2013-2014 || Kadro ve Sistem Değerlendirmeleri

Sezon başı oluşturulan yapıdan Markoishvili ve Jawai'yi kaybettik, şimdiki son dakika haberine göre Jamont Gordon'ın da çapraz bağları kopmuş ve sezonu kapatmış. Yerli rotasyonumuzun en değerli ve yeri doldurulamaz halkası olan Ersin Dağlı da uzun bir süre yok, sakatlıktan tam olarak ne zaman ve ne şekilde döneceği de muamma. Mevsimin bu zamanında onarılamayacak türde yaralar aldık ve işler her zaman geçen sezonki gibi olmaz. En basitinden Ersin'in yerine koyabileceğimiz bir "yerli" daha yok, imkansız.

Çekilecek ne çilemiz varmış be arkadaş, çok yazık...

Ne olursa olsun artık lige odaklanmamiz lazım. Ülker ile birlikte ligi ilk 2 sırada bitirip play offf finaline kadar onlarla eşleşmeden götürmeliyiz ve gelecek yıl da EL ye kalmalıyiz

Yazın kendimizi paraladık Planinic alınsın diye. Ergin hocanın en büyük hatasıdır bence Arroyo'yu yalnız bırakmak. Arroyo'nun yaşı belli ve Euroleague fikstürü düşünüldüğünde yanına bir yardımcı şarttı.

Euroleague'de kasmayıp Eurocup'ta devam edelim diyeceğim ama hazmedemiyorum da bir yandan böyle bir şeyi.

Ligi ve euroleague'i birlikte götürebilmek için tek çıkar yolumuz Ender, Engin, Sinan ve Göksenin'e daha fazla sorumluluk vermek ve bu dört yerlinin verimini arttırmak. Başka da çaremiz kalmadı.

Yabancı rotasyonunda lisans hakkımızı tamamen kullandık. Sakatlık vermesin diye Allah'a dua edeceğiz artık :)

Euroleague ve lig rotasyonumuz bu;

Arroyo, Engin, Ender
Göksenin, Sinan, Domercant
Cenk, Hairston, (Markoishvili)
Erceg, Ersin, Macvan
Bonsu, Furkan

Şuraya da ayrıntılı bir şeyler karaladım, dileyen göz atabilir. basketbol üstü az futbol ve voleybol: Yabancı rotasyonumuz ve kadromuzun son hali hakkında...

Macvan'ın lisansı geçici değil mi?Dolayısıyla onun lisans süresi dolunca hem Marko hem de onu kadroya almayıp bir oyuncu daha alma şansımız yok mu?

Macvan'ın lisansını ben anlamadım hala.Sene sonunda kadar oynayabilecek mi Marko'nun yerine ? Sene başından beri arroyo-domercant-gordon-manuchar-hairston-erceg-jawaii-bonsu olmak üzere 8 kişiye lisans çıkarttık.Macvan gelince Manuchar'ın lisansı mı iptal olacak şimdi ?

45 günlük sözleşme nedir ben anlamadım hala ...Herkes bu bilgiyi yazıyor ama hangi sitede haber çıktı ya da hangi yönergede mevzuatta geçiyor biri bilgi verebilirse çok sevinirim...İlgili mevzuatta şöyle bir madde var karıştırılmıyordur umarım...Bu madddenin içinde senin sorunun cevabıda var Furkan...

e. Yeni yabancı sporcu ile yapılacak sözleşmenin;
(i) Süresi; 45 takvim gününden az olamaz.
(ii) Sona eriş tarihi; başlangıç tarihi ne olursa olsun anılan lig için belirlenmiş yabancı sporcular ile sözleşme
yapma bitiş tarihini geçemez. Son sözleşme tarihinde kulüp, hangi sporcusu ile devam edeceğini beyan
etmek ve tercih edilmeyen sporcunun lisansını iptal ettirmek zorundadır. Bu tarihte kulüp herhangi bir
beyanda bulunulmamışsa sportif yaralanmaya maruz kalan oyuncunun yerine getirilmiş sporcu ile devam
edecektir. Yeni yabancı sporcu ile yapılan sözleşme, kulüp ve sporcu arasında karşılıklı anlaşmalı olmak
kaydıyla süresinden önce feshedilebilir.
(iii) Tutarı; sportif sakatlanmaya maruz sporcunun toplam sözleşme tutarından % 10 daha fazla olamaz.

semih nişancı arkadaşımızın dediği doğru. gs org sitesinden yapılan açıklamada anladığımı ben izah edeyim:

"Milan Macvan BBL İçin Geçici Lisans Aldı

Sakatlığı sebebi ile geçici bir süre oynayamayacak olan sporcumuz Manuchar Markoishvili yerine Milan Macvan Türkiye Basketbol Federasyonu'ndan geçici lisansı aldı.

Manuchar Markoishvili iyileştiği zaman durum değerlendirmesi yapılacak ve Milan Macvan ile devam edilip edilmeyeceğine karar verilecek.

Türkiye Basketbol Federasyonu sezon başında yaptığı toplantıda kulüplerden gelen isteği olumlu yanıtlamış ve yönerge ile sezon boyunca sadece bir yabancı oyuncunun sakatlığı 45 günden az olmamak kaydı ile bir başka yabancı oyuncunun transferine geçici bir süre ile onay vermişti. Bu geçici transfer kulüplerin yabancı hakkından düşülmeyecek.

Galatasaray Liv Hospital daha önce sakatlığı sebebi ile takımımızdan ayrı kalan Nathan Jawai yerine Pops Mensah-Bonsu ve Jamont Gordon yerine de Malik Hairston takviyelerini yapmıştı."

şimdi bu sitedeki bilgili arkadaşlardan öğrendiğim kadarıyla 1 sezonda kulüplerin 2 yabancısını değiştirme hakkı var. biz bu hakkımızı gs orgdaki açıklamanın son cümlesindeki gibi jawai-bonsu ve Gordon-hairston değişiklikleriyle tamamladık. ek olarak sakatlanan SADECE 1 yabancı için sakatlığı 45 günden uzun sürecekse, onun yerine başka yabancıya geçici lisans çıkartma hakkı vermiş federasyon. bunuda markoshvili-macvan değişikliği ile kullanmış bulunuyoruz. şayet federasyon, sakatlanan yabancı için geçici lisans kuralında arttırıma gitmezse, şu andaki durumda daha yabancı değişikliği yapamayız. benim anladığım bu.

Teşekkürler Şinasi Bey böylece haber kaynağını öğrenmiş olduk...O zaman atıf yapılan madde benim yukarıya yapıştırdığım madde çünkü orada da 45 günden az olmamak ifadesi aynen geçiyor...45 günlük geçici lisans çıkarabilmek ile en az 45 gün lisans çıkarabilmek hukuken çok farklı ifadeler... Çünkü 45 günlük lisans hakkı verilmesi sabit süreli bir sözleşmeyi ifade eder(sakatlık geçmemiş olsa bile lisans alınan oyuncunun lisansı 45 gün sonunda sona erer ve artık oyanayamaz)..En az 45 gün ise minimum süresi hukuken belirlenmiş süreli bir sözleşmeyi ifade eder(Bu durumda daha uzun süreli bir sözleşme yaparsınız ve böylece oyuncunun sakatlığı uzun olsa bile geçici lisans aldığınız oyuncunun sakatlığı geçene kadar oynatabilirsiniz)..
Bu durumda bir hukukçu gözüyle bahsi geçen mevzuatı değerlendirdiğim zaman... Sözleşme en kısa 45 gün olabilir en uzunda lig için belirlenmiş yabancı sporcular ile sözleşme yapma bitiş tarihini geçemez..Son sözleşme tarihinde kulüp, hangi sporcusu ile devam edeceğini beyan edecek ve buna ilişkin bir beyanda bulunmazsa da sakatlanan oyuncunun yerine getirmiş olduğu oyuncuyla devam etmek istediğini zımnen kabul etmiş olacak...
Bu mevzuatın lafzında tek anlamadığım husus son sözleşme tarihi ifadesinin ne olduğu...Sözleşme bitiş tarihimi yoksa yabancı sporcularla son sözleşme imzalama tarihimi o açık değil bence...
Ancak bizim durumumuz bu verdiğiniz haberle açık hale gelmiş oldu..Biz Marko yerine Macvan'a geçici lisans çıkarmışız ve Marko iyileştikten sonra lige hangisi ile devam etmek istediğimiz beyan ederek onunla devam edeceğiz..Eğer buna ilişkin bir beyanda bulunmazsakta, TBF nezdinde Macvan ile devam etmek istediğimiz kabul edilmiş olacak...
Şimdi takıldığım ve şu anda kafamda netleştirdiğim noktayı daha iyi anlatabilmişimdir umarım...

Tabii öyle bir dünya yok da Gordon yerine Domercant'i, Ersin yerine Erceg'i kaybetseydik bu kadar sıkıntı olmazdı takımda.. Şimdi guard rotasyonu da sıkıntılı, 4 numara pozisyonu da..

FB Ülker maçı yaklaştı, yavaştan Hairston'u rotasyona sokmak lazım.

Arroyo-Hairston-Erceg-Bonsu. Duruma göre ya Macvan'ı ya Domercant'ı seçeriz artık. Macvan bir adım önde ama.

Şu an EL'in en kırılgan ve direncsiz takimiyiz.

Son yillardaki Milano takımına benziyoruz. Uyumsuz, toplama takım görüntüsündeyiz. Kağıt üstünde kadro fena değil ama aşırı bireysel oynuyoruz, takim olgusu ve EL sertliginden çok uzağız

Marko döndükten sonra hocanın nasıl bir karar vereceği çok önemli, Macvan mı Markoishvili mi sorusunu çok soracağız sanırım. Ben olsam Macvan derim (hem takımı ateşliyor hem 3 numara da oynayabiliyor hem de sağlam) Marko'yu da TOP 16'da kullanırım.

Yani ligde;

Arroyo, Domercant, Hairston, Macvan, Erceg, Bonsu

Euroleague'de

Arroyo, Domercant, Markoishvili, Hairston, Macvan, Erceg, Bonsu.

Sakatların iyileşip takıma katılmalarıyla daha güçlü bir takım olacağız inşallah. Özellikle Ersin Dağlı'nın takıma kısa sürede dönmesi çok önemli bir ayrıntı. Zira ligde sahada aynı anda 3 yabancı bulunacağı için 4 numarayı ona verip diğer 3 yabancıyı daha özgür kullanabilir Ergin hoca. Şu anki durumda 4 numaralarımızın ikisi de yabancı olduğu için sorun yaşıyoruz.
Marko takıma döndüğünde Ersin'de hazır olursa muhtemelen Erceg ve Macvan'dan birisi tribüne çıkacaktır. Diğer yandan Domercant kendisini toparlamazsa artık ligde oynaması çok zor.
Beni düşündüren başka bir konu da Gordon'un mayıs ayında oynayıp oynayamayacağı durumu. Gordon eğer Mayıs'ta hazır olur Play-offlara yetişirse daha potansiyelli bir kadro haline geliyoruz.

O durumda 5 yabancı seçimimiz şöyle olabilir : Arroyo-Gordon-Hairston-Macvan-Bonsu

8 yabancı değil mi sözleşme hakkımız + 1 geçici

tamam işte. jawai-bonsu, Gordon-hairston değişiklikleriye o 8 i tamamladık. +1 geçiciyi ise marko-macvan ile tamamladık. marko dönünce ataman ya markoyla devam edecek ya macvanla. ikisi arasında seçim yapacak. semih arkadaşımızın dediği gibi -eğer federasyon ekstra hak tanımazsa- kadroda daha fazla yabancı değişikliği yapamayız. yani tekrar Gordon takıma bu sezon giremez. o değişikliği yaptık bitti.

Durum böyleyse, Gordon-Macvan ve Marko-Hairston değişikliği yapmak yerine Gordon-Hairston ve Marko-Macvan değişikliği yapmak büyük hata.. Ersin döndüğünde belli ki yabancı durumundan dolayı belli ki Macvan'a teşekür edilecek.. Bizim asıl sıkıntımız 2 numarada şu anda ve Gordon olsa o açığı kapatırdı.. Marko dönünce Cenk-Malik-Marko olacak bir anda ki anlamsız, 2 numarada bir tek Sinan var şu anda aktif rol oyuncusu, Domercant, Engin giremedi daha..

Euroleague için de konuşursak; pozisyonlara baktığımızda 1-3-5 numaralı pozisyonlar tamam görünüyor, keza 4 numara için de şu an için işler iyi gidiyor, 2 numaradan Sinan'la birlikte rotasyonda aktif olarak 9 kişi var ve Sinan da sonradan girdiğinde daha çok verim verebilen bir oyuncu.. Maça Cenk ve Hairston ile başlama sebebimiz, 3. veya 4. periyotlarda Arroyo ve Ender ile çift guarda dönüşümüz çoğunlukla 2 numara eksikliğinden kaynaklanıyor.. Gordon sakat olmazsa takım yürür veya Domercant 2 sene önceki halinde olsa.. O yüzden EL'de TOP8 iddiamız varsa o bölge bir kaliteli oyuncuyu kaldırabilir diye düşünüyorum..

Dipnot: Gordon ne zaman dönecek? Dönemeyecek gibiyse de teknik ekibin kararı çok da yanlış sayılmaz..