5. Dünya Su Forumu ?Nedir, Ne Değildir?

Belki çogumuzun haberi var yada yok.5.Dünya Su Forumu denilen bir olusum protesto edildi Kadıköy de.

Eğer olayları Ntv den takip ediyorsak " ne var,neyi protesto ediyor bu insanlar,bak işte ne güzel dünyanın bütün siyasetçileri bir araya gelmiş suyumuzu tasarruflu kullanalım diyorlar " diye düşünebilirsiniz.

Oysa ne yazıkki durum böyle değil.Bu forumun amacı 1992 Dublindeki BM 2.Dünya su forumunda açıklanan suyun ekonomik bir mal kararını meşrulaştırmak ve 2000?de Lahey?deki 2. Dünya Su Forumu?nda açıklanan hedefleri hayata geçirmek.



Yani türkçesi şu ,su kaynakları belirli şirketlere satılacak ve yeryüzünde satılmayan tek şey "hava" olacak yani bu hız ve umursamazlıkla gidersekte yakında nefes almak için bile belli bir şirkete ücret ödemek durumunda kalabileceğiz ne yazıkki...

______________
Dip Not : Şirketlerin içi rahat olsun Bu "anlamsız" protestoya katılanlar tekme tokat dövülüp etkisiz hale getirildiler.
 
Yazıyı okuyunca, Orhan Veli'nin "Bedava" adlı şiiri aklıma geldi.

"...
Hava bedava, bulut bedava;
...
Acı su bedava;
..."

Su bile şirketleşiyorsa dünyada, şirketleşmeyen hiçbir şey kalmadı demektir. Bu da üzüntü verici bir durum...
 
Suyuma Dokunma.. Kar değil insan !..

İçinde bulunduğumuz günler Türkiye önemli bir toplantıya ev sahipliği yapıyor. 5. Dünya Su Forumu, İstanbul 'da dünya su politikalarını tartışmak üzere biraraya geliyor. Devlet yönetimlerinin ve özel şirketlerin domine ettiği forumda bugüne dek ' su' sorunu yaratanlar konunun ' çözümlerini ' arayacak. Sosyal hareketlerin dışlandığı bu kapalı ' forum ' un önemli gündem maddelerinden biri, Türkiye 'deki su kaynaklarının ve baraj vb. yatırımların özelleştirme sürecine açılması olacak..

Bizler inanıyoruz ki; su dünyadaki bütün insanların ortak kamusal mülkiyetidir. Kim olursa olsun suyu özel möülkiyet olarak görüp, kullanamaz. Su, tüm ekosistemlerin vazgeçilmez kaynağı ve temel ihtiyacıdır..

Suyun vazgeçilmez özelliğinden dolayı, tüm insan toplulukları ve her insan, suya - özelde içme suyuna - yeterli nitelik ve nicelikte erişim hakkına sahip olmalıdır. Toplumun refahı su olmadan çoğalamaz. Su başka bir kaynakla ölçülemez, kâr amacı ile değişilemez..

Suyun toplumlar, insanlar, cinsiyetler ve ülkeler arası dayanışmanın gelişmesine katkıda bulunması gerekir..

Su kaynakları, dünya ve bölgeler düzeyinde eşitsiz şekilde dağılmıştır. Ancak bu, suya erişimin insanlar, topluluklar ve bölgeler arasında böyle olması / kalması anlamına gelmez..

Çoğu hükümet su kaynaklarını ekonomik gelir olanağı olarak yoğun bir şekilde kullanıyor. Bunu yaparken genelde ekonomik kârı temel alarak yapıyor. Bu da çok sayıda olumsuzluğa neden oluyor..

Su kaynaklarının yönetimi ve kullanımıi en az ekonomik ihtiyaçlar kadar, toplumsal eşitlik ile ekolojik ihtiyaçları gözeterek uzun vadeli, sürdürülebilir şekilde planlanıp uygulanmalı. Bu gerçekten hareketle, su öyle kullanılıp korunmalı ki gelecek kuşaklar da suyu aynı şekilde ve özgürlükte kullanabilsin..

Kullanılırlık ve sorumluluk temeline bağlı olarak, suyun finansal sorumluluğu hem bireysel hem de kamusal olmalı. Suyun her insanın ve her insan toplumunun temel ihtiyacını karşılayacak şekilde sağlanması, bir toplumsal anlaşma olarak ele alınmalı..


Alternatif Su Forumu - 2009
 
Su para ile hep bir düşüncem olmuştur hatta bazı yerlerde arkadaşlarıma söylediğimde bana çok gülmüşlerdi. Su faturası denilen şey bence sadece o suyu sana ulaştırana kadar yapılan masraf (elektrik, borudur, onların bakımıdır vesaire) olmalıdır, suyun kendisi parasız olmalıdır, ben vunu düşünen dünya üzerindeki tek insan olduğumu falan sanmıştım öyle dalga geçildiki benimle şimdi bunu tekrardan söyleyip de dalga geçilmediğini bilmek güzel gerçekten :) .

Su Allah'ın tüm insanlık için herkes için hiç bir ayrım gözetmeksizin insanların kullanması için yarattığı çok nadide bir şeydir, şimdi tüm insanlar için yaratılan suyun belediyeler için veya hükümetler için her ne ise gelir kaynağı olarak yada kar edilen bişey olarak görülmesi benim dine bakış açıma göre günahtır (tabiki tartışılır, benim bakış açım ).

Böyle bir konu açıp bu olayı gündeme getirdiği ve fikirlerimi rahatlıkla söylememe bir nevi yardımcı olduğu için Evren'e çok teşekkür ediyorum.
 
Biyoloji-Ekoloji-Su üçgeni ile ilgili ekstra bilgilere sahip değilim buna rağmen-belki de konu ile ilgili okuduğum tek makale olduğu için-bir makalede yazılanlara fena halde inandım.

Orada söyledikleri de şuydu:

"Küresel ısınma ile su rezervlerimiz yeniden tırmanışa geçecek."

Dediğim gibi ilmi manada konuyla ilgili hiçbir görüşüm olmasa da ben buna inanıyorum...
 
Bu konuda objektif olmam neredeyse imkansiz o yuzden fazla topa girmeyeyim, uzun suredir de takip edemedigim bir konu hatta nedense forum 2010 yilinda yapilcak diye aklimda kalmis, uzakta olunca bu konuyu gormesem haberim bile olmayacakti.

Sadece sunu soylemek istiyorum, bu forumu duzenleyen WWAP UNESCO'ya bagli bir kurulustur, basinda da bir Turk bulunmaktadir. Kendisi benim eline dogdugum ve babamin en yakin arkadaslarindan biri oldugu icin ve 23 yildir tanidigim icin kendisine neredeyse her konuda guvenirim. Dedigim gibi objektif bir yaklasim degil ama boyle onemli bir bolumun basinda bir Turk vatandasi olmasindan dolayi gurur duymaliyiz. Kendisi Kemal Dervis'ten sonra UN'de bir organizasyonun basina gecen 2. Turk'tur.
 

Üst