Asena Yalçın

4 Nisan 1991 doğumlu, 1.66 boyundaki yeni guardımız. Geçtiğimiz sezon Hatay Büyükşehir Belediye'de 8.6 sayı, 3.3 ribaund, 4.5 asist ve 0.9 top çalma ile oynadı. Kendisine bu forma altında üstün başarılar diliyoruz.
 
2017-2018 zirve sezonuydu. 2018-2019'da da devam etti aslında, 2 sezonda sanırım maç başı 8 asist falandı ortalaması. Geçen sezon Hatay'da biraz çalkantılı bir rotasyonun içindeydi, yine fena işler yapmasa da o 2 sezonun altında kaldı. Bu sezon çok çok istekli başladı. Farklı bir oyun tarzı var bizde. Kısa savunmasında fiziğinin de üzerine çıkarak oynuyor. Hücumda tabi Courtney'in dominasyonu var, Steinberga gibi topu seven bir oyuncu var. Tabi aynı oranda istekli başlayan bir de Pelin faktörü var.

Ritim ve denge bulmaları, ilk 5 tercihi olan Asena'nın borusunu öttürebilmesi biraz daha zaman alacaktır.
 
Işıl'dan sonra bu pozisyona kim gelse mutlaka eksikliğini hissettireceği kesindi ama Asena gerçekten çok kötü ve özellikle büyük maçlarda takıma katkısı neredeyse sıfır. Seneye kesinlikle tutulmamalı ve iyi bir yabancı oyun kurucu alınmalı.
 
İyi niyetinden şüphem yok ama bir türlü olmadı. Zaten kendisi de röportajlarında söylüyor özellikle Euroleague'de çok daha sert ve farklı bir seviye olduğunu ve zorlandığını. Sezon başında en azından isteği ve ara ara attığı üçlükleriyle katkı veriyordu ama zaman içinde o enerji de başına bela açmaya başladı sahada.

Özellikle 2018'de çok ciddi bir kamuoyu vardı milli takıma seçilmesi yönünde. Hatta seçilmemesi de aynı oranda eleştiri toplamıştı. Ama zaman içinde işte neden seçilmediğine dair ipuçları vermeye başladı. Oyun planı ve ağırlık merkezi 4-5 kere değişen bu sezonki kadroda çok üst düzey bir oyun kurucu bile zorlanırdı. Bu çalkantılı durum onun defolarının daha da bir kolay ortaya çıkmasına sebep oldu.

Işıl'ın gitmesinden sonra piyasada var olan ve bize gelebilecek iki yerli kısa vardı zaten. Biri kendisi biri de Pelin. Bir bakıma zorunluluktu yani. Işıl'la kıyaslamak Asena'ya da haksızlık olur ama onun da kendi optimumunu verebileceği bir yapı oluşmayacağı aşikardı bu sezon. Rollerin daha oturmuş olduğu, kendine güveni yerinde ve mekaniği ağır basan bir takım olsaydık fazla sırıtmazdı. Kendi karar almak zorunda olduğu durumlarda kendine fazla güvenemiyor ve ne yazık ki bu sezon belli bir seviyenin üzerindeki maçlarda çokça yaşamak zorunda kaldık. Bu da çok hatalar yapmasına sebep oldu.

Gelecek sezon olsun mu olmasın mı bilemem ama yine böyle her şeyi tam olmayan bir takım kurulacaksa seviye atlayabilmemiz için bu anlarda sazı alacak takımı oynatacak bir oyuncu katmamız şart...
 
Düz koşu yap, bisiklete bin, denize gir, tırmanışa çık, dans et ve başka daha çok şey yapabilirsin ama sen basketbol oynama kardeş. Elindeki top bomba değil.
 

Üst