Efe Güven Röportajı

Geçen sezonu değerlendirmesini yapabilir misiniz?

Başlangıcından bitişine kadar çok zor geçen, hiçbir saniyesi kolay olmayan bir sezondu. Sakatlık, covid ve oyuncuların ülkelerine dönmeleri gibi sebeplerle bir türlü takım kimyasını oturtamadık. İstediğimiz ivmeyi yakalayamadık, her ay farklı bir takımla hedeflediğimiz noktalara ulaşmaya çalıştık. Altı sene sonra Euroleague’de çeyrek final ve ligde final oynadık. Bu aslında bizim gibi kadın basketbolunda ekol olan bir takım için başarı değil, hak ettiğimiz yerde tekrar olabilmek için uzun bir süre.

Oynadığımız final bizim için istediğimiz gibi geçmedi. Covid’den dolayı hastalıktan tam dönemeyen oyuncular, giden oyuncular ve takımın ritm kaybetmesi bizi etkiledi. Ama bir önceki sezonun üzerine koymuş biçimde bitirmek kağıt üzerinde bizi başarılı gösterse de kupa alamadığınız ve şampiyon olamadığınız sürece Galatasaray tarihine geçmiyorsunuz.

Geçen sene birçok oyuncumuzu kaybettik. Bunların sebepleri nelerdi?

Courtney Williams WNBA’de çok iyi bir sezon geçirmişti ve bizim için önemli bir transferdi ve bizde de iyi bir performans sergiliyordu. Hedeflerin ve baskının olduğu bir organizasyonda çok sıkıya gelemeyen bir oyuncuydu. Mesela haftada tek maçın olacağı bir yerde daha rahat olabilirdi. Biraz rahatına düşkün bir oyuncu bize uyum sağlayamadı.

Oynadığı dönemde Bella Alarie bize çok katkı verdi. Elçilikten terör saldırısı alarmı verilince ailesi geri dönmesini istedi. İlk defa Avrupa’ya gelen bir oyuncu, bir akşam telefon açtı ve dönmek istiyorum dedi. Oytun Özer ve Dorukhan Acar da görüşmesine rağmen ikna olmadı ve dönmesine izin verdik.

Angel sakatlık sebebiyle geri gelemedi ve tekrar ameliyat oldu.

Whitcomb kalbi delik olarak sağlık raporları ile oynayan bir oyuncu. Biliyorsunuz Covid bazen kalbe de zarar verebiliyor. Onda buna benzer bir sorun çıktı ve yaklaşık on beş gün oynayamayacağı söylendi ve Amerika’daki doktoruna kontrol olmak istediğini belirtti. Oraya döndükten sonra oynayıp oynamayacağına karar vereceğini söyledi. Hassas bir konu olduğu için ısrarcı olamadık.

Geçen seneye göre daha zor bir lig olacak. Hedeflerimiz neler?

Fenerbahçe kadrosunu korudu. Gayet kaliteli ve iyi bir kadroları var. Bütçeleri de oldukça iyi. Çukurova da çok iyi transferler yaptı. Çift pasaportlu oyuncuları topladılar ve sekiz tane Amerikalı’nın olduğu bir takım kurdular. Bu sene her zamankinden daha zor olacak. Türkiye liginde ve Türkiye kupasında finale çıkmak ve Avrupa kupalarında da önce gruptan çıkmak, sonra çeyrek ve yarı final. Eğer Euroleague’den çıkamazsak da Eurocup’tan devam etmek hedeflerimiz arasında. Avrupa’da sezona çok zorlu bir fikstürle başlayacağız ve tam kadro olamayacağız. İlerleyen dönemlerde Avrupa ile hedefleri daha gerçekçi koyabiliriz ama Türkiye liginde Galatasaray isminin olduğu her yerde ilk hedefin final olması gerekiyor.

Bu sezon nasıl bir Galatasaray izleyeceğiz?

Galatasaray basketbol taraftarı çok iyi bilir Oktay Mahmuti’nin bir takımı vardı savunmada kemik gibi olan, ofansta çok sistem içerisinde kalıp düzenli bir basketbol oynayan. Bu takımı biraz ona benzetiyorum. Takım kurulumunda dikkat ettiğimiz en önemli detay bütün oyuncuların temastan kaçınmayan, savaşan ve mücadeleyi seven, savunma yapısı ilk planda oyunculardan kurmak oldu. Hücum kısmında da elimize çok iyi oyuncular var. Buradaki en büyük eksikliğimiz gerçek anlamda oyun kurucumuz olan Gizem Yavuz’un sakatlığı olacak. O dönene kadarki kısmı iyi bir şekilde idare etmemiz gerekiyor. Hücumda topu iyi paylaşan, takım oyunu oynayan, savunmada da her zaman oynatmış olduğumuz sert, agresif, baskılı ve vazgeçmeyen bir takım olacak.

İstediğiniz oyuncuları alabildiniz mi? Çok isteyip alamadığınız oyuncular var mı?

Genel itibari elimizdeki imkanlar doğrultusunda istediğimiz oyuncuları alabildik. Kadın basketbolunda transfer rahatlığı şubat ayında başlıyor, süre uzadıkça oyuncu sayısı azalıyor. Erkek basketbolu gibi büyük bir havuz yok, seçenek sayısı az.

Bria Hartley tekrar gelecek mi?

Yöneticilerimizin yeni bir sponsorluk çalışması var. Ve bu anlaşma olursa yeni bir yabancı alma düşüncemiz var. Sağlık raporları incelendi, maç oynamasına başlanmasını bekledik. Genel direktörümüz Zeynepgül Ene kendisi ile iletişim halinde ve takip ediyor durumu. Ben de sürekli görüşüyorum. İstediğimiz şartlar oluşursa tekrar takımıza katmak istiyoruz.

Sözleşmeniz kaç senelik ve opsiyon var mı?

İlk göreve başladığımdan beri birer sene olarak gidiyor. 16. senemdeyim, burada büyüdüm ve olgunlaştım. Kulübümü çok seviyorum. Burada olmak benim için çok büyük şeref ve gurur. Ben istendiğim sürece buradayım.

Değiştirmek istediğiniz bir an?

İlk sezondaki son Fenerbahçe maçında alamadığımız bir ribaunt ile belki de şampiyonluğu kaybettik. Sakatlıklardan maçın sonunu getirecek oyuncumuz kalmamıştı yorgunluktan. Orada o ribauntu bizim almamızı isterdim.

15 sene önce Galatasaray kapısından giren Efe Güven’e bir cümle söyleme şansınız olsaydı ne derdiniz?

Yolun uzun, hoş geldin!

2014 Euroleague Şampiyonluğu sonrası daha çok genç oyunculara süre vermeye başladık. Bunu bir ekole dönüştürebilir miyiz?

Benim göreve geldiğimden itibaren 15 kişilik genel kadroda 7 tane genç oluyor. Bu da Türkiye’deki hiçbir kulüpte olmuyor. Sözde değil gerçek anlamda genç oyunculara süre veriyoruz. Bence bir ekol olmaya başladı bile. Ama kadın basketbolunun Türkiye’de gerilerde olması bunun öne çıkmasını engelliyor. Yabancı karşıtı biri değilim ama bunu yabancı bir antrenör yapsa şu anda çok gündemde olurdu. Türk antrenörler bunu yaptığı zaman çok değerli olmuyor. Galatasaray gibi bir kulüpte bunu yapmak gerçekten çok önemli. Kulübün kadın basketboluna vermiş olduğu değeri gösteriyor. Galatasaray’ın hedefi hep üst sıralar, oraya çıkarken genç oyuncuları oynatabiliyorsanız ve buna kulübünüz de sabır gösteriyorsa çok şanslısınız. Ben de bu elimdeki şansı kullanıyorum. Bunu devam ettirip ettirmemek alttan gelecek olan oyuncuların azmine bağlı. Bu sene Eda’yı döndürmeye çalışacağız. Sude zaten iyi süreler alıyor. Mısra ve Miray’ı daha fazla kullanmaya çalışacağız. Arife ve Simge’yi de takıma katabilmek için hazırlayacağız.

Türk Kadın basketbolu bir duraklama döneminde. Tekrar yükselişe geçmesi için neler yapmak lazım?

Antrenörlerin, yöneticilerin, bu işin içinde olan herkesin bir araya gelip sıkıntıların masaya yatırılması ve çözümler üretilmesi gerekiyor. Her şey altyapıdan başlıyor. İyi eğitimli ve kalifiye oyuncu çıkmıyor. Yeterli sayıda maç oynanmıyor. İstanbul’da çalışan oyuncu ile Anadolu’da çalışan oyuncu aynı şansa sahip olmuyor. A takıma çıkan oyuncular az süre alıyor. Birçok sebep var bunun içinde bu işin içinde olan herkesin bir araya gelmesi gerekiyor.

Görevde bulunduğunuz süre zarfında çalışmaktan en çok keyif aldığınız oyuncular kimler?

Buna çok rahat bir şekilde Işıl diyebilirim. Işıl hem çocukluk arkadaşım hem de eşimin yakın arkadaşı. İki sezon boyunda çok zorlu şartlar içerisinde beraber mücadele ettik. Benim antrenörlük anlamında da çabuk olgunlaşmamda fayda sahibi insanlardan biridir. Yeri bende çok ayrıdır. Umarım ilerde tekrar çalışma şansını yakalarım.

Bria Hartley ile de çok uyumlu ve iyi bir sezon geçirdik. Tekrar ikisiyle aynı çatı altında olmayı çok isterim.

Bir de benim için özel bir oyuncu Moriah Jefferson’dır insanlığı ve kişiliğinden dolayı. Senelerdir hiç diyaloğum kopmadı.

Meltem Yıldızhan’dan vazgeçtik mi?

Daha fazla sorumluluk almak istediğini belirtti ve bunu nasıl yapabileceğimizi sordu. Bunu iki şekilde yapabilirdik ya bizde kalıp aynı şansları alacaktı ve bunu iyi kullanacaktı. Ya da bizim gözetimimiz altında iyi bir organizasyonda oynayıp kendisini geliştirecekti. Galatasaray’da oynamanın baskısı çok başka. Meltem de ciddi sakatlıklardan geldi ve onun gibi çalışkan bir insanın da üzerindeki bu baskının azalması gerekiyordu. Meltem özel bir oyuncu ve onu kazanmak için böyle bir formül bulduk.

Chelsea Dungee WNBA’de çok fazla süre almıyor. Ondan beklentilerimiz neler?

İzlediğim maçları beni çok etkilemişti. Avrupa basketboluna çok yatkın bir oyun tarzı var. Draft’ta 5. Sıradan seçildi. Dallas’ın çaylak oyunculara yaklaşımı biraz farklı gibi geliyor bana. Ama kolej kariyerinde gayet iyi performans sergiledi. İlk kıta dışı deneyimini yaşayacak bir oyuncu herkes için soru işaretidir. Her transferden katkı göreceğimiz garantisini bulma şansımız yok. Belki de hiç kimsenin beklemeyeceği bir patlama da yapabilir. Kelsey Bone’dan da Euroleague şampiyonluğuna gidecek bir performans kimse beklememişti mesela. Chelsea’nin iyi işler yapacağına inanıyorum.

Gizem Yavuz takıma ne zaman katılacak?

Şubat içinde takıma adapte edip en sağlıklı bir şekilde takıma monte etmeye çalışacağız. Onun yaşadığı ilk büyük sakatlık. Bizde böyle bir kısmetsizlik var. Kendisi ile daha çalışamadan geçen sene Bria’da olduğu gibi sakatlık sorunu oldu. Hareket alanımızın çok daraldığı bir zamanda oldu ne yazık ki. O yüzden kafamızdaki oyun sisteminde değişiklikler yapmak zorunda kaldık. Döndüğü anda bir anda eski Gizem’i tabi ki beklemiyoruz ama tecrübesinden ve oyun bilgisinden yararlanmak istiyoruz.

Galatasaray’daki en büyük hayaliniz nedir?

Ekrem Memnun gibi Galatasaray ve kadın basketbol tarihine geçmek. Bir başka Türk antrenör ve Galatasaray’dan çıkmış biri olarak onun kazandığı başarıları elde etmek en büyük hayalimdir. Kadın basketbolunda bizim için en büyük örnek Ekrem Memnun’dur.

Galatasaray taraftarına söylemek istediğiniz şeyler?

Takımların çok bağlı bir taraftarımız var. Kazanalım ya da kaybedelim onlar için çok fark etmiyor. Görmek istedikleri tek şey sahada formanın hakkının verilmesi. Biz de bunun için elimizden geleni yapacağız.

Sezona zor bir fikstür ile başlayacağız. Bu süreçte takımdan beklentileriniz?

Uzun zamandır bu kadar sert ve zor bir fikstür ile başlamamıştık. İlk dokuz maçımız çok zorlu geçecek ve eksik bir kadroyla oynayacağız. Hazır bir takım olmayacağız. Milli takım arasına kadar geçen süre bizim için takımın oturması açısından sancılı geçeceğini düşünüyorum. Geçmiş senelerde olduğu gibi milli takım arasından sonra yükselişe geçeceğimizi düşünüyorum.

Galatasaray kadın basketbol takımı göçebe gibi sürekli farklı salonlarda oynuyor. Salon konusunda ne düşünüyorsunuz?

Tek bir salonda oynamamak geçen sene bizi etkiledi. Farklı salonlarda idman yaptık, bazen hiç idman yapamadan o salonda maça çıktık. Ahmet Cömert ciddi bir tadilata girdi. Bu sene Bahçelievler Şehit Mustafa Özel Salonunda oynayacağız. Şimdi de Florya tadilatta. Bunu tek bir avantajı var deplasmana gittiğiniz zaman salona adaptasyon sorununuz çok olmuyor. Sürekli farklı salonlara gitmek de seyirciyi etkiliyor. Ev sahibi avantajını hissedemiyoruz. Sinan Erdem kadın basketbolu için çok büyük bir salon ve boş olunca oyuncuların performansını kötü etkiliyor. Keşke Abdi İpekçi yıkılmasaydı da orada devam edebilseydik. Abdi İpekçi’de takımın başında olma şansım olsun isterdim.

Birer cümle ile oyuncularımızı değerlendirir misiniz?

Gizem Başaran


Altyapımızda basketbola başlayan bir oyuncu. Eurocup’ı kazandığımız sene kadromuzdaydı. Çok tecrübe kazandı, çalışkan ve mücadeleden vazgeçmeyen bir oyuncu.

Melis Gülcan

Yerli oyuncular içerisinden en büyük çıkışı yapan oyunculardan biri. Türk kadın basketbolunu en değerli üç numaralardan biri. Bu tarzda oyuncuları kullanmayı çok severim. Uzun zaman sonra büyük bir camiaya geldi, Avrupa şampiyonasını iyi geçirdi, beklentilerimiz yüksek.

Riquana Williams

Venezia ile ilk karşımıza çıkmıştı. Türkiye ligini iyi bilen dominant bir skorer. Agresif ve sert bir oyuncu. En önemli skor opsiyonlarımızdan biri olacak.

Pelin Bilgiç

Takımımızın kaptanı. Galatasaray’da kaptanlık yapmak kolay değildir. İyi bir lider ve her geçen gün basketbolunu geliştiren bir oyuncu olduğunu düşünüyorum

Sude Yılmaz

Artık altyapı oyunculuk dönemi bitti ve A takım oyuncusu. Bu sene rotasyonda ciddi süreceler alacak. En büyük farkı gözü kara ve cesur olması.

Eda Şahin

İki kere üst üste aynı sakatlığı yaşayıp geri dönmek çok kolay değil. Zaman ihtiyacı var ve bu zamanı hazırlık maçları ile atlatacağına inanıyorum. Kadın basketbolu için önemli bir yetenek.

Merve Aydın

Merve için büyük bir challenge olacak bu sene. Radikal bir kararla basketbola ara verdi ama yine radikal bir kararla önemli bir organizasyonun içerisine girdi. Uzun bir süre Türkiye’den uzaktaydı üstüne bir dönem ara verdi. Eskisi gibi geri döner ve üzerine koyarsa onun için büyük bir kariyer sıçraması olacak.

Tina Krasjnk

Yazı çok iyi geçirdi. Avrupa şampiyonu ve olimpiyat dördüncüsü oldu. Bu takımın ilk beş pivotu. Geçen sene Sopron’da çok değerli bir sezon geçirdi. Mücadeleyi çok seven, savaşan ve disiplini yüksek tipik bir Sırp oyuncu.

Anete Steinberga

Bizim teklifimizden çok daha iyi teklifler olmasına rağmen burada kalmayı tercih etti. Galatasaray’ı ve İstanbul’u çok seviyor, biz de onu çok seviyoruz. Enerjisi çok yüksek. Bu tarz oyuncular hem antrenörler hem de taraftarlar için çok değerli oyuncular. Umarım uzun seneler burada kalır.

Mısra Albayrak

Basketbol bilgisi çok yüksek bir oyuncu. Gördüğüm en iyi kadın şutörlerden biri.

Miray Balotu

Kendi kabuğunu kırması gerekli. Biraz daha yırtıcı olması gerekiyor. Özellikle hazırlık döneminde daha fazla sorumluluk verip gözlemleyeceğiz.

Arifecan Vardar

Gene sene çapraz bağ sakatlığından döndü. Bu yaz milli takımla nispeten iyi bir turnuva geçirdi. Dizinden hafif bir sakatlığı var. Döndükten sonra onu da rotasyona almak istiyoruz.

Simge Tokmak

Kendi jenerasyonunu en önemli oyuncularından biri. Çok efendi ve düzgün bir insan. Ama saha içinde bunlar işe yaramıyor. Daha yırtıcı ve agresif olması gerekiyor.
 
Son düzenleme:
Euroleague de final four ve ligte şampiyonluk hedefi için neler düşünüyor ?
Özellikle ligte tarihin en pahalı Fenerbahçe'sini geçip şampiyon oluruz diyebiliyor mu?
 
Sözleşmesi kaç senelik ve opsiyon var mı?

Ligde ve Avrupa'da hedefler neler?

Üç sezondur takımın başında, bu süre zarfında neleri iyi neleri kötü yaptığını düşünüyor?

Meltem Yıldızhan'ın gitmesine neden izin verdi?

Saygılar.
 
-Son 3 yıl içinde geriye dönüp bakınca değiştirmek istediği bir olay ya da karar var mı?

-15 sene önce Galatasaray'ın kapısından giren Efedinho'ya bir cümle söyleme şansı olsa ne söylerdi?

-Yeni yönetimin şubeye ve takıma bakışı hakkında izlenimleri nedir? Dışarıdan yeni bir organizasyon gibi görüyoruz ama içerdeki durum nedir?

-2014 sonrası her sezon biraz daha artan şekilde "altyapı takviyeli" kadrolarla yola devam ediyoruz. Tüm sezonu 5 ya da 6 oyuncuyla bitiren takımların yer aldığı ligde pek çok genç oyuncuya nicelik olarak fazla süreler veren bir yapımız var, hatta geleneğe dönüşmek üzere. Bunun orta-uzun vadede bir ekole dönüşme potansiyelini nasıl yorumlar? "Gençlere de süre veren Galatasaray"dan tabiri caizse madeni bulan, çıkartıp işleyen Galatasaray'a dönmek; uluslararası olarak bakılınca üst düzey ne derece mümkün?
 

Üst