Her iste bir hayir vardir diyorum. Neden mi ? nedeni cok acik. Eger kazara euroleague sampiyonu olsak, her sey gulluk, gullistanlik olup, yapilan yanlislar unutulacak idi. Taraftar bazindan degil, yonetim bazindan. Sampiyon olsak pahaliya patliyabilir idi. Kupayi alamamamiz, belki de bizim " yonetim adina konusuyorum " hayrimiza, eger yanlislar gorulur, dogru tespitler yapilir ise, belki de 2013 sezonundan itibaren, bizim Avrupa,Turkiye'de kupalara ambargo koymamiza yardimci olacak. Gonul ister di, kendi evimizde Avrupa'ya taraftarimizi kanitliyalim ama olmadi.
Fenerbahce ile oynan karsilasma fiyasko otesi idi. Nedenleri cok acik. Rakip taraftara cok fazla bilet dagitildi gereksiz yere. Kendi sahamizda deplasmani yasadik. O gun maca bu nedenlerden dolayi konsantre olamadim. Mac ici zaten cildirdim. Kendi duzenledigimiz organizasyon, Fenerbahce'ye cehennemi yasatacak iken, zehir edildi her turlu. Fark atsak dahi ben tatmin olmayacaktim. Mac sonu yasanan skandal, tuz, biber oldu.
Duzenliyemiyorsaniz, tbf'e devredecektiniz de, neden duzenleme karari aldiniz. Hangi akla mantiga sigar anlam veremiyorum. Gidecek olan taraftari soguttunuz. Mac icinde ki olaylara deginmek istiyorum. Fenerli'lerin yaptigi ancak Fenerli'lerden beklenir. Bayan basketboluna ses bombasi sokup, sahaya atmak neyin nesidir. Yonetimin Fener taraftarina gerektigi kadar bilet verse idi, bunlarin hic biri yasanmiyacak idi. Ek olarak daha coskulu bir Galatasaray taraftari ile, Avrupa'ya adimizdan soz ettirecek idik.
Rivas, kisitli bir butce, dogru kurulmus bir kadro ile neler yaptiklarini gorduk. En iyi koc onlar ve Familia'da idi. Familia'nin kocu ve Rivas'in kocu, 5 saniye icin oyun cizip, sayi cikaracak kadar iyidiler. Erkek basketbolunda gordugumuz siradan hamleler, kadin basketbolu icin cok degerli hale gelebiliyor. Rivas'dan devam edilim. Bizden kisitli idi butceleri, ama takim olma olgusunda ondelerdi. Fark atacagimiz takima kaybetmemizi bu olgulara bagliabilir. Senin elinde Taurasi gibi dunya yildizi var, ve sen onu kullanamadim. Sen onu zorlayarak, yildiz yapmak yerine, degim yerindeyse " hasatini cikardin ". Sylvia Fowles'in yazilmamasi, Tina'nin cok iyi olsa dahil, Fowles'in bastan yazilip, onun oynamasi gerekir idi. Fowles'i kullanamamiz tamami ile fiyaskodur. Rivas'a yenilmemizin en buyuk nedeni sistemsizlik. Takimin birlikte oynayamamasi, sadece Taurasi'nin eline bakmamiz, diger oyuncular insiyatif alamamasi, Tina'yi daha fazla kullanamamamiz, yerlilerin katki verememesi, dogru durust hucum seti cizilmemesi, hucumlari akiskan bir sekilde oynuyamamamiz, Taurasi'ye oyun cizilmemesi. Bir suru neden var. Isin savunma kismina dahil deginmedim, cunki Galatasaray vidalari siksa, o tarafi oynayabilecek bir takim. Daha fazla sorun oldugu icin, oraya deginmedim.
Spartak ile oynadigimiz musabaka da gorduk, evet belki sadece 5-6 belirliyecek bir mucadele idi ama yeni aldigimiz Avrupa'li oyuncular her ne kadar yanlis secimler de olsa, bir isinma turuna onlarin da ihtiyaci olduklari ortaya cikti. Matic, Tina'nin olmamasi ile birlikte pota altinda buyuk isler yapti, hucum, savunma anlaminda. Ticha oynadigi sureleri iyi kullandi, oyunu hizlandirmak istedi. En onemlisi bir takim olarak oynadik. Taurasi cok iyi basladi ve kenara geldi hafif sakatlanarak, o olmadan biraz skor sikintisi cektik ama takim olarak iyi oynadik. Turklerin katkisi onemli idi. Bu arada son hucum tartisilir. Son anlar faul yapti bizim oyuncu, Ceyhun Yildizoglu cildirdi, halbuki sen bir koc olarak sakin kalmak zorundasin. Bir oyuncun insiyatif kullanarak, faul yapti dogru,yanlis. Son hucum bize kaldi ve berbabere. Ceyhun Yildizoglu ne yapti ? set dahi cizmedi, Taurasi'ye insiyatif almasini soyledi. Evet elimiz de cok iyi bir oyuncu var, ve sayi yaparak bize maci kazandirdi. Ama bir koc, dogru durust bir set cizmez mi yahu ? evet bu ilk degil ve son olmayacak. Taurasi'nin misal, ayni son saniye sutunu kullanarak finali kaybettigimizi dusunun. Burada elestirilecek kisi Taurasi degil, Ceyhun Yildizoglu olmali. Eger Taurasi, Hocasinin soyledigini yapmayip kendisi kullanir ise elestirilebilir, sutu girmedigi taktir, o oyuncunun insiyatifidir. Hangi mac oldugunu hatirlamiyorum ama bir koc 5 saniye kala muthis bir set cizmis idi ve oyuncular da mukemmel olarak uygulamis idi.
Bizim ilk olarak set oynatan bir koca ihtiyacimiz var. Biz Galatasaray erkek basketbol takiminin oynadigi oyun tarzinda bir oyun gormek istiyoruz. Misal sahada Fowles var ise onu besliyeceksin, oyun sikismis ise, Isil'in tempo yapmasi ile cesitlilik katacaksin. Taurasi'ye ozel oldugunu hisstericeksin. Her takima nasip olmaz, sadece o degil, diger oyuncularimiz da cok ozel. Sen bu oyuncular ile siir gibi oynamak zorundasin. Misal Spartak karsinda, Isil,Ticha cok iyi bir ikili oldular ve sen bunu ilk kez denedin. Belki de Prince'in olmayisi ile bunu denedin ama sonuc olarak gec oldu. Hani bu kadronun ne kadar genis oldugunu gosteriyor. Oyuncularin rahat oynmasi, baski altinda olmamasi, belki de daha basarili olmamaza yardimci oldu. Ama senin bu maclara oyuncular hazirlaman lazim idi. O konuda da Ceyhun Yildizoglu'nun basarisiz oldugunu dusunuyorum. Basaraili oldugu yani var mi tartisilir. Bu denli potansiyel ile ilk iki mac sonra havlu atmak uzucu. Rivas'in takim olup, bizim olamamiz. Kim bilir, Rivas'da Taurasi ve Fowles olsa, onlari alabilme gucleri olsaydi, kupayi kaldirabilirler idi. Gercekten cok aci bir tablo cikiyor ortaya. Misal futbol da Apoel'in sampiyonlar ligi'nde Real ile ne kadar fark varsa aralarinda, Galatasaray ile Rivas'in arasinda o kadar fark vardir.
Unutmadan, Alba'nin sakatligi cok etkiledi. 3 numarada mevkisinin en iyisi. Bireysel,takimsal muthis katkilar alabilecegin oyuncun sakatlaniyor. Fowles oynayamiyor. Iki tane super yildizdan yoksunsun. Birisi talihsiz, digeri kita disina takiliyor, takilmasi gereken son oyuncu olmasina ragmen.
Avrupa'da oynasin diye senin hamlelerin cok yanlis. Matic,Egle,Ticha. Bu isimleri Lig'de oynatamiyorsun ve isinmamis sekilde, Avrupa mucadelesine cikariyorsun. Ki bu isimler dunya yildizi degil " Ticha'nin gecmisine lafim yok ". Sen bu isimlerden son derece katki istiyorsun, ama alamiyorsun. Egle, disaridan oynamayi seven, iceriye girmeyi sevmeyen bir isim. Bizim ihtiyacimiz iceriden oynayan bir uzun. Matic yetenekleri sinirli olan bir oyuncu. Ticha potaya bakmiyor. Daha iyileri alinsa en azindan katki alirdik. Sen daha onceden planlamani yapacaksik ve en iyisini takima ilave edeceksin. Sonradan Egle gibi isimler kalmiyacaksin. Hic yapilmasa daha iyi idi. Rivas ve Fenerbahce maclarinin kaybedilmesi yukarida yaziklarimin sonucundan dogmus idir. Dogru koc,dogur Avrupa'li secimi,Fowles'in oynamasi, ile sonuc cok daha iyi olur idi. Hele kura sansin yaninda iken.
Prince konusuna deginmedim. Diger gruba dusseydik, iki tane Rus takimi ile oynayacak idik, ve Prince bu maclarda oynayamiyacak idi. Hatalar silsilesi arka arkaya gelmeye devam ediyor. Rivas ve Fenerbahce maglubiyetinden sonra, Beretta ile, siralamizin nerede tamamlanmasi ile ilgili idi. Turkler'den alamadigimiz katkiyi bu mac aldik. Isil,Bahar ve Saziye katki veren oycularimiz idi. Spartak gibi takimi Prince ve Tina'siz yenmek buyuk bir is oldu. Her ne kadar sadece siralama icin oynanan karsilasma olsa dahi. Isil'in gercek potansiyelini ortaya koydugu, oyunun her alaninda katki verdigi, Bahar'in orta mesafe sutlarini bir Litvanyali gibi sogukkanli kullanmasi, Saziye'den bekledigimiz katki, bizim icin onemli idi. Bu arada Isil'a, yeteneksiz muamelesi yapanlar, Spartak karsisinda verdigi katkiya baksinlar. Umarim seneye kalir, gitmek yok cunki cok guzel gunler gorecegiz. Kupalari kazanip gidebilir, yahut Galatasaray'da birakabilir. Rotasyon oyuncusu olduguna katilmiyorum, o cok begendiginiz Birsel'in bizim maclar disinda goruyoruz. Son derece silik oynayip, sadece ucluk atip, biri iki assist ile oynuyor. Isil'in iyi oynadigi, kendi gibi oynadigi maclarda, oyunun her bolgesinde katkisi var. Gecen sezon Agustus'un, bu sezon Taurasi'nin kabullendigi Isil'a bazi kesimlerin, yeteneksiz yaftasi yapistirmasi ve Ceyhun Yildizoglu ile ayni noktada tutmasi anlasilir gibi degil. Isil'in bize 1 kupa kazandirdi, gitmez ise kazandirmaya devam edecek. Begenmiyebilirsiniz, ama bu camia icin emekleri olan bir insana, saygisizlik yapmak cok ayip. Arda gibi gitmek icin can atmiyor. Bizim kovalamamiz cok kotu bir sey. Destek vermek yerine, kostek olmaktan baska bir sey degil.
Sube de artik Galatasaray menfaatlerini dusununen insanlar calismali. En az bir taraftar gibi Galatasaray'li olmasi tercihim, yahut isini iyi yapan, ekmegini yedigi kulubunun cikarini dusununen isimler olmali. Misal Albayrak'in, yoneticiligi tartisilir ama o gun Galatasaray tarftarini gorunce dayanamadi, umursamayan yoneticilerin bu kulupte isi yok. Bu isleri cok daha iyi yapacak yetkili kisiler elbet vardir, yahut iyi niyetli Galatasaray'lilar. En azindan Galatasaray'i ezdirmeyecek, taraftarin maclara rahat girip cikmasi saglayacak kisler olmalilar. Sube ile baslayip, koc degisikligine kadar giden yol olmali, gelecek basarilar birinci olarak subede yapilacak olan temizlik ve koc degisikligi ile geliyor. En azindan koc yenilgi sonrasi kendi sorumlugunu almasini bilecek, tarftar oraya bilet parasini vererek giriyor, yahut kombinesi ile giriyor. Sen bu insanlarin istifaya davet etmesine gocunmayacaksin. Her sey gulluk,gullistanlik olsa, tribunden bu sesler gelir mi idi diye dusuneceksin, ona gore bir dusunce belirleyip kafan da, basin mensuplari ile paylasacaksin. Galatasaray buyuk bir camia eger sen oyuncular ile bag kuramiyorsan, ve teknik, taktik olarak yetersiz isen, sen Galatasaray'in kocu degilsin,olamazsin. Yonetimin yaptigi en buyuk yanlislardan biri, Ceyhun Yildizoglu ile devam edip, Avrupa'da bu neticye almamizi izlemek oldu. Sahamizda 30 kusur fark yedigimiz Fenerbahce maci sonrasi artik olacagi varsa da, Ceyhun Yildizoglu ile olmayacagi cok acik iken, senin mudahele etmeyip, devam etmen yanlis. Bakin Bestiktas futbol takimi Carvalhal'in gorevine son vermis. Bizim yonetim neden kangren olana kadar devam eder anlamam. Yanlis tercihler yapmada ustumuze yoktur.
Bizim bir Cska olmamiz gerekiyor idi. Olamamamizin nedeni yanlis koc tercihi, koc ile davam edilmesi, sube de ki Irlanda'lilar. Peki kime benzedik derseniz Efes ornegi verebilirim. Efes'de yanlis yatirim yaparak ipi cekti. Bir kere dogru kadro kuramadilar, kadro muhendisligi zayif, tipki bizim gibi. Yanlis koc tercihi, tipki bizim gibi. Peki Cska'ya bakalim, dogru, tecrubeli koc tercihi, kadro muhendisligi 10 numara. Ufuk Sarica'li Efes'de Vujacic topu getirir kendi kullanir idi. Biz de ise Taurasi topu getirip kendi kullaniyor. Cska'da Kirilenko yapiyor mu ? hayir peki nedeni nedir ? Cksa'da duzen islerken, sistem ici oynanirken, biz ve Efes'de islemeyor sistem. Oysa ki biz Euroleague kadinlar sampiyonlugu ile yola cikmis idik, Efes ise Istanbul'da duzenlecek final 4 hedefi ile cikmis idi. Basardilar mi ? hayir. Cska sampiyonluk hedefi koydu, otoriteler onlarin sampiyonlugun en buyuk adayi oldugunu altini cizdiler. Peki Cska ne yapti ? Istanbul'da duzenlenlecek olan final 4 biletine aldi. Sadece beklenmedik 2 deplasman maglubiyeti ile, birisi biziz. Galatasaray'in bu kadro ile maglubiyet almasi surpriz iken, onca yatirimlar bosa gitmis oldu ve sadece Avrupa 5'inciligi ile yetindik.
Cska'da yatirim yapti ama planli,proglamli bir yatirim oldu.
Euroleague'de Olympiakos final 4 yapti. Koc faktoru diyebiliriz. Kuculmeye giden takim, genc bir takim ama tecrubeli bir koc.
Senin yatirim yapmana gerek yok basari icin, ornek Rivas. Ama yapmisken en iyisini yapacaksin, sen Galatasaray'sin. Tum bunlara ragmen sampiyon olabilecek gucteydik, belki Fowles olsa daha yukari cikabilirdik,, ama yonetim, koc el ele bu husrani izlediler. Seneye mutlaka ders alinmasi lazim. Fatih Terim, geen sezon ki futbol takimini kalkindiriyor ise, Oktay Mahmuti, kuculmeye giden Galatasaray erkek basketbol takimini beklenen de once kalkindiriyor ise, ustelik iki kocun da istedigi transferler olmadigi taktir de bunlari beceriyor ise, Ceyhun Yildizoglu tarftara degil, ben ne yanlis yaptim da bu takim Avrupa sampiyonu olsmadi diye dusunmelidir. Istedgin gibi imkanin varken, dunyanin en iyi oyunculari senin elindeyken, ustelik Avrupa'li oyunculari sonradan elde etmis isen, kusura bakma ama taraftar en son sucluyacagin kisidir. Senin bu oyunculara sistem icinde oynatamaman en buyuk coaching yetersizligidir.
Sonuc olarak, duzenledigimiz, duzenlettigimiz, organizasyon ile sinifta kaldik. Daha iyi bir Galatasaray'in, bilincli bir yonetimin duzenlemesini umut ederdik. Ceyhun Yildizoglu ile devam edilemiyecegi cok acik. Bir kere oyunu okuyamiyor, hakemler uzerinde baski yapamiyor, Fatih Terim gibi motive edemiyor, ve elestiriye acik degil gozlemledigim kadar. En onemlisi Galatasaray'in koca olacak kapasitede degil. Tesekkur edilip gonerilmeli. Yabanci hoca ile zaman kaybi olacagini dusunuyorum. Cem Akdag camiayi biliyor. En ideal isim. Avrupa'li oyuncular ile vadelasip, Alba disinda yerine daha iyi oyuncular getirip, Prince " rus takimi ile sorunlar halledilir ise" Alba, Taurasi, Fowles, Isil,Bahar,Saziye ve genc oyuncular ile Avrupa'li oyuncular harmanlamaliyiz.Ek olarak bir tane turk devsirme hakkimiz var. Tina'yi begenmeme ragmen 2 tane amerikali oynatabildigimiz icin, yollar mecbur olarak ayriliyor. Yanlislardan donup, gelecek sene dogrular ile esmeliyiz. Pek tabi ki, Tina kalir ama Avrupa'da degil, Lig'de oynatilir. Buna karsi cikmam. Ama seneye mutluka, Taurasi,Fowles ikilisi olmali kita disi hakkimiz. Mevkisinin en iyi iki oyuncusu ile iddiali girmeliyiz, kupa olmali amac.