Galatasaray güçlü rakiplerini yendiği zaman, rakibin yenilgisine mazaret arayan, ancak Galatasaray'ın yenilgisi üzerine takımımızı yerin dibine sokmaya çalışan sözde Galatasaraylı kişi yada trollerle voleybol tartışmak, abesle iştigaldir. Bunlar, her hal ve şart altında, voleybola sözde ilgi duyuyor yada voleybolla ilgili birşey biliyormuş gibi görünen ve bu yolla kendi kendini tatmin etmeye çalışan, yada belli amaçlarla görevlendirilmiş kişilerden başka birşey değildirler ve bunları artık kaale almıyorum ve gerçek taraftar olanların da, bu kişileri kaale almamasını ve boş yere tartışmamasını umuyorum diyerek, en azından bu forumda aklı selim davranan ve bilgi edinmeye çalışan arkadaşlara olan saygımdan ötürü, "devşirme" olarak adlandırılan oyuncularla ilgili, sahip olduğum bilgiyi paylaşmak adına yazıyorum.
Vargas ve Alexia, an itibarı ile milli takım oyuncularıdır ve teknik heyetin tercihlerine göre oynayabilirler. 15 Eylül 2023 tarihi öncesi vatandaşlık almış oyuncuların, vatandaşlığı aldığı tarih itibarı ile 2 yıllık bekleme süresi ardından milli takım oyuncusu olma statüsü kazandığı açık ve nettir. Bir başka sınırlama ise, başka milli takımda oynamış bir oyuncunun, yeni milli takıma geçmesi için bekleme süresinin 4 yıl olduğudur. Alexia, Romanya gençlerde oynadığı için bu sürenin geçmesi gerekirdi ki, bu süre de çoktan dolmuş durumdadır. Yani Alexia ve Vargas için bir sorun yok. 2024 Ocak itibarı ile Alexia da Milli oyuncumuzdur.
Alexia ve Vargas konusunda olduğu gibi, Sinead Jack Kısal için de 2023 Eylül öncesi vatandaş olmasından ötürü bir sorun görünmüyor. Eşi yada başka nedenle vatandaşlık alması, mevcut durumu değiştirmiyor. O da vatandaşlık başvurusunun devamında 2 yıllık bekleme süresi ardından Haziran 2025 itibarı ile Milli olma hakkını elde ediyor.
Burada esas konu, kaç devşirme oyuncunun aynı anda kadroda yada sahada olabileceği konusudur. Başlangıçta 1 oyuncu sınırlaması varken, FIVB'nin 2024 Ağustos toplantılarında, Milli Takımlar için bu sayının 2'ye çıkarılabileceği konusunun görüşüldüğü ancak bu konuda henüz resmi bir açıklamanın olmadığıdır (yada en azından benim böyle bir karar hakkında bilgim yoktur).
Henüz 2 oyuncu için karar yoksa 3. oyuncunun aynı anda sahada olması neredeyse imkansız gibi görünüyor. 2025 Haziran ayından sonra, hangi oyuncuların kadroda olup, hangi oyuncu yada oyuncuların sahada olabileceği konusu, önümüzdeki günlerdeki yeni gelişmelere göre teknik heyetin karar vereceği bir konu gibi duruyor.