İlk lokavt çıktığında yazmışız durumları biraz daha bahsedelim,
Geçen sezon gelir dağılımından %58 pay alan oyuncuların aldığı payı fazla bulan takım sahipleri bu payı ortaya getirmeye çalışıyorlar. Ancak Billy Hunter ve oyuncular %52'nin altında hiçbir teklifi kabul etmeyeceklerini söylemişler. Hatta bir görüşmede Billy Hunter %50-50 yapalım diyen takım sahiplerine direk "kapıyı %52 ile açıyoruz, daha az bir teklifle gelmeyin" diyerek görüşmeyi terk etmiş. Sanıyorum Billy Hunter'ın bu keskin tavırlarından rahatsız olan ve artık sezonun başlamasını isteyen oyuncular. Her geçen gün daha fazla para kaybı yaşanıyor, iki taraf arasında da. Aralarındaki anlaşmazlık 100 milyon dolar civarı -sezonluk- Ancak oynanmayan her gün zararları bu paraya yaklaşıyor.
Bir diğer değişiklik ise Amnesty Clause yani her takımın bir oyuncuyu parasını ödemek koşuluyla takımdan yollayarak capte yer açmak. Çok kompleks olduysa açayım, örneğin Atlanta geçen sezon 5 yıl 120 milyon dolar karşılığında sözleşme imzaladığı Joe Johnson'ı parasını ödeyerek takımdan gönderebilir ve gönderdiği takdirde capte kontratın değeri kadar bir boşluk açılabilir. 98/99 sezonunda da uygulanmış, takımlar için güzel bir uygulama bence.
Lokavtın kesinleştiği ilk günden beri sezonun tamamının iptal olmayacağını söylüyorum ve hala bu görüşüm geçerli ama görüşmenin tarafları uzlaşmacı değil bence şu ana kadar, yine de en geç Şubat'ta sezonun başlayacağını düşünüyorum.