2017-2018 EuroLeague Women

Sopron haketti galibiyeti. Özellikle ilk 20 dakikada neredeyse kusursuz oynadılar. 20lik olabilecek maç 10 sayıda bitti. 3. çeyreğe biraz tutuk başlasalar da Yakın Doğu oyunun içine girememişti. Son 2-3 dakikada işte bireysel kaliteyle tutunmaya devam etti. Son çeyreğin başında Sopron hem yorgunluk hem stresle başetmekte zorlanınca, hakemler de bir iki omuz atınca neredeyse kazanacak noktaya geldiler ama orda da basketbol tanrıları devreye girdi resmen. O şutun o açıdan o pozisyonda öyle süzüle süzüle gidip girmesinin başka bi açıklaması olamaz. Mücadele olarak sonuna kadar hakettiler, Ydü anlamsızca isteksizdi. Belki stres belki alışkın olmama, belki atmosfer...

Bu arada üç sayılık atışlarda Sopron 8/23 atmış. Venezia olsa minimum 15 tane sokmuştu :D

Son düzenleme:
Bugün boşluktan iki maçı da izledim. Hakikaten Kursk-Ekate maçı başka bir kalite oldu. İki takımı izleyince neden bir tanesinin 2 yılda ilk yenilgisini aldığını, diğerinin de son 5 yılda 3 şampiyonluk yaşadığını iyi bir şekilde idrak edebiliyorsunuz. Tabii ki bunda harcanan paranın, getirilen oyuncuların da önemi var ama tüm oyunu Vandersloot'a bağlı olan ve Avrupa kadın basketbolunun en değerli 20 uzunundan 3'üne sahip olup pota altına topu indirmeyi son 5 dk'de akıl edebilen Yakın Doğu'nun, bir de hem Yakın Doğu, hem UMMC ve belki hem de Fenerbahçe'den daha mütevazi kadroya sahip Kursk'un oyununa bakınca bu takımın da neden son şampiyon olduğunu ve yenilmez gibi oynadığını anlayabiliyorsunuz. Bu noktada Ekate'yi de ayırmam lazım tabii, onların da muazzam kadrolarının yanında inanılmaz bir top rotasyonları var. Ama Maya Moore'u alıp işin biraz tabiri caizse bug'ına kaçtıkları için başarıları Kursk'unkiler kadar gözümü doldurmuyor.

Yine de oynadıkları oyun çok göze hitap etmese de gösterdikleri mücadele Sopron'un saygıyı hak etmesini sağlıyor tabii ki. Bizden, Beşiktaş'tan ve hatta Hatay'dan bile daha düşük seviye kadroyla iki para babası Fenerbahçe'yi bir seride geçmeleri ve Yakın Doğu'yu da tek maçta elemeleri takdire şayan. Ben de Yakın Doğu'nun elenmesine Fenerbahçe'den bile daha çok sevindim açıkcası. Sanırım Macaristan'a Beşiktaş taraftarı götüremeyince zorlandılar biraz. Bir de öyle gözüküyor ki sarı lacivertli camiadan çıkıp başka bir şirkete para akıtanlar bile paralarının yanında loserlıklarını da kulüplerine götürüyorlar. :) Bu kadar final kaybetmek hakikaten başka bir çaba ve beceri ister. 8 ay maaşı içerde bırakılan oyuncuların oynadığı, geçmiş ve mevcut yönetimlerini ancak Venedik gezisinde yanına getirebilmiş Galatasaray kadın basketbol takımı, Türk kadın basketbolunda yine sezonun yüz akı. Belki diğer kulüpler güçlerini birleştirip Candace Parker'la Sylvia Fowles'ı yanyana getirebilirlerse bir Avrupa Kupası kazanabilirler. :)

Edit: Bu arada bugün izlediğim ve gelecek sezon için kadroya katabileceğimiz oyuncular içinde en beğendiğim Yvonne Turner oldu. 30 yaşındaymış. Fener serisini de muazzam oynamıştı. Muazzam bir yetenek olmamasına rağmen inanılmaz gayretli ve maçın hiçbir anında sorumluluk almaktan çekinmeyecek kadar yürekli. Işıl-Epoupa-Turner'lı bir ön alan savunmasını hayal bile edemiyorum. Tabii Işıl-Epoupa'yı da tutabilirsek.

Son düzenleme:
Sarayın Sultanları, Euroleague Women normal sezonunun ilk haftasında Uniqa Sopron deplasmanında 72-55 mağlup olmuştu. O gün burada Sopron'a kaybedilir mi, rezil kadroyuz o yüzden kaybettik diyenler olmuştu...

O gün maçtan öncede Sopron gayet iyi kadro, hocaları kadın basketbolun en iyilerinden birisi ve çok iyi takım oyunu oynuyorlar demiştim. Kendi sahalarında her takımı yenebileceklerini söylemiştim. Nitekim beklediğim gibi sezonun bu noktasına geldiklerinde çok başarılı oldular.

Hem Fenerbahçe hem de Yakın Doğu Üniversitesi karşısında benim favorim Uniqa Sopron'du. Yakın Doğu Üniversitesi karşısında çok daha rahat galibiyet gelebilirdi ama tecrübesizlik ve hakemlerin Yakın Doğu Üniversitesi'ni kollamaları sonucu fark kapandı. Ama son saniyede de olsa hakeden taraf kazandı. Tebriklerim Uniqa Sopron'a :)

Son düzenleme:
2017-2018 Euroleague Women şampiyonu UMMC Ekaterinburg oldu. UMMC Ekaterinburg, finalde Uniqa Sopron'u 72-53 mağlup etti. Hakederek şampiyon oldular. Terbikler UMMC Ekaterinburg.

Uniqa Sopron'da buraya kadar muazzam işler başardı, Salvadores ve Crvendakic gibi genç oyuncular final maçının baskısını kaldıramadı. Tüm sezon gösterdikleri muazzam mücadele için tebrikler Uniqa Sopron...

Bu arada Uniqa Sopron'da grup aşamasında sayı ve ribaund lideri olan Crystal Langhorne'n (13.4 sayı, 6.6 ribaund, 0.9 asist) çeyrek final ve f4'te takımda olmadığını hatırlatmak istiyorum. Buna rağmen finale kadar geldiler. Finalde kaybetmelerinin bir sebebide pota altında Brittney Griner-Emma Meesseman ikilisine ezilmeleri oldu.

Son düzenleme:
Sopron buraya underdog olarak ve hakederek geldi. Açıkçası onların kazanmasını istiyordum. Ama final tecrübesizliği yaşadılar. Tabii bu kupanın Real Madrid'i Ekaterinburg vardı karşılarında. Maya Moore bir takımı tek başına nasıl değiştirir yeniden görmüş olduk.

Sopron'daki Sırp oyunculara çökmesi lazım Marina hocanın. Özellikle Jelena Milovanovic çok iyi olur Dubljevic yerine.

SuperCup'daki rakibimiz de yine bir Rus takımı oldu. 2009'daki finalde Spartak Moskova'ya yenilmiştik. Müzedeki eksik olan tek kupayı da almak lazım. Bu kupayı almamız > Eurocup'u almamız. Umarım bu sezondan daha iyi bir takım kurulur.

Eka hak etti. Eskiye nazaran takımın savunma yönü de gelişmiş. Daha agresif bir takım olmuşlar.

Şüphesiz koç değişiminin de payı vardır. Ancak Taurasi - Moore değişikliği de bence önemli bir etken. Taurasi savruk oynuyordu. Moore daha düzen içinde üreten bir skorer.

Diana Taurasi benim izlediğim en iyi kadın basketbolcu, 5 kez Euroleague şampiyonluğu yaşadı, her şampiyonluğunda da takımı taşıyan oyuncuydu. Büyük ihtimalle Spartak ile kazandığı son şampiyonlukta ki f4 performansına yaklaşabilen kadın basketbolcu çıkmaz :) Taurasi Ekaterinburg'da gelmeden önce Euroleague'de yıllarca en iyi kadroları kurup şampiyonluk göremeyen takımları vardı, 2 şampiyonluk yaşattı.

Bu sezon sakatlık sorunu vardı, tabii yaşıda 2 ay sonra 36 olacak, eskisi kadar iyi olmaması doğal.