Galatasaray sevgisi hep yapmacık, şov gelmiştir bana, belki samimidir bilmiyorum ancak iktidar ile ters düşmemek için ilk fırsatta Galatasaray'ı satacağına adım gibi eminim.
Doktorlar tedavinin olumlu seyrettiğini söylemiş, şükür. Ben anlamadım bu illet öldürüyor mu çaresi var mı?
Bu illet ortaya çıktığında direkt öldürüyor adı altında tanımlandı çünkü. Dermanı, çaresi tedavisi yok deniyordu ki hala öyle deniyor. O yüzden sordum ama umarım herkes iyileşir.
Kışlada durum nasıl ? Herhangi bir önlem alındı mı oralarda ? Askerlik bitince ( ki bitecek mi bu askerlik merak ediyorumFısıltı değil 7/24 haber kanalları açık benim görev yaptığım kışlada. Siz bu yüzdeleri nerden aldınız mesela ? %14 vs gibi bilgilerin kaynağı nedir? Merak ettiğimden soruyorum. Zira ölüm oranları Avrupa’da müthiş seviyelere geldi. Elbet benim gönlüm de virüsün etkisinin minimum seviyede olmasından yana.
Hangi kanallar açık bilmiyorum, ama en doğru bilgiler bu 2 sitede.
![]()
Coronavirus Update (Live): 126,014,029 Cases and 2,765,731 Deaths from COVID-19 Virus Pandemic - Worldometer
Live statistics and coronavirus news tracking the number of confirmed cases, recovered patients, tests, and death toll due to the COVID-19 coronavirus from Wuhan, China. Coronavirus counter with new cases, deaths, and number of tests per 1 Million population. Historical data and info. Daily...www.worldometers.info
Avrupada en yüksek oran İtalyada.
Bu arada, oran hesaplanırken "ölüm adedi / hasta sayısı" formülü kullanılıyor gördüğüm kadarıyla. Bence bu doğru değil, "ölüm adedi / (ölüm adedi + iyileşen sayısı)" daha doğru bir formül. Zira ilkinde mevcut hastaların durumu sonuçlanmadığı için sanki hepsi iyileşmiş gibi hesaba katılıyor.
Fısıltı değil 7/24 haber kanalları açık benim görev yaptığım kışlada. Siz bu yüzdeleri nerden aldınız mesela ? %14 vs gibi bilgilerin kaynağı nedir? Merak ettiğimden soruyorum. Zira ölüm oranları Avrupa’da müthiş seviyelere geldi. Elbet benim gönlüm de virüsün etkisinin minimum seviyede olmasından yana.
Bu söylediğin konu benim de dikkatimi çekiyor. Bugün tanı konan kişi hemen ölmedi diye payda kısmına eklenmiş oluyor. Hele bizim ülkemizde bu oran hepten yanlış. Çünkü örneğin bugün ölen 7 kişi muhtemelen en az 5 gün önce tanı konan kişilerden ki o dönemlerde her gün 300 civarı vaka olmuyordu. Bence öncelikle ölenlerin ortalama enfeksiyon kaptıkları tarihten itibaren kaç gün içinde öldülerse o gün sayısını geçenler sadece paydaya eklenmeli. Ama bu tip bir istatistik tutulması şu aşamada veriler koordine değilken mümkün olmayacağından ben de senin gibi bir formülün dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum. Ancak bu da maalesef bizim ülkemiz için henüz mümkün değil, çünkü iyileşen hasta verilere göre olmadı. Bu hastalığın en sağlıklı istatistiklerini tamamen yok olduğunda anlayacağız. Şimdi her hangi bir kıstasla istatistik verisi çıkarmak doğru değil. Her şeyin sonunda- virüs aldığını alıp gideceği zaman- sadece vaka sayısı değil semptom göstermeyen tahmini vakalar da eklenip ölüm oranı belirlenmeli.
Yüzde 14 verisini her haber kanalında, haber sitelerinde, gazetelerden alabilirsin. Az önce Habertürk'te de bir prof bu oranları verdi zaten. Şu anda Dünya çapında 415.146 vakadan 18.562'si ölmüş. Yani ölüm oranı %4.5 ki bu rakama semptom göstermeyen taşıyıcılar dahil değil. İtalya'da bu oran %10'lara vardı ki zaten dünya ortalamasını yükseltenler de onlar. Bunda da virüse daha çok İtalya'da yaşlıların maruz kalması gösteriliyor çeşitli nedenlerle. Avrupa'da müthiş seviyelere gelen durum hastane kapasitelerinin artık yetmemesi ve doktorların hangi hastanın hayatta kalması için yoğun bakıma alınacağıyla ilgili karar verecek kadar zor duruma gelmeleri. Salgının asıl büyük darbesi de sağlık sistemini göçertecek kadar hızlı yayılım göstermesi zaten.
Bu dediklerinizin hepsi doğru. Ben de başka bir soru sorayım size. Şu an karantina koşulları uyguluyoruz, hastalığın mümkün olduğu kadar sağlık sistemini çökertmeden yayılmasını ana amaç olarak belirledik. Hatta bütün dünyanın stratejisi bu. Başarılı olsak bile biz normal hayata döndüğümüzde yani karantina koşullarından çıktığımız anda bu virüs yine hızlı bir şekilde yayılmaz mı ? Sonuçta tek bir kişiden tüm dünyaya yayılmadı mı bu. Dünyadaki son virüslü insan ortadan kalkmadan ( ki bu da mümkün değil ) bu virüs her zaman yayılır. Yani biz normal hayatımıza nasıl döneriz yeniden ? Aşı bulunmadan bunun cevabını bulamıyorum ben.