Kadınlar | B Grubu

A Grubu’nda uluslar arası başarıları yüksek fazla takım olmasa da B Grubu, ölüm grubu kimliğine ulaştı. Son 26 senede Dünya Şampiyonaları’nda Amerika dışında altın alan Avustralya ve Brezilya, son 4 turnuvada 3 kez gümüş alan Rusya, son 7 Eurobasket’te 2 altın, 1 gümüş, 1 de bronz alan Fransa grubun dikkat çeken takımları. Ev sahibi Büyük Britanya ve elemelerden gelen son takım Kanada da grupta sürpriz arayacak iki takım.

Rusya:

Sovyetler Birliği döneminde Amerika’yı defalarca alt etmeyi başarsalar da dağılma sürecinden sonra büyük ölçüde güç kaybettiler doğal olarak. Son Avrupa Şampiyonu olarak Olimpiyatlara direk katılan Ruslar toplamda, Avrupa Şampiyonaları’nda 8 (3 altın, 3 gümüş, 2 bronz), Dünya Şampiyonaları’nda hepsi gümüş 3, olimpiyatlarda da son iki turnuvada alınan üçüncülüklerle 2 bronz madalyaya sahipler. Az önce bahsettiğimiz güç kaybı, Rusya’nın Avrupa’daki en dominant ülke olmasını engelleyemedi.

Modern dönemde Avrupa basketbolunun en değerli oyuncusu olan kaptan Maria Stepanova, sakatlığı sebebiyle turnuvada forma giyemeyecek. 2011 Avrupa Şampiyonası kadrosunda yer alan Liudmila Sapova ve Svetlana Abrosimova diğer önemli eksikleri Rusya’nın olimpiyatlarda. Bu 3 önemli eksiğe karşı devşirme Becky Hammon önemli bir ekleme olacak takım için. Eurobasket 2011’in MVP’si Elina Danilochkina da kadrodaki yerini alacak.

Tecrübeli kadrolarıyla gümüş madalyanın en ciddi adaylarından biri olan Rusya, bunu garantilemek için grupta lider olup finale kadar Amerika’dan kaçmak isteyecektir. Rakipler zorlu olsa da B Grubu’nun favorisi olarak Rusya gözüküyor.

Avustralya:

Dünya sıralamasının 2 numarası Avustralya, kadın basketbolunun kuşkusuz en önemli ülkelerinden biri. 2006 Dünya Şampiyonu olan Avustralya, son 4 olimpiyattan da madalya çıkarmayı başarırken, son 3 finalde ABD’ye mağlup olup 3 gümüş aldılar. Okyanusya şampiyonu olarak direk katıldıkları olimpiyatlarda, tecrübeli kadrolarıyla yine madalya istiyorlar.

Stepanova ile aynı dönemde yaşadığı aynı sakatlık sebebiyle turnuvayı kaçıracak olan Penny Taylor, Rus pivot ile birlikte sakatlığı yüzünden olimpiyatları kaçıracak en önemli 2 isimden biri. Kadroda bir de koç tercihi yüzünden olmayacak Erin Phillips’in eksikliği var. Penny ve Erin’in eksikleri Avustralya’nın gücünü belirgin ölçüde düşürecektir. Tabii yine de kadroda bir çok yıldız oyuncu bulunuyor, bunların başını da dünyanın en iyi oyuncularından biri olarak gösterilen Lauren Jackson çekiyor. Dev pivot Liz Cambage ile LJ gibi 4. kez olimpiyatlarda boy gösterecek olan 37 yaşındaki Kristi Harrower takımın tanınan yüzleri. Kadroda Avrupa maceraları dolayısıyla yakından tanıdığımız Suzy Batkovic ve Belinda Snell gibi isimler de var.

Genç isimlerle büyük tecrübeleri harmanlamak isteyen Avustralya’da hedef; süperstar Lauren Jackson’ın tam performans verebileceği son olimpiyatlarda yine madalya kazanmak. Eğer tam kadro olsalar ABD’ye karşı kora kor bir final oynamalarını bekleyebilirdik ama eksikler sonrasında, kağıt üzerinde, Rusya’nın da gerisinde gözüküyorlar.

Fransa:

Eurobasket 2011 yarı finalinde Türkiye’ye mağlup olan Fransızlar, eleme maçları sonrasında olimpiyatlara katılma hakkı kazanmış takımlardan biri. Daha önce olimpiyatlara 2 kez katılan Fransa, bu organizasyonda hiç madalya alamadı. 50’lerin başında Dünya Şampiyonası’nda bir kez madalya alan Fransa’nın kıtalar arası organizasyonlarda tek madalyası bu olsa da son yıllarda Avrupa Şampiyonaları’nda başarılı sonuçlar aldıklarını söylemek gerekiyor.

Sandrine Gruda, Isabelle Yacoubou liderliğinde etkili bir pota altına sahip olan Fransa’nın, dümeninde de Celine Dumerc gibi Avrupa’nın en önemli oyun kurucularından biri var. Atletik yapısıyla dikkat Fransa’yı, Türkiye mağlup ederken geçen yıl, dikkat çeken handikapları içeride iyi savunma yapan bir takıma karşı kitlenmeleriydi. Dumerc ve Lawson gibi tecrübeli guardların bu sorunu çözmek adına takıma verecekleri katkı Fransa’nın derecesini doğrudan etkileyecektir.

Olimpiyatlara tecrübeli bir kadro ile gelen Fransa, grubundaki diğer takımların eksiklerine bakınca madalya yolunda umut taşıyan ülkelerden biri. Çeyrek finalde de rakibimiz olması muhtemel ülkelerden biri olunca, Fransa’nın performansını yakından takip etmek gerekiyor.

Brezilya:

Brezilya 90’ların ortasında yakaladığı büyük çıkışın ardından duraklama dönemine girmiş gibi gözüküyor. Bu süreçte bir Dünya Şampiyonası altını, bir de Olimpiyat gümüşü kazanan Brezilya, 2012 Londra’da o gücünden yoksun gözüküyor.

Izi Castro Marques’i disiplinsiz tavırları sebebiyle turnuva başlamadan 8 gün önce kadrosundan çıkaran Brezilya, bu kararla en önemli 2 oyuncusundan birini de kaybetmiş oldu. Takımın yıldızı olarak öne çıkan isim Erika de Souza, 30 yaşındaki pivot büyük yük çekecek olimpiyatlarda. 2011 U19 Dünya Şampiyonası’nda Brezilya’nın 3. Olan kadrosundan da iki oyuncu, bu olimpiyatlarda A Takım kadrosuna eklenmiş. Tassia Carcavalli, Izi’nin yokluğunu kapatmaya çalışacakken, U19 Dünya Şampiyonası’nın ortalama –yaklaşık- 10 sayı farkla sayı kraliçesi, ribaund kraliçesi ve de MVP’si olan Damiris Dantas, de Souza’nın pota altındaki partneri olacak.

Brezilya turnuvaya renk katacak takımlardan biri, bir madalya baskısı olmadan oynayacaklar. Genç oyuncularının performansı da büyük merak konusu.

Büyük Britanya:

Ev sahibi konumundaki Büyük Britanya, bu avantaj ile direk katılımcılarından biri olimpiyatların. Son Avrupa Şampiyonası’nda 2. tura yükselip beklentileri aşmışlardı, hazırlık maçlarında da mücadeleci yapıları ve şut isabet oranıyla dikkat çekiyorlar. Ters bir takımlar ve yıldızları Jo Leedham liderliğinde ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar. Çok büyük beklentileri olmasa da, Brezilya’yı altlarına alıp olimpiyat serüvenlerini bir maç daha arttırmak isteyeceklerdir kendi evlerinde.

Kanada:

Sonuncusu 2000’de olmak üzere 4 kez olimpiyatlara katılan Kanada, 5. olimpiyat vizesini Türkiye’deki elemelerde almıştı. Yıldızı Courtnay Pilypaitis’in etkili oyunu ile Japonya’yı mağlup eden Kanada, son biletin sahibi olmuştu Ankara’da. Daha önceki olimpiyatlarda önemli bir hatıra bırakamayan Kanada, 2012’de de çok umutlu değil kaderini değiştirmek adına.
 
Rusya, her ne kadar kadroda büyük değişiklik yapsa da takıma Becky Hammon'un gelmesi herşeyi bir anda alt-üst etti. Avustralya'da saydığınız yıldız isimler dışında olan uzun oyuncuları da çok size'lı ve pota6nda rahat bitirebilen yapıdalar. Fransa'yı tanıyoruz fazla bişey değiştirmediler ama çok iyi bir takımlar izleyip görmek lazım. Brezilya, Kanada ile birlikte gruptan çıkamayacak olan takım olacak. Büyük Britanya'yı hazırlık maçlarında çok beğendim, iyi savunma yapıyorlar her ne kadar hazırlık maçlarında attıkları kadar yüksek yüzdeli atamasalarda iyi top çevirerek kolay sayılar bulabiliyor ama bu ne kadar söker güçlü takımlara karşı bekleyip göreceğiz.
 
B Grubu Açılış maçında Rusya, Kanada ile karşılaşıyor.. İlk yarı 30-24 Kanada lehine sonuçlandı.Rusya'da Danilockhina, Vieru, Osipova 4'er sayı, Kanada'da Kim Smith 12 Sayı ile oynuyor..
 
Rusya, son çeyrekte geri dönerek maçı 58-53 kazanmayı başardı.. Becky Hammon 14 Sayı 4 Asist 1 Ribaund ile oynadı.. Özellikle son anlardaki turnikesi ve şutu maçı getirdi Rusya'ya.. Kanada adına Kim Smith, 20 sayı ile oynadı.
 
Bir gaflet anında Britanya fransa maçını Britanya'ya verdim hem de 20000 basketimi. Erkek maçı sandım. Dedim Bonsu Freeland filan alır maçı :)
 

Üst