Basketbol Oyun Kuralları(Yenilikler)

Merhaba arkadaşlar..
Bu sene yapılan seminerlerde bazı değişiklikler anlatıldı.Bunları paylaşmak istedim.
Barkovizyon ile maçların görüntülerinden oluşan pozisyonlar tartışıldı hep ama bu sene üstünde durulacak en önemli konu (A kategorisi için), sportmenlik dışı foul.Bunun üzerinde çok duruldu.Çalınan yanlış sportmenlik dışı fouller, takımların zor duruma düşmeleri vs..Ayrıca bu düdüklerin hiçbirinde kesinlikle art niyet yoktur.Sadece mekanik (durması gereken yer ) hatasından kaynaklanan ve bunun sonucunda çıkması muhtemel olan hatalı düdüklerden kaynaklanır.Düdük çalınmadan önce oyuncunun niyeti çok önemlidir.Hakem olarak zaten oyuncunu niyetine bakarız.

-Oyuncunun niyeti topu kesmek vs. olmadan direkt rakipse, artık bunların hepsi kesinlikle sportmenlik dışı foul olarak geçerli sayılacaktır.
-A takımı hücumda ve B takımı savunma yapıyor olsun.B takımı ribaund, top çalma vs. ile topu kendi kontrolüne alsın.B5 numaralı oyuncu topla hızla çıksın ve önünde hiçbir adam olmadan A takımının potasına gitmeye başlasın.A7 formasından hafifçe çekti ama tam tutamadı ve B5 herhangi bir aksaklık sağlamadan drive'ına devam etsin (yani onu yavaşlatacak,dengesini bozacak bir foul olmasın).
Pozisyonu anladık sanırım, bu durumlarda foul çalmıyorduk.Nedeni ise şuydu, foul çaldığınız zaman siz cezayı aslında A takımına değil, B takımına kesiyordunuz.Garanti sayıya gidecek oyuncuyu durduruyordunuz.Dolayısıyla böyle pozisyonlarda avantaj insiyatifimizi kullanıyoruz.Bu insiyatifin normal fouller için hala geçerliliği pozisyona göre devam etmekte.Fiba artık hakem eğitim deparmanında bunların(eğer ki sportmenlik dışı, teknik foul vs..) çalınmasının gerektiğini belirtti.Örneğe tekrar dönelim, pozisyonda oyuncu formasını çekme çabası ve elinden kaçırmasının (niyet olarak amaç direkt oyuncu) sonucu çalınması gereken foul sportmenlik dışı foul olduğu için bundan böyle bu fouller kesinlikle çalınacaktır.
-Bazı oyncular top sürerken topu sektirdikten sonra avuçlarınn dış kısmı yere bakacak kadar ellerini çevirirler ve oyuna bakarlar.Eğer arkadaşlarında müsait birini görmezlerse sürmeye devam ederler.A klasmanlarında bu tür pozisyonlara düdük çalınmıyordu ama artık değişen kurallar ile birlikte, eğer bir oyuncu top taşımaya yakın bir hareket ile kendine avantaj sağlıyorsa, ki bunu Solomon çok yapıyor, artık kesinlikle top taşıma çalınacaktır.

Basketbol kurallarının büyük bir kısmı zaten TBF'nin resmi sitesinde mevcut.50 küsür sayfa olması lazım.Merak eden arkadaşlar 2006 Basketbol kurallarını ister okusun isterse kitapçık haline getirsin.

Kurallarla, pozisyonlarla ilgili sorularınız olursa özelden pm atabilirsiniz.
 
Topla yürüme konusu cok buyuk olaylara gebe olacaktır. Keza teknik faul olayıyla beraber taktik faul durumları da ortadan kalkar gibi gorunuyor.
 
Bu aksam gorduk; yeni kurallar gelmis de falan filan fasa fiso bu kadar kolay faul calınmaz. Olmaz boyle hakemlik, bu oyunun da bir agırlıgı var sonucta. Bu sekilde hemen herseye faul calınacaksa yandık ki ne yandık.

Hele sportmenlik dısı fauller evlere senlik. Bizim "Basketbol sporunu profesyonel olarak icra etmemis hakemlerimiz" oyuncunun topa mı yoksa oyuncuya mı yönelik hamle yaptıgını maalesef ki çözemiyorlar. Bu aksam calınan sportmenlik dısı fauller neydi oyle. Yazık yani verilen emeklere.

Murat ÖZYER' in itiraz ettigi pozisyonun faulle uzaktan yakından ilgisi yoktu; sonuc ne oldu, atıs basarılı+tek serbest atıs atıs faul+ iki serbest atıs teknik faul+ kenardan top cıkarma ve sonunda üclük basket. Düşünebiliyor musunuz hakemlerin oyuna direk etkisini ...
 
Avery'e çalınan sportmenlik dışı faul zaten komediydi.Adam arkadan müdahale etme şansı yok mu yani... Anlamadım.
 
Bu top taşıma hareketini çoğu oyuncu zaten farkında olmadan yapıyor. Bunların hepsine top taşıma çalınıcaksa işimiz kötü. Maçlarında tadı kaçıcak. Ben isterim ki maçlar biraz daha streetball tadında olsun. Kurallar buna göre esnetilsin. Hakem insiyatifine bırakılsın.
Bilgiler için teşekkürler..
 
Re:

Hakan SARI' Alıntı:
Bu top taşıma hareketini çoğu oyuncu zaten farkında olmadan yapıyor. Bunların hepsine top taşıma çalınıcaksa işimiz kötü. Maçlarında tadı kaçıcak. Ben isterim ki maçlar biraz daha streetball tadında olsun. Kurallar buna göre esnetilsin. Hakem insiyatifine bırakılsın.
Bilgiler için teşekkürler..

Oyuncular oyun kurallarını doğru ygulamak zorundadırlar.Farkına varmadan da olsa, isteyerek de olsa kuraldışı her hareket çalınır.Bence o oyuncular yaptıkları eğer top taşımaysa ve artık bunu öğrendilerse artık yapmamayı öğrenmeliler.Yani hakemlerin çalmamasının yerine oyuncular kural dışı hareket yapmamalılar.Kurallar böyle saçma nedenler için esnetilmez.Streetball ile salon sporunu lütfen karıştırmayalım.İkisinin tadı ayrı ve ikisinin tadı kendi dallarında güzel.
 
Kurallar konusunda haklısın fakat Streetball tadı dediysem tutupta steps i kaldırsınlar demedim. Biraz daha hakem insiyatifine bırakılsın dedim.
 
Tekrar merhabalar..
Değişen birkaç kural hakkında daha bilgi vermek istiyorum.
- Hakemleri aldatmaya yönelik hareketlerin yaptırımı teknik foul olacaktır.Bundan sonra hücum foul yaptırmaya çalışan oyuncu, kendini bilerek (foul olmadan) yere bırakırsa ya da itiraz da bulunursa teknik foulle cezalandırılacaktır.Şöyle örneklendirelim.A5 hücumda ve B takımının pota altında turnike atmaya giderken B7 ile karşı karşıya geliyor.Vücut temasında B7 kendini foul olmadan hakemleri aldatma niyetinde yere bırakırsa, bunun sonucunda B7'ye teknik foul verilecektir.
- Oyunun sonlarına doğru alışılagelmiş olan taktik foul kavramı artık yeni kurallarda ortadan kalkmıştır.Taktik foul yapan oyuncuya direkt sportmenlik dışı foul çalınacaktır.Çünkü niyet rakibe olduğu için artık bu pozisyonlarda topla alakalı olmayan, kasıtlı ve direkt rakibe yapılan foullerin yaptırımı sportmenlik dışı foul olacaktır.
 
Re:

Yusuf Ertan' Alıntı:
o zaman solomon maç başına top taşıma istatistiği baya yüksek olacaktır rekorlara koşacaktır :)

KOşacağı kesinde rekorları kabul edilir mi bilmem. Gerçekten inanıyor musunuz bu kuralım forma rengine hatta oyuncu adına göre değişmeyeceğine. Beykoza Antalyalılara çalınırda Solomon' a çalınmaz hele hele maç kızıştıktan sonra hiç...
 
Bence bu bu hucümlar da hakemi aldatmaya yönelik fauller çok can yakacak,içok iyi süzmemiz gerekecek...
 

Üst