2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları

Güney Kore Kadın Voleybol takımı 3.lük maçında Sırbistan'a 25-18, 25-15,25-15'lik setlerle 3-0 yenildi. Brezilya'ya da 25-16'lık 3 setle yenilmişti yarı finalde. Aldıkları en fazla sayı 18. Ama Güney Kore'den çok biz rezil olduk. Rezil olmadık diyenlere duyurulur ama Güney Kore bu son 4'lüye hiç layık olmadığını gösterdi. Biz de onlara yenilerek seviyemizi gösterdik. Biz oynayarak kaybettik ama İtalya kurada çıkmadığı için, Rusya bize son anda yenilip grup lideri olacakken 4.sırada bitirdiği için ve Çin de bize kaybederek başladığı için hayıflanıyordur şimdi bu Güney Kore'yi görünce. Tek mazeretimiz Japonya saatiyle hiç sabah 9.00da grup maçı yapmamışken G.Kore maçında bu saatte oynamamız gösterilebilir ama Sırbistan da aynı saatte başladı ve Güney Kore'yi kahvaltı niyetine yedi bitirdi.

Birazdan Kadınlar Basketbolda ABD-Japonya finali var. Japonya'nın birkaç yıl önceki durumunu hatırlayınca bir koçun neler yapabileceğinin en masalsı hikayesini Japonya'da görüyoruz. İzlenesi bir maç olacak gibi.
 
Olimpiyatlar kapanış töreniyle birlikte bu sefer 3 yıllığına vedasını yaptı. Kapanış törenleri genelde daha hüzünlüdür ama covid dönemini yansıtacağız diye biraz fazla durağan fazla saygılı bir açılış töreninden sonra kapanış töreni hüzünden çok olimpiyat coşkusunu verdi. Fransa'dan canlı olarak gelen görüntüler de ayrıca coşku kattı denebilir. Şimdiden merakla bekliyorum belki de Paris'te izleyebileceğim 2024 Olimpiyatlarını.

Atletizm açısından bakarsak pist ve belki de ayakkabı teknolojisinin geldiği noktayla inanılmaz rekorlar veya geçmişte doping şüpheli inanılmaz rekorlara en yaklaşan dereceler koşuldu pist yarışlarında. Bu konuda geleneksel olarak başı çeken ABD yıllardır Jamaika'nın gölgesinde kalsa da hiçbir zaman bu olimpiyatlardaki duruma düşmemişti. 100,200,400 ve engelli kısa mesafelerde bireyselde hiç altın kazanamadılar. Buna karşın İtalya erkeklerde İtalyan yazını yaşamaya devam etti. Her şey bir yana 4x100'ü kazanmaları inanılmaz bir sürprizdi. Üstelik Filippo TORTU 2.sırada aldığı bayrağı öyle bir sprintle getirdi ki geriden gelip bir beyaz atlet olarak İtalya'ya altın madalyayı getirdi.

Yüzmede de altın madalya sıralamasını bir kenara bırakırsak Avustralya, ABD'yi psikolojik olarak yendi. Özellikle kısa mesafede kadınlarda nal toplattılar. LEDECKY'nin "Dişi PHELPS" olma hayaline de Avustralyalı TITMUS kısa mesafelerdeki üstünlüğüyle engel oldu. 200m ve 400m serbesti LEDECKY'den aldı. ABD'nin onurunu Erkeklerde DRESSEL kurtardı. Zaten tek başına 50m ve 100m serbest ile 100m Kelebek altınlarını getirdi. 4X100 Serbest ve Karışık Finallerindeki altınların da başrol oyuncusuydu. ABD yatsın kalksın diğer branşlardaki geniş yelpazede alınabilmiş olan altınlara dua etsin. Belki hem altın madalya hem toplam madalya da 1 oldular ama Olimpiyatların en önemli 3 dalında yani Atletizm, Yüzme ve Cimnastik de(BILES etkisi elbette) beklentilerin çok uzağında kaldılar.
 
Bazı arkadaşlar oyunlar başlamadan önce Covid-19 nedeniyle bu oyunların iptal edileceğini hatta başlasa bile yarıda kalacağını kendinden emin şekilde beyan etmişti ama mümkün mertebe minimum sorunla gerçekleştirildiği gibi salı günü paralimpik oyunlarını da başlatacaklar.

Açıkçası olaya sağlık açısından bakmak baştan yanlış. Çünkü bu konuda iki karar merci IOC ve Tokyo Olimpiyat Düzenleme Komitesi için bu oyunlar hayat memat meselesiydi. Zaten tarihin en büyük zararını yaptı Japonya. Yapılamaması veya ertelenmesi durumunda bu zarar daha da katlanacaktı. IOC açısından da Başkan Thomas BACH'ın "tamamen duygusal" olan açılış konuşmasında bir sporcu neslini kaybetmek falan değildi asıl mesele. Başta NBC'den gelen gelir olmak üzere bu olimpiyatların yapılamaması halinde kaybedecekleri paraları düşündüler. Üstüne üstlük NBC de sadece yayın saatleri konusunda değil Olimpiyatların yapılması konusunda da diretmiş. Es keza yapılamasa o da çok büyük bir gelirden olacaktı ama yapıldı ve tarihin en karlı olimpiyat yayınlarını gerçekleştirdi. Tamamen win-win durumu anlayacağınız.
 

Üst