Mithat Demirel ile keyifli bir röportaj...

TEKBUYUK.COM ekibinin Ankara'da Telekom maçından önce takımımızın kaldığı otelde Mithat Demirel ile yaptığı keyifli bir röportaj...

Bize biraz basketbol kariyerinden bahsedermisin basketbola nasıl başladın?

Abim var bir tane 33 yaşında benden 5 yaş büyük. O basketbol oynuyordu. Ben de küçükken onun maçlarına giderdim. Sonra ben okulda oynamaya başladım. Okulda oynamaya başladığımda 10 yaşındaydım. 11 yaşında kulüpte oynamaya başladım.

Peki hangi takımlarda oynamıştın?

Ben 11-12 yaşlarında küçük bir takımda başlamıştım. Sonra Alba Berlin’in alt yapısında oynamaya başladım 15 yaşında. Aynı anda Genç Milli Takım’da oynamaya başladım. 18 yaşında Alba Berlin’in A takımına geçtim. 1999’a kadar orada oynadım. Sonra yarım sezon Oyak Renault’ta oynadım. Sonra Almanya’ya geri döndüm. 1,5 sene çeşitli takımlarda oynadım. 2001’de tekrar Alba Berlin’e döndüm. Orada 4 sezon oynadım. Geçen sezon Beşiktaş’ta şimdi ise buradayım.

2001 yılında ülkemizde yapılan Avrupa Basketbol Şampiyonasında Türkiye-Almanya Yarı Final maçında son saniyede son şutu kullandı kullanmıştınız girseydi Almanya finale çıkacaktı ve Türkiye elenecekti. Türkiye’ye karşı bu topu kullanmak çok zor olsa gerek o anı birde sizden dinleyebilirmiyiz?

Evet çok zor aslında bu turnuva çok iyi başladı bizim için. İyi bir hazırlık dönemi geçirmiştik. Çok genç bir takımdı.Takım arkadaşlarımın çoğu Genç Milli Takım’da beraber oynadığımız oyunculardı ve kaç yıldır beraber oynuyorduk. Turnuva zevkli geçiyordu. Ondan sonra birkaç sakatlık oldu turnuva sırasında. Çeyrek Final ve Yarı Final maçlarında herkes %100 formda değildi. Sakatlıklar vardı ama ilk defa böyle büyük bir turnuvada yarı finale kaldık.O yüzden elimizden geleni yapacaktık. Antalya’da herkes bizi destekledi. Benim de Türk olmamın bir payı vardı. Çok güzel bir turnuva oldu. Ama İstanbul’daki maçta tepki biraz farklıydı:) Büyük bir tecrübe oldu benim için. Gerçi ilk defa Türkiye ile olan maçımızı Genç Milli Takım’da iken oynamıştık.96 ya da 97 yılıydı. Ondan sonra her sene mutlaka Türkiye denk geliyor.(Kahkahalar başladı) O yüzden maçlar başladıktan sonra fazla birşey düşünmüyorum. En iyi oyunumu oynamak istiyorum. Tabi ki İstanbuldaki maç biraz farklıydı. Alışmıştık ama oradaki küfürler bambaşka:))) (kahkahalar havada uçuşuyor). Ama bu son saniyedeki pozisyonda ben oyun kurucu olduğum için o topu kullandım.Birisine bir pozisyon yaratmak istedim ama ben boş bir şut imkanı buldum. O yüzden ben kullandım. Penetre yapmak istedim. Birisine pası verecektim ama olmadı.

Nowitski’ye mi gidiyor bütün paslar yoksa?

Son saniyelerde Nowitski’ye topun gitmesi biraz zor çünkü herkes ona konsantre olduğu için. Bir de çok da fazla zaman yoktu birkaç saniye kaldığı için ancak böyle bir pozisyon bulabildik.

İstanbul’da Türkçe mi küfür ediliyordu yoksa.....?

Türkçe

O zaman bir tek sen etkilenmişsindir. Diğerlerine bir şey olmamıştır.

Yok yok diğerlerine birşey olmadı. Ama çok güzel bir atmosfer vardı. Tam da öyle maç oynanacak bir atmosferdi. Son saniyede düşünüyorduk almayı. Ama zaten son 2-3 dakikada çok hatalar yaptık. Faul yapmamız gerekiyordu. Faul yapmadık.

Almanya Milli takımına baktığımızda yıllardır aynı kadro ile katılıyor.Çok başarılı sonuçlar alıyordu katıldığı turnuvalarda. Peki 2010’da Almanya nasıl bir kadro ile çıkacak sence?

Almanya’da eski yılların aksine son yıllarda alt yapıdan oyuncu yetişmiyor.Son 10 yılda çok büyük hatalar yaptılar Almanya Liginde. ABD’li oyuncular serbest kaldı. Alman oyunculara da pek fırsat verilmiyor. Böyle giderse Almanya 2010’a katılamaz. Bir de Sırp antrenör Pesic gittikten sonra başak hoca da gelmedi onun yerini doldurabilecek. İleriki senelerde çok büyük problem yaşayacaklar. Bunula birlikte Almanya Ligi’ne gelen yabancılar çok da kaliteli yabancılar değil. Türkiye Ligine daha kaliteli yabancılar geliyor.

Galatasaray'a gelmenizdeki etkenler nelerdir?

Galatasaray’a gelmemdeki en büyük etken Murat Özyer’di. O olmasaydı çok zor olacaktı buraya gelmem.Çok etkisi oldu onun. Murat hocaya çok güveniyorum.

Ortamı nasıl değerlendiriyorsun?

Ortam başta biraz karışıktı. Çünkü Ülker salonunda antrenman yapıyorduk. Ülker ekibi de Galatasaray’a geçti. Yeni oyuncular çok fazla idi. O yüzden biraz karışıktı ama her geçen gün daha iyiye gidiyoruz. Takımdaki arkadaşlık çok iyi.

Galatasaray taraftarı basketbolda şampiyonluğa ve başarıya aç, bu sene hedefler nelerdir?

Bu sene 9 tane yeni oyuncu geldi. Takım yeni kuruldu ama iyi çalışıyoruz.Hocalarımız ve oyuncular da çok istekli . Bu çok önemli birşey. İlk maçları hatırlıyorum Türkiye kupasından önce. Çok iyi oynamadık. Bence çok kötüydük. Ama her hafta daha iyiye gidiyor.Yavaş yavaş oturuyor. Türkiye Kupasında zorlanmadan 3’te 3 yaptık. Ondan sonraki ligdeki maçlarda ise Tofaş’a kaybedebilirdik. Mersin’e de kaybedebilirdik ama bu aslında bir başlangıç çok çalışmamız lazım bu genç takım ile ve inşallah gelecek sezon’da Avrupa kupasına katılmak istiyoruz.

Türk ve Alman Basketbolunu karşılaştırabilirmisiniz? Gerçi Alman basketbolundan konuşmuştuk biraz önce.Türk basletbolu hakkındaki görüşlerini alabilirmiyiz?

Türkiye’de çok yetenekli oyuncular var. Alt yapı burada Avrupanın en iyilerinden olması lazım. Bence Tanjevic’in de payı vardı.Burada kimse onu sevmiyor ama çok tecrübeli bir hoca. Ben pesic ile çalıştığım için Tanjevic’in nasıl çalıştığını biliyorum. Çünkü Tanjevic Pesic’in hocası idi. Bu genç oyuncular için çok iyi oldu.O yüzden geçen seneki kadro 4-5 sene daha beraber oynar.Belki İbrahim Kutluay o kadar oynamaz ama genç oyuncular daha tecrübeli olacak 2010’da.

Oyak Renault'da oynadığınız dönemle şimdiki dönem arasında Türkiye liginde bir gelişme görebiliyormusunuz?

Belki organizasyon biraz daha iyi bence eskiye oranla. Belki Oyak’ta olduğum için böyle. Onlar daha 2.ligden çıkmıştı. Çok zaman geçti. 7 sene oldu neredeyse:) O zamanki basketbol biraz farklıydı. Tofaş çok iyiydi o zaman.Çok iyi bir kadrosu vardı. Efes’te çok iyiydi her zamanki gibi. Ülker de çok iyiydi. Galatasaray’da çok iyi oynuyordu ama çeyrek finalde elendiler.

Basketbol hayatınızda yaşadığın ilginç bir olay var mı? Bunu anlatabilir misin?

Aslında bir kaç tane var ama aklıma ilk gelen Türkiye maçları idi. Bir tanesini zaten biraz önce konuşmuştuk. Avrupa Basketbol Şampiyonasında oynadığımız. Ama ondan önce Türkiye ile Genç Milli Takımda iken oynamıştık. Adapazarında bir hakem anısına düzenlenen turnuva idi. O zaman Türkiye’ye geldiğimde Türkçem pek iyi değildi.

Türkiye'de Beşiktaş ve Galatasaray gibi ateşli taraftara sahip takımlarda oynadınız. Almanya ve Türkiye'de ki taraftar portalını nasıl değerlendiriyorsun?

Berlin’de ortalama 6000-7000 kişi oynardık maçları. Geçen sene Akatlar’da 2000 kişi oluyordu ama çok güzel bir atmosfer oluyordu. Türkiyedeki insanlar daha ateşli oluyor.Tabi ki maçlar daha heyecanlı oluyor böyle.O da bizim için daha iyi oluyor. Ama işin kötü tarafı da var.Süreklilik olmuyor. Bir maç kaybedince herşeyin arkasında soru işareti oluyor. Oyuncu takımdan gönderilsin vb.. şeyler konuşulmaya başlanıyor.Bence son senelerde böyle hatalar yapıldı ama Türkiye’de sporculuk hayatı böyle oluyor. Türkiye’de taraftarlar takımı desteklemeye geliyorlar ama Almanya’da herkes maçları tiyatro veya sinema izler gibi izliyor.

Son olarak taraftara mesajınız varmı?

Geçenlerde bir röportajda da söylemiştim. Şimdiye kadar komple bir kadro ile oynamadık. Taraftar henüz maçlarımıza gelmedi. İnşallah yarından itibaren(Telekom maçı) seyircimiz gelmeye başlayacak.Seyircimiz ile daha iyi oynamaya başlayacağız. Taraftar bize lazım.Çok önemli. O yüzden herkesi salonlara bekliyoruz...


Mithat Demirel

Galatasaray Erkek Basketbol Takımı Oyuncusu
 

Üst