Passolig'i geliştiren ekipte etkin rol oynayan biri olarak şunu söyleyebilirim ki Basketbol maçları ile Passolig'in herhangi bir ilgisi bulunmuyor. İhale ve ihale şartnamesi TFF tarafından çıkarıldığı için Passolig sadece TFF'nin hükmü altındaki ligleri içerir. Ancak Sporda şiddeti öneleme yasası sadece Futbolu içermediği için diğer spor dallarına da yansıması olacaktır (Karşılaşmalarda olay çıkartan kişiler artık bireysel olarak olaylardan sorumlu olacaklardır, saha kapatma ve para cezasını kulüplere kesmek yerine bireysel olarak müsabakaları seyretmekten men etme yoluna gidilecektir. Bunun sağlanabilmesi için gerekli altyapıyı kurmaktan kulüpler sorumludur).
Haftada 70 saat çalışıp stresten Zona çıkardığım bu uygulamaya ilişkin, sair sosyal medyada "mühendisine kadar" edilen küfürler ve hakaretler nedeniyle aşağıdaki metni affınıza sığınarak yazıyorum. 1 Mayıs 2014 itibariyle de bu yazdıklarımı sileceğim:
--------------------------------
Uygulamanın kendisini savunmayacağım, çünkü iş hayatı dışında ben de bir Galatasaray "Spor" Kulübü taraftarıyım ve takımımın adının geçtiği her spor müsabakasında takımımı bazen fiziken ama her zaman gönülden destekliyorum. Bu gönül bağlılığımı da 2 oğluma aktarmak için yoğun bir çaba harcıyorum. Uygulamanın sadece "TFF şartnamesi"ne uygun olarak yapıldığını bilmenizi istiyorum.
TFF'nin açmış olduğu ihaleyi alan yüklenici banka hakkında bazı gerçekleri açıklamam gerekiyor. Aktif Bank bu ihaleyi "peşkeş çekilerek" değil Denizbank+PTT işbirliğinin elinden zarar etmeyi göze alarak almıştır ki bu biz çalışanlar için dahi bir risk teşkil etmektedir. Bu ihale 10 yıl boyunca sistemin kurulması ve işletilmesi üzerinedir. 10 yıl sonra başka bir kurum yeni yapılacak ihaleyi alabilir. Satılan kartlardan Hükümete giden bir para yoktur. Hükümetle organik bir bağı yoktur ki gazetelerde ifade edilen "Damat kazanacak" ifadesinin öznesi Berat Albayrak Holding'ten ayrılacağını 2013 yılı içinde açıklamış ve 1 Ocak 2014 itibariyle de ayrılmıştır. 17 Aralık kısmına hiç girmiyorum.
Peki banka bu kartlardan ne kadar kazanacaktır:
- Passolig kartın bedeli 15 TL'dir. Bu bedelin BSMV'si bankadan ödenip kalan tutarın yarısı TFF'ye gitmekte. TFF de alınan tutarların belirli bir tutarını (yanılmıyorsam %40 'ı ) kulüplere dağıtıyor.
- Aktif Bank elinde kalan 7 tl civarı ücretin büyük bir bölümünü kart operasyonu olarak zaten harcıyor (kart basımı, temini, sorgusu, bakım maliyeti vs). Bu ihalenin alınabilmesi için giriline yaklaşık 70 m$'lık investment cost'a (kart pakedinin alınması/CC ve saha operasyon ekiplerini kurulması, makine, donanım ve techizat kısmına hiç girmiyorum).
- Bazı kulüplerde 10 TL pahalı evet çünkü 3 büyük kulüp satılan kartlardan (BSMV'si yine banka tarafından ödenmek üzere ) 10 TL Loyalty bedeli talep ediyor. Buna FB dahil değil çünkü kendileri 50 TL talep etti.
Bu bir Fişlemedir:
- Kaba ifade ile stada giren kişinin bilgileri ediniliyor, doğal olarak bazı bilgiler alınıyor ki aslında gerçek taraftarın bunu sorun edeceğini sanmıyorum. TFF bi bilgileri ihale şartnamesine uygun olarak saklıyor.
Banka bu bilgileri niye alıyor:
- Banka burada çapraz satışla stada giriş hizmeti veren bankacılık ürünü satmak istiyor. Müşteri bankacılık ürünü almak istemezse son seçenek olan Prepaid kart alabilir ve Anne Kızlık Soyadı gibi bankanın istediği bilgileri vermek zorunda değil.
------------------------------------
Bununla beraber bu konuda forumda sorun yaşayan herkes bana mesajla ulaşırsa yardımcı olabilirim.