Sezon da bittiğine göre artık yeni sezon için yeni oyuncu önerilerimizi de yapabiliriz. Juhasz ve Kuier ile gelecek sene ile devam edeceğiz haberini aldık. Sezon boyunca en büyük fark yarattığımız alan pota altımız olduğu için bu iki oyuncuyu tutmamız önemliydi. Williams, büyük bir karakter, mental olarak hiçbir zaman oyundan düşmeyen önemli bir tecrübe. Fakat defoları ile kıyaslandığında ve zaten elimizde böyle iki oyuncu da varken ABD'li kontenjanını kendisiyle doldurmamız ne kadar gerekliydi emin değildim. Ki zaten kendisinin de gelecek sene Avrupa'da oynamayacağı söyleniyor. Oblak ise İlkay Gündoğan vari bir düşüşte. Yaşı da zaten malum. Yabancı sınırının 5 olduğu bir yerde sürükleyici ana oyun kurucu rolünü fiziken kaldıramadı ki zaten sakatlandı ve kendisinden Final 6'te faydalanamadık. Bu sebeple onunla da devam edeceğimizi düşünmüyorum. Johannes ile devam etmek çok isterim ama o da gelecek sene Avrupa yapmayacak deniyor. Keşke bir şekilde ikna edebilsek.
Yerli oyunculardan Elif, Derin, Gökşen ve Sude ile yola devam kararı alındı. Zaten bu oyunculardan alabileceğimiz yerli oyuncu yok gibi bir şey. Elif, benim adıma bu senenin en büyük hayal kırıklığı. Beşiktaş dönemlerinde hücumda da sorumluluk alan bir oyuncuyken bu sene bunu göremedik. Savunmada ve ribauntta katkı sundu fakat genel toplamda yetersiz kaldı. Galatasaray ve milli takımda iyi rol alabilen bir oyuncu olmak istiyorsa bu yaz kendisi için bence çok önemli. Benim hala kendisinden beklentilerim şimdiki oyunundan çok daha büyük. Sehernaz ile yollar büyük ihtimalle ayrılır gibi. Sude'den çok daha fazla maaş alıp Sude kadar bile katkı veremedi. Gökşen ile Derin ise bence beklenen katkıları verdi. Şevval ise uzun ve genç olmasının ve o pozisyonda yerli olarak fazla alternatif olmamasının ekmeğini şimdilik yiyor ama oyununa bir şeyler katmadığı müddetçe birkaç seneye o da sadece ligimizin oyuncusu kıvamına gelecek. Onun için de bu yaz bence Elif'ten bile daha kritik.
Gelelim alınabilecek yerli oyunculara. Burke tabi ki burada en fazla dikkat çeken isim. Ancak Çukurova'nın Eurocup almasıyla birlikte hedeflerinin hala yüksek olmasıyla beraber çok maliyetli ve zor bir iş olacaktır. Alabilirsek lig özelinde Fenerbahçe'ye karşı bir avantajımız olur ama pek mümkün görünmüyor. Onun dışında Tuba Poyraz'ı çok beğenirim. Ribauntlarda etkili, skor yapabilen bir oyuncu. Ancak Sude ile aynı pozisyonlarda oynayan bir oyuncu olduğu için tercih eder miyiz çok emin değilim. Bence ligde Burke'ten sonra alınabilecek en iyi yerli oyuncu. Melek Uzunoğlu, Emlak Konut'ta iyi bir çıkış yakaladı ama Elif'in bile bocaladığı bir ortamda katkı verebilme ihtimalini düşük görüyorum. Belki, Şevval yerine düşünülebilir. Berfin Sertoğlu da Emlak Konut'ta iyi bir çıkış yakaladı. Daha 2004'lü. Bizim için hala erken diye düşünüyorum ama takip edilmesi gereken oyunculardan biri diye düşünüyorum. Simge Tokmak ise bizim altyapımız çıkışlı. Yabancısız Çanakkale'de bu sene sorumluluk alan oyunculardan biri. Tabi ki hedefsiz ve yabancısız bir kulüp ölçü değil ama yaşının da hala genç olması sebebiyle önümüzdeki dönemler için takibe alınabilir. Elif İstanbulluoğlu kolej liginde oynuyor. 3.senesini tamamladı ama orada mezuniyetini almadan geleceğini de pek düşünmüyorum. O yüzden sonraki sene için düşünülebilir.
Asıl önemli olan yere yani yabancı oyuncu transferlerine geldik. Açıkçası WNBA'in gittikçe büyüyen bir havuz olması ve 3x3 turnuvasının da Amerikalı oyunculara bir konfor sağlaması sebebiyle oradan hangi Amerikalı oyuncuları nasıl alabiliriz pek kestiremiyorum açıkçası. Hatta WNBA'de oynayan Avrupalı oyuncular bile artık bazı senelerde Avrupa'ya dönmeyi düşünmüyor. Hem WNBA hem Avrupa'da oynayan en göze çarpan Amerikalı kısa oyuncu Kalia Charles. Kendi skorunu da yapabilen bir oyuncu. Transferi düşünülebilir ama dediğim gibi Amerikalı oyuncuların Avrupa tercihleri eskiye oranla çok azaldığı için kestiremiyorum. Bu sebeple birkaç tane Avrupa pasaportlu oyuncular belirledim. Bence ilk hedefler bu isimler olmalı.
Janquel Jones(C)
Valeriane Ayayi(F)
Jessice Shepard(C)
Pauline Astier(G)
Leila Lacan(G)
Janelle Salaun(F)
Juste Jocyte(G)
Jovana Nogic(G)
Maria Conde(G)
Dominique Malonga(G)
Carla Leite(G)
Leonie Fiebich(F)
Nyara Sabally(C)
Raquel Carrera(C)
Bence alınabilecek en iyi Avrupa pasaportlu oyuncular bu yukarıdaki isimler. Fenerbahçeli oyuncuları dahil etmedim çünkü oradan da Avrupa'da oynamayacak isimler var ve bize ekstra maliyeti de olacaktır. Yoksa Iliana Rupert'ı aşırı beğeniyorum mesela. Satou Sabally'nin Avrupa düşüneceğini pek sanmıyorum, o yüzden yazmadım. Pozisyonel olarak değil kalite üzerinden gittim. Zaten Juhasz ve Kuier'i tuttuk. Ancak buradaki en kritik konu şudur. Bizim artık delici, skor üretebilen bir Amerikalı kısaya ihtiyacımız şart. Bu artık kesinlikle olmalı. Diğer Amerikalı tercihimiz daha opsiyonel kalıyor ki bence o da 2.5 veya 3.5 numara olmalı diğer alacağımız 1-2 tane Avrupalı oyuncuya göre bu tercih değişebilir ama artık bizim guard rotasyonumuzda iyi bir Amerikalı'nın kesin olması gerekiyor. Moriah Jefferson modeli bir oyuncu getirmek artık Avrupa finali oynamış bir takım için çok zor olmaması lazım. Gerekirse bütçemizi buraya getirebileceğimiz kaliteli bir Amerikalıya daha çok endekslememiz gerekiyor. Avrupa'da kadın basketbolunda böyle oyuncuların neredeyse artık hiç olmadığını da düşünürsek yaratabileceğimiz en büyük fark bu olur.