GOLBOL MİLLİ TAKIMLARIMIZ

Milli Takım bazında erkekler ve kadınlarda Olimpik ya da Paralimpik tüm takım sporları arasında en başarılı olduğumuz branşı bundan sonra bu başlık altında takip edelim.
 
İlk olarak 5-12 Kasım arasında Samsun'da düzenlenmekte olan IBSA(Uluslararası Görme Engelliler Federasyonu) Golbol Avrupa A Klasman Şampiyonasına bir göz atalım. Son 2 paralimpik oyunlarında altın madalyaya uzanan kadın takımımız (Aynı zamanda ilk 2 katılımında 2'sinden de altınla dönmüş oldu) grubundaki en önemli rakibi olan Rusya'yı 2-1 yenmesine rağmen, Büyük Britanya'ya riskli hücumlarımız sonucu bazı maçlarda çok yapabildiğimiz hücum hataları sonucu gelen 2 penaltıyla 3-2 kaybetti. Diğer maçlarda da Rusya'nın aksine rakiplerini çok farklı mağlup edemeyince genel averaja bakılan turnuvada 9 puan ve averajla Rusya'nın ardında 2.olarak gruptan çıktı. Çeyrek finalde rakibimiz bugün 17.10'da karşılaşacağımız Almanya olacak ve Rusya'nın eşleştiği Fransa'dan daha dezavantajlı bir rakip değil ama asıl derecelerin belli olacağı yarı finalde şampiyonada çok iyi bir görüntü veren İsrail ile eşleşmek durumunda kalabiliriz. Rusya'nın 2 önemli rakibini birbirine tokuşturacağı bir eleme maçı olmaması için önünde duran engelse İsrail'in karşılaşacağı tek mağlubiyetimizi aldığımız Büyük Britanya. Paralimpik oyunlarında da yer alan sadece 3 avrupa temsilcisinden İsrail ve Rusya bu şampiyonada da en önemli rakiplerimiz olacak.

Erkekler golbolünde son yıllarda Avrupa'nın üst seviye takım çıkarma konusunda kadınlara göre daha büyük başarısı var. Paralimpik Oyunlarında 10 kontenjanın 5 tanesini Avrupa takımları işgal etti -ki bu sayı zaten hiç takımların yarısının altına hiç düşmemiş tarihte.- Bu açıdan bakınca Avrupa Şampiyonasının da büyük bir rekabete sahne olduğunu söyleyebiliriz. Kendi grubumuzda son Paralimpik Oyunlarında da yer alan tek takım olan Almanya'ya (Grupta 6-4 kaybetsek de biz tüm takımların 2 galibiyet 2 mağlubiyet aldığı ilginç grupta 3.olurken Almanlar 5.olup elenmişti.) gollerin tamamını penaltıdan(kaçırdığım varsa belki sadece 1 tanesini penaltı dışında atmışlardır) yiyerek 6-5 kaybettik. Hatta öyle ki devre sonunda kazanılan penaltı sırasında 3-2 gerideyken golü yaptık ama longball olunca hem sayı silindi hem rakip penaltı kullanıp 4-2 girdi devreye. Buna rağmen grupta şansı mucizelere kalan ve zaten gruptan da çıkamayacak olan Yunanistan'a 5-3 kaybedince bize averajla liderliği verdiler. Bilerek kaybetmiş olamazlar çünkü çeyrek ve yarı finalde daha zor bir yola düştüler.

Bu sabah ilk maçta Erkek Milli Takımımız B Grubunun 4.sü Rusya'yı bu sefer hiç penaltı vermeden 8-2 yenmeyi başardı. 5-2 öne geçtikten sonra rakip risk alınca üst üste longball ve highball'larla 5 penaltı kazansak da hiçbirini değerlendiremedik. Hepsi ya dışarıya gitti ya ortaya atıldığından rakip kurtardı, köşeleri hiç bulamadık. Penaltı bu oyunda futbolla kıyaslarsak çok daha yüksek bir gol oranı içeriyor. Hiç penaltı atamadan 5 penaltı kaçıran ilk takım olabiliriz şampiyonada. Bundan sonraki turlarda daha çok ihtiyacımız olacak penaltılara, o yüzden dikkat. Yarı Finalde ise Ukrayna ile eşleştik. Ama oyunculara ve antrenörlere kimi rakip olarak istersiniz sorusuna koç ,biz Avrupa Şampiyonalarında en büyük rakibimiz Litvanya'yı isteriz her zaman, derken oyuncular ise Belçika'yı istediğini söyledi. Umarım finale odaklanıldığı için böyle söylemişlerdir. Yoksa yarı finaldeki olası rakibi bilemeyecek bir koç olduğunu düşünmek istemiyorum. Muhabir de ayrı mesele zaten. Hiç takip etmedikleri için akıllarına başka soru gelmeyen klasik trt muhabiri.

Maç skorlarına ve fikstüre buradan ulaşabilirsiniz;


Bizim maçlarımız dışındaki maçları da takip etmek isteyenler IBSA'nın youtube kanalından izleyebilirler.
 
Dün kadın takımımız, Almanya'yı ilk yarının bitimine 4.28dk kala 10-0 öne geçerek sağladığı teknik üstünlükle yenerek adını yarı finale yazdırdı. 24 dakikalık oyun süresine sahip Golbolde sadece 7 dk. 32 sn'de 10 fark elde etmek bu seviyelerde büyük iş. Ama Almanya maça zaten kafada yenik çıkmıştı. Farklı ama ara sıra uygulanan bir taktik deneyip hücumlarında topları yavaş yuvarlayıp fazla ses çıkmamasını sağlayarak gol aradılar( Spikerin etkisiz atışlar diyerek taktik olduğunu anlamaması trt'nın getirildiği seviyeyi gösteriyor.). Ancak bu işe yaramamasına rağmen fazla ısrarcı olmaları çaresizlik göstergesiydi. Sonuç olarak neredeyse terlemeden bitti maç. 8-0'da yedekler de girmesine rağmen maç erken bitti. Şimdi rakip en önemli favorilerden İsrail. Onlar gruplarında önüne gelene fark attı ama grupları zayıftı. Zaten dünkü çeyrek final maçlarında grup liderleri ve 2.lerinin biri hariç hepsi yarı finale çıktı ve o bir takım da İsrail'in ardından grubu 2.bitiren Ukrayna idi(Bizim grubun 3.sü Danimarka'ya 5-2 yenildiler). Keza İsrail de bizi yenen ama grubumuzu 4.bitiren B.Britanya ile yaklaşık son 4 dakikasına 0-0 eşitlikle girilen maçta, son dakikalarda bulduğu gollerle 2-0 zar zor bir galibiyet alabildi. Bu da bizim grubun ne kadar zor olduğunun göstergesi.

Dün oynanan çeyrek final maçları;

Erkekler:

Türkiye:8
Rusya:2

Ukrayna:8
Finlandiya:4

Litvanya:15
Karadağ:9

Almanya:7
Belçika:4

Kadınlar:

Rusya:10
Fransa:2

Ukrayna:2
Danimarka:5

İsrail:2
B.Britanya:0

Türkiye:10
Almanya:0

Bugün oynanan 5/8 maçları;

Erkekler:

Belçika:6(Altın golle)
Karadağ:5

Rusya:10
Finlandiya:5

Kadınlar:

Ukrayna:4
Fransa:6

B.Britanya:6
Almanya:2

Bugün oynanan ilk kadınlar yarı finalindeyse Rusya Danimarka'yı 9-2(ilk yarı 4-2) ile rahat geçti. Birazdan yani 14.50'de ise bizim takımımız İsrail ile oynayacak. Hemen ardından 16.00'da da Erkek Milliler Ukrayna'ya karşı final için sahaya çıkacaklar.
 
Dün oynanan yarı finallerde Kadın Milli Takımımız İsrail'i çok zor geçen bir maç sonunda 7-6 yenmeyi başardı. İki takım da hücum yönüyle öne çıkan takımlar olunca seyir zevki de yüksek oldu. Biz genelde hızlı sektirdiğimiz toplarla özellikle de Sevda Altunoluk ile etkili olurken, İsrail yerden fazla ses çıkarmayan ve çok hızlı toplarla etkili olan bir takım. Son ana kadar çekişmeye sahne olan bu maçı alarak finalde Rusya'nın rakibi olduk. Maçtan sonra ise Reyhan YILMAZ röportajda beni biraz hayal kırıklığına uğrattı. Maç sonunda 2 takımın birbirini alkışladığı bir sporda nefret söylemini çağrıştıracak bile bir şey söylenmemeli. Ama, İsrail'i milletimiz için müslümanlar için yendik, demek kendileri gibi görme engelli sporcuları dost olarak değil düşman olarak görüp motive olduklarını gösteriyor. Siyaseti bir ülkenin vatandaşı olmaktan başka suçu olmayanlar üzerinden yapmayı ne zaman bırakacağız acaba..

Erkek Milli Takımımız ise Paralimpik oyunlarında grup maçında 1-0 yendiği Ukrayna'ya bu sefer yarı finalde rakip oldu. İki takımın paralimpiklerde aldığı skor tesadüf değildi. Her iki takımda savunmalarıyla öne çıkan takımlar. Tek fark bu sefer onların 1-0 öne geçmesi oldu. Maalesef, savunmaları hata yaptığında bile hemen ya kendisi ya arkadaşı telafi edecek kadar iyiler bu konuda. Sekip gol olacak birçok topu kurtardılar. Biz ise kurtarmaya çalışırken çarpıp içeri giren bir topla yenik duruma düşmüştük ama benzeri bir posizyonda da şans bizden yanaydı. Son anlarda riski artan atışlar yapınca penaltıların da etkisiyle fark son 2 dakikada açıldı ve nihayet gol atsak da bu maçın neticesini 4-1'e getirebildi ancak.

Erkekler yarı finalinin diğer eşleşmesinde ise maç boyu Litvanya kaçtı, Almanya kovaladı ama sonuç olarak Litvanya 9-8 kazanarak finale çıkmayı başardı. Almanya ise az önce tamamlanan 3.lük maçında rakibimiz oldu. Maç hızlı başladı ve 4 dakika dolmadan 3-1 öndeydik. Maçın genelini bir ara skor 3-2'ye gelse de kontrolümüzde tutmayı başardık. Son 1-1.5 dakikaya girilirken 5-2 yenik olan Almanya orta oyuncusunu çıkarıp hücumcu alma riskini kalesinde 2 gol daha görerek aldı ve maçı 7-2 kazanarak paralimpiklerdeki ve bu şampiyonadaki gruplarda aldığımız 2 yenilginin intikamını almış olduk(Gerçi 2 mağlubiyete rağmen gruplarda Almanya'nın üstünde yer almayı başarmıştık).

Bugün oynanan derece maçları sonucunda; Kadınlarda İsrail neredeyse biraz fark oluşunca maç bir an önce bitsin diye uğraşan Danimarka'yı 2.yarının başında skoru 10-0'a getirerek teknik skor üstünlüğüyle yenip 3.lüğü elde ederken, Büyük Britanya'yı 4-2 yenen Fransa 5., grup maçları sonrası büyük demoralizasyon yaşayan Ukrayna'yı 5-2 yenen Almanya ise 7.oldu. Erkeklerde Belçika hayal kırıklığını Rusya'yı 10-5 yenerek 5.likle telafi ederken, Karadağ 7-4'lük Finlandiya galibiyetiyle 7.liği elde etti.

Birazdan saat 16.30da Kadın Milli Takımımız grupta 2-1 yendiği Rusya'ya karşı altın madalya için sahaya çıkacak. Hemen ardından 17.45'de Litvanya ile Ukrayna Erkeklerde altın madalya için sahaya çıkacaklar. Her 2 maç youtube'da IBSA kanalında, bizim maçımız ise ayrıca TRT Spor Yıldız ekranlarında olacak.
 
Ev sahibi olduğumuz şampiyonayı maalesef şampiyonluk kazanamadan tamamladık. Özellikle son 2 Paralimpik Oyunlarının şampiyonu kadın takımımızdan bir hayli umutluyduk. Bu umudumuz da Sevda'nın maça yine golle başlamasıyla güven de kazanmıştı. Ama ardından gelen gollerde Sevda'nın tarafından yenen sayılarla geri düştük ve maçın kontrolünü maç boyu kazanamayarak 5-4 kaybettik. Bu Rusya'ya kaybettiğimiz ilk final değil. 2018'de Malmö-İsveç'te yapılan Dünya Şampiyonası finalinde de 4-3 kaybetmiştik Rusya'ya. Umarım gelecek yıl tarihimizdeki ilk Dünya Şampiyonluğumuzun önünde ne Rusya ne ABD ne Japonya ne Brezilya ne Çin ne de İsrail durabilir.

Erkeklerde son gün milli takımımız bronz için sahaya çıktı. Daha önce hem paralimpikteki grup maçında hem de bu şampiyonanın gruplarında sırasıyla 6-4 ve 6-5 yenildiğimiz Almanya ile karşılaştık. Grup maçında yediğimiz gollerin çoğu, hücumdan çok savunmamızla ön plana çıkan ve geri düştüğünde hücumdaki dezavantajları gidermek için risk almak zorunda olan bir takım olmamızın getirisiyle bolca longball ve highball yaparak, verdiğimiz penaltılarla gelmişti. Bu sefer maça 3-1 ile hızlı başlayan tarafın millilerimiz olmasının da getirisiyle oyunun kontrolü maç boyu bizde kaldı. Maç sonunda bu kez onların risk almak zorunda kalmasıyla oyundan aldıkları orta savunmacılarının boşluğuyla son birkaç dakikada fark açıldı ve 7-2 galip geldik. Bu bronz madalya aynı zamanda takımımızın 2015'ten beri büyük şampiyonalarda kazandığı ilk madalya oldu. Umarım gelecek seneki zorlu Dünya Şampiyonasında da devamı gelir.

Erkekler Finalinde ise Litvanya ile Ukrayna karşı karşıya geldi. Paralimpik oyunlarında Cezayir ile beraber kalıp diğer Brezilya ve Japonya'ya sırasıyla 9 ve 8 sayı farkla yenilerek oyunlara büyük hayal kırıklığıyla başlayan Litvanya daha sonra her ne kadar gruptan çıkmayı garantilemiş de olsa ABD'yi 13-3 ile teknik üstünlükle yenip 4.olarak çeyrek finalist olmuştu. Ardından da önce bizim gruptaki tüm takımlar 2 galibiyet 2 mağlubiyetle de bitirmiş olsa averajla grup lideri apoletli Belçika'yı 7-4 yenip önce yarı final yapıp, ardından da ABD'yi bu kez bronz maçında 10-7 yenerek bronz madalyanın sahibi olmuşlardı. Bu şampiyonayı da çok iyi geçirdiler ve kötü başlayan yaz finalle süslendi. Finalde de Ukrayna'yı gollü geçen maçta hep 1 adım önde kalmayı başararak 4-3 önde girdikleri son bölümde rakibin aldığı riskler sonucunda 6-3 yenerek şampiyonuğa uzandılar.
 
Portekiz'de düzenlenen Golbol Dünya Şampiyonasında kadın Milli Takımımız nazar boncuğu niyetine alamadığı dünya şampiyonluğunu nihayet aldı. Erkekler ve Kadınlarda 16'şar takımın mücadele ettiği organizasyonda Erkek Milliler de grubunu 2. bitirmesine rağmen yan grubun 3.sü Ukrayna'ya çeyrek finalde 6-5 kaybederek yarı final göremedi. Ukrayna ise daha sonra Avrupa Şampiyonu finalinin de öcünü alıp Litvanya'yı 6-2 yenerek bronz madalyanın sahibi oldu(Litvanya üstüste 3.kez 4. olmuş oldu. Önceki 2 turnuvada ise şampiyon olmuştu.)Finalde ise Brezilya Çin'i 6-5 yenerek üst süte 3.kez Dünya Şampiyonu oldular.

Kadınlarda grupta tek yenilgisini Kanada'ya karşı alıp grup liderliğini Kanada'ya kaptırınca nispeten zor bir yola giren Millilerimiz, önce Olimpiyat finalinde net skorla mağlup ettiği ABD'ye karşı erken finalde karşı karşıya gelip 5-4 kazanarak çeyrek finali geçerken ardından idialı ekiplerden yan grubun lideri İsrail'i de 4-2 yenip finale çıktı ve finalde de karşısında yenildiği tek takım olan Kanada yerine onu yenen Güney Kore'yi bulunca 10-4'lük net skorla şampiyonluğa ulaştı ve ilk 2'lerin doğrudan Paris Paralimpik oyunları vizesi aldığı organizasyonda vizeyi kaptı(3.lük maçını da İsrail, Kanada'yı 4-2 yenerek kazandı.)
 
Avrupa Şampiyonası kadınlarda ve erkeklerde geçen hafta sona erdi. Aynı zamanda avrupa takımları için son paralimpik kotası anlamına da gelen şampiyonada kadınlarda yine avrupa şampiyonluğunu kazandık. İsrail ise bizle final oynayarak biz daha önce kota aldığımız için bu turnuvanın kotasının sahibi oldu. Erkeklerde ise son şansımız olan turnuvada yarı finalde Litvanya'ya 11-1'lik teknik üstünlükle (10 fark olunca maç bitiyor) kaybederek paralimpik oyunlarının uzun süre sonra dışında kaldık. Erkeklerde finali kazanan Ukrayna son kotanın sahibi oldu.

Beni asıl ilgilendiren konu ise maalesef İsrail ile oynanan maçın bir Filistin davasına dönüştürülmesi. Yüksek oranda görme engelli sporculardan oluşan takımların birbiriyle mücadelesinden çok kendiyle mücadelesi ve birarada olması gereken bir sporda karşı tarafla empati tamamen kaybedilmiş demekki. Kendileri gibi görme engelli sporculara karşı kazanılan maç sonrası, bu zaferi Gazze'ye armağan ediyoruz, cümlesi ne demektir? Karşınızda düşmanınız mı var? Eğer empati olması gereken yerde nefret varsa size nasıl empati duyulmasını bekleyebilirsiniz? Yöneticilerin benzer açıklamalarını zaten anmaya gerek yok ama sporculardan bunu görmek acı olanı... Sporu sadece başarı odaklı gören bir milletin çocuklarından sporun ruhunu anlamasını beklediğim için belki ben safım ama en azından siz bari aklınızdan nefreti çıkarın.
 

Üst