27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü

27-mart-bildirisini-guvenc-hazirladi-8887.jpg

27 Mart Dünya Tiyatro Günü bildirisini bu yıl tiyatro oyuncusu Nedret Güvenç hazırladı. "Ben bir tiyatro oyuncusuyum. Bütün dünyam tiyatrodur. Gücümü sahne ışıklarından alırım" sözleriyle başlayan bildiride Güvenç, "Ben bir sahne işçisiyim, bir ağır işçi. İşim gereği gece-gündüz çalışırım, buradan sizlere en güzel, en doğru, en çağdaş ve gerçekçi bir oyunla ulaşmak için...

Bir oyun, bir oyun daha, bir oyun daha... Böyle mutlu geçer ömrüm, yeter ki siz burada olun ve birlikte kotaralım oyunumuzu. Birlikte gülelim, birlikte ağlayalım, birlikte coşalım, şaşalım, sevinelim ve birlikte düşünelim. Oyunun sonunda tiyatronun o vazgeçilmez gizemi içinden, alkışlarınızla, birlikte uyanalım. Güzel bir oyun sonrasının tatlı yorgunluğu içinde zevkle göz göze gelelim" ifadelerine yer verdi.

Güvenç bildirisinde, "Günümüzün sanal ortamlarına karşın, Türk Tiyatrosu tüm gerçekliğiyle dimdik ayakta. Yeni ve çağdaş bir Türk Tiyatrosu hızla kendini bütünlerken, taptaze ve kararlı bir jön Türk, tiyatronun müjdesini veriyor. Çoğu tabuları yıkan bu özgür soluklu tiyatronun temelinde insanoğlunun gerçekleri var. Ama her şeyden öte, ülkemizin ve ülkemiz insanının iç güzelliği, kadirbilirliği, kaderciliği ama en umutsuz anlarda bile, o şaşmaz iradesi, kararlılığı ve sağlamlığı var" görüşünü dile getirdi.
 
Tabi bu güne karşı olan ve hatta karşı bir bildiri yayınlamış tiyatrocularda var müsadenizle o bildiriyide buraya koymak istiyorum.

27 Mart Tiyatrocular için bir bayram günü değildir. Pazartesiye denk gelirse tiyatrocuların tatil günüdür, tiyatro kapalıdır.

Tiyatroyu unutmuş kalabalığa onu hatırlatmak. Bildirilerle tiyatronun altını çizmek için düşünülmüş bir gündür. Her yıl Evrensel bir bildiri ve ulusal bildiriler yayınlanır. Evrensel bildiri tiyatronun erdemini, değerini ve olmazsa olmazlığını dile getirir. Ulusal bildiriler de evrenselden geri kalmamak derdiyle ülke tiyatrosunun sorunlarına pek değinmez.

27 Mart 2007?de Türkiye Tiyatrosu?nun bildirisi farklı olmak zorundadır.

Tiyatromuzun başına örülen çorabın farkında mısınız?

Geçtiğimiz tiyatro mevsimi sonunda, Devlet Tiyatrosu Genel Müdürü Lemi Bilgin?in görevden alınmasının ardından özel tiyatrolara yapılan yardımın ortadan kaldırılması, İstanbul Şehir Tiyatroları?nın bilet fiyatlarının 1 lira, 50 kuruş gibi fiyatlara indirilmesi, özel tiyatroların turnelerde sembolik bir kira ödeyerek oynadığı devlete ait salonların kiralarının fahiş fiyatlara çıkarılması, yasaklanan oyunlar birbirini izleyen halkalar. Devlet Tiyatrosu ve Şehir Tiyatroları?nda yaşananlarsa, akıl alır bir aymazlıktır. Sistem bu kurumları gözden çıkarmıştır. Yeni yasalar hazırlatarak sözcüklerimizi ezip, yok etmeyi hesaplıyorlar.

Bunlara başka halkalar da eklendiğinde, özel tiyatrolar bir bir kapanacak, kurum tiyatroları çökertilecek ve son halka ilk halkayla birleşince, birileri tespih çekecek.

Amaç açıktır; ya siyasi iktidarın yani emperyalizmin dümen suyunda tiyatro yapılacak ya da gereği yapılacak. Yağma yok! Tiyatro başı dik ve onurlu yoluna devam edecektir. Tiyatroda neyin nasıl yapılacağına tiyatrocular karar verir.

Bu gün 27 Mart 2007 Dünya Tiyatro günü. Dünya ve Ülkemiz üzerinde oynanan kirli oyunların farkındayız. Bizler, perdelerimizi her zamankinden daha çok bağımsızlık için, eşitlik için, özgürlük için açacağız. Seslerimiz uçuşup gitse de, sözcüklerimiz bilenip kalacak yeryüzünde. Sahnelerimiz barışın ve kardeşliğin çiçek bahçesi olacak.

Ülkemizde, tiyatroya savaş açmış bir anlayış iktidardadır.

Savaş karşılıklıdır.

Türkiye tiyatrocuları direnecektir.

Yalnız olmadığımızı biliyoruz.

İzleyiciler, halkaları birleştirip tesbih etme telaşını fark ettiğinde direnişe katılacaktır.



Yaşasın direnen Türkiye Tiyatrosu!
 
Aynı Sanat'ı yapan aynı sanatın sanatçıları farklı iki görüşteler. Ben kendi fikrimce Tiyatro bir milletin kültürel gelişimi için çok önemlidir, kendine ait bir günü olmasında bir sakınca yok bence, fakat laf olsun diye böyle bir gün olacaksa hiç olmasın gerekli kurumlar gerekli düzenlemeleri yapsın ve tiyatronun insanlara ulaşmasını kolaylaştırsınlar, gerekli tanıtımları yapsınlar, hepsindende önemlisi bu güzel sanatın sanatçılarına bu gün sebebi ile de olsa gerekli saygı, itibar gösterilsin.
 
Dünya Tiyatrolar Günümüz kutlu olsun..Bugüne özel birçok yerde ücretsiz oyunlar sergilenecek bu arada..

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, bu yıl 47.si kutlanacak olan Dünya Tiyatro Günü nedeniyle 27 Mart Cuma günü temsil edilecek 31 değişik oyunu ücretsiz olarak sahneleyecek. Sanatseverler, ücretsiz biletlerini Devlet Tiyatroları gişelerinden ya da ilgili Müdürlüklerden temin edebilecek. Devlet Tiyatroları'nın 12 bölgedeki 25 sahnesinde, sürekli turne sahneleri Gaziantep ve Malatya ile Muğla turnesinde ücretsiz temsil edeceği oyunların programı ise şöyle:
"Ankara Devlet Tiyatrosu Büyük Tiyatro'da Turan Oflazoğlu'nun yazdığı, Şakir Gürzumar'ın yönettiği, "Genç Osman'; Küçük Tiyatro'da W.Shakespeare'nin yazdığı, Emel Bala Gürel'in uyarladığı, Cahit Çağıran'ın yönettiği çocuk oyunu "Bir Yaz Masalı' ve aynı sahnede Ahmet Kutsi Tecer'in yazdığı, Leyla Tecer'in yönettiği "Köşebaşı'; Şinasi Sahnesi'nde Ulviye Karaca'nın yazıp - yönettiği "Keloğlan-Keleşoğlan' ve Beth Henley'in yazdığı, Aclan Büyüktürkoğlu'nun çevirip-yönettiği "Suçlu Yürekler'; Akün Sahnesi'nde Suat Derviş'in yazdığı, Gülriz Sururi'nin oyunlaştırıp yönettiği müzikal oyun "Fosforlu Cevriye'; Altındağ Tiyatrosu'nda Hasan Erkek'in yazdığı, Vacide Öksüzcü'nün yönettiği "Eşik'; Stüdyo Sahne'de Nikolay Vasiliyeviç Gogol'un yazdığı, Cem Emüler'in proje tasarımını ve yönetmenliğini yaptığı "Bir Delinin Hatıra DefTERİ'; Oda Tiyatrosu'nda Patrick Süskind'in yazdığı, Hale Kuntay'ın çevirdiği, Metin Belgin'in yönettiği "Kontrabas'; Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde Ulviye Karaca'nın yazıp yönettiği kukla tiyatrosu "Küçük Bir Mucize' ve Bertolt Brecht'in yazdığı, Ahmet Cemal'in çevirdiği, Erhan Gökgücü'nün yönettiği "Galilei'nin YAŞAMI'.

İstanbul Devlet Tiyatrosu Şişli Cevahir Sahnesi'nde Civan Canova'nın yazdığı, Turgay Kantürk'ün yönettiği "Ful Yaprakları'; Şişli Cevahir Genç Kuşak Sahnesi'nde Selma Lagerlöf'ün yazdığı, Nurgök Özkale'nin çevirdiği, Göran Tunström'ün uyarladığı, Özer Tunca'nın yönettiği "Değiştirilmiş Çocuk'; Harbiye Kenter Tiyatrosu'nda Toby Wilsher'in yazdığı ve yönettiği, Selen Korad Birkiye'nin çevirdiği "Kral Dairesi'; Beykoz Feridun Karakaya Sahnesi'nde Aziz Nesin'in yazdığı, Yücel Erten'in uyarlayıp - yönettiği "Ne Dersin Azizim?'.

İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi'nde Simon Williams'ın yazdığı, Filiz Ofluoğlu'nun çevirdiği, Ali Hürol'un yönettiği "Teyzesi'; Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi'nde Bilgesu Erenus'un yazdığı, Gürol Tonbul'un yönettiği "Misafir'; Narlıdere Kültür Merkezi Sahnesi'nde Orhan Asena'nın yazdığı, M. Doğan Yağcı'nın yönettiği "Simavnalı Şeyh Bedrettin"; Muğla Turnesinde ise G. G. Del Tore'nin yazdığı, Hale Kuntay'ın çevirdiği, Laçin Ceylan'ın yönettiği "Delil Yetersizliği'.

Bursa Devlet Tiyatrosu AVP Sahnesi'nde Turgut Özakman'ın yazdığı, Tayfun Orhon'un yönettiği "Deli Bayramı"; Oda Tiyatrosu'nda H. Can Utku'nun yazdığı, Mustafa Şekercioğlu'nun yönettiği "Adviye'.

Adana Devlet Tiyatrosu Hacı Ömer Kültür Merkezi Sahnesi'nde 11. Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali kapsamında "festival oyunu'.

Trabzon Devlet Tiyatrosu Atapark Haluk Ongan Sahnesi'nde Oktay Arayıcı'nın yazdığı, Ege Aydan'ın yönettiği "Rumuz Goncagül'.

Diyarbakır Devlet Tiyatrosu Orhan Asena Sahnesi'nde Cem İdiz'in besteleyip - düzenlediği, İskender Altın'ın yönettiği müzikli gösteri "Sahnemizden Geçen Şarkılar'.

Antalya Devlet Tiyatrosu Haşim İş K.M.K Salonu'nda Eli Saghi'nin yazdığı, Hale Kuntay'ın çevirdiği, Ali Meriç'in yönettiği "Benim Doktor Oğlum'.

Erzurum Devlet Tiyatrosu DT Sahnesi'nde Corlo Goldoni'nin yazdığı, Rekin Teksoy'un çevirdiği, Hakan Yavaş'ın yönettiği "İki Efendinin Uşağı'.

Konya Devlet Tiyatrosu DT Sahnesi'nde Turgut Özakman'ın yazdığı, Murat Atak'ın yönettiği "Resimli Osmanlı Tarihi'.

Sivas Devlet Tiyatrosu Atatürk Kültür Merkezi Sahnesi'nde Ali Bey'in yazdığı, T.Yılmaz Öğüt'ün Türkçeye uyarladığı, Abdullah Ceran'ın yönettiği "Kokona Yatıyor/Geveze Berber'.

Van Devlet Tiyatrosu Kültür Merkezi Sahnesi'nde Özen Yula'nın yazdığı, Tolga Evren'in yönettiği "Gayri Resmi Hürrem'.

Gaziantep Devlet Tiyatrosu Onat Kutlar Sahnesi'nde Ulviye Karaca'nın yazıp yönettiği Ankara Devlet Tiyatrosu yapımı "Kırmızı Başlıklı Kız'.

Malatya Devlet Tiyatrosu Sahnesi'nde: Füruzan'ın yazdığı, Edip Tümerkan'ın yönettiği Diyarbakır Devlet Tiyatrosu yapımı "Kış Gelmeden'". (ANKA)
 

Üst