Oyun Kurucu ve Takımımız Hakkında

Son iki senedir İstanbulda yaşamadığım için çok sevdiğim Galatasaray Basketbol takımından uzak kalmıştım, bu sene elimden geldiğince Galatasarayın maçlarına gitmeye çalışıyorum ve TV'lerde göremediğim birçok pozisyonu, jest ve mimikleri salonda yakalama şansı buluyorum.

öncelikle Murat Hoca 3. sezonunda takıma bir sistem ve tarz kazandırmış durumda, Türkiye liglerinin savunma yapmaya çalışan ve her eline alanın dışardan şut atmadığı, önce pota altına top indiren, ikili oyunlara önem veren ve top çeviren bir takım haline gelmiş durumdayız ve bunu her hafta daha iyi uygulamaya başladık. Özellikle Banvit maçı uzun yıllardır görmek istediğim Galatasaray vardı parkelerde.

Şayet bir sayıyı maç içinde birçok kez atıyorsan bu çalışılmış bir oyun düzenidir ve takımımız bu sezon bu tarz sayıları çokça atıyor. Graves'in içeri dalışları ve uzunlara top indirmesi, rakibin alan savunması yaptığı esnada Gurovicin akılıcı dip çizgide rakibe unutturulması, Graves'in içeri drive'ları sırasında Cemalin dip çizgiden 3 saniye koridoruna cut edişi, Cüneytin zorda kalmadıkça dış şutları zorlamaması, Milojevic'in kritik anlarda herzaman oyunda bulunması, bunlar gerçekten takımımız adına çok olumlu şeyler. Ancak şu da bir gerçekki gitmemiz gereken çok yol var, takımda gördüğüm iki handikap var, birincisi Zizic'in 5 numara oynatılmaya çalışılması. bu bana göre bir handikap zira Zizic 5 numara oynamak için çok size'lı bir oyuncu değil. Oysa Zizic'i 4 numara oynatsak hem onun dışardan şut tehdidini ullanmış olacağız hemde erken faul problemine girmesini engelleyeceğiz zira Zizic sadece Banvit maçının tamamına yakınında 4 numara oynadı ve posttan ne kadar etkili bir oyuncu olabileceğini, rakip uzunlarına karşı nasıl bir sorun olabileceğini bize gösterdi.

2. handikap ise 1 numaralı pozisyonda yaşanıyor. Gsbasket'in 10. kuruluş yıldönümünde Murat Hocaya Marshall'ın yetersiz kalabileceğinden, kendisinin küçük takımların iyi oyuncusu olabilecek düzeyde bir oyuncu olduğundan ve bu bütçelerle çok daha iyi bir oyun kurucu alabileceğimizden bahsetmiştim, kendiside bana Marshall'ın iyi bir oyuncu olduğundan bahsetmişti. Ne yazıkki şuana kadar ben haklı çıktım ve Marshall'ın bench'e çağrıldığında yüz ifadesinden okuduğum:"yine kötü oynadım, acaba bu benim Galatasarayda son maçım mı?"tedirginliği ve özgüven eksikliği içerisinde. Zira Buducnost maçının tüm kırılma anlarında Marshall'ın bireysel hataları ile rakip hep oyunda kaldı, Mutlu Akü maçının Cüneytsiz oynadığımız ilk yarısında ne savunmada ne de hücumda organize olamadık. Bunlar bu oyuncunun yetersizliğinin göstergeleridir.

Cüneyt bu sezon kendi için değil takım için tam bir kaptan gibi oynuyor ancak yaşı ilerlemiş Cüneyt bu sezonu 35 dakika ortalama ile nereye kadar sürdürebilir? Bu sebepten dolayı Marshall'ın takımla ilişiğini kesilerek yerine çok daha düşük maliyetlere çok daha iyi yabancı bir oyun kurucu ile yola devam edilebilir. Böylece gerek Cüneytin oyunda daha ekonomik oynaması gerekse de yabancı oyuncu rotasyonumuzda bir oyuncumuzu daha efektif kullanma şansı yakalayabiliriz.

Zizic'in 4 numarada kullanılması ve vasatın biraz üzerinde yeni bir guard ile bu takımın mevcutiyetinde bulunan winner özellikleri birleştirildiğinde ligi ilk 4'te tamamlar, play off'larda da en az bir yarı final oynama şansı yakalayabiliriz.

Not: Şu kadro ile nitekim sakat oyuncular ve hazırlıksız yakalandığımız bir dönemde Buducnost'a elenirsek çok üzüleceğim, umarım oyuncularımız bu bilinçle bu takımı oradada yenmeyi başarır.
 
Kerem abi çok güzel tespitler yapmış fazla eklenecek bir şey yok.Cemal'in bilinçli oyunu top elindeyken topun kıymetini bilmesi 2 yıldır sabırla beklediğim bir olaydı.Sonunda kendini geliştirmeye başladı.Artık faullerde de sıkıntı yaşamıyor.Bir iki maç dışardan da şutlar denedi.Neden atıyorsun diye kızmadım.Çünkü belliki idmanda o şutlarada çalışmış kendine güveniyor.

Oyun kurucu konusunda denecek fazla bir şey yok.Ms'den biraz umutluydum.Levent Topsakal ile belki yol kat eder dedim ama olmadı.Daha fazla ısrar edilmesi hem takıma hem oyuncuya zarar verebilir.Alican top getiremiyor.Ama 2 numarada iyi olabilir izlenimi verdi içer yaptığı girişler kendine güveni olduğunun göstergesi.İsmet nerede bilmiyorum ama denense güzel olabilirdi.
Oyun kurucu bulmak zor bir konu değil.En azından uzun oyuncu bulmaktan çok daha kolay bir olaydır.Ms ne kadar para alıyor bilmiyorum ondan o bütceye göre yorumda yapamıyorum.Ama erkek takıma 5-6 milyon dolar para yatırıldı.Bu paranın çöpe gitmemesi için çok değil 500 bin dolar verilerek iyi olmasada işimizi görecek bir oyuncu getirebiliriz.

Ama bunun için yerli oyuncularda bekleniyor olabilir.Geçen sene o süreçte Cenk Akyol'u kapmıştık.Beni yakından tanıyanlar Cenk'e sempati duyduğumu bilir.O bize uleb'de ciddi katkılar yaptı.

Transfer döneminde alacağımız yerli guard'da bize iyi şeyler verebilir ama isim önemli.Kimse kaliteli adamlarını kaptırmaz.Ancak bir türlü sıçrama yapamamış bir çok iyi oyuncu var.Bizde ki kaliteli isimlerle birlikte o sıçramayı gerçekleştirebileceğine inandığım Can Akın seçeneğini denemeyi öneririm.
 
Arda Öztürk' Alıntı:
erkek takıma 5-6 milyon dolar para yatırıldı.Bu paranın çöpe gitmemesi için çok değil 500 bin dolar verilerek iyi olmasada işimizi görecek bir oyuncu getirebiliriz.

Sevgili Arda,

500 bin dolara "iyi olmasada, işimizi görecek bir oyuncu" değil, mükemmel bir oyuncu da getirebiliriz. Önemli olan doğru tercihi yapmaktır. Misal Pepe Sanchez yıllık 700 bin dolar civarı para kazanıyor. 500 bin dolara Avrupa'da isim yapmış bir çok guard var. NBA'de kontrat yenileyemeyen kaliteli oyuncular var...

Mühim olan takım kimyamıza uygun bir oyuncu alabilmektir. Kendisini ispatlamış, ne yaptığını bilen ve savunması iyi bir oyun kurucuya ihtiyaç duyduğumuz aşikâr. 300 bin dolara böyle bir oyuncu bulunabilir. Bunun yanı sıra 2-3 oynayabilecek bir yerli oyuncu kiralanırsa -Mustafa Abi gibi- takımın zaafiyet gösterdiği mevkiiler tamamlanmış olur.
 
Ahmed Salih' Alıntı:
[quote="Arda Öztürk":1u85zp5x]erkek takıma 5-6 milyon dolar para yatırıldı.Bu paranın çöpe gitmemesi için çok değil 500 bin dolar verilerek iyi olmasada işimizi görecek bir oyuncu getirebiliriz.

Sevgili Arda,

500 bin dolara "iyi olmasada, işimizi görecek bir oyuncu" değil, mükemmel bir oyuncu da getirebiliriz. Önemli olan doğru tercihi yapmaktır. Misal Pepe Sanchez yıllık 700 bin dolar civarı para kazanıyor. 500 bin dolara Avrupa'da isim yapmış bir çok guard var. NBA'de kontrat yenileyemeyen kaliteli oyuncular var...

Mühim olan takım kimyamıza uygun bir oyuncu alabilmektir. Kendisini ispatlamış, ne yaptığını bilen ve savunması iyi bir oyun kurucuya ihtiyaç duyduğumuz aşikâr. 300 bin dolara böyle bir oyuncu bulunabilir. Bunun yanı sıra 2-3 oynayabilecek bir yerli oyuncu kiralanırsa -Mustafa Abi gibi- takımın zaafiyet gösterdiği mevkiiler tamamlanmış olur.[/quote:1u85zp5x]
Ahmed Kardeşime katılıyorum.Zaten kapitalismin olduğu her ortamda paralar adaletli dağıtılmıyor.500.000 usd ye A takımında oynayan çok vasat bir guard ta getirebilirin.500.000 usd ye C takımında oynayan çok şahane bir guard ta getirebilirsin.Burda kritik olan oyuncu seçimini iyi yapmaktır bu da coaching in en önemli vasıflarından biridir.
 
M.S.'in Alpelladan(ülker junior),Murat Özyer'in Ülker'den gelmeleri tesadüf olmuş.Ülker olduğu müddetçe bizim belimiz yere değmez ;) Bu seneki 4.lük hayırlı olsun.
 
Ahmed Salih' Alıntı:
[quote="Arda Öztürk":n66kusiz]erkek takıma 5-6 milyon dolar para yatırıldı.Bu paranın çöpe gitmemesi için çok değil 500 bin dolar verilerek iyi olmasada işimizi görecek bir oyuncu getirebiliriz.

Sevgili Arda,

500 bin dolara "iyi olmasada, işimizi görecek bir oyuncu" değil, mükemmel bir oyuncu da getirebiliriz. Önemli olan doğru tercihi yapmaktır. Misal Pepe Sanchez yıllık 700 bin dolar civarı para kazanıyor. 500 bin dolara Avrupa'da isim yapmış bir çok guard var. NBA'de kontrat yenileyemeyen kaliteli oyuncular var...

Mühim olan takım kimyamıza uygun bir oyuncu alabilmektir. Kendisini ispatlamış, ne yaptığını bilen ve savunması iyi bir oyun kurucuya ihtiyaç duyduğumuz aşikâr. 300 bin dolara böyle bir oyuncu bulunabilir. Bunun yanı sıra 2-3 oynayabilecek bir yerli oyuncu kiralanırsa -Mustafa Abi gibi- takımın zaafiyet gösterdiği mevkiiler tamamlanmış olur.[/quote:n66kusiz]

Kesinlikle alınır ancak.Gurovic,Zizic gibi kaliteli sürekli max katkı vereceğini garanti edemeyiceğimiz adam alırız.İşimizi görür demekten kastım kadrodaki yıldızlara göreydi.Zizic,Milan ikilisi götürüyorsa 0 fiyattaki oyuncuda orta derecede katkı verir.Demek istediğim buydu.
 
Kesinlikle alınır ancak.Gurovic,Zizic gibi kaliteli sürekli max katkı vereceğini garanti edemeyiceğimiz adam alırız.İşimizi görür demekten kastım kadrodaki yıldızlara göreydi.Zizic,Milan ikilisi götürüyorsa 0 fiyattaki oyuncuda orta derecede katkı verir.Demek istediğim buydu.[/quote]
Bu dediğin doğru gerçekten zizic gibi gurovic gibi kariyerli yıldız oyuncu alamazsın ama kariyeri çok iyi yerlere gidecek bir oyuncuyu iyi bir scout ekibin varsa çok rahat alırsın
Mesela daha öncede söylediğim gibi Ahmet Kandemirin aldığı chris lofton bir scoutluk başarısı
 
Gerçekten Lofton'ı alabilseydik oldukça iyi olurdu. Maliyet olarak da MS'ten fazla olduğunu düşünmüyorum...
Şu turu kazasız geçersek artık guard ve yerli takviyesinin zamanı gelmiştir...
 
Bencede artık M.S'ın bu takımdaki kullanma tarihi geçmiştir.Ben ilk geldiğinde ümitliydim yalan söyliyemem ama beni fazlasıyla yanılttı ki Gökçe ile konuşuruz her transfer döneminde alınan oyuncuları oda bilir 2-3 yıldır hakkında iyi olur deyipte beni yanıltan tek oyuncu oldu M.S.
Cüneyt şimdilik idare ediyor ama nereye kadar 3 kulvara taşındığında bu olay biyerden patlar.Muhakkak oyun görüşü olan istikrarlı bir oyuncu alınmalı evet yıldız olmayabilir ama o potansiye sahip bir oyuncu takıma kazandırılabilir.
 
Lofton çok iyi oyuncu ama 1 numara oynamakla uzaktan yakından alakası olmayan bir oyuncu , Mersin Büyükşehir Belediyesinde de McCalebb oynuyor zaten 1 numara , bizim takıma takımı yönledirebilen eline geleni potaya atmayacak bir guard gerek .
 
Valla sizinki gibi öyle teknik yorumlar yapamam ama söyleyeceğim tek şey gördüğüm kadarıyla her maça giden bir basketbolsever olarak M.S Resmen Saçmalıyor
 

Üst