Russ Smith

Önümüzdeki saatlerde resmi siteden açıklanmasını beklediğimiz, Galatasaray'ın uzun süredir arayışta olduğu ilk guard transferi Amerikalı oyuncu Russ Smith oldu. Gerek forumda oyuncuyu merak eden pek çok arkadaşımız olduğu için, gerekse de oyuncunun hem NBA Yaz Liginde, hem de NBDL maçlarını detaylı izlediğim için bir analizini yapmak istiyorum.

Öncelikle draftexpress.com scoutlarının yayımladığı bir video:

[video=youtube_share;MRFZoH_DEuM]https://youtu.be/MRFZoH_DEuM[/video]

Burada da nbadraft.net editörlerinin oyuncunun özelliklerini puanladığı bir kart var.

MG4ay6G.jpg


Burada 2015 NBA Yaz Ligi performansı

[video=youtube_share;j9QDQplDbEU]https://youtu.be/j9QDQplDbEU[/video]

Son olarak oyuncunun geçtiğimiz sezon sayı/asist performansının üst düzey olduğu bir maçtan görüntüler

[video=youtube_share;3iiA5NsK9Dc]https://youtu.be/3iiA5NsK9Dc[/video]


Analiz | Kısım 1: Fiziksel Özellikleri

Russ Smith'in boyu draft öncesi yapılan ölçümlerde ayakkabısız 182 cm çıkıyor. Kilosu ise o dönem 72. Son yapılan tartımlarda ise 76 kiloya çıktığı söyleniyor. Yani kısa ve hafif bir guard ilk görüntü itibariyle. Peki bu özellikleri oyununa nasıl yansıyor? Draft.net'in "çabukluk" parametresine verdiği 9 puan bence kesinlikle doğru. Russ, gerçekten hem topla, hem de topsuz çok çabuk ve çevik. Vücut koordinasyonun gayet iyi olduğunu söyleyebilirim. Kolları boyuna göre uzun ve bu sayede beklenmedik hamleler yapabiliyor. Smith, fiziksel olarak ince görünmesine rağmen sert oyundan geri adım atmıyor. Temastan kaçmadığı gibi, temas sayesinde faul çizgisini bolca kullandığını söyleyebiliriz. Atletik özellikleri genel anlamda ortalama bir guardın üzerinde.

Analiz | Kısım 2: Savunma Özellikleri

Pek çok kişinin merak ettiği kısımlardan biri de Smith'in savunması. Draftexpress oyuncunun güçlü yanlarına savunmayı eklerken, draft.net düşük sayılabilecek bir puan olan 6 vermiş. Peki ben ne gördüm? Öncellikle şunu söylemeleliyim ki draft.net Russ için bu parametrede cimrilik yapmış. 6 puan verdikleri oyuncularla kıyasladığımda Russ gerçekten o seviyelerin üzerinde savunma yapıyor. Daha önce bahsettiğim gibi çok çevik ve kolları uzun. Bu sayede kolay geçilmediği gibi, sürpriz toplar da kapabiliyor. Eğer savunmaya konsantre olursa bire-birde aldığı oyuncuyu epey zorlayabilidğini söyleyebilirim. Diğer yandan Avrupa'da çok önemli olan takım savunması, pas kanallarını kontrol ve pick and roll savunması gibi alanlarda henüz yeterli veri yok elimizde. Çünkü oyuncunun kendisini gösterdiği NBDL ve Yaz Liglerinde daha çok geçiş oyunu oynanıyor.

Analiz | Kısım 3: Hücum Özellikleri

Yine en çok merak edilen yönlerinden biri hücum kısmı Russ'un. Ben burada şut/pas/dribling/top kontrolü gibi parametreleri birlikte değerlendireceğim. Öncellikle Russ'un şut mekaniiğinden başlayalım. Draft.net 7 puan vermiş ki, aslında burada isabet sağladıklarını düşünüyorum. Russ riske edilmeyecek kadar iyi bir şutör olmakla birlikte, bu alanda yeterince güven verdiği de söylenemez. Özellikle dış atışlarda ciddi bir istikrar sorunu var ki, zaten bu istatistiklerine de yansıyor. Burada yanlış şut tercihlerinin rol oynadığını da söylemek lazım. Pas ve oyun görüşü konusunda bu denli atlet bir oyuncu için iyi seviyede olduğunu düşünüyorum. Bencellik yapmadığında hem doğru oyuncuyu buluyor, hem de temiz paslar atıyor. Yani şöyle söyleyeyim kendisini asiste verse Euroleague üst sıraları zorlar bu parametrede bence. Ama, oyunun daha çok sayı atma yönüne ağırlık verdiğini de unutmayalım. Gelelim dribling ve top kontrolüne... Bu kısımlar oyuncunun en güçlü olduğu alanlar diyebiliriz rahatlıkla. Çevik ve topla ilişkisi gayet iyi Russ'un, korkusuz penetreleriyle gerçek bir delici. İyi perde alırsa Avrupa'da çok zorluk yaşatır bu özellikleriyle pek çok takıma bence.

Analiz | Kısım 4: Mental Özellikleri

Russ herşeyden önce "ateşli" bir oyuncu. Bunu biraz açarsak: enerjisiyle oynayan, liderlik edebilen ve bazen de bencil olabilen bir oyuncu. Bu bencilliği dolayısıyla kolej kariyerinde sg oynadığı dönemler olmuş. Ancak, oyunun olgunlaştığı da bir gerçek. Benim dikkatimi çeken bir yanı da bazen gereksiz panik düğmesine basması ve takımı sırtlayacağım derken kontrolden çıkabilmesi. Kesinlikle zeki bir oyuncu olduğunu düşünüyorum eğer biraz da akıl yönünü ve seçimlerini geliştirirse gerçekten oyunu daha üst seviyelere çıkacaktır bu bağlamda.

Analiz | Sonuç/Galatasaray'da Ne Yapar?

Evet, oyuncuyla iligli analizimizden sonra en çok merak edilen soruya geçelim. Russ'un hiç Avrupa tecrübesi yok ve Galatasaray'da ne yapar? Öncellikle Russ'un yeni mezun bir oyuncu olmadığını, 25 yaşında kısa da olsa NBA'de oynamış, Amerikan tipi basketbolu çok iyi bilen bir oyuncu olduğunu söyleyeyim. Yani bir "çömez" değil Russ... Peki potansiyel olarak Avrupa basketboluna ne kadar uygun derseniz, bence çabukluğu ve patlayıcılığı ile doğru takım kimyasında kesinlikle fark yaratıcı özellikleri var. Özellikle açık saha geçiş hücumlarında şu an Avrupa'da ona denk çok fazla oyuncu yok bence. Bu önemli... Peki şu an Galatasaray'ın kadro mühendisliğine uyuyor mu derseniz, bence cuk oturmuyor ama, eğreti de durmuyor derim. Yani Russ + şutu olan sert ikinci guard + Micov/Diebler + Daye + Tyus beşiyle gayet koşan ve tehlikeli bir beş yakalamak mümkün. Ancak Russ'un direksiyonda olduğu bölümlerde Krstic zorlanır mesela... Russ sahadayken Thompson 5 numaraya çekilirse sırıtmaz bence. Russ transferinin önemini biraz da yapılacak ikinci guard transferi belirleyecek.

***

Umarım kolay uyum sağlayıp, kendisine olan beklentileri karşılar ve Galatasaray kariyeri başarılarla dolu geçer.

Hayırlı olsun.
 
Tanju abinin dediği gibi seneye fiyatını ikiye katlayabilecek çok özel bir oyuncu aldık. Benim benzetmem yeni Rice. Umarım alışma süreci çok kısa sürer. Hayırlı olsun çok iyi transfer.

SM-G900FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Hiç yoktan yıllar sonra rakibin elinden top çalan guard izleyeceğiz, bu bile güzel. Videoda izlediğim kadarıyla onun gibi vurup geçen oyuncu sayısı da çok değil Avrupa'da. Savunmada el kaldırdığı sürece ayak hızında kolay geçilebilecek adam değil gibi. İstatistikleri kötü ama şut dinamiği çok sağlıklı geldi bana, çok zorlamazsa şutta sırıtmaz gibi duruyor takımda. Bir de asistlerine billhassa dikkat ettim de oyun görüşü çok yüksek gibi. Tabii Amerika kıtasında topu kendi sahandan atsan karşı potada bitirecek adamlar çıkıyor ama 4 dakikalık videoda en az 5 tane çok üst düzey pasör pası gördüm. Sağlıklı kalırsa ve yanına da onun oyun aklını tamamlayacak birini getirebilirsek Avrupa'yı domine eder. Bize kendisine hayırlı olur umarım.
 
Ergin Ataman kolay kolay transferi sonrası bir oyuncu hakkında açıklama yapmaz. Russ'a güvendiğini ve yıldız potansiyeli gördüğünü ifade etmiş.

"Rick Pitino gibi önemli bir antrenörle çalışmış, NCAA şampiyonu Louisville takımının MVP'si. NBA'de bir star olmasını engelleyen tek şey fiziki özellikleri. Avrupa'da çok büyük etki yaratacak. Patlayıcı, potaya giden, hem kendine hem takım arkadaşlarına yaratan, açık alanı seven bir guard.

Errick McCollum'da olduğu gibi, Russ Smith'te de savunmasını geliştirmesi için potansiyel görüyorum. Topun karşısında kalabilir. Avrupa basketboluna uyum süreci boyunca sabırlı olmalıyız, alıştıktan sonra gerçek bir yıldız izleyeceğiz."

Ergin Ataman
 
Çok yetenekli bir oyuncu aldık gibi. Topla resmen dans ediyor. Penetresi çok kuvvetli. İçeriye girerken çok dengeli. Yayda şutu fena sayılmaz ama beni esas endişendiren yayın gerisinden şutu çok başarılı değil gibi. Umarım gereksiz zorlamalardan kaçınır. Ergin hoca onu Avrupa sistemine alıştıracaktır. Top çalmaları gayet başarılı. Defansı da sağlam gibi duruyor. Geri adım atmıyor, dirençli. Sadece şutunda tereddüdüm var. Onu da belki burada geliştirir.
 
Eric ile kıyaslanıyor.
Ona benzer diyen de var benzer değil diyen de var.
Ama inşAllah karakteri Eric gibidir.
Eric geçen sene müthiş bir karakter ortaya koydu.
Nerde ihtiyaç varsa o anda devrede oldu.
Nolan Smith gibi değil Eric gibi karakteri olsun yeter.
Gerisi de gelir zaten ?
 
Bana oyun stilinden dolayı 1.5 numara gibi geldi.oynatmaktan çok oynamayı seven bir guard.Yine bir sayı rekortmeni ile anlaştık.Kendisine aramıza hoş geldin diyorum,başarılar diliyorum.
 
Evet bazı kısımları oldukça olumsuz.. Artık, kendi fikrimizin oluşması için sahaya çıkmasını bekleyeceğiz..

Aynısını ben yazınca hiçbir şeyi beğenmiyor oluyorum :)

Basketbolda defolarınızın zaaf yaratmıyor olması çok önemlidir. Her özelliği süper tabi ki olmaz oyuncunun hücum savunma atletizm şut penetre enerji vs hepsine sahip kaç tane adam vardır ki zaten. Ancak bunlardan nispeten zayıf olanların bile idare edilebilir kıvamda olması çok önemli. Atletizm eksiğimizi çok iyi delici ama şutu zayıf bir adamla kapatmak ne kadar doğru bir tercih tartışılabilir.

Ayrıca eurolig basketbolu alan paylaşımının yardım savunmasının iyi yapıldığı bir arena. Şutun riske edilebilir ise rakip penetre gücüne karşı koyabilmek için seni iki adım geriden savunur o zaman adamını daha zor geçersin veya geçtiğinde hemen uzunla yardım getirir. Seni geriden savunduklarında şutunla cezalandırabilmen , yardım getirdiklerinde boştaki adamı hemen bulabilmen çok önemli. Almanya ile geçen seneki milli maçta nba'de bile önemli işler başaran Schroder'i şutunu riske ederek oldukça etkisiz hale getirmiştik. Russel da bu yönden pek yeterli görünmedi bana. Bu nedenle rakiplerin şutunu riske etmeye korkacağı Adams'ın olmasını daha çok istiyordum.
 
ben bu transferden umutluyum nedense, bizim kimyamıza uygun gibi geldi bana ama tamamen hissiyat..

Seneye faulle hızlı hucumlar durmayacak haliyle tam sahada hızlı adamlar hele de iş sahada (bizim atmosferde) ciddi iş yapar..
 
Açıkçası belirtmek gerekirse, ki beni bilirsiniz, D-League'den Venezuella, Porto Rico liglerine kadar canlı maç izleme merakım vardır. Dikkatimi çekmemiş birisiydi ve ilk kez buradaki videolarda izledim. Göze hoş gelen basketbol stili var ama McCollum'un ismini değiştirip geri getirmişler sanki. McCollum' a göre tek artısı, saha görüşü daha iyi gibi, boş adamı daha çabuk yakalıyor izlenimi verdi bana.Uzunlarla iyi anlaşacaktır. Savunması hakkında birşey diyemeyiz şimdiden ama, Euroleague' in sertliğini düşünürsek bu konuda pek umutlu değilim açıkçası. Ha ne olur, McCollum gibi yüreğini ortaya koyarsa faydalı olabilir. Yinede aradığımız,beklediğimiz guard mı ? Tabiki hayır.

Camiamıza hayırlı uğurlu olsun.

Ha ayrıca sevmiyorum bu adam yıldız olacak klişelerini, yıldız ve Avrupa tecrübesi olan guard alalım bir zahmet, euroleague de oynayacağız.
 
Obradoviç yanlış hatırlamıyorsam boyu 1,79 cm olan, yüksek skorer, ancak avrupa tecrübesi olmayan bir oyuncu getirmiş ve sezon bitmeden göndermişti. Benzemezler inş.
 
Pierre Jackson Fb'ye Şubat ayında gelmiş ve sadece EL maçlarında forma giymişti. Henüz 21 yaşındaydı ve D League haricinde profesyonel deneyimi yoktu. Russ Smith ile kıyaslamak doğru olmaz.
 
Umarım koçun dediği gibi çabuk alışır ve yıldız izleriz hayırlı olsun bizdeki kariyerinde başarılar

D6503 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Üst