Michael Schumacher Neden Efsane?

Bir spor dalında kazandığınız başarılar kadar yarattığınız etki ve çizdiğiniz imaj da efsane olmanız için elzemdir. Michael SCHUMACHER, FORMULA 1'de 5'İ Ferrari ile üst üste olmak üzere 7 Dünya Şampiyonluğu kazandı. Ancak motorsporlarıyla ilgilenmeyen bir insan için bu tek başına yetmez. 90'larda ve 2000'lerde onun adı F1 seviyesindeydi. Hatta bıraktığında Formula 1'in izlenirlik açısından bundan çok etkileneceğinden endişe edilirdi.

1994 ve 1995 yıllarındaki ilk şampiyonluklarını sürpriz bir şekilde o güne kadar şampiyonluk yaşamamış bir takım olan Benetton'da tattı. Ardından Ferrari'ye transfer oldu ama Ferrari 19792dan beri sürücüler şampiyonluğu kazanamamış bir takım ve artık şampiyonluk için iddialı da olmayan bir takımdı. Williams ve McLAREN o dönemlerin olağan şüphelileriydi. İşte kırmızının çok yakıştığı Schumi Ferrari'yi mezarından çıkardı. Elbette aracı da iyiydi ama o aracı geliştirenlerin de başındaydı. Hatta 40'ından sonra geri Mercedes ile geri dönmesinin nedeni SCHUMI için Ross BRAWN ise Mercedes için de yarış performansından çok aracı geliştirmesi için olduğu söylenir. Bugün Mercedes'in geldiği noktayı gördüğümüzde bunda SCHUMI'nin katkısını da görmezden gelemeyiz.

Ne yazıkki bugün sadece Tifozilerin ve Almanların değil onu canlı izleyebilmiş tüm motorsporuseverlerin iyi veya kötü kahramanı olmuş bir karakter bugün aramızda hem var hem yok. Geçirdiği kayak kazasıyla yaşadığı beyin sarsıntısı sonrası dünyada arafı yaşıyor kendisi. Yıllarca hızın doruklarında dans etmiş bir adamın bu şekilde ölmüş veya ölümün kıyısına gelmiş olacağı gerçeği ise çok ironik ve trajik.

Bu sezonla beraber oğlu Mick, Ferrari motoru kullanan Haas F1 takımıyla Formula 1 kariyerine başlayacak(Son F2 şampiyonu). Yola bir şekilde babasını hatırlatır şekilde başlamış oldu. Umarım babası da "bir yerlerden" değil padoktan veya oturma odasının tv koltuğundan gururla izleme fırsatı bulur.

Peki sizce Michael Schumacher Neden Efsane?
 
F1 ilk izlediğim dönemlerde tabi ki Ferrari isminin ve o kırmızı otomobilin güzelliği sayesinde çoğu insan gibi bende Ferrari sever oldum. Tabi o otomobili zaferden zafere götüren Schumi'yi sevmeden olmazdı bu iş. O zamanlar izleyince bu seviyenin üstüne zor çıkılır diyorduk ama Hamilton da o seviyeye çıktı. Bu işlere o yüzden hep dönem dönem bakmak gerek. F1 gibi rekabetin ve en küçük şeylerin her an değiştiği bir yerde bu kadar şampiyonluğu ilk yapan insan her zaman efsanedir.
 
Küçükken sırf F1 izleyebilmek için Asya yarışlarında sabahın köründe kalktığımı bilirim. Ve nedensiz bir şekilde hep Ferrari'yi destekledim. Belki de Ferrari sayesinde çoğu kişinin spor araba denince ilk akla gelen renk kırmızı.

Schumacher gerçekten farklıydı, çünkü en son sırada başlasa bile bir şeyler yapacağını bilirdik. O agresif sürüşü, arka kanattaki Marlboro markasıyla bi idöl gibiydi Bir de eskiden bence F1 daha güzeldi. Sıralama turları, yakıt miktarları konusunda yapılan stratejiler çok içine çekiyordu. Şimdiler de öyle bir heyecan yok maalesef, Mercedes'in kaybetmesi için TV karşısında dua ediyoruz.
 
Michael Schumacher bir efsanedir çünkü pistte yağmur damlalarını gördüğünüzde bilirdiniz ki o yarışın kazananı bellidir. Ona "the Rainmaster" lakabını hak ettiren hırsı, hava yağışlı olduğunda bile hiç geri yapmayışı ve karizmasıydı.

Schumi'nin bu sporun bilinirliğindeki payı neredeyse Jordan'ın NBA için oynadığı rolle eşdeğerdir. Benim gibi 90'lı yıllarda çocuk olan ve ergenliğini bu yılların sonlarında yaşamaya başlayan herkes DJ Visage-Schumacher parçasını, Televole kasetlerini bilir. Az gaza gelmedik o şarkıda.

Ama ne yazık ki kar yaramadı yağmurun efendisine. Hala net bir haber yok iyileştiğine dair.
 

Üst