Değerli arkadaşlar,
Bildiğiniz üzere, bir süre önce Lukasik ve Kaja videolarını paylaşmış ve yorumlarını, sizlerin önemli bir bölümünün izlemesinden sonraya bırakmıştım. En aazından görseli izledikten sonra yorumlar konusunda daha objektif olunabilir diye düşündüm. Bu arada bazı detaylı araştırmalar yaptım.
Öncelikle Lukasik konusunu yineleyeyim. Aylardır bu sayfalarda smaçörlerimiz kısa diye yaygara koparanların birkaçı, belli ki 1.89-1.90'lık Lukasik sonrası yine çok mutsuz olmuşlar ve yine saldırmak için pusuda bekliyorlar. 1999 doğumlu Lukasik, hala gelişmeye açık ve hiç kuşkusuz Polonya Milli Takımının en çok beklentide olduğu oyuncudur. Hatırlayanlar bilecektir ki 2023 VNL'i sırasında, bu oyuncu ile tüm istatistikleri excel dosyasında paylaşmış ve LYY ve İlkin ile birlikte VNL'in en dikkat çeken smaçörleri olmuşlardı. Bu nedenle de LYY ile ile birlikte, en iyi smaçör ödülü ile rüya takımına girmişti. 2024 VNL'inde de yine güzel bir sezon geçirmiş ve hem hücum hem de servis karşılamada başarılı sayılacak bir performans sergilemişti. Zhu Ting ve Gabi'li Conegliano'da, Santarelli daha çok servis karşılama ve yer savunmasında görev vermiş ve o da bu görevleri başarılı şekilde yerine getirmişti. Yine de belli maçlarda hücumda da görev yapmış ve bu maçlardan bir tanesinin kesitlerini de, geçen hafta paylaşmıştım. Sözün özü, bu oyuncunun takımımıza fayda sağlayıp sağlayamayacağını tartışmak, abesle uğraşmak olur. Daha da ileri giderek, çok beğendiğim Lazovic'in ayrılması sonrasında, Lukasik'in takıma katkısının, Lazovic'den daha fazla olabileceğini öngörüyorum.
Gelelim Kaja Grobelna'ya...En çok gelgitlerim olan oyuncu ve hatırlarsanız, Japonya'daki takımının aldığı sonuçlar ve orada tek ve alternatifsiz P.Ç olması üzerinden giderek, bu oyuncunun, aradığımız oyuncu olmayabileceği öngörüsünde bulunmuştum. Tabii ki rahat durmadım ve Chieri'de kesitlerde izlediğimiz Kaja'nın, Japonyadaki Queenseis takımının neden başarısız olduğunu ve Kaja'nın orada ne yaptığı konusunu araştırmaya başladım. Kaja'nın oynamış olduğu 38 maçı mercek altına aldım ve tüm rakamları tablolayarak, genel bir analiz yaptım. Hatta bugüne kadar hiçbir yerde bu düzeyde paylaşılmayan, 3 metre içi ve 3 metre gerisi hücumlarını da, bu analize dahil ettim. Sonuçlar şöyle;
1- Maç başına yaklaşık 20 sayı ile oynamış (19.8) ve set başına sayı performansı 5.06
2- 40 maçta kadroda olan ancak 38 maçta sahaya çıkan Kaja, 151 setlik 38 maçın 149'unda oynamış, bu maçlarda 672 hücum, 52 blok ve 30 servis sayısı ile toplamda 754 sayı alarak, Japonya^daki tüm oyuncular içerisinde ilk 5'e girmiş. Altında kimler olduğunu görünce şaşırabilirsiniz. Listeyi aşağıda paylaşacağım.
3- Çıkarmış olduğum bir diğer istatistik de hücum istatistiğidir ki, bu da sadece Japonya'ya özgü olarak, toplam hücum yanısıra, 3 metre dışı olarak sınıflanmış, buradan da 3 metre içini hesapladım. Buna göre, toplam 1740 hücumda 672 sayı ile %38.6'lık bir hücum başarı yüzdesi yakalamış, bununla beraber verimliliği %28.8 olmuş. %28.8 verimlilik kötü olmasa da, düşük görünen %38.6'yı araştırdım. Bana Bu araştırmada Japonya ligi üzerine çok mükemmel bilgisi olan ve yorumlar yapan, Japon liginin ruhunu bilen bir arkadaşım yardımcı oldu. Kendi çalışmamda da gözlemlediğim ligin başındaki sallantılı performansı, lig ortasına doğru yükselmiş ve aşağı yukarı benzer performansla bitirmiş. Baştaki sallantılı performans da geneli etkilemiş. Buradaki en etken faktör ise, Japon voleybolunun karakteristiği. Kısa boy dezavatajını, bambaşka bir tarzla oynayarak, yer savunması ile kapatarak, hızlı hücumlarla sonuç almak. Bu nedenle, genellikle yabancılar 1 sezon sonunda ve hatta sezon içinde, bu oyun tarzına ayak uyduramayarak, ya ilerleyen zamanda ana kadroda az süre yer alarak, yada sezonun sonunda kadrodan ayrılarak Japonya macerasını tamamlıyorlar. Yine yaptığı espirili tanımlamalar ile, sıçrama kapasiteleri de yüksek olan blokçuların, ya oldukça üzerinden, ya da hızlı oyunla kapatılamayan aradan vurarak sayı alınabilir. İyi yer savunması nedeni ile, çapraza yada diagonala vurulan tüm toplar, kolaylıkla çıkarılıyor. Bu nedenle de, bu oyun tarzı, hücumcuyu çok fazla hataya sevk ediyor. Buradan hareketle, Kaja da çok sayıda hücum yapmış ama bu hücumların önemli bölümü, müthiş savunmalarla karşılanmış, bununla birlikte bloklanmanın üzerinde direkt hata yapmasına rağmen (toplam hataların %60'ı direkt hata %40 bloklanma) kazanılan sayılar, toplam hata sayısının nispeten az olmasından dolayı, kabul edilebilir %30'a yakın (%28.8) bir hücum verimliliği ile oynadı.
4- Yine hiçbir yerde bulamayacağınız, 3 metre içi ve 3 metre gerisi hücumlarını analiz ettiğimde, 3 metre içi hücum başarı oranı yaklaşık %40 (%39.9), 3 metre dışı başarı oranı ise %35.3 ile nispeten daha düşük olduğu gözlemlendi. Burada dikkat çekmek istediğim nokta, 3 metre gerisi hücum, pipe hücumlarla birlikte 2 numaradan 3 metre gerisi vurulan topların toplamını içerir.
5. Blok istatistiklerine ve trend'e baktığımda, ilk 13 maçta maç başına ortalama 2 blok ile oynarken, bu ortalama gittikçe düştü ve sezonu toplam 52 ve ortalama 1.37 ile kapattı.
6-Tüm sezon boyunca 30 servisle ve maç başına 0.79 ile Alexia'nın yarısı kadar diyebilirim ama yine de Japon servis karşılamasını ve yer savunmasını unutmamak lazım.
7- Son olarak, Chieri maçlarından alıntılanan oyun gücü ve hücumlarına bakarak ve Japon Ligini araştırmam sonrasında, karamsar bir resimle karşılaşmamam sonucunda, bu oyuncunun bize faydalı olabileceği kanısına vardım. Alexia ve Kaja, belki birlikte oynayamayacak ama ben birbirlerini tamamlayacak özelliklere sahip olduklarını düşünüyorum. Bu nedenle de yeni sezonda, ikilinin sahip oldukları farklı özellikler yönünden, sıklıkla rotasyonlara girebileceklerini düşünüyorum. Kaja, 188-1.89 boyuna rağmen, 3.15lik smaç yüksekliği ile ön turda oldukça etkili olabilir. Chieri maçlarında görebildiğim Kaja, bana bunu söylüyor. Önceki paylaşımımda sunduğum videoları henüz izlemediyseniz, izlemenizi öneririm.
Son olarak aşağıda, Japonya 2024-25, oyuncu sezon özetini ve sıralamayı veren bir sayfayı, sizlerle paylaşıyorum. İlk 5'te Kaja Grobelna.
SVL/JVLオフィシャルサイトです。試合日程、チーム紹介など。
www.svleague.jp