acaba durur muydun burda* Bu kadar yüzsüz olunmaz... Seninle bir turnuva daha çekilmez be Tanjevic... Biraz onurun varsa git bu takımın başından. Git F.Ülker'in başında denemelerini yap...
 

Üst