Murat Özyer Röportajı

N

Necati

Misafir
Kariyerinize Galatasaray'da başladınız ve şimdi baş antrenör olarak geri döndünüz bu nasıl bi duygu?

1977'de Galatasaray Lisesi'ne başladım.1979'da Galatasaray genç takımda oynamaya başladım.83'te Galatasaray'da koçluk kariyerime başladım.93 tarihine kadar tüm kategorilerde görev yaptım.Sonrasında 13 yılımı Ülker'de geçirdim ve şimdi kariyerime başladığım ve Türkiye'ye basketbolu getiren kulübe dönmek beni heyecanlandırıyo.Bu sene büyük hedeflerimiz var ve bu hedeflere ulaşmak için çok çalışmamız gerektiğinin bilincindeyim.Zamanımızın büyük bi bölümünü burda geçiriyoruz.Ve yavaş yavaş bu işten heyecanlanmaya ve tat almaya başladım.

Her zaman en yetenekli yardımcı koç olarak biliniyodunuz şimdi ise bi baş antrenörsünüz.Geçiş döneminde neler hissettiniz baskı oluşturdumu bu sizde?

Yardımcı antrenörlük farklı bi olay.Eğer yardımcıysanız arkada kalıp çalışmak zorundasınız.Ben 10 sene Galatasaray'da,13 sene ise bunu Ülker'de yapmayaı başardım.Ama yardımcı antrenörlük bi bakımdan da zor bi meslek,çünkü yeni gelen koç yanında yardımcı antrenörünü de getirebiliyo bu da sizin pozisyonunuzu kaybetmenize neden olabiliyo.Buna rağmen her yeni gelen koç benimle çalışmak istedi bu da beni onurlandırdı;ama baş antrenör olmak çok çok daha zor bi olay.Omzunuza bi çok yük biniyo ve zor şartlarda karar vermek zorundasın.Ana farklılık da bu.Bu iş çok stresli ve her zaman doğru seçimi yapmalısın.

Yardımcı koç kariyerinizde bi çok deneyim elde ettiniz,bunun baş antrenör olarak Efes Pilsen'i final serisinde geride bırakmanızda bi payı olduğuna inanıyomusunuz?

Bunun birçok sebebi vardı ama en önemli faktör oyuncularımdı.Oyuncularımın çoğu değerli oyunculardı.Onların bu yetenekleri hedef ulaşmada bize birçok kolaylık sağladı.Belki kenar yönetimimizin tahlil yeteneği de bunda bi paya sahip olabilir ama bana göre bi takımın en yükseğe çıkabilmesi o ekibin başkanında oyuncusuna bi takım olmasına bağlıdır.Biz de geçen sene bunları yapmaya çalıştık ve yaptık da tabiiki araştırmalarımız,analizlerimiz de başarımızın bi parçasıydı.

Geriye baktığınızda doğru zamanda baş antrenör oldum diyebiliyor musunuz?

Ben Ülker'de bunun için tam on sene sıramı bekledim bunun iyi bir cevap olabileceğini düşünüyorum;çünkü yarımcılar baş antrenör varken daha ilerisini isteyemezler.Bazıları çok önceden başka bi kulüpte bu işe başlamam gerektiğini sölüyorlar ama eğer iyiysem ve iyi çalışıyorsam bu şansı bulacağımı biliyordum.

Yunanistan'dan ve biçok yerden teklif aldınız.Ne söliyceksiniz bu konuda?

Bu yaz Yunanistan'dan bi teklif aldım fakat ben reelist bi insanım.Panionios başkanı çok ciddi bi teklifle beni Yunanistan'a çağırdı fakat pasaport ve visa problemleri bunu engelledi.Eğer buluşabilseydik teklifi kabul edermiydim bunu da bilmiyorum.En az iki yıl daha Türkiye'de koçluk yapmak istiyorum sonrasında teklifleri değerlendirebilirim.

Galatasaray'ın önümüzdeki sezon için hedefleri nelerdir?Hangi oyuncular geldi,hangileri gitti,hangileri kaldı?

Önümüzdeki seneyi ilk dört içerisinde bitirip Uleb Cup biletini elde etmek istiyoruz.Bu da biz eğer sorunlarımızı halleder ve ii ilişkiler kurarsak zor bişiy değil,ve sonraki sezon da Ulb'te iyi işler yapmak istiyoruz.Bu doğrultuda Darrel Mitchell,Mithat Demirel,Tufan Ersöz,Murat Kaya,Tolga Tekinalp ve Cemal Nalga'yı transfer ettik.Geçen sene kiralık oynayan Fatih Solak takımda kaldı ve Burak Sezgin ile Hüseyin Demiral'ı tekrardan kadromuzda görmek istiyoruz.

Yeni alacağınız yabancı oyuncular hakkında neler söliyceksiniz?

Öncelikle kritik dakikalarda sorumluluk üstlenebilecek skorer bir 1/2 ya da 2/3 te oynayabilecek oyuncu arıyoruz.Bir de power forvet pozisyonu için hem skor yapabilen,hem rebound alabilen,hem de pivotlarımız Fatih solak ve Cemal Nalga ile iyi anlaşacak bi atletik oyuncu bakıyoruz.Eğer yerli oyuncularımızla anlaşabilirsek 3 yabancı alacağız eğer anlaşmazsak bi dördüncü yabancı daha alacağız.

Malik Dixon hakkında da birkaç şey duyabilirmiyiz,taraftarlar onu çok seviyo ve kalıp kalmayacağını merak ediyor.

Dixon çok iyi bi oyuncu;hem bir hem de iki numarada oynayabilen çok yetenekli bi skorer.Geçen sene ben Ülker'deyken Galatasaray'a karşı beş maç oynadık ve Dixon bu maçlarda birçok top kaybedip,çok şut kaçırdı.Ben onu iyi biliyorum.Çok iyi bi oyuncu olmasına rağmen bi oyuncuyu büyük zamanlar için düşünüyorsan onun kariyerine bi göz atmalısın.En büyük örneklerden biri Marcus Brown.Marcus 33 yaşında Malaga ile İspanya Şampiyonluğu yaşadı.Birçok kaliteli oyuncusundan biriydi takımın.Cska ile iki kez Final Four yaptı.Yani doğru zamanda doğru yerde oynayan oyuncular büyük paralar kazanabilirken Dixon'un bunu istemesi,geçen yılın iki katı bir para istemesi mantıksız.O her koçun çalışmak isteyeceği bir oyuncu ve Euroleague ve Uleb takımlarından teklif bekliyor ama ben biliyorum ki hiçbi takımla anlaşamadı.Biz ona onun istediği parayı verirsek bu sefer o hem sayı atmak hem asist yapmak hem de Kambala ile içerde mücadele etmek zorunda kalacak çünkü o parayı yeni alacağımız oyuncuya verebiliriz.Eğer verebildiğimiz ücreti kabul ederse onu takımda tutmaktan mutlu oluruz;çünkü geçen sene final serisinde oynattığım gibi takımımı 2 guardla oynatmak istiyorum.

Murat Kaya Büyük Kolej'in her zaman skorer lideri oldu bu konuda ne söliyceksiniz?

Murat hala insanların bi beklenti içerisinde olduğu bi oyuncu.Naci Özonay'ın yetiştirdiği en iyi oyunculardan birisi.Çok skorer olmasına rağmen oyununu bi üst seviyeye taşıması gerekiyor.Tbl'nin en iyi ve en yetenkli oyuncularından biri olduğunu kanıtlamaya ihtiyacı var.Bi oyuncu listesiyle ileri gitmeye çalışan oyunculara fırsat vermeyi düşünüyorum.

Takımınız ne tarz bi oynayacak önümüzdeki sezon?

İki guard kullanmak istiyorum çünkü yüksek heyecan ve tempoyla oynayan bi takım görmek istiyorum.Bu sadece koşmak değil iyi organizasyonlar yapan ve fast break yapabilen bi takım oluşturmak istiyorum.Bencil oyuncuların olmadığı,ekstra pas yapılarak boş oyuncunun bulunduğu bir sistem olacak.Herşeyden önce iyi bir ribaundcuya ve top kontrolü yüksek skorer bi oyuncuya ihtiyacım var ki Dixıon bu pozisyon için çok uygun bi seçenek.Fatih solak'ın blok yetnekleri ve size ı bize birçok ribaund şansı tanıycak ve bunları toplayıp takımı hızla paslarıyla fast break e çıkaracak birine ihtiyacımız var.Geçen sene ki Ülker gibi bi takım hedefliyoruz ve bu doğrultuda yabancı oyuncularımız bizim seviyemizde olmalı.

Sezon bütçesi hakkıında neler söliyceksiniz?Beklentilerinizi karşılayacağına inanıyor musunuz?

Cafe Crown ve Galatasaray geçen yıl 5 senelik bi kontrat imzaladı.Çalışmalarımızın seviyesi,dikkatimiz ve geleceğimiz yer bunun artmasını ya da azalmasını sağlayacak.Hedeflerimizden biri de sponsorumuzun değerini arttırmak.Geçen sene bunu %30 artırdı Galatasaray.Bizim için bi limit yok çünkü koçlar her zaman en iyi bütçeyle çalışmak isterler.Biz elimizdeki imkanlarla iyi bir ekip oluşturmak istiyoruz fakat rakiplerimizin biraz arkasındayız bütçe olarak.Tamam para önemli fakat bizim için herşey değil.Eğer paramızı doğru oyuncular ve benim istediğim isimler için harcarsak düşündüğümüzden daha iyi bi yere de gelebiliriz.

Evinizdeki maçları nerde oynamayı düşünüyorsunuz önümüzdeki sezon?

Bu kulüp yönetiminin bi kararı.Sponsorun düşüncesi ve federasyon kararı da etkili olacak bunda.Ben antrenör olarak Akatlar tarzı ses akustiğinin olduğu,baskı oluşturulan ve taraftarın 6. adam olarak bulunduğu bi sahada oynamak isterim.Beşiktaş taraftarı takımlarının birçok maçı kazanmasında büyük destek verdiler takımlarına.Aynı etkiyi yaratan bi yerde oynamak istiyoruz.Ahmet Cömert Tv yayınları vereklamlar için uygun bi yer değil bu yğzden sanırım ya Abdi İpekçi'de ya da Ayhan Şahenk'te devam edicez.

Akatlar Beşitaş'ın geçtiğimiz yıllarda yarı final ve final oynamasında büyük role sahipti.Büyük takımlar kendi salonlarında oynamalıdır diyebilir miyiz sizce?

Beşiktaş Belediyesi muazzam bi inşaat olan Akatlar'ı Beşiktaş'a verdi.Güncel olanaklarla İstanbul'da böle bi inşaat bi daha uygun olmayabilir.Fakat biri antalya ve benzeri bi potansiyelli şehirde bunu becerebilirse bu takımların başarısında paya sahip olacaktır.Mesela Banvit,Bandırma'da 2500 kişilik bi salon inşa etti ve her maçlarını büyük bi kalabalık önünde oynuyolar.Geçen sene yarı final yaptılar ve şimdi bu payla Uleb Cup için 5000 kişilik bi salon inşa etmeyi düşünüyolar.Bu sebeplerle Türkiye Basketbol Federasyonu büyük şirketleri sponsorluk konusunda cesaretlendirmeli.

Galatasaray dünya futbolunda büyük bi kulüp,2000 yılında Uefa Kupası'nı ve Super Cup'ı aldı.Sizce bu yan neden basketbolda yok?Deneyimli bi koç olarak size soruyoruz,takımınız ne zaman ve nasıl bu başarılara sahip olcak?

Herşeyden önce bu kademeli bi süreç.Bu sene kendi ligimizde hedeflerimize ulaşmalıyız ilkin.Bu başarı uzun planlarımızın bi parçası olacak.Bu bütçemizle,oyuncularımızla ve organizasyonumzla da ilgili.Onlara birlikteliği ve takımın yararına çalışmayı öğretmeliyiz.Galatasaray birçok manevi ve maddi detek sağlayabilecek isimlere sahip,eğer bu isimleri biraraya getirebilirsek bu bize büyük şans da getirecek.Galatasaray dünyada büyük bi markadır ve basketbol şubesi olarak bu dünya çapında şöhrete tanınmışlığa en kısa zamanda katkılarda bulunacağız.

Kaynak : http://www.eurobasket.com

Murat Özyer gerçekten de gerçekçi bir koç olduğunu gösteriyor.Fatih Solak'ı takımın bir numaralı pivotu olarak lanse etmiş,ona güveniyor.Umarım Fatih'te bu güveni boşa çıkarmaz.Dört numara için çok yetenekli bi oyuncu istemiş,tarif ettiği oyuncu geçen sene Beşiktaş'ın oyuncusu Michale Wright tarzında bi oyuncu.1/2 veya 2/3 oynayabilen birini istiyoruz demiş bence 1/2 olacaksa Malik Dixon kalırsa olsun yoksa 3 numarada büyük sıkıntılar yaşayabiliriz.Kesinlikle herşeyden önce bir üç numaraya ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.Yerli oyuncularımızla anlaşabilirsek demiş bence kastettiği oyuncu Hüseyin Demiral çünkü Burak Sezgin bi problem çıkarmaz.O giderse bi yeni yabancı daha alcaz demiş.Hedefimizin ilk dört olması bence de mantıklı olan reel bi hedefle sezona giriş yapıcaz.Takımımızda bir kişinin eline bakan bi takım olmayacak bunu Dixon'la bile yapabileceğini ifade etmesi güzel bi olgu.
Salon konusuna gelince sanırım yine Abdi İpekçi'de oynamak zorunda kalıcaz.Bu da beni soğutuyo bari uzak da olsa İstanbul için Ayhan Şahenk'te oynayalım.Umarım hocanın istediği özellikte ve düşündüğü plana uygun oyuncular gelirde hedeflerimizi belki de daha iyilerini gerçekleştirebiliriz.

güzel 1 röpörtaj olmus ama yabanci oyuncu seçimi yanlis olmus 4 numara alcak 5 numarayi fatihe birakarak hata yapacak mutlaka yabanci 5 numara lazim dixon kalirsa 2 3 oynayan yabanci alacakmis

1905' Alıntı:
güzel 1 röpörtaj olmus ama yabanci oyuncu seçimi yanlis olmus 4 numara alcak 5 numarayi fatihe birakarak hata yapacak mutlaka yabanci 5 numara lazim dixon kalirsa 2 3 oynayan yabanci alacakmis

Benim röportajın ingilizcesinden anladığım Fatih ve Cemalsiz de oynayabilecek bir 4 numara arandığı.

nba de shaq ve yao hariç her takımda olduğu gibi 4 numaralar 5 numaralardan daha atletik daha reboundcu daha skorer oluyor, aynı şeyi GS için de düşünmek mümkün kanısındayım. 4 numaraya iyi bir yabancı kullanmak pivotta solak'ı yalnız bırakmak tam tersi bir opsiyona göre daha verimli olabilir.
beni en çok ilgilendiren bu arada çift guard oynaması. en sevdiğim basketbol modeli. murat didin hayranlığımın tek kaynağı idi bu.

umarım dilerim isterimki, bol pas yapan, point guard ve off guardların bir arada oynadığı ön alanda boğucu savunma yapan bir takım oluruz.

gerisi zaten gelir

Not: röportaj çok gerçekçi geldi bana. samimiyet vs çok belli bence

Oldukça güzel bir röportaj olmuş ....
Benim tek çekindiğim konu çift point-guard oynarsak büyük ihtimal Mitchell-Mithat ikilisi olacak bu oyuncularda normalden daha kısa olduklarına göre takım biraz zora düşebilir mi acaba ???

hedefleri çok gerçekçi.takımı boş hayaller peşinde koşturup, taraftara gereksiz ümitler vermeyecek.transfer planlarıda çok çok iyi.murat hocanın istediği oyuncular alınırsa ilk 4 artık bizim için hayal olmayacak

Eğer bahsedilen türden bir 4 numara alınırsa Burak ya da Hüseyin'den biri çok süre alamayacağından takımdan ayrılabilir.İşte bu durumda bir sakatlık halinde süre alabilecek, aldığı sürenin de hakkını verebilecek genç bir 4 numara çok yararlı olabilir.

Murat Hoca fena konuşmamış, aradığı adamları bulabilirse iyi takım olur. Ama çok ribaund çeken bir 4 numara ve bence 2. bir Amerikalı point-guard gereklidir sistemin oturması için. Will Bynum gibi bir adam o alanda önemli fark yaratbilir. Biraz undersized kalırlar, ama Ayuso- El Amin ikilisi de undersized idi...

benim röportajda anlamadığım şeyler var..

1-2 oynayabilecek bir yabancı istiyoruz diyor..

mitchell-mithat-tufanve murat'ın olduğu backcourta alınacak yabancı artık fazlalık oluşturup sorun çıkarmaktan başka işe yaramaz..

4 numara istiyoruz diyor, diğer taraftan da burak ve hüseyin demiral ile anlaşmak istediğini.. tolga'nın da 4 oynayabildiğini düşünürsek, takımda geçen seneki gibi gereksiz bir 4 numara bolluğu oluşacak.. ilginç olan üç türk 4 numaramızın dapota altıyla pek alakası olmayan dışarıdan şut atan adamlar olması.. gelecek yabancı biraz içeriden birşey yapsa bari..

Murat hocanın salonla ilgili söyledikleri dikkatimi çekti.Röportajda belirtildiği üzere Ahmet Cömert defteri kapanmış.Ayhan Şahenk'i Abdi İpekçi'ye tabi ki tercih ederiz.Geçtiğimiz yıllardaki Şahenk girişimleri sonuçsuz kalmıştı.Bu sene de sonuç farklı olmaz tahminime göre.Yine Abdi İpekçi'deyiz anlaşılan.