2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları Yapılabilir Mi? Yapılmalı Mı?

Malumunuz pandemi şartları birçok sektörü olduğu gibi spor endüstrisini de derinden etkiledi. Büyüyen ekonomisiyle birlikte çağımızda artık sporu sadece sahayla sınırlandıramıyoruz maalesef. Hassas bir ekonomik ekosistem halini aldı iyice. Bu spor endüstrisinde alınan kararlardan doğrudan veya dolaylı olarak etkilenen milyonlar var. Bu koşullarda da fabrika çalışmadığında çarklar dönmüyor ve zenginini de alt düzey çalışanını da üst seviye yıldız kategorisindeki sporcusunu da en amatör sporcuyu da etkiliyor. Bu nedenle şartlar uygun değilse yapılmayıversin denebilecek 20.yy'dan artık her ekonomik düzeyden insan için eğlenceye hizmet eden spor endüstrisine şartları uygun hale getirme dönemine geçtik. Bu nedenle en popüler sporların seyircisiz de olsa en çok paranın olduğu tv ve türevleri için yapılmasına tanık olduk. Ancak o derece popüler olmayan veya popüler olup kendisi alt seviyede olan ve ekmeğini bu sporlardan kazanan sporcular için şartların uydurulması için cep dolduracak bir gerekçe de yoktu elbette.

Olimpiyat Oyunları binlerce sporcunun Dünyanın dört bir yanından ülkelerini ama en başta kendi emeklerini temsil ettiği coşkulu bir festivaldir. Ancak mevcut koşullarda bu derece bir kalabalığın farklı ülkelerdeki pandemi şartlarından gelip bir köye yayılması ve müsabakalara sorunsuz katılabilmesi pek mümkün gözükmüyor gibi. Üstüne hazırlık süreçlerinin de haksız rekabetlere yol açacak şekilde kendilerinden bağımsız olarak verimsiz geçebileceğini hesaba katmamız gerek. Bu koşullar geçen yıl olimpiyatları bu yıla erteledi. Bu yılsa ya yapılacak ya da hiç yapılmayacak gibi 2 favori görüşün yanında 1 yıl daha erteleme fikri biraz sürpriz görünüyor. Japonların gururlu bir millet olmasının da getirdiği bir çabayla olimpiyatların bu yıl düzenleneceğini düşünüyorum ekstra bir tokat yemezsek doğadan.

Mevcut koşullar altında sporcu sağlığını sadece covid-19 üzerinden de düşünmemek gerek. Düzensiz programlarla çalışmalarını sürdüren ve müsabakalara çıkan birçok sporcunun performans düzeyi ve sakatlık problemleri konusunda da sıkıntısı olacak. Ancak her şeyden öte bu olimpiyatlara hayatlarının önemli bir kesitini adayan binlerce nispeten az ünlü sporcu var. Emeklerinin karşılığını başarı ve ünle almak isteyecek bu isimler eğer 8 yıl beklemek zorunda kalırsa 2 olimpiyat arasında, spor adına kaybedilmiş bir nesil bile diyebiliriz onlara. İşte sadece bu açıdan bile baksak Olimpiyat Oyunlarının gerekli uygun şartlar oluşturulup yapılması taraftarıyım. Zaten bu endüstrinin sevgililer günü düzeyinde bir organizasyonu olduğu için parasal açıdan da büyük kayıp olur bu işi yöneten paydaşlara. Muhtemelen seyircisiz de olsa bir şekilde yapılması gerekir diye düşünüyorum tüm bu nedenlerle. Olimpiyat ruhunu yaşatacak bambaşka hikayelerde çıkacaktır bu Oyunlardan. Aksini düşündüğümüzde ise sporseverleri de kapsayan manevi kayıplarla maddi problemler de işin sponsor kısmından organizasyonuna çığ gibi büyüyecektir.

Sizlerin de fikirlerini alalım ve tartışalım bu konuyu..
 

Üst