Cem Karaca-Üstad-

Buraya sadece ben ilgi gösteriyorum sanırım ama birgün belki bir ilgilenen çıkar diyerek yazmaya devam...
Ayrıca vefa bir semt değil yalnızca... :)

Alperen Kaplan' Alıntı:
Buraya sadece ben ilgi gösteriyorum sanırım ama birgün belki bir ilgilenen çıkar diyerek yazmaya devam...

Alperencim, Hadise varken Cem Karaca kimdir ki ?
Boş insanları dolu göstermek için millet olarak seferber olduk.
Hadise'yi neler ile karşılaştırmadık, nelere layık görmedik ki?
Peki o bunları sahiplenmek için daha ne yaptı ? Haketti mi ?
Ne kadar çok soru sordum değil mi ? Bak kendimi eleştirirken bile soru işaretleri dinmiyor. Çünkü soru işaretleri noktalanmamış bir insan hakkında yazıyorum ne kadar ülkemizi temsil edecek olsa da...

Boşver Alperen, hayat boş dümtek dümtek coş koçum.
Sen ne kadar sürsen de buluttan tarlaları...

Tugay Aktepe' Alıntı:
[quote="Alperen Kaplan":2qw4rd6j]Buraya sadece ben ilgi gösteriyorum sanırım ama birgün belki bir ilgilenen çıkar diyerek yazmaya devam...

Alperencim, Hadise varken Cem Karaca kimdir ki ?
Boş insanları dolu göstermek için millet olarak seferber olduk.
Hadise'yi neler ile karşılaştırmadık, nelere layık görmedik ki?
Peki o bunları sahiplenmek için daha ne yaptı ? Haketti mi ?
Ne kadar çok soru sordum değil mi ? Bak kendimi eleştirirken bile soru işaretleri dinmiyor. Çünkü soru işaretleri noktalanmamış bir insan hakkında yazıyorum ne kadar ülkemizi temsil edecek olsa da...

Boşver Alperen, hayat boş dümtek dümtek coş koçum.
Sen ne kadar sürsen de buluttan tarlaları...[/quote:2qw4rd6j]

Tüylerimi diken diken ettin be abi... Şu son cümlenle hele ki...

O zaman buluttan tarlaları nasıl sürmüş bir bakalım Cem Amcam:

ISLAK ISLAK
Gecenin nemi mi düşmüş gözlerine?
Ne olur ıslak ıslak bakma öyle
Saçını dök sineme derdini söyle
Yeter ki ıslak ıslak bakma öyle
Sürerim buluttan tarlaları
Yağmurlar ekerim göğün göğsüne
Güneşte demlerim senin çayını
Yüreğimden süzer öyle veririm
Ben feleğin şu çarkına çomak sokarım
Ben feleğin tekerine çomak sokarım
Yeter ki ıslak ıslak bakma öyle
Ne olur ıslak ıslak bakma öyle

Cem Karaca denilince akan sular durur benim için. Acaba böyle bir sanatçı dünyaya gelir mi bir daha merak ediyorum...

Nasıl da güzel söylemiş üstad '' bindik bir alamete gediyoz gıyamete... '' ;)

Ve de Cem Karaca'nın Deniz Üstü Köpürür parçasının bir başka türlü yorumlanışı.

[youtube:26lnp8r9]http://www.youtube.com/watch?v=6gxdhEXv6nE[/youtube:26lnp8r9]

cemkaraca_9.jpg

" Ölüm ile ayrılığı tartmışlar,
Elli dirhem fazla gelmiş ayrılık! "

. .

Ve evet gençliğim birgün bitti, dayanamadı ayrılığa. 8 Şubat 'tı tarih. Öldü..

Başımda bahar yelleri esiyordu, aklımda hep nar çiçeği, Emrah şarkısını ilk duyduğumda. İflâh olmaz bir romantik olarak ihtilâli, kalbimde patlamaya hazır dinamit demeti gibi taşıyarak çıktığım yolda Cem Baba 'nın etkisi Nazım Hikmet 'in etkisinden az değildi. Mahmut Makal 'ın o eşsiz kitabı Bizim Köy ve Çetin Altan 'ın şimdi pek de sahiplenmediği Onlar Uyanırken kitabı ile Eğlenin Yavrularım ve Öldürülecek Yaştaydılar şiir plâkları da ilk gençlik solculuğumun önemli değerleriydi..

" Ülkem benim, boynunu asla bükme,
bükme o mağrur boynunu.
Seviyorum seni hiç bir şeyi sevmediğim gibi...
Ülkem... "

Ne de olsa devrimci bir babanın evladı olarak yer alıyorduk tarihin solmaya yüz tutan kızıl sayfalarında ve sürgündü pos bıyıklı babamız uğruna öldüğü vatan topraklarına.. Ve Denizler ile tanıştı sevda dolu yüreğimiz, onların " ..tam bağımsız Türkiye " şiarı ile hayata uyandıkları gün beni ölüme doğurmuş gül kokulu annem, takvim yaprakları Mayıs 'ın 6 'sını gösterirken - tesadüf değildir hiçbir şey..

Ardından geri dönülmez sevda dolu bir yolun yolcusu olduk..

Unutulmamalıdır ki; yolcular yanılabilir, yollar yanılmaz asla..

Oy Babo, Oy Gülüm, Karayılan, Kalender, Mutlaka Yavrum, Maden Ocağının Dibinde, Hava döndü, Akşam Erken İner Mapusaneye, 33 Kurşun, İhtarname, Kazak Abdal, Parka, Beni Siz Delirttiniz ve Şeyh Bedrettin Destanı ille de hâlâ daha ve elbette ki bundan sonra da Türk müzik dünyasının doruklarından, başyapıtlarından biri olan Dadaloğlu..

İşte başımızda bahar yelleri, cebimizde dünyayı güzelleştirecek, kurtaracak formüller ve kalbimizde ihtilâl tabancası ile "..evet isyan, bu pis, kokuşmuş, yoksulun hakkını yiyen düzene, kin ve kan savaş düzenine isyan " diyerek yelesi hiç düşmez atlar olarak yaşadığımız yıllarda sığındığımız limanlardı..

Daha 20 'sinde iken ihtiyarlayan ve o gün bu gündür ihtiyar olmanın kıskançlığı ile Türk gençlerinin hayatını zehir etmeyi amaç ve profesyonel iş edinen ihtiyar bizi dövdükçe Cem Karaca şarkılarına sığınırdık, Nazım 'ın şiirlerine, Che 'nin posterlerine ve Deniz 'lerin anılarına sığınırdık..

Ve evet gençliğim eyvah. Cem Karaca uçmaya vardı..

" Uzakta çok uzakta
bulutların orda "
artık Cem Karaca..

Tamirci Çırağı çocukların aşk 'a dair umutları ölümsüz notalarından yayılacak sonsuza dek evrene ;

" Ustama dedim ki bugün, giymeyim tulumları,
arkası puslu aynamda, taradım saçlarımı..
Gelecekti bugün geri, arabayı almaya,
o romandaki hayali belki gerçek yapmaya.. "

Ve vuracak hayatın gerçeklerini yüzümüze ;

" ..işçisin sen işçi kal, giy dedi tulumları ! "

Şarkıları saçlarımızı, artık ağarmaya yüz tutan saçlarımızı; zülme ve baskıya, haksızlığa, yalana ve talana, vehatta savaşa karşı uçuşturmaya devam edecek..

Delikanlı kanımız Cem Baba 'nın şarkıları ile en oynak havaları çalacak yine damarlarımızda ve biz " aldırma be kalender bu da geçer " deyip ve " geçer ama birader deler de geçer " deyip yürüyeceğiz güzel günlere ve ecelimize doğru. Kalbimizde evet artık kimilerince unutulmuş bir isyan ve gelecek güzel günlere olan sarsılmaz inancımızla yürüyeceğiz hayatın yolunda ve yakamızda da görünez çiçekler olacak tercihimize göre gül karanfil ve nar..

Şarkıladığı gibi:

" Çok yorgunum, beni bekleme kaptan,
seyir defterini başkası yazsın.
Çınarlı, kubbeli mavi bir liman,
Beni o limana çıkaramazsın.. "

" Ben bir ceviz ağacıyım gülhane parkında
Ne sen bunun farkındasın ne polis farkında.. "

" Ferman padişahın dağlar bizimdir !.. "

Şarkıların nasıl çocukluk, ilk gençlik, gençlik günlerime yettiyse bundan sonrama da yetecek..

Ve evet ben kendi dağıma yürüyorum, isyanımla, ihtilâlime doğru.

Yakamda nar çiçeği..

K. Porazan

Cem Karaca ile ilgili sayfa biraz ilgisiz kalmış gibi gözüküyor.
Neyse benim çok sevdiğim şarkıları sıralayayım;

-Tamirci Çırağı
-Bindik Bir Alamete
-Bedavaya Yaşıyoruz
-Resimdeki Gözyaşları
-Ceviz Ağacı
-Islak Islak

Ve daha birçok şarkısı.Cem Karaca gibisinin bir daha gelebileceğini sanmıyorum.Kendisini saygıyla anıyorum...

Gerçekten büyük sanatçıydı,siyahıyla beyazıyla grisiyle:)...3 sayfa olunca konu,ilgi alaka heveslenmiştim ama,polemiklemiş bir konu daha,hemde konudan alaksız gelişen bi polemik..Fanatizm,tek birşeyi doğru bulup onun dışındaki herşeyi yanlış bulmakmış ,tdk ya göre..İnsanların sitede kıdemini yaşını çapını,herşeyden önce haddini bilmesi gerektiğine inanıyorum.Bilgi paylaştıkça değerlidir ama fanatizm içine girince bilgi faşizmi oluyor gibime geliyor.Hani ÜSTAD! sago nun sözüyle,"çok bilmişlik yaparsan çok düşmüşlük yaşarsın"..Polemiği batak kabul edersek,zorla batağa çekiyor bazı insanların sözleri..eee susmasınıda bilmeli:)...

Çağdaş Bayraktar' Alıntı:
Gerçekten büyük sanatçıydı,siyahıyla beyazıyla grisiyle:)...3 sayfa olunca konu,ilgi alaka heveslenmiştim ama,polemiklemiş bir konu daha,hemde konudan alaksız gelişen bi polemik..Fanatizm,tek birşeyi doğru bulup onun dışındaki herşeyi yanlış bulmakmış ,tdk ya göre..İnsanların sitede kıdemini yaşını çapını,herşeyden önce haddini bilmesi gerektiğine inanıyorum.Bilgi paylaştıkça değerlidir ama fanatizm içine girince bilgi faşizmi oluyor gibime geliyor.Hani ÜSTAD! sago nun sözüyle,"çok bilmişlik yaparsan çok düşmüşlük yaşarsın"..Polemiği batak kabul edersek,zorla batağa çekiyor bazı insanların sözleri..eee susmasınıda bilmeli:)...
Çok güzel yazmışsın gerçekten.Hele ''Çok bilmişlik yaparsan, Çok düşmüşlük yaşarsın." cümlesi oldukça güzel...

Küçüklüğümden beri beni en çok etkileyen üç sesten biriydi.Hani kimi çocukların kahramanı spiderman ya da superman dir benimkiside Cem Karaca idi.Evimizde sürekli Cem Karaca ve Joan Baez çaldığı için sanırım kulaklarım onun sesine aşinaydı.Ve ne zaman bir yerde Cem Karaca çalsa büyülenmiş gibi olmamın sebebide buydu.

O gecede öyleydi.Gece saat 2:30 a kadar sahnedeydi.Sesi yine aynı büyülü ses.
Düşünün koskoca Cem Karaca İzmit te uyduruk bir barda 100 kişiye şarkı söylüyor.
Ses olarak onun yarısı bile etmeyecek kişiler avrupada amerikada yüzbinlere bilgisayar destekli konserler verip şatolarda partiler düzenlerken üstelik.
O yaşta biri gece yarısına kadar aynı ses ve duygu ile şarkılarını söyleyebiliyor.

Konser bitti bir şekilde yanına gitmem gerekiyordu.Gittim ve şu an odamda duran resmi imzalattım.
Üniversitemizdeki müzik kulübünden bahsettim.Eğer gelebilirseniz size gitar çalmak isterim dedim.(tüm akorlar ezberimdeydi çünkü).O da gülümsedi.Söz vermiyorum ama gelmeye çalışacağım dedi.
Gelemedi ne yazıkki.

Üstadı son kez o gece izleyebildim.
Hayat boyu en çok istediğim şeylerden biri gitarımı Cem Karaca ya imzalatabilmekti..Ama o gece elimde gitarla bara gelmenin abuk bir durum olacagını düşündüğümden getiremedim tabiiki.
Hala pişmanım bunu yapamadıgım için.

Genç arkadaşlara tavsiyem hangi müzik türünü dinlerseniz dinleyin en az bir Cem Karaca şarkısını ezbere bilin.Yılda en az bir defa Tamirci Çırağı nı ,Islak Islak'ı dinleyin.
Dinleyinki hem ruhunuz dinlensin hemde şu an yapılan ve bize müzik diye yutturulan şeylerin aslında hiçbir halta yaramadıgını daha iyi anlayabilesiniz.

Ruhun şad olsun Cem Karaca...