2021 Avrupa Erkekler Voleybol Şampiyonası

Finlandiya'ya karşı çeyrek final niteliği tşıyan maçı 3-2 kaybettik ve grubu 3. bitirdik. Gerçi son seti alsaydık da durum değişmeyecekti. En azından 3-1 alıp olayı kapatmamız gerekirdi. Ama Finlandiya evinde de olsa bizi yeniyorsa demek ki henüz çeyrek final adımı için erkenmiş. Yine de tarihi fırsat son 2 maçtaki yakın geçen set sonlarının çoğunu vermemizle heba olmuş oldu.
 
Yarın ev sahibi Polonya ile Slovenya ve İtalya vs Sırbistan arasında yarı final maçları oynanacak. Açıkçası bu yarı finalde bizim de olabileceğimizi görmem biraz üzüyor ama daha çok umutlandırıyor. Daha önce yazdığım gibi iyi bir eşleşme hakkı kazanarak çeyrek final oynamaktansa Sırbistan ile oynayıp kendimizi test ettiğimiz bir maçı tercih ederdim ve öyle de oldu. Testi geçecek kadar kazanamaya yaklaştık. Mental açıdan belki bunda rahatlığın da artısı vardı ama iyi göründük. Özellikle varlık gösterilemeyen bir ilk set ve sonrasında 20'li sayılara doğru 4 sayıya çıkmış farktan alınan set ve hemen sonraki sette de buna yakın bir senaryo ile gelen setle beraber üst üste 25-22'lik 2 set benim açımdan maç için değil ama gelecek adına umut doluydu. Kalan setlerde de varlığımız hissettirdik ama kritik yerlerde Sırbistan daha iyiydi. Maçtan sonra IVOVIC zor gelen galibiyeti kendi performanslarına bağlayarak bize hiç saygı duymayan bir röportaj vermesine ise değer vermeyin. Bu takımın geleceğinde bu gibi rakiplere karşı kazanır kazanmaz o ayrı konu ama başa baş mücadeleler oldukça fazla olacak hem de en üst seviye organizasyonlarda.
 
İtalya pasörleri dışında ikinci takımı ile Avrupa şampiyonu oldu. Biz kendi takımımız için genç diyoruz, İtalyanlar'ın ne kadar iyi bir jenerasyon ile turnuvaya geldiği belli oldu. 4 ve 5. sette oyuna girip oyunun kaderini değiştiren pasör çaprazı Romano'nun İtalya ikinci Liginde oynadığını düşünürsek her şey daha net ortaya çıkacaktır. Tabii bunda başlarında oyuncu ve antrenörken kazanmadığı kupa kalmamış çok tecrübeli bir antrenör bulunduğunu da göz önünde bulundurmak lazım.

Tabii biz de bu genç kadroyu bir yere getirmek istiyorsak Nedim Özbey'e teşekkür edip uluslar arası deneyime sahip yarışmacı bir koç ile anlaşmamız gerekiyor. Laurent Tillie neden olmasın mesela takımın oyunun gelişmesi kadar örneğin blok-defans kurgusu hücum edilen yerler gibi oyuncuların da geliştirilmesi gerekiyor. Örneğin bu sezon bizi de Galatasaray'ı da oynatacak Murat'ın attığı bazı paslar o kadar alçaktı ki Adis'in beli kırılabilirdi. Bu şartlarda ne Galatasaray ne Milli takım ileri gider.
 
Son düzenleme:
Avrupa Şampiyonası İtalya'nın şampiyonluğuyla bitti. Son yıllarda devlerin arasına kendi ismini de yazdırmayı başlayan Slovenya ise son 4 turnuvada 3.kez finalde kaybetmiş oldu. 2-1 öne geçtikleri ana kadar daha iyi olan taraftı. İtalya'nın bu turnuvada rastgeldiğim ilk maçları final maçı oldu ve kadrodaki isimleri görünce ve olmayan isimleri düşününce hayret ettim doğrusu. Evet, İtalya bu açıdan bizden çok daha iyi olabilir ama bu durum bizim gelişimimizi de değersizleştirmez. Ancak İtalya'nın gerçek bir "Voleybol Ülkesi" olduğu gerçeğini sağlamlaştırır.

Yukarıda da belirttiğim gibi gelişiyoruz ve bu gelişimimiz Dünya Şampiyonasına katılımın resmen garantilenmesiyle yeni bir adıma kavuştu. Evsahibi Rusya ve son şampiyon Polonya'nın dışında 5 kıta şampiyonasından gelen 10 takım da belirlendi. Kalan 12 takım ise bu kategorilere giremeyen Dünya sıralamasındaki en iyi 12 takım olacaktı ve Efeler 8.sıradan (Genel Sıralamada 18.) bu hakkı elde etmeyi başardı. 1998'den beri ilk ve toplamda 4. kez Dünya Şampiyonasında yer alacağımızı düşünürsek önemli bir başarı(1956,1966, 1998 yıllarında katıldık ve 15.likten öteye geçemedik.) Bu turnuvada ise ilk turda 24 takım 6 ayrı gruba ayrılacak ve ilk 2'ler ile en iyi 4 üçüncü 2.tura kalacak. 2. turda 4'erli 4 gruptan sadece 6 takım 3.tura çıkacak geçen turnuvalarda olduğu gibi ve bu turda da 2 gruptan gelen 2'şer takım son 4'e kalanlar olacak ve bu turdan itibaren yarı final-final düzeniyle bitecek. Bizim için gerçekçi ve olması gereken hedef de 2.turu görmek olacaktır.
 

Üst