Metrobüs !

Önder Ç.

0
Yönetici
Yılmaz ÖZDİL
mailto:yozdil@hurriyet.com.tr

Metrobüs anayasası!

İSTANBUL?a Londra havası vermek için, gittiler, çift katlı otobüs getirdiler.

Malum, çift katlı otobüsler Londra?da soldan gidiyor, duraklar solda, bu yüzden kapıları da solda...

Bizde sağdan gidecek, duraklar da sağda.

"N?aapıcaz?"

Estetik ameliyat!

Soldaki kapıları iptal ettiler. Kapıları sağa aldılar.

Sonra...

Çift katlılar yetmedi.

E metro da yapmamışlar.

"N?aapıcaz?"

Metrobüs diye bir şey getirmeye karar verdiler.

Adında metro var ama, metroyla alakası yok.

İmitasyonu.

Yolun ortasına yol yaptılar. Durakları da, yolun ortasındaki yolun ortasına yaptılar. 50 tane dediler, getire getire, anca 2 tane getirebildiler. Gerisini okulların açılışına yetiştiremediler.

"N?aapıcaz?"

Çift katlıları, metrobüs yolunda sefere koydular. Koydular da... Çift katlıların kapısı sağ tarafta olduğu için, yolun ortasına koydukları duraklar da çift katlıların solunda kaldığı için, indirme bindirmeye yanaşamıyor!

"N?aapıcaz?"

Mecburen, kapıları sağ tarafta olan çift katlıları, yolun solundan götürmeye başladılar.

*

Olduk mu sana Londra?

Olduk.

Üstelik, Eindhoven da olduk!

*

Çünkü, öyle titiz bir çalışma yapılmış ki, Hollanda?dan apar topar kiraladıkları metrobüslerin durak levhalarını sökmeyi unutmuşlar! Eindhoven otobüsüne binersen, Cevizlibağ?a gidiyorsun... Utrech otobüsüne binersen, Topkapı.

*

Karıştırmamak lazım. Binince soruyorsun...

- Nereye gidiyor kardeş?

- It kan niet sprek Turks!

- Ne?

- Ben anlamiyo Turkce...

Şoförler Hollandalı iyi mi!

Metrobüs dediğin, bildiğin körüklü otobüs...

Hadi diyelim ki, metrobüs yapamıyoruz, yerli şoför de mi yok birader? Niye Hollandalı?

(Parantez açıp uyarıyorum... Fenerbahçe maazallah PSV?ye yenilirse, Eindhoven hattındaki şoförleri döverler, haberiniz olsun.)

*

Neyse... Dedik ya, bu metrobüs, imitasyon metro... Rayı yok, yine de tek hat üzerinde gidiyor.

Ama sadece gidiyor... Gelemiyor!

Hattın başladığı ve bittiği yere, U dönüşü için yer yapmamışlar... Yol bitince, apışıp kalıyor!

"N?aapıcaz?"

Pazarda domates kontrolü yapması gereken zabıtalar, E5?e fırlıyor, el kol işaretleriyle trafiği kesiyor, metrobüsleri yoldan öbür yola çıkarıp, yeniden öbür yola döndürüyor!

Döndürüyor ama...

Trafik de felç oluyor bu arada.

"N?aapıcaz?"

Buldukları çare şu... Trafik yoğunluğuna çözüm olarak getirdikleri metrobüsler, trafiğin yoğun olduğu saatlerde seferden çekiliyor... Trafiğin rahat olduğu saatlerde, sefere konuyor!

*

Evet...

Düzelteyim derken bozan, kaş yapayım derken göz çıkaran, "uçakla deveyi" yan yana getirmeyi başaran arkadaşların, son iki marifetinden biri maalesef bu: Metrobüs.

Öbürü de, Anayasa.

*

Bakın, durup dururken, devrim otoyoluna, tali yol açmaya çalışıyorlar... Atatürk kapısını kapat! Türbana öğrenci pasosu ver. Laikler taksiyle gitsin, anca giderler, falan... Zaten kalabalığız, itiş kakış, haliyle, yer kavgası başladı... Kürt kökenli vatandaşlarımız, illa pencere kenarında oturmak istiyor. Aleviler, ayakta kalmaktan rahatsız. Kimi vitesi geriye takıyor, kimi direksiyona atlıyor.

Koridorlar mescit.

Durak levhasında "Brüksel" yazıyor.

İşin hazin tarafı...

Bindik bir alamete, U dönüşü yapacak yer yok.

Tam olarak hazırlıklar bitmeden,hizmete açılması hata.İyi uygulayabilirsek;Topkapı-Çekmece arası 15 dakikaya iniyormuş.Normalde o mesafe 1 saat 15 dakika ediyor ya neyse...Duraklar da İtalyanca mı yazıyormuş ne :D

Son dönemde okumamıştım böyle komedi bir yazı. :) :) Sonra "tam Türk işi" denildiğinde yazılara tepki geliyor,insanlarımızla alay ediliyor diye.Gel de alay etme şimdi...

ya aslında uygulama fena bir düşünce değildi ama 50 metrobüsle çalışmaya başlanamadı.Gelen 2 metrobüste ödünç verilmiş.Siparişlerin bitmesi bekleniyor şu anda.
Uygulama tam olarak başlasın sonra bakalım ne olacağına.Ama şunu söliyim Melih Gökçek'i gördükçe Kadir Topbaş'a bişey diyemiyorum bağrıma basasım geliyor :D

Doğan SAĞLAM' Alıntı:
Ama şunu söliyim Melih Gökçek'i gördükçe Kadir Topbaş'a bişey diyemiyorum bağrıma basasım geliyor :D
Doğan her ne kadar bizi yazın ortasında günlerce susuz bıraksa da, 2005´te bitirmeyi vaad ettiği metroyu bitiremese de, doğalgazı ve suyu en pahalı kullanan büyükşehir olsak da, adı türlü yolsuzluklarla anılsa da vs başkanımıza laf söyletmeyiz :)

Re:

Onur Yavuz' Alıntı:
[quote="Doğan SAĞLAM":d2d8b] Ama şunu söliyim Melih Gökçek'i gördükçe Kadir Topbaş'a bişey diyemiyorum bağrıma basasım geliyor :D
Doğan her ne kadar bizi yazın ortasında günlerce susuz bıraksa da, 2005´te bitirmeyi vaad ettiği metroyu bitiremese de, doğalgazı ve suyu en pahalı kullanan büyükşehir olsak da, adı türlü yolsuzluklarla anılsa da vs başkanımıza laf söyletmeyiz :)[/quote:d2d8b]

İ.Melih Gökçe takımını kurtarsın kümeye gidiyor :D Metrobüs olayı ise başta çok mantıklı olmasına rağmen Tipik Türk davranışları ve yasaları sayesinde bizler için gülünecek konudan başka birşey olmuyor :)

Re:

Onur Yavuz' Alıntı:
[quote="Doğan SAĞLAM":a819b] Ama şunu söliyim Melih Gökçek'i gördükçe Kadir Topbaş'a bişey diyemiyorum bağrıma basasım geliyor :D
Doğan her ne kadar bizi yazın ortasında günlerce susuz bıraksa da, 2005´te bitirmeyi vaad ettiği metroyu bitiremese de, doğalgazı ve suyu en pahalı kullanan büyükşehir olsak da, adı türlü yolsuzluklarla anılsa da vs başkanımıza laf söyletmeyiz :)[/quote:a819b]
pardon abi bilemedim Melih Gökçek'in senin için olan değerini :p
Allah aşkına ne yaptı bu adam Ankara'ya olumlu bir icraatı oldu mu?

İstanbul trafiğini engellemek için şehir içi metro hatlarının genişlemesi şart.Çok kısa bir metro hattı mevcut.Eğer önümüzdeki 10 sene içinde bu metro ağı genişletilir,otobüslerde azaltılırsa trafik derdinden biraz olsun kurtuluruz.Metrobüsün trafiğe ilaç olacağını düşünmüyorum.

Sanırım 2008 yılında tam verimli olarak çalışacakmış. Duraklar, dönüş vs. Fakat, bir iş tam bitmeden neden hizmete açılıyor, o da merak konusu. Televizyonda gördüğüm kadarıyla duraklar rezalet. Daracık merdivenlerden insanlar inip çıkmaya uğraşıyorlar.

Umarım tam olarak bittiği anda, trafiğe önemli katkısı olur.

----------------------------

Wederson Gökçek. :D

Re: Re:

Doğan SAĞLAM' Alıntı:
Allah aşkına ne yaptı bu adam Ankara'ya olumlu bir icraatı oldu mu?
Denizimiz yok diye girdiğimiz aşağılık kompleksinden kurtarmak için boş bulduğu yere şelale yaptı, Ankara´nın trafik sorunun çözmek için şehrin içini otobana çevirdi, tarihi alanları yıkıp pazar yeri yaptı...
Böyle başkana dil uzatan çarpılır :)

valla çok memnunum ben metrobüsten. tamam akp icrattaları sevilmiyo belki ama bu icraatı eleştirmek de dogru değil. 1 haftadır kullanıyorum ve trafik derdin den tamamen kurtulmuş duumdayım. çok eksiği var şu anda ama okulların açıldıgı bu hafta çok rahatlattı trafiği.

zaten dönüş yolu yapılıp gercek metrobüsler geldiğinde sorunlar ortadan kalkıcak
sistem tam olarak hizmete girdiğinde mecidiyeköyden beylikdüzüne kadar trafik sorunu ortadan kalkmış olucak metrobüsü kullananalr için.

Re:

Semih Ural' Alıntı:
valla çok memnunum ben metrobüsten. tamam akp icrattaları sevilmiyo belki ama bu icraatı eleştirmek de dogru değil. 1 haftadır kullanıyorum ve trafik derdin den tamamen kurtulmuş duumdayım. çok eksiği var şu anda ama okulların açıldıgı bu hafta çok rahatlattı trafiği.

zaten dönüş yolu yapılıp gercek metrobüsler geldiğinde sorunlar ortadan kalkıcak
sistem tam olarak hizmete girdiğinde mecidiyeköyden beylikdüzüne kadar trafik sorunu ortadan kalkmış olucak metrobüsü kullananalr için.
YA çyle diyosunuzda metrobuüs inşaatının dewam ettiği her yol ana baba günü, Asıl rezalet topkapıdan ilerıye dogru yol daralmaya başlayınca benım gıbı bı cok ınsan trafıkte kendını ve arabasını yakacak rezalet olucak ya ...

iyi de kardesim e-5in ortasından yeni bi yol geciriyosun bitene kadar sıkıntı olması dogal. ama zaten istenen toplu taşımanın bu şekilde gelişmesi değil mi? sonucta o tarafta oturduğum için maalesef o trafiğe ben de çok girip çıkıyorum. yani bunu sadece akp belediyesi diye baglamak yanlış. sonucta baska bi parti belediyesi de bu işe girişmiş olabilirdi. sonucta önemli olan istanbulun trafik sorununun çözülmesi.

ben 4 sene sefaköy-okmeydanı 4 sene de sefaköy-göztepe gittim geldim o boktan trafiğin ne oldugunu çok kişi benden daha iyi bilemez. ama tamamen bittiği zaman bayram edicem ki şimdi bile iş çıkışı iftara yetişebiliosam o meretin sayesinde :)