"Büyük patlama"ya geri sayım

  • Konbuyu başlatan Guest
  • Başlangıç tarihi
Dip Not :

Deneyler devam ettikçe enerji seviyesi de yükselecek. Başlangıç deneylerindeki enerji düzeyinin 5 Terravolt (10 üzeri 12 elektronvolt) civarında olacağı ve protonların çarpıştırma aşamasına ancak Ekim ayında gelineceği açıklandı. Deneyin 2009 yılındaki bölümünde tasarım enerjisi denilen düzeye ulaşılacak ve bu durumda enerji 7 terravolta ulaşacak.

7 terravoltluk enerji bir sineğin uçarkenki enerjisine eşit :)
______________________________________________________________
Kimi basın kuruluşları tarafından felaket senaryosu olarak tanıtılan CERN deneylerinin dünyamıza hiçbir şey yapmayacağı, çarpışma adı verilen işlemin tahmin edildiği gibi büyük patlamalara veya kara deliklerin oluşmasına neden olabilecek bir düzeyde olmadığı uzun zaman önce bilim insanları tarafından açıklanmıştı.
______________________________________________________________

Yani söylenenin aksine bu deneyi magazinleştirmek isteyen çevrelere inanmak yerine ''Kütlenin kökeni nedir?Evrenin % 4 ünde madde varsa kalanında ne var ? gibi çok önemli sorulara verilecek cevapları ilgiyle izlememiz gerekir... ;)
 
Bu arada hemen hemen tüm gazetelerin deneylerle ilgili haberlerini okudum ve gözüme şu çarptı.Kimse tam olarak kaç ülkenin katıldığını bilmiyor.80, 46, 24 gibi rakamlar var.Kimse kaç türkün katıldığını bilmiyor.50, 100, 30 gibi rakamlar var.Kimse toplam kaç bilim adamının çalıştını bilmiyor.80bin 20bin hatta 5bin diyen var:) ama hem fikir oldukları tek sayı var oda bu deneyi 3bin süper bilgisayaraın analiz edeceği...
 
Cern deneyinde arıza çıktı, deney durduruldu!

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezinde (CERN) çalıştırılan parçacık hızlandırıcısı, elektrik arızası yüzünden bugün durduruldu.

CERN sözcüsü, yerin 100 metre altındaki 27 km?lik dairevi tünelin soğutma sisteminin elektrik arızasından etkilendiğini bildirdi.

Sözcü, AFP muhabirine "Bu çok karmaşık bir aygıt deneme sürecindeyiz, böyle arızalar normal" dedi ve arızanın gün içinde giderilebileceğini ve sistemin tekrar çalıştırılacağını söyledi.

Bir hafta önce çalıştırılan "Büyük Hadron Çarpıştırıcısı" adlı dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısında, proton huzmeleri ışık hızına yaklaştırılarak

çarpıştırılacak ve çarpışma sonucu mikrosaniyeler içinde ortaya çıkıp kaybolacak parçacıklar incelenerek madde ve kainatın sırrı aydınlatılmaya çalışılacak. (Milliyet)
 

Üst