Ayşe Cora

1993 doğumlu oyuncu Migros'tan Beşiktaş altyapısına geldi. Genç takımı sürüklemesinin yanında A Takım'da da kadroda kendine yer bulup, süreler almaya başladı. Guard pozisyonunda oynayan oyuncu benim kısa süredeki gözlemime göre; çok yetenekli ve öz güven sahibi bir oyuncu. Beşiktaş, Ayşe'nin üzerine bir takım inşa edebilir derken, hataları yüzünden Galatasaray'da izleyeceğiz Ayşe'yi. Transfer döneminde, Alba Torrens'ten sonra en sevindiğim transfer diyebilirim. Gördüğüm en yetenekli Türk oyunculardan biri, eksi yönü ise biraz sokak basketbolcusu gibi gözükebilmesi. Staff'ın üstünde fazlaca durması halinde, çok üst seviyelere gelebilecek bir oyuncu olduğuna inanıyorum.

Geçen sene Galatasaray-Beşiktaş A takımları arasında oynanan hazırlık maçından sonra kendisini çok beğenip, onu birçok kez izleyen Altyapıbasket sitesi editörü Oğuz Yenihayat'tan biraz bilgi rica etmiştim. O yazıyı da ekleyelim buraya:

Beşiktaş Kulübü'nün son yıllarda yetiştirdiği en önemli isimlerden biri olarak dikkat çekiyor. Migros altyapısından Beşiktaş'a gelen ve o yıllarda süratı ve hırsıyla dikkat çekmeyi başaran Ayşe skorer kimliğini ise hemen hemen tüm maçlarda ortaya çıkartabiliyor. Düne kadar sadece altyapıda izleyebildiğimiz Ayşe, bir kaç yıldır A takımda da ciddi süreler alıyor. Geçtiğimiz sezon aldığı dakikaları iyi değerlendiren milli oyuncu, bu sezonda başta A takım olmak üzere genç takımda da kendisinden çok şey beklenen sporcuların başında geliyor. Peki Ayşe Cora nasıl oyuncudur sorusunun cevabı ise oldukça net. Saha içerisindeki hırsı, sürati ve kuvvetli penetreleri Ayşe'yi tanımlayan özelliklerden bazıları. Oyun konsantrasyonu iyi olmasına rağmen bazı zamanlarda 'duracağı' noktayı bilememesi ise gençlik ateşinden kaynaklanıyor olsa gerek. Ayşe, bu açığını A takımla düzeltebilirse (düzelteceğine inananlardanım) Beşiktaş için özellikle de Türk basketbolu için önemli skorerlerden olabilir.

Hem Ayşe'ye hem de Galatasaray'a hayırlı olsun bu transfer ve Türk basketboluna tabii ki.
 
Hayırlı olsun müthiş bir transfer oldu geleceğimiz için, daha önce de belirttim en büyük sorunu bu yazının sonunda da yazan 'duracağı' noktayı bilememesi:) içeri fazla yükleniyor ve ne zaman yüklense turnike deniyor, boş arkadaşlarına pas atmak yerine. Onu da düzeltecektir.
 
Emeği geçenlere teşekkürler.

Bu sene yaptığımız çoğu yanlış transfer tercihlerinin ardından müthiş bir hamle oldu. Kendisinden 2 yaş büyüklerle oynadığı turnuvalarda bile öne çıkan bir oyuncu ve 93 jenerasyonunun en önemli oyuncusu şuan. Geleceğimizi garanti altına aldık böylece. Bu sene umarım rotasyonda Sariye'nin önünde yer alır.
 
Ayşe Cora, altyapımızdan yetişen İlayda Tokmak ile beraber 4 Ağustos'ta Romanya'da başlayacak U18 Avrupa Şampiyonası için Milli Takım kadrosunda bulunuyor.

Ayşe ayrıca U20 Avrupa Şampiyonası'nda da 9. olan ülkemizin formasını giymiş ve 12.6 sayı-6 ribaund-2.8 asist-1.9 top çalma-2 top kaybı ortalamalarıyla üst yaş grubunun lokomotiflerinden biri olmuştu.
 
Kesinlikle forma şansı vermeliyiz. Aksi taktirde 1-2 sene içinde kaybolur Yasemen Saylar yada Beril gibi.

Şaziye ve Sariye yerine Gülşah ve Ayşe tercih edilirse hiçbir şey kaybetmeyiz ama geleceğimizi kazanabiliriz.
 
Nice böyle isimler gördük büyük yıldız olacak diye nitelendirilen ama çoğu kaybolup gitti. Neyse ki Ceyhun hocanın en iyi yaptığı iş oyuncu yetiştirmek. Umarım etkilerini Ayşe'de görürüz ve kazandırırız onu takıma. Hayırlı olsun.

Saygılar.
 
Son maçta çok sevindirdi bizi. Çok şey beklemek için erken ama rotasyonda önünde olan bazı oyunculardan daha istekli ve başarılı olduğu kesin. 5 maçta toplam 19 dakika oynamış, TKBL'de en az bir 7-8 dakika oynasa keşke. Genç takımda da oynamıyor, körelmesin kız.
 
Ayşe Cora Beşiktaş'tan ayrıldıktan sonra almamızı çok ama çok istememe ve Ayşe'nin Galatasaray'a gelmesiyle çok mutlu olmama karşın, şimdilerde keşke gelmeseymiş diyorum. Beşiktaş'ta kalsa o takım düzeni içinde daha çok süre alır ve kendini geliştirme imkanı yakalardı. Ülkemizde kadın basketbolcu konusunda bolluk yok, futboldaki gibi gurbetçiler de yok. Ülkenin 4-5 tane umut bağladığı kız var bu sporun devamı için, bunlardan biri ve en önemlisi Ayşe iken, bu kadar oynatılmamasını çok yanlış buluyorum.

Ayşe'nin bizi Euroleague şampiyonu yapmasını veya çıkıp Fenerbahçe'yi tek başına yenmesini beklemiyorum da VICI Aistes maçlarındaki oyunlarından sonra her pozisyonda geçilen Gülşah şu maçta süre alıp, ona göre çok daha istekli savunma yapan ve hücuma hareket getiren Ayşe sahayı göremiyorsa üzücü bu. 6 dakika da yeterli değil tabii, daha fazlası için Şaziye'den süre çalacağız. Birçok kişinin aksine ben Şaziye'nin mücadelesinden memnunum ama baktığınız zaman EL'deki toplam 142 dakikasında sadece 23 şut denemiş ve bunlardan 8'inde isabet bulmuş. Maç başına 2.0 rib, 1.8 asist, 0.3 top çalma, 0.8 top kaybı ortalamaları ile oynuyor. Şimdi tekrar düşünürsek -benim gözümde- Şaziye, Işıl ve Bahar'dan sonraki bu takımın en iyi yerlisi. Ben de zaten Ayşe, Şaziye'den daha fazla oynasın demiyorum ama belli bir süre çalıp, sahada yer alsa o da belli bir katkı yapacaktır takıma. Önünün gereksiz kapandığını düşünüyorum. Tabii ki bilmiyorum antrenman performanslarını, Ayşe genç olduğu için değil de, gerçekten şu anda bu seviyeye hazır olmadığı için geri planda kalıyor da olabilir. Eğer öyleyse de bu kız kontenjan oyuncusu. Genç takımda oynatılsın, eksiklerini tamamlasın, elini sıcak tutsun.

Şimdi Bahar için diyoruz, kimi zaman güven problemleri, mental sorunlar yaşıyor diye. Ayşe bunları yaşamasın diye, iyi-kötü her türlü sonucu şimdiden görmesi gerekiyor. Henüz 18 yaşında ama 20 yaşını geçtiğinde, her şeye hazır olsun ve mental problemlerle boğuşmak zorunda kalmasın. Cidden elmas değerinde bir oyuncu, bekletip kömür yaparsak; Ayşe, Galatasaray ve Türk kadın basketbolu adına yazık olur.
 
Benımde merak ettığım bu kadar yeteneklı ıse neden koc bunu goremiyor? benım aklıma ılk gelen sampiyon olacağız diye her yıl yerli oyuncuları kaybedıyoruz gıbıme gelıyor bu yılı taurası veya fowles kurtarabılır ya sonrakı seneler? sonucta ıyı yerlıler cıkaramazsak onumuzdekı seneler hayal olabılır veya fener'ın 3 oyuncusunun basketbol'u bırakmasını beklemekle gecırebılırız. Ayse'yı seyretme ımkanım olmadı ama gercekten bu yetenek varsa gerekırse 3 yıl oraya yabancı almayalım ayse'ye bu sansı verelım. Sonuclarını görelim hep birlikte.
 

Üst