Antrenman Metodu & Yaşadığımız Sakatlıklar

Son senelerde Kadın basketbol şubesinin oyuncuları sürekli olarak çapraz bağ sakatlığı yaşıyorlar, bu tür sakatlıklar basketbol takımlarının başına sürekli gelmeyen nadir gelişen sakatlıklardır. Yoğun maç temposundaki nba oyuncularının çok az yaşadıkları, dizi feci şekilde dönen Dirk Nowitski gibi uzun şütorun bile 10 günde tekrar basketbol oynamaya başladığı ortamda bu tarz sakatlığı sürekli yaşamamız düşündürücüdür. GS yönetiminin GS sağlık kurulu eliyle ayrıntılı bir tetkik başlatması, tetkik sonucunda bir ihmal rastlanamasa bile sonuçlarını GS camiası ile paylaşması gerekmektedir.

Son yıllarda çapraz bağ sakatlığı yaşayan oyuncularımız;

1)Işıl Alben
2)Seimone Augustus (sezon sonu hemen başlayan wnba sezonunun 6. maçında, bunu GS ile geçirdiği sezondan ayrı düşünmüyorım artık)
3)Monique Currie
4)Yasemen Saylar
5)İlayda Tokmak
6)Gülşah Gümüşay
7)Alba Torrens

Nadir gerçekleşen bir sakatlık için inanılmaz bir sayıdır 7 ve takribi 3 senede bu sayıya ulaşılması daha inanılmazdır.
 
Gerçekten çok gzel bir konu bir şeyler ters gidiyor diye düşünüyorum acaba o bölgedeki kaslar sezon öncesi yeterince çalıştırılıp güçlendirilmiyor mu ?
 
Yukarıdaki isim listesine eklenecek başka altyapı oyuncuları da var.

Ayrıca bizle imzaladıktan sonra daha buraya gelmeden sakatlanan Candice Wiggins var.

Sanki üzerimizde bir lanet var. Akıl mantık almıyor, dünyada başka yanına yaklaşabilen bir örneği yok bizdeki bu bayan basketteki sakatlık lanetinin. Düşünüyorum ve bir türlü mantıklı bir açıklamasını bulamıyorum. Acaba bizim floryadaki salondamı bir sıkıntı varda oyuncular idman yaptıkça bir şekilde onları bu sakatlığa daha meyilli halemi getiriyor diye düşünüyorum yine çok mantıklı gelmiyor.

Oyuncuların şu anki psikolojik durumunu düşünebiliyormusunuz? Sıra bize ne zaman gelecek diye düşünmeden nasıl sahaya çıkıp konsantre olacaklar? Hepsi çok kötü etkilenmiş durumda. Hem Alba için hemde Gülşah için ellerinden gelenin daha fazlasını yapacaklarını eminim ama hem psikolojik olarak, hemde oyuncu kalitesi olarak çok şey kaybettik bu sakatlıklarla. Allah sonumuzu hayır etsin..
 
Bir sakatlığa neden olan o kadar çok faktör var ki hangi birini saysam bilemiyorum.
Şans bile çok önemli bir rol oynuyor. Tutku'nun dediği gibi diğer konuda bu faktörlerle ilgili kısa bir açıklama yapmıştım. Ancak çok iyi antrenman yapan, çok güçlü ve sağlam bir insan talihsiz bir şekilde sakatlanabilirken ve yine çok az antrenman yapan ve son derece güçsüz bir insan da hiç sakatlanmadan bu süreyi geçirebiliyor. Bunun bilimsel bir ölçüsü yok.
Amerika'da yapılmış bir çok araştırma bulunuyor ancak kesin bir ifade kullanmak oldukça zor.
 
Sakatlık ÖNLENEBİLİR veya ÖNGÖRÜLEBİLİR Mİ?

bu konu hakkında doyurucu bir açıklama yapabilecek birisi çıkarsa çok sevineceğim :(

Öyleyse konuyu biraz daha açalım;

1. Spor yaparken hangi faktörler sakatlığı tetikler?

Sakatlığa neden olabilecek belli başlı durumlar;

Bacaklar arasındaki güç dengesizliği.
Herhangi bir kas grubunun zayıflığı.
Yanlış antrenman (veya antrenmanda yapılan hatalar).
Anatomik yapıdaki uyumsuzluklar.
Yetersiz fizik kondisyon.
Uygun olmayan spor ayakkabısı.
Yorgunluk durumu.

2. Sakatlığı önlemek adına ne gibi uyarılar yapılabilir?

Sakatlığı ÖNGÖRMEK için önemli olan unsurlar;

Her spor branşının spesifik ısınma egzersizlerini eksiksiz uygulamak.
Aşırıya kaçmamak koşuluyla antrenmanları bütün bir yıla yaymak.
Ağrısız bir antrenman geçirmeyi sağlamak (aşırı zorlamadan kaçınmak).
Antrenör, sağlık ekibi ve ailenin ideal gözlem ve kontrolunu sağlamak.
İdeal spor ekipmanının en uygun şartlarda kullanımının sağlanması.
Sporcunun fiziksel ve teknik kapasitesine uyum sağlamasını temin etmek.

Gördüğünüz gibi yukarıda yazdığım ve yazmadığım daha bir sürü faktör var ve ne yazık ki sakatlıklar önlenemez, sadece en aza indirilebilir.
 
Bir kötü haber daha

Geçtiğimiz yıl mayıs ayında,Türkiye Şampiyonası öncesinde, sol diz ön çapraz bağı kopan ve uzun süre sahalardan uzak kalan Genç Takım oyuncumuz Layra dün Metin Oktay Tesislerinde Antalya Koleji Genç Takımı ile yapılan hazırlık maçında, talihsiz bir şekilde, aynı dizinden tekrar sakatlandı.
Sol diz ön çapraz bağı kopan Layra'ya geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.
 
Yönetim adam akıllı bir düzene sokmalı şu işi artık adam akıllı gerçekten bu işte uzaman kişilerle küçükten büyüğe yapılmalı antrenmanlar .
 
Dün genç takımımızın oynadığı hazırlık maçında sakatlanan Ece Yurdakul'un da çok büyük ihtimalle ön çapraz bağları yırtılmış, zaten aynı sakatlığı yaşamıştı MR'ı varmış bugün, geçmiş olsun kendisine ama bu konu çok ciddi şekilde can sıkmaya devam ediyor.
 
Bugün sabah 08:30'da (eğer programda bir değişiklik olmadıysa) Layra ön çapraz bağ ameliyatına girecekti. Umarım ameliyat başarılı geçmiştir ve onu bir an önce sağlıklı bir şekilde aramızda görürüz.
 
Ece'nin sakatlığından da müjdeli haber gelmedi. Muhtemelen o da ameliyat olacak. Geçen yıl iki hafta arayla sakatlanmışlardı, bu sakatlıkları da yine iki hafta arayla oldu.
 
Gelen son bilgilere göre Ece'nin sakatlığı ön çapraz bağ kopuğu değil, menisküsmüş. Sanırım ameliyat olmasını gerektirecek bir durum yok.
 

Üst