Ersin ve Gordon'un sakatliklarinda son zamanlardaki diger sakatliklar nedeniyle cok sure almalari etkili diye dusunuyorum. Soyle ki, kas sistemi iskelet sistemini destekler. Yorgunluktan mutevellit kas sistemi yeterince direnc gosteremezse iskelet sistemine cok yuk binebilir. Ersin'in pozisyonunda boyle bir durumun etkili oldugunu dusunuyorum. Elbette kirilmanin nedeni sadece bu degildir ama bir miktar etkisi vardir gibi geliyor bana. Yorgunlugun bir diger etkisi de koordinasyonun zayiflamasi olabilir. Gordon daha az sure almis olsaydi, daha diri daha dinc olsaydi duserken kendini daha iyi koruyabilirdi belki de. Dedigim gibi tek neden budur diyemiyorum ama etkisi olmustur bence.
Pekiyi bu oyuncularimiz (ve diger baskalari) niye daha uzun sure aldilar? Malesef su anki formuyla Erceg, Ersin'in yanina yaklasamiyor. Macvan ise malum, ligde oynamiyor. Avrupa'da ise cok sure almadi. Iki bes numara ile de oynayamadik hem Jawai hem Furkan'in sakatliklari yuzunden. Bu iki oyuncumuzun sakatliklarinin antrenman, mac, kas vs ile alakasi yok. Birisi darbeye bagli ve boyna alinan darbede yorgunlugun veya antrenman sisteminin bir etkisi yok; topuk dikeni ise bildigim kadariyla -yanlisim varsa duzeltin lutfen- kalsiyum birikmesi nedeniyle oluyor. Belki beslenmeden kaynakli da olabilir ama butun takim ayni yemegi yerken Furkan'da olmasi da bu durumun bunyeye bagli oldugunu dusundurtuyor bana.
Gordon'un daha uzun sure almasinda etkili olan sakatliklar ise Ender, Domdom, Marko, Cenk, Engin ve Goksenin'in sakatliklari. Engin, Domdom ve Goksenin'in gecen seneden tasinan sakatliklari var. Engin'in durumu malum. Goksenin yavas yavas almaya basladigi surelerle Telekom macinda tam kendine gelmis gibi gorunuyordu. Bence hoca Goksenin'in suresini iyi ayarladi. Sakatliktan donuste tekrar sakatlanan Domdom gibi olmamasini sagladi. Su anda da Goksenin hazir gibi duruyor. Bir iki hafta once su durumuna gelebilse belki de Gordon daha cok dinlenebilecekti. Domdom yeni yeni form tutuyor ve eger hafizam beni yaniltmiyorsa sakatliklarindan sonra ilk penetresini Telekom macinda, Gordon sakatlandiktan sonra yapti. Bu etkisizligi kendi suresini azaltip, Gordon'un suresini uzatti. Belki hoca onu daha iyi motive edip daha cok oynatabilirdi ama zaman zaman maci kazanmak ugruna oynatmadigini dusunuyorum. Ender, uyluk bolgesindeki gerilmeye bagli olarak oynayamiyordu. Bu, sanirim su ana kadar yazdiklarim icindeki tek adele sakatligi ve belki de yazin avrupa basket sampiyonasi ardindan yogun bir sezon basi ve gene yogun mac programi Ender'e fazla geldi. Marko'nun ayaktaki baglarinin kopmasinin nedenini tam bilemiyorum. Antrenmanda oldugu soyleniyor ama darbeye bagli mi yoksa Engin'in asil tendonu gibi dribbling'e baslarken mi oldu onu bilmiyorum. Cenk'in bel sakatliginin da icerigini ve nedenini bilemedigim icin ona da yorum yapmayayim. Bu iki oyuncumuz ile ilgili bilgisi olan arkadaslar bizleri de bilgilendirirlerse daha saglikli yorumlar yapabiliriz.
Benim gordugum bu resimde ilk etapta yasanan sakatliklar yeni sakatliklarin olusmasinda -tek neden olmasa da- etkiliymis gibi gorunuyor. Dolayisi ile esas degerlendirmemiz gereken ilk etaptaki sakatliklar. Burada kisa rotasyonumuzun gecen seneden tasinan sakatliklari (Domdom, Goksenin, Engin) bu sezon kisalarimizin uzun sureler almasina neden olmus gibi gorunuyor. Hoca buraya Sinan'i aldi ve bence gecen seneden sakatligi olan kisalar form tutana kadar Arroyo, Gordon, Sinan, Marko, Cenk ve Engin ile bu sureyi gecirebilecegini dusundu. Ancak Marko'nun ve Cenk'in sakatliklari ve Sinan'in da bekleneni verememesi bu rotasyonu iyice daraltti ve yeni sakatliklarin olusmasina musait bir zemin hazirladi. Yukarida da belirttigim gibi Cenk ve Marko'nun sakatliklari hakkinda cok bir bilgim yok ve onun icin bu konuda yorum yapmiyorum.
Uzunlarda ise ayni durum Jawai ve Furkan'in sakatligi ve Erceg'in bekleneni veremesi ile bas gosterdi/gosteriyor. Burada Erceg gibi bence tek yonlu bir oyuncu yerine daha cok yonlu bir oyuncu alinabilirdi. Zira bu transfer sezon basinda yapildi. Ancak hoca elindeki kadronun farkli tipte oyunculardan olusmasini dusunmus olabilir. Ersin, Macvan, Erceg birbirinden farkli tipte oyuncular ve hoca farkli tipte silahlari olmasini istemistir diye tahmin ediyorum. Burada sanki evdeki hesabin carsiya uymamasi, yani Erceg'in oyunun ligde ve Euroleague'deki rakipler tarafindan cabuk cozulmesi (bkz Olympiacos maci) Ersin'in suresini uzatmis gibi gorunuyor. 5 numarada ise Jawai ve Furkan bence kotu bir ikili degil. Ancak Jawai'nin uzun sureli sakatligi (ki bence tekrar basketbola donmesi zor) burada hocanin elini iyice zayiflatti. Bonsu transferinde hocanin onunde iki secenek var: ya tanidigi ve sistemi taniyan ama dizlerinden problemli bir oyuncu alacakti (ve kisa vadede mac kazanma olasiligi artacakti) ya da tanimadigi ve sistemi tanimayan ama saglam bir oyuncu alacakti (ve kisa vadede mac kazanma olasiligi dusecekti). Her iki seciminde riskleri oldugu asikar. Hoca kendi penceresinden secim yapmistir ve ben kendi adima hocanin secimine, aldigi riske saygi duyuyorum.
Son olarak elbette hocanin dar rotasyonla oynamayi sevdigini biliyoruz. Ancak bu seneki durum sanki hocayi biraz da buna mahkum birakmis gibi gorunuyor. Bence sadece Erceg transferinde biraz soru isareti. Onun disinda benim gorebildigim kadariyla gecen seneden tasinan sakatliklar esas nedenmis gibi duruyor. Burada da Domdom ve ozellikle Goksenin form tutmaya baslamisken diger sakatliklarin gelmesi esas sanssizligimiz oldu bence.
Uzun oldu.. Ozur..