Yapılanlar,yapılmayanlar unutulmayacak. Ne yaptığından bihaber , kimin hangi işi yaptığı belli olmayan bu yönetim belki de Galatasaray'ın 1 yılını çöpe attı. Sadece yönetim değil , Hamzaoğlu'da bu geçen zaman zarfında iyi bir menajer olamayacağını kanıtladı benim gözümde. İyi bir antrenör Hamza Hoca ama iyi teknik direktör veya menajer değil bu seviyelerde. İstemeyi bilmek , sürekli istemek , daha iyisi için çalışmak , imkanları zorlamak , futbol aklını devreye sokarak para harcamadan da etkili takım çıkarabilmek vs vs. say say bitmez ama Hamzaoğlu bu yıl kendi kariyer yılı olduğunu unuttu sanırım,talihsiz...
Hamza Hoca'yı çok yazdık , oyuncu hakimiyetinden tutun Avrupa piyasasına kadar hakim olamadığı bir sürü alandan bahsettik artık yolumuza bakıp şimdi çözüm üretmemiz gerekecek. Hata yapabilir insan ama şu anda bile çırpınmak , şampiyonluğu alabilmek için çözümler sunup fikir jimnastiği yapabilmek gerekiyor. Burası Galatasaray ve her zaman hedefler bellidir. Kötü bir planlama ve kötü bir dönem geçirdi hoca ama artık eldekinden en iyisini çıkarmak onun görevi.
Bugüne gelecek olursak Melo olayı can yaktı. Şöyle ki yaz boyu hep fazladan tatil yapan,türlü şaklabanlıklar yapıp daha sonra twitter'da taraftarın gazını alan , insanları aptal yerine koyan Melo'nun yerine alternatifler belirleyip 33 yaşındaki adamdan bonservis ücreti alıp göndermek gerekiyor dedim. Ama son gün yapılacak şey değil şu , son gün ben gidiyorum de ve git. İnanılır gibi değil. Hadi Melo gitti, aylarca alternatif belirlemedin o da kabul , peki son gün neden 6 numara transferi yapılmaz bunu da anlamak güç. Sezonun genelini etkileyen bir durum oldu.Herşeye rağmen müthiş şeyler yaşattı , hafızalarda kalacak yaşattığı güzel anlar..
Telles hamlesini doğru buluyorum , Carole'ün cezalı veya sakat olduğu anlarda Balta-Olcan koyabiliriz. Telles kesinlikle overrated bir oyuncu dış basında. En az Sabri kadar eleştirilmeliydi ama pasaportu yüzünden görmezden gelindi. Hücum katkısı sürekli düştü , savunmada varlık gösteremedi. Bu yıl savunmada kıpırdandı ama standart üstü yaptığı bir şey göremedim ben hala. Eğer satılırsa 10milyon euro geliyor , dönerse tekrar başka kulübe satma imkanımız var. Ayrıca İtalya'da kendini geliştirebilme imkanı , İtalya Liginde oynamış olması 1 sezon seneye elimizde kalsa da performans olarak daha fazlasını almamız anlamına gelebilir.
Taktik 4-2-3-1 olmalıydı. 4-2-3-1'e göre transfer yapıyoruz açıklamasını defalarca yapan hoca eldeki tüm kanatları gönderip yerine kanat aldıramadı neredeyse. Selçuk-Melo ikilisi ile bile tempo,mücadele,devamlılık , yaşlanma gibi sorunlar barındırıyorken şimdi Melo da gidince orta alan Jose-Selçuk ikilisine kaldı ki durum sıkıntılı. İlk etapta şunu bir görmemiz lazım :
Muslera
Sabri-Denayer-Chedjou-Carole
Selçuk-Jose
Kevin-Sneijder-Podolski
Burak
Sabri yerine Kevin , Kevin yerine Yasin de yazabilirsiniz. 4-2-3-1 Podolski ve Sneijder'in saha içinde verimli olması açısından son derece mühim. Sol kenar forvet olarak yıllarca fark yapmış bir Podolski ve serbest oynayıp orta alana kadar gelip pas odak noktalarını artıran bir Sneijder. Bu 4-2-3-1 dizilişi için eldeki kanat rotasyonu asla yeterli değil , bir sağ açık alınmalıydı ki aylarca yalvardım alınsın diye. Ve merkez ikili Selçuk-Jose ile oyuna dinamizm ve sertlik katmak çok zor. Selçuk-Jose ve Sneijder üçgenini kurup tempo yapıp oyunu dikine forse edebilmek inanın çok zor. Ama ilk önce denenmesi gereken olağan hadise bu şekilde.
Benim önerim eğer orta alanda ciddi mücadele , sertlik , hakimiyet, çabuk geçilme sorunları yaşarsak 4-3-1-2'ye dönmek. Kanat rotasyonu yetersizliği ve orta alan zaafiyetini örtmek adına ideal bir çözüm olması kuvvetle muhtemel fakat burada Sneijder tam verim sağlar mı , bu nokta sıkıntılı. Yani Sneijder sol içe gelip top alarak mutlu olan , ayağına topu isteyen ve sol merkezli olmak üzere saha görüşünü artıran bir oyuncu. 4-3-1-2 de Sneijder bahsettiğim her maçta yaptığı, geriye gelip topa değerek oyun konsantrasyonunu sağlayamayabilir . Çünkü orta alan 2 değil 3 oyuncu ile parselleniyor ve Sneijder'in oyun sahası artık biraz daha ilerisi. Yani Sneijder'i rakip defansif orta sahaların ve stoperlerin arasına itmek oluyor 4-3-1-2 ve bu da verim kaybına neden olabiliyor. Ancak 3 orta saha ve sahayı tümüyle kullanabilen Carole,Kevin gibi beklerle mücadele, orta alan ve top hakimiyeti biz de kalabilir. Yani ;
Muslera
Kevin,Denayer,Chedjou,Carole
Çolak-Selçuk-Jose
Sneijder
Burak-Podolski
Orta alan hakimiyeti sağlanır , tempo mücadele ve oyun kontrolü artar. Oyunu açmak sıkıntı olabilir ama bu konuda iyi 2 bekimiz olması bu sıkıntıya çare olabilir. Sıkıntı Sneijder'in veriminin düşmesi yoksa bence şu kadronun ilacı bu diziliş. Ama 4-2-3-1 denenmeli ve olması muhtemel sıkıntılar gerçekleşirse buna geçilmeli.
Artık çözüm üretme , kafa yorma zamanı Hamzaoğlu için. Çok kötü bir dönem geride bıraktık ama burası Galatasaraysa çıkış yolu bir şekilde bulunmalı , iddia sahibi olunmalı. Pes edilmemeli , ancak ciddi hasarlar sanırım bizleri bekleyecek idari ve teknik anlamda. PES ETMEK YOK , HER ZAMAN BİR ÇIKIŞ YOLU VARDIR . . .