99 Depremi yapılanlar ve yapılmayanlar.

Tam 9 yıl olmuş.Zaman çok hızlı akıp geçiyor.O gece bir arkadasımla beraber bizim evde kalıyorduk.Ntv de maç özetlerini izliyorduk.
Sanırım bir trabzon macıydı ve Hagi de gol atmıştı.Brz futbolla ilgili muhabbet ve Hagi ye övgüden sonra tv yi kapattık ve müzik dinlemeye başladık.

Sonra müthiş birgürültü ve ben ayağa fırladım.Arkadasım cenin pozisyonunu almış benide yanına cekmeye çalışıyordu bense ayakta öylece duruyordum.
Hani diyorlarya depremde ilk 8 saniye cok önemlidir o kısa sürede evi terkedebilirsiniz diye.Onlar hep yalan arkadaslar.O anki şok ile hiçbirşey yapamıyorsunuz.
O bir ömür gelen 47 saniyeden sonra dışarıya çıktık.Yanımızdaki bina yıkılmıstı.İnsanlar ağlıyor,onlara yardım etmemiz için yalvarıyordu.Bizde şoka girmiş biçimde ne yaptıgımızı bilmeden yardım etmeye çalışıyorduk.

Tüm bu şok anına ragmen aslında insanımızın birbirine ne kadar bağlı olduğunu bilmek en güzeli.Enkazdan canlı çıkan biri için hep beraber sevinmek,ya da yürekleri parçalayan ölüm haberine hep beraber üzülmek.

Tabi şerefsizlerde yok değildi.Sırf Yalovaya hırsızlık yapmaya gelen ya da enkaza gizlice girip altın,para vs arayan insan müsvettelerinede tanık oluyorduk.
O durumda bile insanın parayı düşünmesi ne acı.

Ama tüm bunlara rağmen şu 9 yılda hiçbirşey yapılmadı.İstanbul depreminde yine bu acıları yaşıyacağız ve hiçbir önlem alınmadıgı için bu lanet olası kader hep peşimizden gelecek.
Aynı depremde Japonyada 2 kişi ölürken bizde binlerce kişi ölecek ve biz yine onların arkasından göz yaşı dökecegiz.
9 yıldır uyuyanların artık biraz kıpırdanması dileğiyle...

99 depreminde hayatını kaybeden kardeşlerimizin hepsi nur içinde yatsın...

9 yıldır yapılan,alınan hiç bir önlem yok ama bununda sebepleri var.99 depreminin ardından ülkemiz 2000 krizini geçirdi Ecevir ve Sezer yüzünden.Bizim geçirdiğimiz çapta bir krizi geçiren Arjantin'in şu anki hali malum biz yine AKP hükümetinin yaptığı belli başlı icraatlerin sonucu ekonomi olarak kalkınma rayına girdik.Son global dalgalnamada bile Türkiye en az etkilenen ülkelerin başında geldi.Ama bu gerekli alt yapı yenilenmesi için uygun ekonomik güce sahip olduğumuz anlamına gelmiyor.Sadece İstanbul'da bu yapılanma için gerekecek para 100 milyar dolar üstü bir miktar.Bu parayı yeni toparlanmış bir ekonominin kısa vadede revize etmesi hemde bukadarf cari açık varken pek mümkün değil.İşte bunun için ben zannetmiyorumki kısa vaadede önlemler ardı ardına alınmaya başlansın.

Ecevit ve Sezer için kullandığın tabir yanlış.Kaldı ki tayyip ve ekibide sana göre ekonomiyi geliştirmişler ve ülkeye refah ve mutluluk getirmişler.
İlginç bir bakış açısı tabii.Hiçbir temeli olmayan bu anlatım için söylenecek çok şey var ama onu başka bir güne bırakalım.

Deprem için tüm İstanbulu yeniden yapılandıralım demiyorum.Bu zaten cok zor bir durum.Ama en azından hastane,okul,vs gibi stratejik yerler güçlendirilmeli.Oysa bırakın güçlendirmeyi bu konuda dua etmekten başka yapılan hiçbirşey yok.

Ama böyle kaderci düşünen bir millet ve insan hayatını bile milyon dolarlarla ifade eden bir anlayış oldugu sürece çok depremler ve felaketler aklımızı başımıza getirmeye yetmeyecektir.

kalkınma rayı... :)
şimdilerde "kalkınma" adı altında yapılan herşey amiyane tabirle "el şeyiyle gerdeğe girmek"tir...
raya bak bee :)

Şimdi Sezer eski cumhurbaşkanımız size göre iyidir bana göre kötüdür bunlar fikir ve düşüncelerdir ve kişiden kişiye değişir.Sezer kendin i seçen Ecevit'le olduğu gibi Tayyip'lede anlaşamadı yani inanılmaz geçimsiz ve huysuz bir adamdı ve Cumhurbaşkanlığı makamındaki bir adam mın bu denli geçimsiz olması kabul edilebilir bir noksanlık değildir.
Ecevit'e gelince evet belkide yakın siyasi tarihe imzasını atan liderlerden biriydi ama yaptığı yanlışlar iyilikten fazla bir liderdi.Geçmişini bıraktım zaten bir ümit olarak bakılmış yeni Türkiye için ama ne güven oyu alabilmiş nede diğer partilerden millitvekili çalarak kurduğu hükümetleri ayakta kalabilmiş.Ben bunlarada takılmış değilim sonuçta karışık siyası ortamda bunlar olabilir normal sayılabilir ama.Seçildiği son dönem Türkiye'yi 10 yıl geri götürmüştür her anlamda her alanda.diplomatik anlamda hiç bir ağırlığımız kalmamıştı ne bir komşumuza karşı nede diğer dünya ülkelerine karşı.Zira apo iadesi söz konusu olduğunda yada su sorunu gündeme geldiğinde İtalya ve Suriye ile nasıl savaşın eşiğine geldiğimizi herkez hatırlar.Hee bunu dediğiniz gibi ezberemi söylüyorum!ABD Washington başkonsolosluğunda çalışan yüksek mevkide bir tanıdığımızın söylediği aynen bu.
Bununla beraber işin ekonomik yanına gelelim yaşı biraz fala olan abilerim hatırlar Ecevit hükümetinin maliye bakannı Zekeriya Temizel'i.O ... adamın çıkardığı 'nerden buldun' yasasıyla Türkiye'den 300 milyar dolar paara çıkışı olmuştur.Bunuda dediğiniz gibi kafadanmı söylüyorum! hayır! Babam İktisatçıdır ve üniversitede öğretim üyesidir.Bunun Türkiye'ye zararını açıklayan onlarca yüzlerce sayfalık hesap girdi çıktıları herşey araştırılmış bilimsel gerçekler.Bu nedemek 20 yıldan fazladır pkk(kardeşimin değimiyle 'pembe külotlu kızlar') terör örgütünün ülkeye verdiği ekonomik zararı Temizel tek yasayla tek hükümet döneminde vermiş ve buna göz yumulmuştur
Hee genel ekonomide AKP'nin Türkiye'yi ilerletmediğini söylemek çok yanlı ve antiobjektif olur.Dediğim gibi çok başarılı oldukları konuların dışında bizi çok sarsan zarar verebilecek eylemleride oldu.Diceksin ekonomik refahamı kaavuştuk? Hayır bunu iddia etmiyorum edememde ama hiç bir kişininde dönüp Ecevit hükümetinin son dönemindeki zaman daha iyiydi alım gücümüz daha fazlaydı daha mutluydu dediğini duymadım dicenide tahmin etmem.Dış politikada Özal'dan sonraki en iyi dönemde bu dönem.Geçen gün bunu Burak'lada konuşmuştuk.Ermenistan dışındaki hiç bir komşumuzla derdimiz problemimiz yok.ABD'nin emireri olarak görebilirsiniz belki bu artiyi ama tam olarak böyle olmadığını gösteren birçok olayda.dersenizki kadrolaşma var.MHP hükümet ortağı iken milli eğitimde yaptığı kadrolaşmaların hala önüne geçilememiş durumda yani bu konuda şunu demek istiyorum kaddrolaşma her hükümetin ve güç odağının vaz geçilmezidir.Ama laiklik dışı eylemlerin odağı oldular doğrudur,bunun dışında çok sayıda özelleştirme ve yabancıya toprak satışı kabul edilebilir olaylar değil.
Ben bunları bukadar yazdım ama AKP sempatizani veya o paartiye oy veren biride değilim.Sadece ne sağında ne solunda yer alıyorum bu olayın ortada duruyorum ikisininde yanlışına yanlış doğrusuna doğru diyorum.Bunları yazmak dile getirmekte benim kendime olan saygımdandır kimse laf etmesin sol görüşlü arkaadaşlar bana darılmaasın diye bunları geçiştirirsem daha sonra kendimi açıksözlü veya güvenilir göremem!
Peki niye hep sol?İşte bence problemin kaynağı burası;sol paartilerin son 10 yılda bu ülkeye bir şeyler katmamış olması,şu anki CHP lideri Baykal'ın yıllardır süregelen icraatleriyle partiyi Atatürkçü çizgiden çıkarması hatta bunu okdar fark edilir yaptıki enternasyoneller arasında tartışılır duruma getirmiştir.'Atatürk'ün partisi' sıfatına nail olmuş biir artiyi iktidarın yakınına dahi yaklaştıramamış 2001 seçimlerinden 3 ay önce kurulmul AKP'ye resmen ezilmiştir.Bana soracak olursanız AKP'yi bu denli büyüten sadece onların kendi başarısı değil Baykal'ın yanlışları ve beceriksizliğidir!

doğancım AKPyi büyüten bi neden daha var.o da kömür ve gıda yardımlarıdır.eğer türkiye nin %90 ı doğalgaz ve güneş enerjisine geçseydi AKPnin oyu &15-20 lere inecekti.AKPnin oy oranının yarısından biraz faszlası buralardan geliyor.yanılıyor muyum?

Konu başlığı 99 depremi. AKP nin oy nedenleri değil. Siyaset zaten yasak forumda bir de böyle bir konuda hiç hoş değil.

Murat İnal' Alıntı:
Konu başlığı 99 depremi. AKP nin oy nedenleri değil. Siyaset zaten yasak forumda bir de böyle bir konuda hiç hoş değil.
Pardon abi.Ama dediğim gibi ilk başta yazmış olduk sonra bunları söylemek zorunda hissettim kendimi neyse

Deprem olaayına gelirsek 2 gün önce açıklanan raakamlara göre İstanbul'un %57si kaaçak yaapılanma :? Ve bunların yıkılıp tekrar ypılmaası alt yapı inşaası vs gibi giderlerle birlikle onlarca milyar dolar para ve 30 yıl gerektiği söylenmiş.Bu sanırım deprem gerçeğinin bizi nasıl tehtit ettiğinin en somut açıklaması olmuştur

Bu konuyu açmamdaki amaç özellikle forumdaki arkadasların yapacakları yorumları ögrenmekti.
Çünkü bu konuyu gs1905.org da yada ua da acsam bir iki arkadasım dısında yapılan yorumlar ''allah korusun,nasip kısmet,akp ye bu kadar yüklenmeyin napsın adamlar koca istanbulda tüm evleri onaracak halleri yok ya'' tarzında klasik kahve yorumları olacaktı.

Ama ne yazıkki seviyenin çok yüksek oldugunu belirttigim bu forumdada durum pek farklı degil.
Yine klasik akp ne yapsın tüm İstanbulu yeniden yapılandırmak 30 milyar doları bulur.Siyaset yasak vs vs vs...

Oysa 99 yılından beri İstanbulda hiçbirşey yapılmadı.Bozuk yapılaşma yine devam ediyor.Hastane,okul,viyadük,kavşak vs gibi stratejik noktalarla ilgili en küçük bir iyileştirme bile yapılmadı.Yaoılan sadece her 99 da şov amaçlı bir kurtarma operasyonu ve ali kırca ile siyaset meydanı.

Olacak olan ise İstanbulda deprem oldugunda hiçbirşey yapamayan bir belediye ve hükumet ve ölen onbinlerce insanlar,Kader buymuş,başımız sagolsun.allah beterinden saklasın.
Ruhları şad olsun
Amin...

Bu anlayısla ve böylesine herseyi kabullenmiş koyun bir milletle bundan fazlasıda düşünülemez zaten...

Çok zordu o günler özellikle biz ı dönemde Yalova/çınarcık da oturuyorduk fakat depremden bir gün önce esenler/atışalanına babannemlere gelmiştik deprem olduktan sonra 10 gün kadar çadırlarda arsalarda TELEF olduk.Umaraım bu tür üzücü olaylar tekrar yaşanmaz

Doğan söylemlerinin büyük bir çoğunluğunu tek tek çürütmek mümkün ama Murat Bey´in söylediği gibi yeri burası değil...

Deprem için ise söylenecek pek bir şey yok, doğanın getirdikleri. Ama bu doğal felaketlere karşı önlem almak, bunları en az hasarla atlatmak bizim elimizde. Veli Küçük gibi bu konuda simge olmuş çıkarı için insan hayatını hiçe sayan kişiler hakkında caydırıcı cezalar verilebilseydi, en azından yeni yapılan binalar doğal afetlere karşı daha dayanıklı olurdu. Tüm mesele eğitimsizlik ve cezalardaki caydırıcılığın yetersiz kalması.