Canım Kardeşim (1973)

2558.jpg

Yönetmen: Ertem Eğilmez
Senaryo: Sadık Şendil
Oyuncular: Tarık Akan, Halit Akçatepe, Kahraman Kıral

Canım Kardeşim bir ertem eğilmez filmi öyle ismine bakıp mısırları patlatıp kolanızı alıp eğlenmek için izlemeyi düşünüyosanız gerçekten yanılırsınız, canım kardeşim istanbulun gece kondu mahallelerinde geçen fakirliği çaresizliği, dostluğu, kardeşliği iliklerinize kadar hissetceğiniz bi dram.

Konusu kısaca şöyle: Arkadaşı (Halit Akçatepe) ile günübirlik yaşayan abisi(Tarık Akan) ve Akşama kadar su satarak kazandığı parayı gece meyhanede içerek harcayan babası ile yaşayan küçük kahramanın babasının ölümü ve hastalığı ile devam eden bi filim.

Film'in imdb puanı 8.2 benim puanım 10 tam puan

not: Filimde duygu sömürüsü yapılmıyo gerçekden insan o zamanları ve o zorlukları hissediyo bi nevi yaşıyor.
 
ağlamayana parası iade:) özellikle televizyon çalma sahneleri etkileyicidir.. yoksulluğun doruklarında yaşayan bir ağabey-kardeş.. halit akçatepe nin de süper olduğu fikrimi paylaşayım.. yardımcı erkek diyebileceğimiz rolünün hakkını vermiş, hüzünlü ifadesi belleklerde iz bırakmıştır..
 
7 kere filan izlemişimdir. Süper ne denebilir ki.
 
Kesinlikle aşmış bir film,fazlasıyla hüzünlü olmasıyla ayrılıyor o dmenmdeki Tarık Akan filmlerinden.

10/10.(ilk defa not verdim,sinemadan da anlamam)

Tarık Akan'ın birçok filmde adının Ferit olmasının sebebi,ya Türker İnanoğlu'nun ya Erem Eğilmez'in (tam hatırlayamadım) Ferit isimli bir çocuğunun küçük yaşta ölmesinden dolayıymış.Eğer Ertem Eğilmez'se söz konusu kişi,belki de onun bu filmin yönetmeni olması ve benzer bir süreci kendinin de geçirmesi biz izleyenlerin bu kadar etkilenmesine yol açmış olabilir.

Zamanında girdiğim bir deneme sınavındaki paragraf sorusunda öğrenmiştim,Ferit isminin arkasındaki hikayeyi.
 

Üst