Merhabalar Burakcım,
Sorularına sırayla yanıt vereyim,
1-Bir basketbol maçında,coach dışında hiçkimse ayakta bulunmamalıdır.Kural budur.Bunun dışında bench'ten coach dışında birinin ayakta olması ve uyarılmaması hakem hatasıdır.Hakem öyle bir durumun farkına vardığında öncelikle uyarmalı, aynı durumun tekrarı durumunda teknik foul ile cezalandırmalıdır.
2-Hakem öyle bir durumda antrönörün %100 olarak art niyetli olduğuna kanaat getirirse teknik foul ile cezalandırır.
3-Anonsçudan kastını tam olarak anlayamadım, özür diliyorum.Ama anons ile ilgili bilgilendirebilirim.Anons olayları durumlara göre değişkenlik gösteriyor.Eğer hakem, sahadaki basketbolun oynanmasını engelleyecek bir unsura kanaat getirirse anons verdirebilir.Bu unsurlar nelerdir?Küfür,fiili saldırı,yabancı madde atma,zil korna ve davul (maçın oynanmasına engel ise)
4-Sert prim, yumuşak prim vs gibi bir durum söz konusu değil.Kıstas alınan durum maçtan maça değil, standart aynı olmalı.Yani A klasmanı bir hakem, ligdeki maçlardan birinde çalacağı ve çalmayacağı foul standardını oturtmalı ve her maçta aynı standardı uygulamalı.Ama aynı hakem, kendi yerel liglerinde maç yönettiğinde (Büyük erkekler, gençler,yıldızlar,küçükler,minikler), bir Efes - Telekom maçında çaldığı düdüğe denk düdükler çalmamalı.Çünkü değişik standart budur.Benim kendi yorumum ise basketbolun içersinde sertliğe bir noktaya kadar izin verilmeli.Çünkü pozisyonlarda temas ve etkinin ince farkını göremeyip, temasa foul çalınırsa bu sertliğe prim tanınmıyor anlamına gelmez.Bu biraz da beceri işidir.
Basketbolda yeri vardır hakemin sertliğe prim tanıması gibi olay ama biraz daha bu tabiri düzeltmemiz gerekirse her hakemin bir standardı olduğu için, bir hakemin çaldığını diğeri çalmayabiliyor.Foul her zaman fouldür.Aksi bir durum tartışılamaz.
Umarım bir nebze de olsa aydınlatabilmişimdir.
Burak Barut' Alıntı:
Umut abi benim bir kaç sorum olacak.
1-Sayılar atıldıktan sonra ya da top kayıplarında falan benchten ayağa kalkan oyunculara belli sınırlamaları yok mu ?
2-Mesela top dışarı giderken oyuncu topa hamle yaptığı anda antrenör topu istemli olarak hamle yaparak tutarsa antrenöre teknik faul hakkı var mı ?
3-Anonsçulara getirilen belli kriterler var mı ?
4-Sürekli olarak hakemler için sert prim tanıyor bu hakem denir.Bunun basketbolda gerçekten yeri var mıdır ? Faul faul değil midir ?