5 numara sorunu

Yaklaşık 25 yıldır Galatasarayın basket maçlarını takip ederim,Dawkins'li,Secaurse'lü,Ömer Büyükaycanlı,daha sonraları Pete Williamslı,Emirli ,Cruduplu,Hodges'li Coul'lu,Koch'lu ,Tamer Oyguçlu ve daha ismini şu an hatırlayamadığım birçok uzun oyuncunun oynadığı kadroları dün gibi hatırlıyorum ,fakat şu andaki kadrodaki kadar uzunları yetersiz ve uzun görünüpte klasik bir 5 numaranın yapması gereken hareketleri yapamayan yada yapma özelliği olmayan başka bir kadro hatırlamıyorum.
Aslında bu durum 7-8 yıldır bir politikaymış her gelen yabancı ve yerli oyuncularda bu şekilde gelişti. Takımımıza 4-5 numara diye alınan oyuncular (Koch,geçen sene alınan beyaz Amerikalı ,bizden Kayseri Meysuya giden beyaz amerikalı, Owens,3 sene önce gelen Graves ,Gaines ki bu oyuncular içinde bize en faydalı olan ve şu an en çok ihtiyacımız olan oyuncudur,Miloyevic,Zizic,Gurovic,Tolliver,Polat Cemal hatta Hüseyin bile) tam anlamıyla pivot gibi oynamayıp ,kimi atletik yapısından dolayı iyi ribaunt aldığından dolayı ,kimisi dışarıdan iyi 3'lük attığından dolayı bir şekilde takımın bir parçası oldular ve bu sene takımda olmayan takım olma özelliği ve yardımlaşma nedeniyle takımımız bir nebze başarılı oldu ,bazı büyük maçları kazandık fakat hiçbir zaman şampiyon olacak bir seviyeye bizi ulaştıramadılar çünkü başta Efes Pilsen olmak üzere uzunları tam bir 5 numara oynayan takımlar karşısında herzaman başarısız olduk .
Aslında geçen sene takımımızda beğensekte beğenmesekte bu işin daha çok savunma kısmını yapan ve iyi bir Galatasaraylı olan Fatih Solak vardı,geçen seneki Abdi İpekçideki maçı nasıl çevirdiğimizi herkes bilir ,bu seneki en büyük transfer yanlışı onun yollanmasıydı yada yollansa bile onun yapamadığı hücum işinide yapabilen o boylarda ve kalıpta oyun yada oyuncular alınmalıydı ,hadi Halil Üner zamanında klübün maddi yapısı çok kötüydü diyelim ama Murat Özyerin zamanında çok paralar harcandı fakat tam 5 numara oynayabilen oyuncu alınmadı ve Fatih Solak gibi oyuncularda doğru dürüst oynatılmadı ve yollandı ,Murat Özyer'in en çok bu yüzden gitmesini istedim fakat yerine gelen Koray Hocada aynı politikayı izleyip giden Zizic ve daha oynaması pek mümkün olmayan Guroviç yerine Hosley ve Tolliver'i aldı ki bu oyuncuların bize modern basketbol oyununda ,pota altı ve savunma anlamında ve TBL 'deki rakiplerimizin kadro yapıları karşısında hiçbir fayda sağlayacaklarına ve bu trasfer politikaları değişmedikçe günlük başarılar haricinde hiçbir zaman başarılı olacağımıza inanmıyorum.
 
5 Numara Dediğin S.O'Neal gibi olacak.Tabiki O'neal'ı getirin demiyorum tarz olarak örnek veriyorm.
-En az 2.10 Boyunda olacak.
-Fizik olarak kalıplı olacak.
-Oyun stili pota altından oynamak olacak çıkıp dışarıdan 3'lük atmaya kalkmayacak.
-Blok tehdidi olacak.
-Pota altında caydırıcı olacak.
-Ribaunt'larda takımın en iyi oyuncusu olacak.

Tolliver Transferi Kadar Saçma,Aptalca demek istemiyorum ama Bu takım'a Hüseyin'e yardımcı bir oyuncu alınacakken Tolliver gibi bir oyuncu aldınız.Tolliver Pota altından oynamayan o fiziğine rağmen her maç 5-6 tane 3'lük deneyen enteresan bize faydası olmayan bir oyuncu.2 yıl önce takımda oynayan graves şuan tolliver'dan 10 kat faydalı olurdu.Pivot benzeri oyun oynayan 3 oyuncu var takımda milojevic,cemal,hüseyin.Hüseyin'e saygım büyük ama hüseyin artık bir pivot gibi oynamıyor.Bunu inkar edecek biri varmıdır acaba ? 6-7 yıl önceki hüseyin gerçek bir pivot'tu.

Lafın özü konuyu açan abi'ninde dediği gibi takımımızda 5 Numara Sorunu vardır.İyi şutör'ler geldi bu takıma,iyi guardlar geldi ama şahsen beni tatmin edecek bir 5 numara gelmedi son yıllarda.
 
Sorun sadece 5 numara sorunu değil ona gelene kadar ne sorunlar var Erkek şubesinde takımında yanlız Toliver hakkında tamam aranılan 5 numara olmayabilir ama bundan 1 2 hafta önce 30 sayı attıgında herkez yerlere göklere sıgdıramıyordu 2 hafta gecti ne degişti ?
Biz kendi elimizdeki oyuncuları verirsek sonra cok ararız örnek Fatih Solak
 
Erdal Icelli' Alıntı:
Sorun sadece 5 numara sorunu değil ona gelene kadar ne sorunlar var Erkek şubesinde takımında yanlız Toliver hakkında tamam aranılan 5 numara olmayabilir ama bundan 1 2 hafta önce 30 sayı attıgında herkez yerlere göklere sıgdıramıyordu 2 hafta gecti ne degişti ?
Biz kendi elimizdeki oyuncuları verirsek sonra cok ararız örnek Fatih Solak
Tolliver isterse 50 sayı atsın.Galatasaray'ın aradığı kan o değil.Oyun tarzını görüyoruz.Sadece istatistiklere bakarak yorum yapacak olsaydım tolliver'ı eleştirmezdim ama maçları izleyince tolliver'ın ne olduğunu görüyorum.Bir 5 numara gibi oynamıyor.Fatih Solak şuan bizde olsa tabiki takıma yararlı olurdu ama fatih solak'ı abartmaya gerek yok.Taraftar amigo ruhlu oyuncuları seviyor tamam anladık ama o tarz oyuncularlada birşey olmuyor.
 
Buradaki özelliklere sahip adam ya Cska'da yada Yunanistan'da. Onları getirmek içinde önce para sonra organizasyon olacak. Zizic para için geldi ama sonu malum. Ülkemiz haşlanmış mısırlarının tadına baktı çoğu maçta.
 
Her şeyden önce adam akıllı bir organizasyonun olacak.
Oktay Mahmudi'yi getirip 5 yıllık imzalıtacaksın sözleşmesini ,ekibini kurmasına izin vereceksin.Ve klübün yıllık en az gelirini bu seneki bütçe kadar sabitliyeceksin.
Bu işten anlayan yöneticilerin olacak.
Bunu yaptıktan sonra 1,2,3,4,5 numara bulması,getirmesi işin en kolay kısmı.
 
Ya Oktay Mahmudiyi getirdiğine ilk yıl takım lig sıralamasında 4.de olabilir play off çeyrek final'indede elenebilir.Ama getirdiğin antrenör'e güveneceksin ve uzun vadeli düşüneceksin.

Ben yönetici olsam Oktay Mahmu'diyi takımın başına getiririm ve şunu iyi bilirim ki bu takımın 10 yıl boyunca antrenör getir,gönder derdi olmayacak.Ve bu takım düşük bütçelerle oynasa bile her zaman iyi mücadele eden bir takım olacak.

"Galatasaray Basketbol Takımına Yakışan Antrenör'ü OKTAY MAHMUDİ'Yİ Bu takımın başında görmek istiyoruz"
 
Dünyada ciddi anlamda 5 numara sıkıntısı var, NBA de dahi bazı takımlarda işte bu 5 numara diyeceğiniz defansif yönüyle içeriyi kapatan 5 numara sıkıntısı var. Jermain Oneill, Brad Miller, Mehmet Okur takımlarında Center pozisyonundalar ve sürekli dışardan şut atıyorlar, içerisini pek kullanmıyorlar. Sanırım 5 numaranın bu kadar zor bulunduğu bir ortamda Galatasarayın her yönüyle 5 numara bulması, bulsa bile bütçeyle onu transfer etmesi oldukça zor. Bence gerçekçi olmak lazım.

Fatih Solak konusuna gelince, ciddi anlamda gelişmesine rağmen ona güvenipte şampiyonluğa oynayacağım diye etrafında bir takım kurulamayacak kadar yetenekleri sınırlı bir oyuncu.

Bence çağdaş basketbolda uzun olmaktan ya da kalın olmaktan çok koşabilen uzunlar takımlarına katkı sağlıyor. Kurallar sürekli değişiyor, pota altında dahi defans yaparken 3 saniyeden fazla kalamıyorsunuz, hücum süresi 24 saniyeye düştü ve 20 saniyeye çekilip çekilmemesi konusunda tartışmalar var, hal böyleyken artık o klasik 5 numara modellerini unutmalıyız. Howard istisnası dışında, o da zaten Avrupaya nasip olacak şey değil.

Erman Kunterin motion offense, motion defence sisteminin acilen benimenip yerli ve yabancı oyuncu transferlerinin bu çerçevede yapılması gerekiyor.
 

Üst