AUS OPEN 2023

Şampiyonlar Kimler Olur?

  • Novak DJOKOVIC/Aryna SABALENKA

    Oy: 0 0.0%
  • Stefanos TSITSIPAS/Elena RYBAKINA

    Oy: 0 0.0%
  • Stefanos TSITSIPAS/Aryna SABALENKA

    Oy: 0 0.0%
  • Karen KHACHANOV/Elena RYBAKINA

    Oy: 0 0.0%
  • Karen KHACHANOV/Aryna SABALENKA

    Oy: 0 0.0%
  • Tommy PAUL/Elena RYBAKINA

    Oy: 0 0.0%
  • Tommy PAUL/Aryna SABALENKA

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    1
  • Anket kapatılmış .
Sezonun ilk Grand Slam'i çeyrek finalleriyle devam ediyor. Erkeklerde 10.şampiyonluğu için favori konumdaki DJOKOVIC hem şimdiye kadarki oyun gücü hem de her ne kadar yeni sakatlıktan çıkmış olsa da Nadal ve son 2 yılın finalisti MEDVEDEV'in erken elenmesiyle tek favori konumunu elde etti. Yine de çeyrek finalde Rublev maçı onu finale kadar en çok zorlayacak maç olması nedeniyle önemli. TSITSIPAS için ise Yunan seyirci desteğiyle kendi evi gibi olan Avustralya'da zor geçen Sinner maçı sonrası önünün tamamen açılmış gözükmesi final için büyük bir fırsat onun adına. Bakalım DJOKOVIC-TSITSIPAS finali görebilecek miyiz? Erkekler tarafında Andy MURRAY'nin müthis ikonik maçlarla geçen ilk hafta serüveni ise onu 3.turdan öte geçiremese de artık kariyeri bitti denen bir adamın yeniden doğusunu simgeliyordu. Seribaşı olamamasının etkisiyle kötü bir yol kurası çeken Murray henüz ilk turda 13 no.lu seribası Wimbledon 2021 finalisti Berrettini ile karşılaşmak zorunda kaldı. 5 saate yakın bir maç sonunda Berrettini'nin 2-0'dan geri gelmesine izin vermedi ve son seti süper tia-break sonucu alarak 2.tura çıktı. 2.turda Berrettini maçının yorgunluğuyla 2-0 geri düşüp 3.sette de 5-2 gerideyken maç sayılarından gelip 5 saat 45 dakika neticesinde 2012'deki efsanevi DJOKOVIC-NADAL finalinin ardından Avustralya Açık tarihindeki en uzun 2.maçını oynamış olarak 3.tura çıktı. 3.turda bir başka seribaşı Bautista Agut'a karşı 10 saati aşkın bir sürede ilk 2 maçını tamamlamış olarak yine iyi mücadele etti ama tie-break ile kazandığı 2.set sonrası Agut'a kalan setleri kaybederek 3.5 saatlik bir maçla kaybetti. Ancak gönülleri elde ettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Kokkinakis'e karşı çıkardığı bir oyun puanını izlemenizi de tavsiye ederim.

Kadınlarda ise MURRAY efekti AZARANKA performansında yaşıyoruz. Her ne kadar onun geri dönüşü için 2020 US Open finalini tarihlememiz lazımsa da o tarihten sonra hiç çeyrek final bile görememişti Grand Slamlerde. Ama kariyerinde kazandığı 2 Grand Slam'i de sonuncusu 10 yıl önce üstüste Avustralya'da kazanan AZARENKA 3 . Grand Slam'ini yine AUS Open'da kazanmaya çok yakın. Son olarak bugün turnuvada da çok iyi oynayan 3 numaralı seribaşı ABD'li PEGULA'yı rahat şekilde 2-0 geçerek yarı final vizesi aldı. Şimdi karşısına son Wimbledon şampiyonu ve bu turnuvada da 1 no.lu seribaşı SWIATEK'i eleyen Rus asıllı Kazak RYBAKINA çıkacak ve yine favori olmayacak ama bence bu turun kazananı şampiyonluğa yürüyeceği için AZARENKA'nın kariyerinin son bir dansında şampiyonluk kupasını kaldırırken görebiliriz kendisini.
 
Kadınlarda 5 no.lu seribaşı Sabalenka'nın Vecic'i 2-0 ile geçmesiyle yarı finalde 2 Belarus'lu birden oldu. Yarı finalde turnuvanın sürpriz ismi Polonya'lı Linette'e karşı oynayacak ve favori. Azaranka'nın da Rybakina önünde şansının az olmadığını düşünürsek final oldukça manidar şekilde 2 Belaruslu arasına muhtemelen tarihte ilk kez olabilir. Bayraklarının bile gösterilmediği bir platformda Belarus için siyasi bir başarı bile denebilir. Yarı finaldeki diğer isimlerden birinin Rus asıllı Kazak olması ve seribaşı olmayan tek tenisçinin de Ukrayna'nın en gönülden destekçisi, komşusu ve Rusya tehdidini yaşayan bir başka ülke olşan Polonya'dan olması da oldukça ilginç olacak(Erkeklerde DJOKOVIC-RUBLEV maçı gösterdi ki batı cephesinde yeni bir şey yok:D).
 
Bugün oynanan maçlar neticesinde Kadınlarda finalin adı RYBAKINA-SABALENKA oldu. RYBAKINA iyi başladığı maçta AZARANKA'ya karşı set sayısı atıp başarıya ulaşamamış ve servisini kırdırmıştı. Ardından RYBAKINA baskıyı hissetmiş ve üst üste gelen bazısı çift hata bazısı 2.servise düşme kaynaklı sayılarla ritim kaybetmiş ve hatta 5-5 iken 0-40 geri düşmüştü. Yine ilk servisinden yararlanamadığı puanlar dahil AZARENKA'ya bu yoyunda servis kırma şansı tanımadı ve momentumu yeniden arkadına alarak seti tir-break ile kazandı. 2.sete de rüzgar arkasında devam ederek seti 6-3 maçı da 2-0 alarak şampiyonluğun en büyük favorisi konumunu sağlamlaştırdı. Son Wimbledon şampiyonu olmasına rağmen İngilizlerin kraldan çok kralcı tavrıyla Rus ve Belarusluları almaması ve bunun üstüne ATP ve WTA'in Wimbledon'a puan vermeme kararı gelemeyen sporcuları korusa da RYBAKINA gibi çok iyi turnuva geçirenlere de zarar yazmıştı. Şu an Dünya 25 numarası ve turnuvanın 22 no.lu seribaşı ama o puanlar hanesine yazılsa ilk 10 aarsında kendine yer bulabilecek ve muhtemelen sezon sonu turnuvasına da katılabilecekti. 22 no olması onu henüz 4.turda 1 no.lu seribaşı SWIATEK ile eşleştirmiş oldu ama bu dezavantaj kendisinin değil son dönemin en formda ismi Polonyalı rakibine yansıdı.

Erkeklerde de yarın finalistler belli olacak. DJOKOVIC ve TSITSIPAS net favori görülse de özellikle TSITSIPAS'ın hem sağı solu belli olmaz hem de rakibi KHACHANOV sağlam raket. DJOKOVIC'ten oyun ve mental güç olarak net bir şampiyonluk bekliyorum ama rakiplerinin potansiyeli ve DJOKOVIC'in üstüne yine sinebilecek toplam Grand Slam baskısı işleri değiştirebilir.
 
Sabahın erken saatlerinde başlayan maçta TSITSIPAS 4 setlik maç sonunda KHACHANOV'u yenerek beklendiği gibi adını finale yazdırmayı başardı. DJOKOVIC ise turnuvanın sürprizi Tommy PAUL'ün içinden geçmekle meşguldü ve en temizinden sadece 8 oyun vererek 3-0 ile geçti.

Yarın Kadınlar finali 11.30 sularında başlayacak. Bakalım pazar günü erkekler finali de beklendiği gibi sürprizsiz mi olacak göreceğiz.
 
Erkeklerde şampiyon beklendiği üzere mükemmel bir performans sonucu Novak DJOKOVIC oldu. TSITSIPAS'a karşı ilk seti rakibinin varlığını hissettirmeden rahat geçen DJOKOVIC'e karşı TSITSIPAS 2.set ile birlikte dur demeye çalıştı. Hatta oyun üstünlüğünü de kurunca Novak efsanevi koçu Goran IVANISEVIC ile -değişen kurallarında yardımıyla- telaşlı ve kızgın halde diyaloğa girdi. "Nerede yanlış yapıyorum,söyle" demiş ve IVANISEVIC de gayet iyisin sakin kal şeklinde yatıştırmaya çalışmış hata bir seferinde. Buz adam olarak bildiğimiz adamın maçın seyrinin değiştiğini hissedip soğukkanlılığını koruyamadığını görsek de o yine de setin kritik anlarında bu oyununa yansıtmadı ve birkaç sefer fırsat verse de rakibi servisini kıramayınca tie-break'te işi bitirdi. 3. sete de TSITSIPAS servis kırarak başladı ama hemen karşılığını gördü bir sonraki oyunda. Set dengede geçse de 3 set üstüste vereceği hissiyatını hiç yaratmayan Novak bu seti de tie-break ile alıp 10. AUS Open ve toplamda 22.Grand Slam'ini kazanmış oldu. Maçtan sonra Novak DJOKOVIC'in bu maça ne kadar çok önem verdiği hem takımına ve ailesine koşup duygusal anlar yaşayarak yere yığılmasından hem de kupa töreni sırasındaki konuşmasından belliydi. Bu maçı kariyerinin en önemli maçı olarak niteledi. Bu maçın yılların birikimini üstünden atma maçı olduğu aşikar. ABD Açıktaki hakeme top fırlatma olayı sonrası diskalifiyesi, Covid döneminin ilk yılında kendisinin favori olduğu Wimbledon'ın iptal edilip Nadal'ın kralı olduğu Roland Garros'nun düzenlenmesi ve gelen Nadal şampiyonluğu, maalesef sorunlu kafa yapısının ürünü olan aşı karşıtlığının cezasıyla son AUS OPEN'a katılamayıp üstüne Nadal'ın o turnuvayı kazanması, US Open ve AUS Open'a bile katılıp katılmayacağının son anda netleşmesi gibi üst üste gelen psikolojik sorunlar derken Novak DJOKOVIC fiziksel ve mental olarak sağlam durdu ve şimdi geldiği noktada Nadal ile başabaş. Muhtemelen de gelecek seneki AUS Open sonrasında tek başına lider göreceğiz hatta belki farkı açmış olarak.
 
Kadınlarda son dönemde haksızlığa uğramış 2 tenisçi karşı karşıya geldi şampiyonluk için. Wimbledon'ın yapmış olduğu akla mantığa sığmayan ırkçı, suçun bireyselliği kavramından bihaber, kraldan çok kralcı olan aptalca Rus ve Belarus'luları almama kararı katılıp başarılı olanları da vurmuştu. RYBAKINA Kazakistan adına yarışan Rus olarak sürpriz bir şampiyonluk kazanmış ancak alması gereken 2000 puan verilmediği için Dünya Sıralamasında yeterli yükselişi sağlayamamıştı. Sabalenka ise zaten Belaruslu olduğu için bu kararın sebebi olan katılımı veto yiyenlerdendi.

Maça RYBAKINA hızlı başladı ve oyun üstünlüğünü ilk setten gösterip 6-4 ile öne geçti ama 2.setin ortalarından itibaren Sbalenka önce oyun sütünlüğünü ele geçirdi sonra da servis kıararak seti 6-3 aldı. Tie-break'te de maça yakın olan taraf Sabalenka idi ve öyle de oldu. Uzun yıllardır dünya sıralamasının üst sıralarında olsa da daha önce 3 kez gördüğü Grand Slam yarı finalinin ötesine geçemeyen Sabalenka böylelikle ilk finalinden 24 yaşında ilk Grand Slam zaferiyle çıkmış oldu.
 

Üst