Arkadaşlar merhaba. Bu forumu yaklaşık 6 aydır takip ediyordum, en sonunda üye olmak istedim
. 90'lı yıllardan beri Avrupa basketbolunun ve NBA'in sıkı bir takpçisiyim. Herhalde yazmak istediğim görüş için en uygun sayfada burası...
90'lı yıllarda Myers, Fucka, Naumoski, Rivers, Dainenko, Radja, Rigadue, Bonato, Sabonis, Djorjevic, D.Wilkins, Godfeard, Jimenez, Kukoç, Badiroga, Savic hatta bu oyuncuların belki bir alt seviyesi Mcrae, Drobjnak, Galilea, Gentile (babası),Victor Alexander, Karasev, Alexis, Vrankovic, Mulaömerovic... 2000'li yıllarda Zukauskas, Stombergas, Karnisovas, Lorbek, Jasivekicius, Papaloukas, Alvertis, Maclauskas, Economu, Mirsad, Anthony Parker....Daha onlarca isim yazabilirim buraya.
Kısaca aslında demek istediğim şu. Eskiden Avrupa'da yıldızlar vardı. Gerçek yıldızlar, Şimdi nereye gittiler ? Ya NBA'deler yaşlananlarda Avrupa'da kalmıyor, Çin'e gitmeye başladı, işte son örnek Bourisis...
Giderek Avrupa basketbolu kan kaybediyor. Önce İtalya ve Fransa'nın yatırımlarını kesmesi, ULEB-FİBA kavgası, Çin'in basketbolda da kotaları kaldırması, NBA'deki salary cap çılgınlığı Avrupa basketbolunu kötü vurdu...
Bu senede Teodosic gitti NBA'e, Bogdanovic, Udoh (bu ikisinin gitmesi hoşuma gitmedi de değil ama
)
Eskiden NBA'de istediğini bulamayanlar, daha çok süre almak isteyenler Avrupaya gelir ligi şenlendirirdi. Şimdi ise ikinci durakları Çin, Avrupa belki 3. durakları. Birde bu yetmezmiş gibi Japonya'da çıkıyor piyasaya...
Düşününki 30 Milyon EUR bütçeli FB, Bogdanovic'in yerini Guduric ile doldurmaya çalışıyor. Guduric kötü oyuncu değil ama Bogdanovic seviyesine gelmesi için daha çok fırın ekmek yemesi lazım. Guduric'i birazda zorunluluktan aldılar, gerçekten oyuncu yok Avrupa'da. Pana Antep'li Dentmon'ı skorer olarak alıyor. Bizdeki Pleiss seneye ya Barca'da oynayacak, ya CSKA'da. Pleiss iyi oyuncu ama bu takımların pivotu olmamalı...
Avrupa basketbolu mutlaka önlem almalı. Bir şekilde barış sağlanmalı. Şu an bakıyorum, takımlar arasındagüç farkı giderek daralıyor. Geçen sene Eurocup'taki bir çoktakım Euroleague'deki takımlardan daha iyiydi. Bu makas bu sene biraz daha daraldı. Bence 16 takımlı lig tutmadı, takım sayısı artmadıkça, gelirler artırılmadıkça ve lisanslar kalkmadıkça da oyuncular kaçmaya devam edecek. NBA ile Avrupa'nın birleşmesi ise çok zor. Mesafe olarak...
Bence Avrupa'nın kurtuluşu NBA'den ziyade futboldaki gibi bir format. 2 kupa, lig performansı belirleyici olmalı...
Bilmiyorum ama eskiden basketbolda hiçbir maçı kaçırmayan ben geçen sene Euroleague'de GS'ın maçları dışında izlediğim maç sayısı 10'u geçmez. Bunun 2'si de F4'dü zaten. Kimi izleyeyimki ? Açıkçası beni heyecalandıran bir oyuncu yok...
Özetle şunu demek istiyorum, Avrupa basketbolu acilen önlem anlamalı. Fikret Orman'ın zamanlaması yanlış olsa da haklıydı, ULEB İspanyol şirketin cebini doldurmaktan başka bir şey yapmıyor. FB geçen sene 1,8 milyon EUR gelir elde etmiş. Şaka gibi... Bu gelir en az 7-8 Milyon EUR olmalıydı...
Maalesef bu zihniyetle gerileme devam edecek gibi. Belki format konusunda benim düşüncelerim yanlış yada hatalı olabilir, ama bu Avrupa basketbolunun çöküş döneminde olmasını değiştirmiyor. Ben eskiyi özlüyorum hala...
Bu durumun tek iyi yanı bütçeyi düşüren takımlar için bir fırsat. Örnek olarak bu sene Eurocup'ın favorisi yok yada 7-8 takımdan herhangi biri alırsa kimse sürpriz demez. Yada Euroleague, 16 takımdan 10'u bu kupayı alabilir....